www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugăciuni, filme, cărți, conferințe ortodoxe

ARHIMANDRITUL DOMETIAN :: Pateric romanesc

ARHIMANDRITUL DOMETIAN :: Pateric romanesc


ARHIMANDRITUL DOMETIAN -
Staret al Manastirii Neamt


(1823 - 1834)


Dupa mutarea din viata a staretului Ilarie (1823), obstea Manastirii Neamt a ales intaistatator, povatuitor si duhovnic pe arhimandritul Dometian.


Acest venerabil staret era transilvanean, din tinutul Brasovului. Catre sfarsitul secolului XVIII si-a inchinat viata lui Hristos in marea lavra, devenind un calugar intelept si ascultator. In acea vreme, Manastirea Neamt era vestita in intreaga Peninsula Balcanica si in toate tarile ortodoxe. Faima marelui staret Paisie, ca si a vietii duhovnicesti de aici, atragea calugari alesi din toate colturile tarilor romane, ca si din Rusia, Grecia, Serbia si Bulgaria. Din tara, la Neamt, cei mai numerosi erau calugarii moldoveni (circa 80%), apoi transilvaneni (5-10%) si putini “vlahi” din Tara Romaneasca. Iar de peste hotare veneau, indeosebi, calugari din Ucraina si Rusia; apoi calugari greci, macedoneni si sarbi din Muntele Athos.


Monahul Dometian a facut ascultare mai intai la bucatarie, la vite si la biserica. Apoi a lucrat in tipografie, ajutand la legatul cartilor si la raspandirea lor, mai ales in Transilvania. Invrednicindu-se de harul preotiei, a ajuns in putina vreme duhovnic iscusit. Iar in anul 1823, vazandu-l parintii “foarte iscusit la minte si vrednic de a povatui”, l-au ales staret.


De la inceput, arhimandritul Dometian s-a dovedit a fi un bun parinte duhovnicesc, ravnitor la cele dumnezeiesti, chivernisitor in cele manastiresti, iubitor de frati si de invatatura, innoitor de biserici si milostiv cu cei saraci. El a continuat opera de innoire a vietii duhovnicesti din marea lavra, inceputa de staretul Ilarie dupa cumplita rascoala din anii 1821-1822. Mai intai a adunat in manastire pe toti calugarii risipiti prin paduri si metoace de frica turcilor. Apoi a randuit duhovnici alesi, spovedanie saptamanala, prezenta regulata la biserica si ascultare in tacere si rugaciune. Sub staretul Dometian, obstea Manastirii Neamt cu toate schiturile ei numara pana la 600 de calugari.


In aceeasi masura s-a ingrijit si de innoirea manastirii si a schiturilor jefuite si arse de turci. Astfel, a restaurat biserica voievodala din incinta ctitorita de Stefan cel Mare (1497) si a zidit alaturi a doua biserica inchinata Sfantului Mare Mucenic Gheorghe. A refacut chiliile din partea de sud a incintei, precum si Manastirea Secu, aproape in intregime mistuita de foc, iar la Schitul Sihastria a zidit din nou biserica de piatra si doua corpuri de chilii.


Staretul Dometian a dezvoltat, de asemenea, si tipografia Manastirii Neamt. Era singura tipografie bisericeasca din Moldova si se cereau carti de cult si de folos sufletesc peste tot la bisericile si manastirile din tara, ca si la parohiile ortodoxe din Transilvania, incepand de la Brasov si Tara Barsei pana la Sibiu, Nasaud, Muntii Apuseni si Maramures. Aceste carti se distribuiau gratuit la manastiri, schituri si la bisericile sarace. O buna parte din carti se transportau de calugari, cu porunca staretului, peste Carpati, la fratii romani din Transilvania. Aceasta a fost dintotdeauna o datorie crestineasca de onoare pentru obstea Manastirii Neamt.


Povatuind marea lavra cu multa intelepciune timp de 11 ani si bineplacand lui Dumnezeu, staretul Dometian s-a stramutat la cele vesnice in toamna anului 1834.

Categoria: Pateric romanesc

Cautare:

ARHIMANDRITUL DOMETIAN :: Pateric romanesc

Vizualizari: 1009

Id: 1128

Imagine:

Share:

Iisus-Hristos
Sfinții zilei
Căutare

2. Căutare rapidă - cuvânt:

Știri ortodoxe
Recomandări:
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.