Puţin mai sus de peştera Cuvioasei Pelaghia, ajungem pe platoul Muntelui Măslinilor. Iată-ne pe locul unde Domnul S-a înălţat la cer! Suntem pe unul dintre cei mai binecuvântaţi munţi amintiţi din Sfânta Scriptură. Aici s-a încheiat opera de răscumpărare a neamului omenesc. Aici a săvârşit Fiul lui Dumnezeu taina mântuirii noastre. Aici s-a scris ultima pagină a Evangheliei!
În secolul al IV-lea, Sfânta Elena înalţă în acest loc dumnezeiesc un mic altar, în formă de rotondă, numită „Imbonon”. Iar alături ridică o biserică a Înălţării Domnului, numită „Biserica Eleonului”. În anul 614 perşii au distrus aceste sfinte lăcaşuri. Un egumen, Modest a reînnoit altarul Înălţării Domnului. Musulmanii, mai târziu, iarăşi l-au distrus. Apoi cruciaţii l-au refăcut din nou, în formă octogonală. Cu îngăduinţa lui Dumnezeu, acest sfânt altar se află din secolul al XIX-lea în posesia musulmanilor.
Ruinele bisericii Eleonului, înălţată de Sfânta Elena, nu se mai văd. Se păstrează însă, în bună stare, un mic altar, o rotondă din piatră, cu obişnuita ei calotă sferică arabă, construită, potrivit tradiţiei locale, pe piatra de unde S-a înălţat Domnul la cer. Intrăm. La dreapta rotondei se vede un fel de masă din piatră. Este locul unde slujesc ortodocşii Sfânta Liturghie, la praznicul Înălţării Domnului. În interiorul rotondei se vede la mijloc o piatră albă, mare cam de 70x50 cm, protejată de sticlă. Este piatra de pe care S-a înălţat Hristos la cer. Cădem în genunchi, facem trei metanii, ne rugăm şi o sărutăm. Piatră sfântă şi binecuvântată, cum poate nu este alta în Ţara Sfântă! Se disting pe ea urmele picioarelor lui Hristos. Sfânta Tradiţie ne spune că acestea sunt urmele picioarelor Domnului, care s-au imprimat în piatră, când Mântuitorul S-a înălţat la Tatăl.
Ne retragem puţin şi, în timp ce lumânările noastre ard pe piatra Înălţării Domnului, citim Evanghelia de la Luca care descrie cel mai mişcător cum S-a înălţat Fiul lui Dumnezeu la cer, de-a dreapta Tatălui.
(Arhimandrit Ioanichie Bălan, Pelerinaj la Mormântul Domnului, Editura Mănăstirea Sihăstria, 2010, pp. 132-133)
Categoria: Articole
Cautare:
Altarul Inaltarii Domnului de pe Muntele Maslinilor
Vizualizari: 741
Id: 12775
Imagine:
Share:
„Vesnica pomenire!”
Ce înseamnă literele IC XC / NI KA ?
Reguli pentru crestinii care merg duminica la Biserica
Cum trebuie sa se incheie fiecare rugaciune crestina?
Pietism, zelotism, intelectualism, hipercriticism
Usa pocaintei
Ce urăm de zilele sfinților?
L-am rugat pe Dumnezeu
Semnificatia zilelor din Saptamana Mare - Pr Teofil Paraian
Text
-
Calendar ortodox
Cântări și pricesne
Cărți epub
Cărți epub rusă
Cărți online
Cărți pdf
Evanghelii duminicale
Articole
Rugăciuni
Slujbe și rânduieli
Versuri colinde
Viețile Sfinților
-
Predici
Părinți duhovnicești
Rugăciuni
Cântări bisericești
Slujbe
Cărți
Colinde
Arhivă emisiuni radio
Video Software
Căutare avansată
webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @)
Facebook:
facebook.com/
resurseortodoxero
Youtube: youtube.com/@resurse-ortodoxe
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.