Poți cere iertare sau să ierți, doar când vezi că celălalt poate să-ți primească cuvintele. Altminteri, va fi considerată drept o jignire sau o umilință: “Te iert” sau “Iartă-mă” sunt considerate degradante de cei care nu sunt pregătiți încă.
Prin urmare, a cere și a dărui iertare sunt acte ce trebuie făcute cu discernământ.
Nu este suficient să spui “te iert” și “iartă-mă” pentru a aduce roadă, fiindcă uneori rana este prea adâncă pentru a fi tămăduită pur și simplu prin cuvintele tale. Uneori persoana nu este suficient de matură (duhovnicește) ca să primească acele cuvinte, astfel încât uneori trebuie să rabzi, să aștepți ca acel om să se maturizeze pentru a-i cere iertare. Desigur, trebui să luăm măsuri preliminare. Nu poți să stai și pur și simplu să aștepți ca el să se schimbe ca prin minune. Poți să-i subminezi, dacă poți să privești astfel situația, mânia, întristarea sau durerea. Sau poți pregăti calea pentru ca un om să te poată ierta, așezându-l pe o treaptă pregătitoare în acestă privință. Ar fi prea simplist să mergi la acea persoană și să spui: “iartă-mă, te-am rănit” sau “te iert”.
Foarte adesea ni se pare că este suficient să gândim că sunt vinovat, voi cere iertare și că acel om trebuie să mă ierte de vreme ce îi cer aceasta, sau viceversa. Dar aici este nevoie de o pregătire atentă. Uneori persoana este atât de rănită, nu din cauza a ceea ce îi ceri, ci a întregii sale vieți. Durerea provocată de tine este doar concluzia tendinței întregii sale vieți.
Prin urmare, pentru ca acest om să te poată ierta, este de trebuință ca un întreg segment al vieții sale să fie vindecat.
În acest caz este necesar ca acest om să primească ajutor, uneori timp de mai mulți ani, nu în mod necesar din partea cuiva implicat în chestiune, ci din partea celor din jurul lui care trebuie să-și asume această responsabilitate, pentru ca el, pas cu pas, să ierte cel puțin ceva, cât de puțin.
(Mitropolitul Antonie de Suroj, Mai aproape de Hristos – Spovedania și iertarea, Editura Doxologia, 2014, pp.159-161)
Categoria: Articole
Cautare:
A cere si a darui iertare sunt acte ce trebuie facute cu discernamant
Vizualizari: 718
Id: 15010
Imagine:
Share:
„Vesnica pomenire!”
Ce înseamnă literele IC XC / NI KA ?
Reguli pentru crestinii care merg duminica la Biserica
Cum trebuie sa se incheie fiecare rugaciune crestina?
Pietism, zelotism, intelectualism, hipercriticism
Usa pocaintei
Ce urăm de zilele sfinților?
L-am rugat pe Dumnezeu
Semnificatia zilelor din Saptamana Mare - Pr Teofil Paraian
Text
-
Calendar ortodox
Cântări și pricesne
Cărți epub
Cărți epub rusă
Cărți online
Cărți pdf
Evanghelii duminicale
Articole
Rugăciuni
Slujbe și rânduieli
Versuri colinde
Viețile Sfinților
-
Predici
Părinți duhovnicești
Rugăciuni
Cântări bisericești
Slujbe
Cărți
Colinde
Arhivă emisiuni radio
Video Software
Căutare avansată
webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @)
Facebook:
facebook.com/
resurseortodoxero
Youtube: youtube.com/@resurse-ortodoxe
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.