A învăţa să împarţi cu alţii este o sarcină dificilă a copilăriei. Aceasta şi pentru că, la început, copilul este în mod natural centrat pe propria persoană, propriile nevoi, propriile dorinţe. Unii duhovnici spun că aceasta se întâmplă însă ca o expresie, respectiv consecinţă, a firii omeneşti de după cădere.
Pe de altă parte, atunci când pe la 2-3 ani copilul spune „eu”, „al meu”, el nu face altceva decât să se delimiteze ca persoană unică şi distinctă de mama lui și de ceilalţi. Când însă rămâne fixat şi dincolo de 4-5 ani în acest „eu şi numai eu” ori „al meu şi numai al meu”, deja se conturează zorii unui caracter pe care, la maturitate, l-am putea descrie în termeni de: capricios, dificil sau poate egoist, zgârcit ori lacom nepăsător ori altele ca acestea.
Atunci când copilul este singur la părinţi (şi sunt situaţii în care familia nu poate avea decât un singur copil), el poate să înveţe sau poate să nu înveţe să împartă ceea ce are. Nu este însă o regulă ca toţi copiii unici să se comporte egoist, lacom ori să fie zgârciţi. Sfântul Stelian Paflagonul a fost singurul copil al părinţilor săi şi de mic împărţea ce avea cu tovarăşii săi de joacă, iar mai apoi a devenit ocrotitor al copiilor. Cu toate acestea, în planul nostru obişnuit este cu mult mai sigur că existenţa unui frate în familie îl va determina întotdeauna pe copil să împartă ceea ce are.
A învăţa să împărţi cu alţii este o sarcină dificilă a copilăriei, dar dacă părinţii aşteaptă acest lucru de la copil, el va învăţa să o facă. Pediatrul american Berry Brazelton apreciază în lucrarea sa „Puncte de cotitură” că începând cu vârsta de 2 ani, orice copil este suficient de „copt” pentru a deprinde acest lucru.
(Familia Ortodoxă nr. 5, 2010, p. 14)
Categoria: Articole
Cautare:
A invata sa imparti...
Vizualizari: 774
Id: 23611
Imagine:
Share:
„Vesnica pomenire!”
Ce înseamnă literele IC XC / NI KA ?
Reguli pentru crestinii care merg duminica la Biserica
Cum trebuie sa se incheie fiecare rugaciune crestina?
Pietism, zelotism, intelectualism, hipercriticism
Usa pocaintei
Ce urăm de zilele sfinților?
L-am rugat pe Dumnezeu
Puterea celor 40 de liturghii si parastase
Text
-
Calendar ortodox
Cântări și pricesne
Cărți epub
Cărți epub rusă
Cărți online
Cărți pdf
Evanghelii duminicale
Articole
Rugăciuni
Slujbe și rânduieli
Versuri colinde
Viețile Sfinților
-
Predici
Părinți duhovnicești
Rugăciuni
Cântări bisericești
Slujbe
Cărți
Colinde
Arhivă emisiuni radio
Video Software
Căutare avansată
webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @)
Facebook:
facebook.com/
resurseortodoxero
Youtube: youtube.com/@resurse-ortodoxe
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.