www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugăciuni, filme, cărți, conferințe ortodoxe

Biblioteca crestinului

Biblioteca crestinului

In casa crestinului este bine sa existe cel putin cateva carti foarte necesare. Vom aminti aici pe cele mai importante dintre acestea, pe care omul credincios trebuie sa se ingrijeasca sa le procure, in felul acesta el isi va forma o mica biblioteca pe care este bine sa o aseze aproape de coltul de rugaciune.

1. Biblia sau Sfanta Scriptura.

Este cea mai importanta carte pentru un crestin. Ea nu poate lipsi din casa omului credincios. In Biblie aflam istoria prezentei si lucrarii lui Dumnezeu in lume. Pe aceasta istorie se intemeiaza credinta noastra. Biblia cuprinde Cuvantul lui Dumnezeu catre oameni. Vom afla din Biblie cum a vorbit Dumnezeu catre noi “in multe randuri si in multe feluri… prin prooroci, iar catre sfarsitul acestor vremuri - cum spune Sfantul Pavel - prin insusi Fiul…” (Evrei 1,1). Biblia se imparte in doua parti: Vechiul Testament care cuprinde istoria de pana la Mantuitorul Hristos si Noul Testament care cuprinde istoria Mantuitorului Hristos, faptele si invatatura Sa, precum si istoria Bisericii la inceputurile ei. Biblia este cartea de capatai a Bisericii. Folosul citirii Bibliei este nespus de mare. Mantuitorul insusi ne spune ca omul “nu traieste numai cu paine, ci si cu Cuvantul care iese din gura lui Dumnezeu” (Matei 4,4). Putem citi oricand din Biblie. Este bine sa ne obisnuim ca dimineata si seara inainte de culcare sa citim putin din Biblie, pentru ca gandul nostru sa poarte peste zi un cuvant sau o invatatura a Mantuitorului, iar noaptea, mintea sa odihneasca, la fel intr-un cuvant al lui Dumnezeu. Nimeni, stiutor de carte sau chiar nestiutor, nu poate sa fie iertat daca n-a citit macar o singura data Biblia sau cel putin Noul Testament.

2.Cartea de rugaciune

Cartea de rugaciune cuprinde rugaciuni pentru diferitele trebuinte ale crestinului. Exista acum carti de rugaciuni, editate de Biserica Ortodoxa care contin culegeri foarte bogate de rugaciuni, insotite adesea de scurte invataturi pentru viata crestinului. Sunt rugaciuni de dimineata si de seara, rugaciuni ce se pot spune inainte si dupa masa, rugaciuni la inceperea si la sfarsitul lucrului, rugaciuni pentru calatorie, pentru sanatatea proprie, pentru cei bolnavi, rugaciuni pentru parinti, pentru copii sau pentru soti, rugaciuni la vreme de primejdie, rugaciuni pentru spovedanie si pentru impartasanie si multe altele. De-a lungul timpului, Biserica a adunat aceste rugaciuni de la oameni duhovnicesti si le pune la indemana oricarui crestin pentru ca acesta sa se foloseasca de ele in rugaciunile sale catre Dumnezeu. Credinciosul se poate ruga lui Dumnezeu cu propriile sale cuvinte, din sufletul sau, pentru necazul sau pentru bucuria sa. Cartea de rugaciuni ne vine in ajutor. Ea ne invata cum sa ne rugam, ne ajuta sa ne citim sufletul si sa gasim cuvintele potrivite. Rugaciunile pe care le citim din carte trebuie sa le rostim ca fiind propriile noastre cuvinte. Rugaciunile acestea vin de la oameni luminati de Duhul lui Dumnezeu si sunt foarte cuprinzatoare, dar mai ales foarte corecte. De aceea ele ne si formeaza, ne ajuta sa descoperim rugaciunea adevarata.

3.Ceaslovul

Ceaslovul sau Orologiul este cea mai de seama si mai completa carte de rugaciuni a Bisericii. Numele acestei carti vine de la “ceas” sau “ora”, ea aratandu-ne cum trebuie sa ne rugam in fiecare ceas al zilei sau al noptii. Ceaslovul este deopotriva o carte de slujba trebuitoare preotului si cantaretului in biserica la savarsirea slujbelor bisericesti, dar si o carte care cuprinde rugaciuni si randuieli ce pot fi folosite de crestini in casa lor si in familie, potrivit invataturii Sfintilor Parinti, care numesc familia “o mica biserica”. Pe langa rugaciunile la diferite trebuinte, in Ceaslov gasim si multe din rugaciunile care alcatuiesc slujbele bisericesti, extrase din celelalte carti de slujba ale Bisericii, acatiste si paraclise - rugaciuni speciale -, sinaxarul cu sarbatorile si sfintii de peste an. “Ceaslovul este cartea de fiecare zi a tuturor celor ce pretuiesc rugaciunea si desavarsirea, a celor ce cauta Imparatia cerurilor si dreptatea lui Dumnezeu”, cum scrie Parintele Patriarh Teoctist in prefata Ceaslovului tiparit in 1992.

4. Psaltirea

Psaltirea este si ea o carte folositoare de suflet care nu poate lipsi din casa unui credincios. Este fara indoiala cea mai raspandita si mai citita carte biblica, in lumea ortodoxa, Psaltirea este cea mai iubita si cea mai des folosita carte. Ea cuprinde cei 150 de psalmi ai lui David grupati in 20 (douazeci) de “catisme”. Psalmii ii gasim, desigur si in Biblie, in prima parte a acesteia, Vechiul Testament. Uneori sunt publicati impreuna cu Noul Testament. Trebuie stiut ca psalmii sunt rugaciuni sub forma de imne, de cantari, care exprima intreaga bogatie de trairi si sentimente ale omului in fata lui Dumnezeu si in fata vietii si a lumii inconjuratoare, in psalmi relatia dintre om si Dumnezeu este foarte apropiata, intima, dialogul este direct. Citirea psalmilor ajuta pe om sa se apropie mult de modul corect de a-L intelege si a-L simti pe Dumnezeu si pe sine in raport cu Dumnezeu, cu sine, cu cei din jur si cu natura insasi. El invata cum sa vorbeasca cu Dumnezeu, cum sa se roage, cum sa multumeasca, cum sa ceara iertare, cum sa laude, cum sa dea slava, cum sa se bucure, cum sa se veseleasca… Iata ce scrie despre aceasta Sf. Vasile cel Mare: “Cartea Psalmilor cuprinde in sine tot ceea ce este mai folositor in toate…, este o comoara de invataturi bune, punand la indemana fiecaruia, dupa sarguinta lui, tot ceea ce ii este de folos. Ea vindeca ranile cele vechi ale sufletului si aduce cat se poate de grabnic insanatosirea celui de curand ranit, ingrijeste de cel bolnav si pastreaza intreg pe cel sanatos. Ea face ca patimile, care de-a lungul vietii omenesti cauta sa se cuibareasca in suflete, sa fie indepartate si sa se ajunga la crearea unei stari sufletesti pline de bucurie si de placere, care face ca in suflete sa se nasca cugetele cele intelepte…. Psalmul este linistea sufletelor, rasplatitorul pacii, potolitorul galagiei si al valului gandurilor. El face sa slabeasca mania sufletului si infraneaza pornirea catre patimi,… impaca pe cei ce-si poarta vrajmasie. Psalmul este alungatorul demonilor, aducatorul ajutorului ingeresc, arma pentru teama de noapte, liniste pentru oboseala zilei, pavaza si mangaierea oamenilor credinciosi, iar pentru femeile credincioase una dintre cele mai potrivite podoabe. Ce nu poate invata cineva din psalmi? Maretia barbatiei, exactitatea dreptatii, insemnatatea infranarii, desavarsirea judecatii, chipul in care trebuie sa rabde si tot ceea ce se poate spune despre lucrurile cele bune.”

De aceea, duhovnicii recomanda frecvent citirea Psaltirei. Exista manastiri unde se citeste Psaltirea neintrerupt, zi si noapte. Este bine ca citirea Psaltirei, dupa o randuiala zilnica sau pentru o anume imprejurare, sa se faca cu binecuvantarea preotului duhovnic.

5. Vietile Sfintilor

Vietile sfintilor, istorisiri despre vietile celor mai multi dintre sfintii Bisericii noastre au fost adunate de timpuriu de catre crestini pentru a le servi drept modele, drept amintire si incurajare. Exista si in limba romana adunate vietile sfintilor in douasprezece volume, pentru fiecare luna cate un volum care cuprinde istorisirile vietilor sfintilor pomeniti in toate zilele lunii respective. Ultima editie a Vietilor Sfintilor este in curs de publicare la Manastirea Sihastria de catre Parintele Ioanichie Balan. Au aparut deja pana acum mai multe volume.

6. Calendarul

Nu exista casa de crestini care sa nu aiba un calendar, in care sunt trecute sarbatorile mari de peste, an, posturile mari si zilele de post din timpul unui an si, desigur, sfintii pe care Biserica ii pomeneste in fiecare zi. Calendarul crestin ortodox este cel care ne arata ritmul si pulsul vietii bisericesti. Pulsul vietii crestinului este dat de pulsul vietii Bisericii.

Reperele principale ale vietii sale de peste an ca si ale programului sau saptamanal sau zilnic sunt indicate de calendar. Pentru viata Bisericii ca si pentru viata crestinului are o importanta deosebita pomenirea sfintilor.

Intr-adevar, Biserica a randuit de la inceput ca in fiecare zi a anului sa se faca pomenirea unui sfant sau mai multor sfinti ai sai. Omul are nevoie de modele pentru a se ghida in viata sa. Modelele crestinului sunt sfintii. Sfintii trecuti de Biserica in calendar pentru a fi pomeniti si pentru a servi drept model crestinilor apartin celor mai diverse categorii: apostoli, evanghelisti, ierarhi, mucenici, cuviosi, etc. Prin stradaniile lor de o viata sau printr-un singur gest bineplacut lui Dumnezeu, sfintii au primit darul sfintitor al lui Dumnezeu, numarandu-se printre cei ce se impartasesc de dumnezeiasca slava. Prezenta sfintilor ne da curaj. Ei sunt pentru noi marturie ca omul poate birui neputintele si ispitele vietii, poate sa se implineasca, poate sa ajunga la Dumnezeu in ciuda atator obstacole care tin de sine sau de lumea care-l inconjoara. Sfintii sunt cei mai apropiati prieteni ai omului

7. Proloagele

Iata o carte care se gaseste mai rar, dar care este foarte folositoare. Ea cuprinde pentru fiecare zi din an o serie de lecturi folositoare de suflet, ziditoare, intre care mai intai viata sfintilor din ziua respectiva pe scurt si unul sau mai multe cuvinte de invatatura culese de la marii Parinti si Sfinti ai Bisericii. Asa incat credinciosul are randuit a citi ceva folositor pentru sufletul sau in fiecare zi.

Cartea Proloagelor si-a imprumutat numele de la cuvantul prolog care pe langa intelesul de “cuvant inainte” mai are si intelesul “cuvant ales”, ea nefiind altceva decat o antologie, o culegere de cuvinte alese, de cuvinte folositoare. Proloagele sunt foarte vechi si au fost cunoscute in toata lumea ortodoxa, in limba romana le intalnim raspandite foarte mult inca in secolele XVII - XVIII in forma lor de astazi au fost tiparite prima data la Manastirea Neamt in anii 1854-1855. Aceasta editie a fost retiparita de Editura Mitropoliei Olteniei in anul 1991.

8. Catehismul sau invatatura de credinta

Catehismul sau Cartea de invatatura este cartea care explica pe scurt credinta si viata Bisericii si a crestinului. Aflam aici informatii despre credinta adevarata a Bisericii, despre slujbele Bisericii, despre datoriile credinciosilor, despre tot ceea ce trebuie sa cunoasca un credincios ortodox. Ea este cu atat mai folositoare acum cu cat o perioada lunga de timp a lipsit religia din scoala si foarte multi din credinciosii Bisericii nu cunosc ce trebuie sa faca si cum trebuie sa faca lucrurile care tin de calitatea lor de crestini. Este ca un abecedar al oricarui crestin, in ultimii ani Catehismul a fost retiparit de Patriarhia Romana la Bucuresti in 1992, de Arhiepiscopia ortodoxa a Clujului in 1993, de Mitropolia Moldovei la Iasi in 1996 si de Episcopia Ortodoxa a Oradei in 1996.

9. Patericul

Patericul este una dintre cele mai raspandite si mai populare carti ale spiritualitatii ortodoxe. Patericul contine scurte istorisiri si cuvinte pilduitoare din viata calugarilor, mai ales a sihastrilor. Patericul este deja, un gen literar aparte. El apartine literaturii crestine marturisitoare. In el aflam marturii vii despre cum au trait si au inteles pe Dumnezeu oameni care s-au lepadat de lume, consacrandu-si toata viata lor cautarii lui Dumnezeu. Avem multe paterice care provin din marile centre monahale ale Rasaritului ortodox. Cel mai cunoscut este Patericul egiptean, in limba romana a fost tradus si a circulat foarte mult. O ultima editie a aparut la Alba Iulia in 1990. Pe langa acesta mai circula in limba romana: Patericul atonit, editat de Editura Anastasia in 1995, Patericul sinait, Patericul Solovetului… Avem si un voluminos Pateric romanesc datorat neobositului Ieromonah Ioanichie Balan. Acesta din urma este foarte necesar si pentru istoria noastra spirituala.

Categoria: Ce trebuie sa stim despre casa crestinului - Preot CONSTANTIN COMAN

Cautare:

Biblioteca crestinului

Vizualizari: 2295

Id: 458

Imagine:

Share:

Iisus-Hristos
Sfinții zilei
Căutare

2. Căutare rapidă - cuvânt:

Știri ortodoxe
Recomandări:
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.