Povestit-a fericitul Zosima pentru un bătrân, zicând: fiind eu într-o mânăstire din Tir, a venit la noi un bătrân îmbunătățit. Apoi, citind noi la cuvintele bătrânilor - după cum era obiceiul întotdeauna - am venit la povestirea bătrânului aceluia, asupra căruia venind tâlharii, i-au luat toate lucrurile lui și s-au dus, lăsând un săcușor pe care, luându-l bătrânul a alergat după dânșii, strigând: fiilor, luați ce ați uitat în chilia voastră! Iar ei minunându-se de nerăutatea lui, au întors iarăși înapoi toate câte le luaseră din chilia lui.
Deci, citind noi această povestire, mi-a zis bătrânul care venise la noi: acest cuvânt foarte m-a folosit. Iar eu rugându-l să-mi spună ce folos a aflat dintr-însul, el a zis: oarecând petrecând eu în locurile cele de pe lângă Iordan, am citit povestirea aceasta. Și minunându-mă de bătrânul pentru nerăutatea și blândețea lui, ziceam către Dumnezeu: Doamne, Cel ce m-ai învrednicit să vin în chipul acestor sfinți bătrâni, învrednicește-mă să umblu și pe urmele lor și să călătoresc pe aceeași cale pe care au călătorit ei, povățuindu-se de darul tău. Acestea rugându-mă la Dumnezeu și având întru mine această dorință, trecând două zile, cum ședeam în chilie am simțit pe unii că au venit la chilie, care și stând la ușă au bătut. Iar eu cunoscând că sunt tâlhari, am zis întru mine: mulțumesc lui Dumnezeu! Iată vreme să arăt roada dorinței! Și deci deschizând, i-am primit pe ei cu blândețe și aprinzând lumina, am început a le arăta lor lucrurile zicând către ei: nu vă tulburați. Cred Domnului că nu voi ascunde nimic de la voi. Iar ei mi-au zis: ai aur? Și am răspuns lor: da, am trei bani și am deschis vasul înaintea lor și luându-i pe aceia, și toate lucrurile, s-au dus cu pace. Iar eu, - zicea ferictul Zosima - glumind, am zis către bătrânul: ce a urmat după aceea? Oare s-au întors ca și cei de la bătrânul cel mai dinainte de noi? Și a răspuns îndată: să nu sloboadă Dumnezeu. Căci nici n-am voit aceasta, ca să întoarcă, ce au luat. Vedeți dar - zis-a Zosima - ce sporire lui și slavă către Dumnezeu i-a dat dorința și gătirea lui. Că nu numai nu s-a mâhnit pentru luarea tuturor lucrurilor care avea, dar s-a și bucurat ca și cum s-a învrednicit de un lucru cu adevărat prea mare.
(Patericul, ediția a IV-a rev., Editura Reîntregirea, Alba-Iulia, 2004, pp. 85-86)
Categoria: Articole
Cautare:
A umbla pe urmele Sfintilor Parinti
Vizualizari: 702
Id: 11263
Imagine:
Share:
„Vesnica pomenire!”
Ce înseamnă literele IC XC / NI KA ?
Reguli pentru crestinii care merg duminica la Biserica
Cum trebuie sa se incheie fiecare rugaciune crestina?
Pietism, zelotism, intelectualism, hipercriticism
Usa pocaintei
Ce urăm de zilele sfinților?
L-am rugat pe Dumnezeu
Semnificatia zilelor din Saptamana Mare - Pr Teofil Paraian
Text
-
Calendar ortodox
Cântări și pricesne
Cărți epub
Cărți epub rusă
Cărți online
Cărți pdf
Evanghelii duminicale
Articole
Rugăciuni
Slujbe și rânduieli
Versuri colinde
Viețile Sfinților
-
Predici
Părinți duhovnicești
Rugăciuni
Cântări bisericești
Slujbe
Cărți
Colinde
Arhivă emisiuni radio
Video Software
Căutare avansată
webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @)
Facebook:
facebook.com/
resurseortodoxero
Youtube: youtube.com/@resurse-ortodoxe
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.