Temeiurile rânduirii rugăciunilor de a patruzecea zi după moarte sunt:
1) Unii zic, că inima se desface cu totul în a patruzecea zi, însă aceste temeiuri nu sunt totdeauna conforme experienţelor, după cum scrie Veniamin Arhiepiscopul de Nijni - Novgorod, în „Noile table ale legii”. Trebuie să remarcăm, cu acest prilej, că la naştere se produce fenomenul contrar: inima se formează în a treia zi, în a noua zi restul trupului, în a patruzecea zi apare forma deplină a omului.
2) Neofit al Rusiei găseşte încă temeiul acestui aşezământ în cele patruzeci de zile când israiliţii au petrecut plângând moarte a lui Moise. În general numărul patruzeci se întâlneşte adeseori în Sfânta Scriptură. Astfel:
- poporul lui Israil plânse pe Moise vreme de patruzeci de zile;
- evreii s-au hrănit cu mană în pustiu patruzeci de ani;
- Moise a postit patruzeci de zile şi patruzeci de nopţi, primind legea lui Dumnezeu;
- Ilie a mers patruzeci de zile şi patruzeci de nopţi spre muntele Horeb;
- Domnul nostru Iisus Hristos după botezul Său a petrecut patruzeci de zile şi patruzeci de nopţi în pustie şi - după învierea Sa El învaţă pe ucenicii Săi tainele Împărăţiei lui Dumnezeu, iarăşi vreme de patruzeci de zile.
Biserica din Răsărit a avut deci motiv de a institui chiar din vremurile cele mai vechi evlaviosul obicei de a se ruga pentru repausat timp de patruzeci de zile, şi mai cu seamă în ziua a patruzecea după moartea sa. Apoi această rânduială, ce exista la jidovi, a fost adoptată de Sfinţii Apostoli în Biserica lui Hristos. După cum Mântuitorul l-a biruit pe diavol după ce a postit şi s-a rugat în pustie timp de patruzeci de zile, de asemenea Sfânta Biserică Ortodoxă se roagă pentru ca harul lui Dumnezeu să ajute repausatului să-l biruie pe vrăjmaş şi să dobândească Împărăţia cerurilor. Simeon al Salonicului scrie: „Rugăciunile pentru cei adormiţi au loc în a patruzecea zi (după moarte) în amintirea Înălţării Domnului, care a avut loc în a patruzecea zi după Învierea Sa, pentru ca şi repausatul ieşind din racla sa, să se înalţe în nori întru întâmpinarea Domnului şi să rămână totdeauna cu El" (Veniamin, Arhiepiscop de Nijni-Novgorod, „Noile table ale legii”)
(Părintele Mitrofan, Viața repausaților noștri și viața noastră după moarte, Editura Credința strămoșească, Petru Vodă – Neamț, 2010, pp. 236-237)
Categoria: Articole
Cautare:
A 40-a zi dupa moarte
Vizualizari: 1025
Id: 10204
Imagine:
Share:
„Vesnica pomenire!”
Ce înseamnă literele IC XC / NI KA ?
Reguli pentru crestinii care merg duminica la Biserica
Cum trebuie sa se incheie fiecare rugaciune crestina?
Pietism, zelotism, intelectualism, hipercriticism
Usa pocaintei
Ce urăm de zilele sfinților?
L-am rugat pe Dumnezeu
Semnificatia zilelor din Saptamana Mare - Pr Teofil Paraian
Text
-
Calendar ortodox
Cântări și pricesne
Cărți epub
Cărți epub rusă
Cărți online
Cărți pdf
Evanghelii duminicale
Articole
Rugăciuni
Slujbe și rânduieli
Versuri colinde
Viețile Sfinților
-
Predici
Părinți duhovnicești
Rugăciuni
Cântări bisericești
Slujbe
Cărți
Colinde
Arhivă emisiuni radio
Video Software
Căutare avansată
webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @)
Facebook:
facebook.com/
resurseortodoxero
Youtube: youtube.com/@resurse-ortodoxe
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.