ARHIMANDRITUL TEOFAN CRISTEA - Manastirea Noul Neamt
(1810-1883)
Era originar din Transilvania, anume din judetul Harghita, unchi al primului patriarh al Romaniei, Miron Cristea. Luand jugul lui Hristos din varsta tineretii, s-a facut calugar in Manastirea Neamt, sub marele staret Neonil. Apoi, invatand de la cei mai alesi duhovnici nevointa vietii calugaresti si deprinzand bine ascultarea si intreaga intelepciune, s-a invrednicit de dumnezeiasca preotie.
Ieromonahul Teofan era un calugar iscusit, statornic, hotarat si foarte invatat. Cunostea patru limbi straine, citea zilnic scrierile Sfintilor Parinti si mangaia pe toti cu cuvinte alese din Sfanta Evanghelie. In manastire avea ucenici buni si multi il cautau pentru cuvant de folos.
Cea mai importanta ascultare a sa a fost supravegherea metoacelor Manastirii Neamt, precum si a cladirilor de binefacere facute de manastire. Ieromonahul Teofan a condus lucrarile de constructie a spitalului, a bolnitei, a scolilor si farmaciei din manastire si din Targu Neamt. El se ingrijea de bolnavi, de doctori, de medicamente, de intretinerea cladirilor si a oamenilor, care se plateau din fondurile manastirii. Si era cu fiecare drept si milostiv. Nimeni nu iesea de la el neascultat, neajutat si fara un cuvant de mangaiere. Pentru aceea il iubeau toti bolnavii si il cinsteau ca pe un parinte sufletesc copiii si locuitorii din Targu Neamt si de prin sate, caci era bun si cu frica de Dumnezeu in toate.
O alta fapta buna a ieromonahului Teofan a fost stransa legatura duhovniceasca pe care o tinea intre Manastirea Neamt si bisericile din Transilvania. In fiecare an organiza mici pelerinaje de credinciosi ardeleni, mai ales la hramuri si sarbatori mari, pe care ii odihnea in manastire si ii trimitea inapoi mangaiati si intariti in dreapta credinta. Asemenea faceau si alti calugari nemteni, iubitori de Hristos si de neam. Ieromonahul Teofan Cristea trimitea anual calugari misionari din Manastirea Neamt cu carti bisericesti, pentru a le imparti gratuit la preotii si bisericile ortodoxe de peste Carpati. Indata ce iesea de sub teascuri o carte noua, porneau calugarii cu desagii sau chiar cu carele cu carti spre Transilvania.
In anul 1863, ieromonahul Teofan, dimpreuna cu duhovnicul Andronic si cu mai multi ucenici, s-au stabilit definitiv la metocul Manastirii Neamt, numit Chitcani, din judetul Tighina. Iar in anul 1864, cu ajutorul marii lavre si al credinciosilor, au fondat o vestita manastire numita “Noul Neamt”, adunand in jurul lor pana la o suta de calugari. Primul staret a fost insusi ieromonahul Teofan, devenit mai tarziu arhimandrit. Si atat de bine a organizat acest cuvios manastirea, ca in putina vreme a devenit una din cele mai mari chinovii cu viata de obste din Moldova.
Asa s-a nevoit arhimandritul Teofan, ctitorul Manastirii Noul Neamt. Apoi, simtindu-se chemat de Hristos la odihna cea de sus, a dat ucenicilor sai sarutarea cea mai de pe urma si a adormit cu pace in anul 1883.
Categoria: Pateric romanesc
Cautare:
ARHIMANDRITUL TEOFAN CRISTEA :: Pateric romanesc
Vizualizari: 978
Id: 1159
Imagine:
Share:
Pateric romanesc :: Pateric romanesc
SFANTUL DANIIL SIHASTRUL :: Pateric romanesc
SFANTA TEODORA DE LA SIHLA :: Pateric romanesc
MITROPOLITUL VARLAAM :: Pateric romanesc
MOSUL GHEORGHE LAZAR :: Pateric romanesc
SFANTA PARASCHEVA :: Pateric romanesc
MITROPOLITUL IOSIF NANIESCU :: Pateric romanesc
SFINTII MUCENICI ZOTIC, ATAL, CAMASIE, FILIP SI ALTI 31 DE LA NICULITEL :: Pateric romanesc
PROTOSINGHELUL IOANICHIE MOROI :: Pateric romanesc
Text
-
Calendar ortodox
Cântări și pricesne
Cărți epub
Cărți epub rusă
Cărți online
Cărți pdf
Evanghelii duminicale
Articole
Rugăciuni
Slujbe și rânduieli
Versuri colinde
Viețile Sfinților
-
Predici
Părinți duhovnicești
Rugăciuni
Cântări bisericești
Slujbe
Cărți
Colinde
Arhivă emisiuni radio
Video Software
Căutare avansată
webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @)
Facebook:
facebook.com/
resurseortodoxero
Youtube: youtube.com/@resurse-ortodoxe
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.