Părintele Andrew Stephen Damick, slujitor al bisericii Sfântul Pavel (SUA) a elaborat 12 reguli pe care ar trebui să le respecte un creștin-ortodox. Vă îndemnăm să le citiți, dar și să vă expuneți părerea, dacă sunteți de acord cu această listă sau ea ar mai trebui îmbunătățită.
Un bun creștin:
1. Participă la slujbe cât mai des posibil
Minimul necesar reprezintă participarea la liturghie în fiecare duminică. Dar de multe se întâmplă că acest lucru nu este suficient. Totodată „să participi la slujbe” – nu înseamnă doar să fii prezent la ea, ci să te implici cu adevărat, ascultând în tăcere, făcându-ți semnul crucii, rugându-te, cântând ș.a.
2. În fiecare zi se roagă acasă
În mod ideal, aceasta ar însemna pravila de rugăciune de dimineață și seară, rugăciunea de înainte și după masă. Este deosebit de important ca soții să se roage împreună și părinții să se roage cu copiii. Tot aici includem și citirea zilnică a Bibliei, îndeosebi a Psaltirii.
3. Participă la Sfintele Taine
Aceasta înseamnă nu doar mărturisirea și împărtășirea, dar și participarea la Sfântul Maslu, dacă v-ați îmbolnăvit. Înseamnă să fii botezat, să trăiești doar într-o căsnicie binecuvântată de Dumnezeu.
4. Evită imoralitatea în gânduri, cuvinte și fapte
Tot ceea ce facem cu trupul, sufletul și cuvintele, contează pentru mântuirea noastră. Fie ca corpul, sufletul și cuvintele voastre să slujească spre binele propriu și al familiei. Căutăți cui ați putea fi de folos, și nu cine v-ar putea fi de folos.
5. Respectă posturile rânduite de biserică.
Preotul, la care vă mărturisiți vă va ajuta să stabiliți cum să corelați corect posturile și viața obișnuită de familie. Creștinii ortodocși postesc miercurea și vinerea, și, desigur, în perioada celor patru posturi de durată ale Bisericii.
6. Se mărturisește regulat
Taina mărturisirii este deosebit de importantă pentru mântuirea sufletului. Este necesar să ne mărturisim cel puțin în fiecăre post. Dar cel mai corect – de fiecare dată, când sufletul este chinuit de un păcat, care trebuie mărturisit.
7. Caută sfaturi duhovnicești
Și de multe ori le găsește la taina spovedaniei. Dar preotul (sau dacă aveți un duhovnic) în orice moment vă va asculta. Acesta este izvorul la care trebuie să reveniți mereu.
8. Oferă o zecime din veniturile sale Bisericii
A oferi a zecea parte din venituri Domnului (toate veniturile noastre reprezintă darul Lui Dumnezeu pentru noi) – este o normă biblică, pe care creștinii ortodocși ar trebui să o respecte. Dacă nu este posibil să oferiți 10 la sută, alegeți o altă sumă, dar, pe care să o puteți oferi regulat, tinzând treptat către cele 10 procente. Iar dacă puteți da mai mult, oferiți mai mult. Nu jertfiți doar atunci când aveți probleme și greutăți, ci și atunci când în viața voastră totul este bine.
9. Oferă milostenie și face fapte bune
Adică îi ajută pe acei, care au nevoie. Acest ajutor poate fi și financiar, dar putem fi de folos aproapelui și prin propria implicare, fiind alături de cei care sunt bolnavi, în suferință etc.
10. Își îmbunătășește permanent nivelul de cunoștințe
Trebuie mereu să căutăm posibilități de a ne înțelege mai profund credința, și nu doar în sensul de a înțelege exact ce înseamnă să fii credincios și evlavios. Acest lucru înseamnă, de asemenea, și faptul că mintea noastră trebuie să fie întotdeauna îndreptată către Dumnezeu, pentru ca El s-o vindece și schimbe. Toate gândurile noastre trebuie să fie legate într-un fel sau altul cu Dumnezeu, fie că citim literatură duhovnicească, sau participăm la careva ore de educație religioasă, etc. Scopul activităților noastre fiind descoperirea și înțelegerea textelor Sfintei Scripturi.
11. Își împărtășește credință cu alții
Dacă îi sunteți recunoscători Domnului pentru Mântuirea dăruită – vom dori să ne împărtășim credința și cu alții.
12. Participă la pelerinaje
Călătorește cu scopul de a vizita locurile sfinte. De obicei acestea sunt manastirile, bisericile si alte locuri sfinte.
traducere și adaptare Natalia Lozan
sursa pravmir.ru
Sursa: www.altarulcredintei.md
.Categoria: Articole
Cautare:
12 reguli pentru un crestin
Vizualizari: 770
Id: 24544
Imagine:
Share:
„Vesnica pomenire!”
Ce înseamnă literele IC XC / NI KA ?
Reguli pentru crestinii care merg duminica la Biserica
Cum trebuie sa se incheie fiecare rugaciune crestina?
Pietism, zelotism, intelectualism, hipercriticism
Usa pocaintei
Ce urăm de zilele sfinților?
L-am rugat pe Dumnezeu
Semnificatia zilelor din Saptamana Mare - Pr Teofil Paraian
Text
-
Calendar ortodox
Cântări și pricesne
Cărți epub
Cărți epub rusă
Cărți online
Cărți pdf
Evanghelii duminicale
Articole
Rugăciuni
Slujbe și rânduieli
Versuri colinde
Viețile Sfinților
-
Predici
Părinți duhovnicești
Rugăciuni
Cântări bisericești
Slujbe
Cărți
Colinde
Arhivă emisiuni radio
Video Software
Căutare avansată
webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @)
Facebook:
facebook.com/
resurseortodoxero
Youtube: youtube.com/@resurse-ortodoxe
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.