www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugăciuni, filme, cărți, conferințe ortodoxe

Activitatea cultural-stiintifica in vremea lui Teodosie al II-lea » Aspecte ale istoriei si spiritualitatii Bizantului

Activitatea cultural-stiintifica in vremea lui Teodosie al II-lea » Aspecte ale istoriei si spiritualitatii Bizantului


Activitatea cultural-stiintifica in vremea lui Teodosie al II-lea

Infiintarea Universitatii din Constantinopol

In istoria milenara a Bizantului, cultura sub diferitele ei forme a reprezentat o preocupare statornica pentru marea majoritate a imparatilor. Crearea Universitatii din Constantinopol si publicarea Codexului Teodosian raman insa inscrise drept momentele de varf din istoria civilizatiei Imperiului bizantin, apartinand in exclusivitate perioadei de guvernare a lui Teodosie al II-lea.

Pana in sec. al V-lea Atena reprezenta principalul centru al invatamantului si al stiintelor pagane in intreg Imperiul roman. Cu toate acestea triumful crestinismului de la sfarsitul sec. al IV-lea, a adus o sensibila scadere a prestigiului acestei scoli, declin amplificat nu numai de invazia vizigota, dar si de crearea unei Universitati crestine in vremea lui Teodosie al II-lea. Actul care a legitimat infiintarea noii Universitati de la Constantinopol, a fost dat de catre Teodosie al II-lea la 25 februarie 425. Corpul profesoral era compus din 10 gramaticieni de limba greaca, 10 de limba latina, 5 retori greci si 3 latini, la care se mai adaugau o catedra de Filozofie si 2 de Drept. In luna urmatoare, la 14 martie 425 un text inscris in Codex Teodosianus facea elogiul acestei realizari de prestigiu din viata culturala a noii Rome, dand chiar numele unor profesori. Astfel pentru catedra de Gramatica a limbii grecesti erau Helladios si Syrianus, pentru cea de Gramatica a limbii latine, Teofil, apoi sofistii Martinos si Maximos, juristul Leontiu predand la catedra de Drept. Profesorii erau foarte bine platiti de catre Stat, avand obligatia sa-si dedice in exclusivitate timpul lor activitatii didactice de la Universitate. Pozitia lor sociala in Stat capata un loc aparte, oferindu-li-se onoruri de seama. Fondarea acestui locas de invatamant nu a avut o destinatie cu totul intamplatoare, ci a incercat sa contrabalanseze prestigiul vechilor Universitati pagane din Alexandria si Atena.

Invatamantul se facea in doua limbi: greacasi latina. Chiar daca latina ramanea in continuare limba oficiala, greaca o va inlocui treptat. Aceasta initiativa a fost cultivata tocmai de profesorii de la Universitatea din Constantinopol. Intemeiata de Teodosie al II-lea, restaurata in secolul al IX-lea, protejata de Constantin Porfirogenetul, Scoala Superioara din Constantinopol, in ciuda multor vicisitudini, a existat atata vreme cat si Imperiul. Crearea ei in secolul al V-lea, intr-o perioada in care vechile scoli ale lumii romane incep sa se inchida una dupa alta, ramane in istorie drept un simbol in jurul caruia s-au grupat cele mai capabile forte spirituale ale Imperiului.

Iisus-Hristos
Sfinții zilei
Căutare

2. Căutare rapidă - cuvânt:

Știri ortodoxe
Recomandări:
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.