Părintele Sofronie, în diversele sale epistole către Balfour, analizează viața Bisericii Ortodoxe, pe care o deosebeşte de orice altă religie sau mărturisire creştină. În biserică, oricine poate trăi taina crucii şi a învierii lui Hristos. Vederea luminii celei nezidite, simţirea harului dumnezeiesc în vremea Sfintei Liturghii şi în asceză, pacea interioară şi lămurirea, limpezimea interioară, sfânta liniştire, rugăciunea şi celelalte, toate acestea arată adevărul tradiţiei ortodoxe, bogăţia din miezul Bisericii noastre. De aceea, în epistolele sale, el leagă strâns dogma de Biserică şi de asceză sau nevoinţă. În altă parte scrie că: „Biserica Ortodoxă se distinge de oricare alte biserici sau religii la trei niveluri, căci: a) este singura care se adevereşte pe deplin, se menţine în adevăr deplin în teologia ei; b) este singura care cunoaşte taina harului, a sfinţeniei vieţii şi care păstrează în deplinătate harul dumnezeiesc şi c) este cea mai veche şi este partea fundamentală, de bază, din care toate celelalte mărturisiri creştine s-au rupt.” În Biserica Ortodoxă, deşi din vreme în vreme au existat anumite probleme, se poate trăi marele har al lui Hristos. Părintele Sofronie se referă în epistole, la problemele vieţii istorice a Bisericii, la diferenţe şi chiar contradicţii filetiste, la situaţii anticanonice şi alte împătimiri, dar, în ciuda lor, susţine că în mijlocul Bisericii Ortodoxe există dumnezeiescul har. Scrie la un moment dat: „Şi eu am trăit de mii de ori şi trăiesc chiar acum întristări şi apăsări, dar le rabd, deoarece din Biserică primesc şi darurile cele dumnezeieşti.” Accentuează şi ascultarea către îndrumările episcopului şi, desigur, ale episcopului ce ţine de canonicitatea Patriarhiei de la Moscova şi nu de alte denominaţiuni sau grupări bisericeşti, deoarece această statornicie este mai bună din punct de vedere canonic, mai dreaptă, zice părintele. Se arată şi astfel respectul său faţă de cadrul canonic al Bisericii, în ciuda problemelor suspectate.
(Hierotheos Vlachos, Mitropolit de Nafpaktos și Sfântul Vlasie, Cunosc un om în Hristos: Părintele Sofronie de la Essex, traducere din limba greacă de pr. Șerban Tica, Editura Sophia, București; Editura Cartea Ortodoxă, Alexandria, 2011, pp. 125-126)
Categoria: Articole
Cautare:
Biserica Ortodoxa vizavi de alte marturisiri si inselari
Vizualizari: 844
Id: 9567
Imagine:
Share:
Varsta primilor oameni
„Un trup dedat placerilor nu poate fi salasul cunoasterii lui Dumnezeu”
Chemat a fi salas al Sfintei Treimi, crestinul nu trebuie sa fie un salas spurcat
Cel ce carteste va primi o palmuta de la Dumnezeu
Cum sa ne folosim bine de vedere
„Vesnica pomenire!”
Ce înseamnă literele IC XC / NI KA ?
Reguli pentru crestinii care merg duminica la Biserica
Cum trebuie sa se incheie fiecare rugaciune crestina?
Pietism, zelotism, intelectualism, hipercriticism
Usa pocaintei
Ce urăm de zilele sfinților?
L-am rugat pe Dumnezeu
Semnificatia zilelor din Saptamana Mare - Pr Teofil Paraian
Text
-
Calendar ortodox
Cântări și pricesne
Cărți epub
Cărți epub rusă
Cărți online
Cărți pdf
Evanghelii duminicale
Articole
Rugăciuni
Slujbe și rânduieli
Versuri colinde
Viețile Sfinților
-
Predici
Părinți duhovnicești
Rugăciuni
Cântări bisericești
Slujbe
Cărți
Colinde
Arhivă emisiuni radio
Video Software
Căutare avansată
webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @)
Facebook:
facebook.com/
resurseortodoxero
Youtube: youtube.com/@resurse-ortodoxe
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.