Născut în anul 1789, în Calavrita din Pelopones, viitorul arhiereu Timotei a ajuns în Țara Românească în cel de-al doilea deceniu al secolului al XIX-lea, fiind așezat ierodiacon la mânăstirea „Sf. Nicolae” - Gănescu din Craiova, metocul Episcopiei Râmnicului-Noului Severin, de către episcopul Galaction (1813-1824), și el, tot grec de neam. Dând dovadă de un bun spirit administrativ-bisericesc, primește hirotonia întru preot, fiind numit arhimandrit administrator al proprietăților episcopiei râmnicene în Bănie.
Pe 20 octombrie 1836, patriarhul ecumenic Grigorie hotărăște hirotonia întru arhiereu a arhimandritului Timotei. Astfel, patriarhul emite un decret, având destinatar pe episcopul de Râmnic, Neofit, prin care îi transmite că din scrisoarea primită anterior de la domnitorul Alexandru Ghica a înțeles că în Craiova există o mănăstire-metoc, amintind de vechea tradiție ca egumenul acesteia să fie uns arhiereu și locțiitor al episcopului titular. De asemenea, la propunerea domnului român, patriarhul Grigorie binecuvintează recomandarea arhimandritului Timotei ca arhiereu-vicar, îndemnându-l pe episcopul râmnicean să găsească alți doi arhierei locali și să facă alegerea și hirotonia canonică. Pe temeiul acestui decret-scrisoare, cu acordul Domniei, la 12 decembrie 1836, are loc alegerea noului arhiereu-vicar al Episcopie Râmnicului, în București, la biserica „Sf. 40 de mucenici”, fiind propuși arhimandriții Timotei, Dometie și Avcsentie. Cel care a fost ales este arhimandritul Timotei, actul fiind semnat de episcopul Neofit al Râmnicului, Ilarion al Argeșului, Ioanichie Stratonichiatis, Neofit al Ierapolei și Iacov, fost al Cervenului, în condițiile în care scaunul de mitropolit al Ungrovlahiei era vacant.
Arhiereul Timotei a murit pe 27 iulie 1876, în vârstă de 87 de ani, fiind înmormântat în cimitirul craiovean Sineasca. Mormântul lui funerar, format dintr-un monument mare de marmură, care are sculptat un înger, care privește spre cer, iar piatra, tot din marmură, are sculptate o mitră arhierească, o cârjă, un tricher și o coroană. De asemenea, mormântul funerar are două inscripții. Cea de sus, în românește are următorul conținut: „In memoria repausatului întru fericire arhiereu Timotheu Eudoxiados, născut la 1789 în Calabrita din Elada. Preutu și arhiereu Episcopii Craiovei, 62 ani. Mort, în anul 1876, iunie 27. Eternă fia memoria acestui bun părinte. Amin”, iar cea de jos, scrisă în grecește, are următoarea inscripție: „Aici se odihnește arhiereul Timothei Evdoxiados, fiul lui Hronidos, născut în anul 1789 în Calabrita Peloponesului, care a slujit 62 de ani în episcopia Craiovei, decorat de guvernul grec cu crucea de argint a Mântuitorului și crucea de aur a Arhanghelilor, pentru serviciile sale patriotice. Și a răposat la 27 iunie 1876”.
Categoria: Articole
Cautare:
Arhiereul Timotei Tvdoxiados - Episcopul Craiovei
Vizualizari: 116
Id: 31009
Imagine:
Share:
„Vesnica pomenire!”
Ce înseamnă literele IC XC / NI KA ?
Reguli pentru crestinii care merg duminica la Biserica
Cum trebuie sa se incheie fiecare rugaciune crestina?
Pietism, zelotism, intelectualism, hipercriticism
Usa pocaintei
Ce urăm de zilele sfinților?
L-am rugat pe Dumnezeu
Semnificatia zilelor din Saptamana Mare - Pr Teofil Paraian
Text
-
Calendar ortodox
Cântări și pricesne
Cărți epub
Cărți epub rusă
Cărți online
Cărți pdf
Evanghelii duminicale
Articole
Rugăciuni
Slujbe și rânduieli
Versuri colinde
Viețile Sfinților
-
Predici
Părinți duhovnicești
Rugăciuni
Cântări bisericești
Slujbe
Cărți
Colinde
Arhivă emisiuni radio
Video Software
Căutare avansată
webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @)
Facebook:
facebook.com/
resurseortodoxero
Youtube: youtube.com/@resurse-ortodoxe
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.