Buna-Vestire nu este insă numai o “evanghelie” către Maica Domnului, ci şi o “evanghelie” despre Maica Domnului. Într-adevăr, deşi textul menţionat ne spune foarte multe despre Fiul lui Dumnezeu întrupat, oferindu-ne o adevărată sinteză a hristologiei, el ne spune şi cel mai mult, din întregul Noul Testament despre Maica Domnului.
Astfel, din această pericopă evanghelică aflăm nu numai că Maica Domnului era fecioară atunci când L-a zămislit pe Mântuitorul (Luca 1, 27): o fecioară logodită cu un bărbat care se cheamă Iosif, din casa lui David; iar numele fecioarei era Maria; cf. Matei 1, 18: Iar naşterea lui Iisus Hristos aşa a fost: Maria, mama Lui, fiind logodită cu Iosif, fără să fi fost ei înainte împreună, s-a aflat având în pântece de la Duhul Sfânt şi Matei 1, 23: Iată Fecioara va avea în pântece şi va naşte Fiu.., ci şi că era hotărâtă să rămână fecioară. Căci numai aşa se explică întrebarea ei: Cum va fi aceasta, de vreme ce eu nu ştiu de bărbat? (Luca 1, 34). În cazul unei fecioare în preajma nunţii, care ar fi avut de gând să trăiască viaţa obişnuită de căsătorie, o astfel de întrebare ar fi fost fără rost. “Nu ştiu de bărbat” nu poate însemna nimic altceva decât: “nu vreau să ştiu de bărbat”, sau “nu am de gând să ştiu de bărbat”.
Aflăm apoi, din acelaşi text evanghelic, cât de deplină era ascultarea şi credinţa Sfintei Fecioare faţă de Dumnezeu şi faţă de cuvântul Său. Spre deosebire de Zaharia, care cere un semn…, ea nici nu se gândeşte să pună la îndoială cuvântul Arhanghelului, cu toate că obiecţiunea pe care mintea omenească o ridica în cazul vestirii făcute ei era de mult mai mare greutate decât în cazul celei făcute lui Zaharia. Existau precedente pentru naşterea unui copil prin intervenţie dumnezeiască; aşa s-au născut Isaac, Samson şi Samuel. Niciodată însă nu se mai întâmplase să nască o fecioară. Zămislirea Fiului lui Dumnezeu ca Om în pântecele Fecioarei, prin umbrirea Duhului Sfânt (Luca 1, 35)… era o noutate absolută. Şi totuşi, Sfânta Fecioară nu pune la îndoială cuvântul Arhanghelului, nici nu cere semn spre întărirea acestui cuvânt.
(Pr. Prof. Dr. Vasile Mihoc, Şapte tâlcuiri biblice despre Maica Domnului, Editura Teofania, 2001, pp. 7-8)
Categoria: Articole
Cautare:
Buna-Vestire “evanghelia” despre Maica Domnului
Vizualizari: 828
Id: 15649
Imagine:
Share:
Datoria fiecarei generatii este de a face binele si a starpi raul
Nimic nu este mai indragit de diavol ca imbuibarea pantecelui cu multa mancare si bautura
Care este puterea botezului?
Cand judecam pe altii, ne paraseste Harul lui Dumnezeu
Sa alungam de la noi slava desarta
„Vesnica pomenire!”
Ce înseamnă literele IC XC / NI KA ?
Reguli pentru crestinii care merg duminica la Biserica
Cum trebuie sa se incheie fiecare rugaciune crestina?
Pietism, zelotism, intelectualism, hipercriticism
Usa pocaintei
Ce urăm de zilele sfinților?
L-am rugat pe Dumnezeu
Semnificatia zilelor din Saptamana Mare - Pr Teofil Paraian
Text
-
Calendar ortodox
Cântări și pricesne
Cărți epub
Cărți epub rusă
Cărți online
Cărți pdf
Evanghelii duminicale
Articole
Rugăciuni
Slujbe și rânduieli
Versuri colinde
Viețile Sfinților
-
Predici
Părinți duhovnicești
Rugăciuni
Cântări bisericești
Slujbe
Cărți
Colinde
Arhivă emisiuni radio
Video Software
Căutare avansată
webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @)
Facebook:
facebook.com/
resurseortodoxero
Youtube: youtube.com/@resurse-ortodoxe
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.