ARHIMANDRITUL LAZAR URSU - Manastirea Neamt
(secolul al XVIII-lea)
Acest cuvios parinte era originar din Bistrita-Nasaud. Inchinandu-si viata lui Hristos din tineretile sale, a intrat in obstea Manastirii Neamt la inceputul secolului XVIII, unde se nevoiau numerosi monahi din Transilvania. Aici a deprins mestesugul nevointei duhovnicesti, precum si cunostinta cartii de la duhovnicii marii lavre. Apoi, calugarindu-se, s-a invrednicit de darul preotiei, ajungand ales povatuitor de suflete. Arhimandritul Lazar Ursu a fost cel dintai parinte duhovnicesc al mitropolitului Iacob Stamati. El l-a adus de mic la manastire, l-a deprins frica de Dumnezeu si l-a dat la invatatura cartii.
Fiind intelept si ravnitor la cele dumnezeiesti, duhovnicul Lazar a fost ales staret al Manastirii Neamt in anul 1742. Timp de trei ani, cat a fost intaistatator al obstii, arhimandritul Lazar a innoit asezamantul manastirii, a marit numarul calugarilor, a reorganizat scoala monahala din lavra, obligand pe toti fratii sa fie cunoscatori de carte, si a randuit duhovnici din cei mai iscusiti. Spovedania soborului si Sfanta Impartasanie se faceau saptamanal. La scoala se invatau scrisul, cititul, ceaslovul, tipicul, apoi religia (cunostinte de Vechiul si Noul Testament) si muzica psaltica. Se mai predau inca limbile greaca si slavona si caligrafia.
Retragandu-se din egumenie, arhimandritul Lazar a fost inca 20 de ani eclesiarh si duhovnic al manastirii, crescand si formand multi fii duhovnicesti. A ocrotit, de asemenea, sihastria Pocrovului si pe sihastrii ce se nevoiau in Muntele Chiriacu, al caror duhovnic era. Pentru o nevointa ca aceasta, Cuviosul Lazar a fost propus, in anul 1750, candidat la scaunul episcopal de Radauti. El insa, smerindu-se, s-a socotit nevrednic de o cinste ca aceasta, ramanand toata viata in mijlocul fiilor sai duhovnicesti.
Asa ostenindu-se arhimandritul Lazar mai mult de 50 de ani, s-a mutat la odihna cea de sus in a doua jumatate a secolului XVIII.
Categoria: Pateric romanesc
Cautare:
ARHIMANDRITUL LAZAR URSU :: Pateric romanesc
Vizualizari: 1111
Id: 1117
Imagine:
Share:
Pateric romanesc :: Pateric romanesc
SFANTUL DANIIL SIHASTRUL :: Pateric romanesc
SFANTA TEODORA DE LA SIHLA :: Pateric romanesc
MITROPOLITUL VARLAAM :: Pateric romanesc
MOSUL GHEORGHE LAZAR :: Pateric romanesc
SFANTA PARASCHEVA :: Pateric romanesc
MITROPOLITUL IOSIF NANIESCU :: Pateric romanesc
SFINTII MUCENICI ZOTIC, ATAL, CAMASIE, FILIP SI ALTI 31 DE LA NICULITEL :: Pateric romanesc
PROTOSINGHELUL IOANICHIE MOROI :: Pateric romanesc
Text
-
Calendar ortodox
Cântări și pricesne
Cărți epub
Cărți epub rusă
Cărți online
Cărți pdf
Evanghelii duminicale
Articole
Rugăciuni
Slujbe și rânduieli
Versuri colinde
Viețile Sfinților
-
Predici
Părinți duhovnicești
Rugăciuni
Cântări bisericești
Slujbe
Cărți
Colinde
Arhivă emisiuni radio
Video Software
Căutare avansată
webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @)
Facebook:
facebook.com/
resurseortodoxero
Youtube: youtube.com/@resurse-ortodoxe
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.