www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugăciuni, filme, cărți, conferințe ortodoxe

ARHIMANDRITUL VARNAVA :: Pateric romanesc

ARHIMANDRITUL VARNAVA :: Pateric romanesc


ARHIMANDRITUL VARNAVA -
Staret al Manastirii Pangarati-Neamt


(1872)


Despre arhimandritul Varnava, staretul Manastirii Pangarati, vorbesc si astazi cu respect si recunostinta locuitorii din satele de pe Valea Bistritei. Unii spun ca invata pe copii carte si ii recomanda de preoti la sate. Altii spun ca era renumit in partea locului ca mare duhovnic si parinte al tuturor. Iar altii marturisesc ca parintele Varnava le-a facut biserica in sat si multe innoiri la Manastirea Pangarati.


Arhimandritul Varnava era de loc de pe Valea Bistritei. Intrand de copil in Manastirea Pangarati pentru a invata carte, nu s-a mai intors la casa parinteasca. Dupa ce deprinde cititul, scrisul, tipicul si psaltichia, este facut calugar, apoi diacon si preot. Fiind iubitor de Hristos si ravnitor la cele duhovnicesti, in anul 1833 a fost ales staret al Manastirii Pangarati, pe care o conduce cu pricepere pana in anul 1857.


Ca staret, arhimandritul Varnava a dat un nou suflu de viata Manastirii Pangarati. A mentinut cu sfintenie slujba bisericeasca de zi si de noapte, a impodobit stranele cu cantareti din cei mai buni si, mai ales, a crescut numerosi fii sufletesti.


Ca parinte duhovnicesc al calugarilor si mirenilor, arhimandritul Varnava a devenit in putina vreme un vestit duhovnic si sfetnic pretios, cautat, atat de unii, cat si de ceilalti. Ca iconom al casei lui Dumnezeu, s-a ingrijit de buna chivernisire a manastirii, construind noi chilii pentru calugari, un puternic zid de incinta si canalizare de apa. De asemenea, a facut reparatii la biserica si clopotnita, iar in satul Pangarati a construit o biserica parohiala de piatra din fondurile manastirii. Ca dascal si catehet, a invatat sute de copii carte in scoala manastireasca din Pangarati. Pe cei mai buni ii trimitea cu atestat la Mitropolia Moldovei pentru a fi hirotoniti preoti la sate, pe ceilalti ii facea dascali pentru copii si cantareti la parohii, iar pe cei mai ravnitori ii facea calugari in manastire.


Asa s-a nevoit Cuviosul arhimandrit Varnava pana in toamna anului 1849, cand s-a imbolnavit greu, incat nu mai avea nadejde de viata. Dar, avand mare credinta in Dumnezeu, a cerut ucenicilor sa-l duca la icoana facatoare de minuni a Sfintei Ana, din Manastirea Bistrita. Aici, rugandu-se cu lacrimi, s-a vindecat desavarsit, prin minune, la 14 decembrie, 1849, si s-a intors sanatos la manastirea sa.


Drept multumita, a impodobit icoana Sfintei Ana cu o strana noua, precum se vede pana astazi. Iar pe reversul ei a scris urmatoarele: “Aceasta strana pentru sfanta icoana facatoare de minuni s-a facut cu toata cheltuiala cuviosiei sale Arhimandrit Barnaba, egumenul Manastirii Pangarati, carele imbolnavindu-se cumplit la 1849, decembrie 14, si fiind la ceasul de pe urma, cu mare lauda Sfanta Icoana indata 1-a facut sanatos. Anul 1853, Ghenarie, 24″.


Dupa vindecare isi continua activitatea de staret si dascal pana in anul 1857. Apoi se retrage si traieste in Manastirea Pangarati ca duhovnic pana dupa anul 1872, cand se muta la cele vesnice.

Categoria: Pateric romanesc

Cautare:

ARHIMANDRITUL VARNAVA :: Pateric romanesc

Vizualizari: 1163

Id: 1153

Imagine:

Share:

Iisus-Hristos
Sfinții zilei
Căutare

2. Căutare rapidă - cuvânt:

Știri ortodoxe
Recomandări:
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.