Iată, aceasta este pricina tainică a suferinței: îndepărtarea de Dumnezeu și părăsirea lui Dumnezeu. Dacă este cu Dumnezeu, omul este fericit și spune cu Psalmistul: „Că ce este mie în cer? Și de la tine ce am voit pre pământ?” (Psalmi 72,24) Izvorul bucuriilor este Dumnezeu, iar izvorul suferințelor, diavolul. De aceea și suferințele, care ne vin din voia lui Dumnezeu în viața aceasta vremelnică, ascund în sine bucurie și duc spre slava cerească, numai de le vom răbda cu credință și nădejde în buna purtare de grijă a lui Dumnezeu. Și dimpotrivă, vremelnicele bucurii păcătoase, cu care ne ademenește diavolul, ascund în sine otravă, și sfârșitul lor este dezamăgirea deplină. Cel ce urmează lui Dumnezeu, și în suferință este fericit, după cum zice Sfântul Apostol Pavel: „Ca niște întristați, dar pururea bucurându-ne” (II Corinteni 6,10). Însă cel ce urmează diavolului, și în bucuriile sale pământești este nefericit.
Cât de mulți necredincioși duc în lumea aceasta o părelnică viață bună. Dar pătrundeți în inimile lor! Veți vedea într-însele atâta suferință, atâta pustietate! Adevărat este că nici drepții nu sunt lipsiți de suferință în viață. Însuși Mântuitorul a spus mai înainte Apostolilor săi: „În lume necaz veți avea” și Sfântul Apostol Pavel grăiește nemijlocit: „Toți cari voiesc cu bună-cinstire a viețui întru Hristos Iisus, prigoni-se-vor” (II Timotei 3,12). Dar cât de deosebite sunt aceste suferințe, prigoniri și pătimiri pentru Hristos și întru Hristos de suferințele celor necredincioși! La aceștia, suferințele duc la deznădejde și disperare, iar la cei drepți la nădejde și bucurie. Suferințele celor fără credință sunt furtuni care pustiesc totul, pe când lacrimile credincioșilor sunt ca o ploaie liniștită, dătătoare de har, ce ajută să crească și să înflorească în suflet cele mai frumoase flori ale virtuților. Iată ceea ce este neobișnuit în scumpa noastră credință Creștină: ea aduce bucurii și în suferințe. Preschimbă și necazurile în fericire.
(Arhimandritul Serafim Alexiev, Viața duhovnicească a creștinului ortodox, Editura Predania, București, 2010, pp. 223-224)
Categoria: Articole
Cautare:
Ca niste intristati, dar pururea bucurandu-ne
Vizualizari: 742
Id: 16207
Imagine:
Share:
De ce nu e bine sa ne „impovaram” copiii cu averile noastre?
Cuvant despre milostenie al Sfantului Andrei, cel „nebun” pentru Hristos
Sa nu fie intru noi azi infranare si blandete, iar maine - imbuibare si manie!
Tulburarea pe care o simtiti arata ca nu aveti smerenie, ci mandrie duhovniceasca
Cei de curand veniti la credinta trebuie sa inceapa cu „laptele copilului” inainte de trece la un „vin tare”
„Vesnica pomenire!”
Ce înseamnă literele IC XC / NI KA ?
Reguli pentru crestinii care merg duminica la Biserica
Cum trebuie sa se incheie fiecare rugaciune crestina?
Pietism, zelotism, intelectualism, hipercriticism
Usa pocaintei
Ce urăm de zilele sfinților?
L-am rugat pe Dumnezeu
Semnificatia zilelor din Saptamana Mare - Pr Teofil Paraian
Text
-
Calendar ortodox
Cântări și pricesne
Cărți epub
Cărți epub rusă
Cărți online
Cărți pdf
Evanghelii duminicale
Articole
Rugăciuni
Slujbe și rânduieli
Versuri colinde
Viețile Sfinților
-
Predici
Părinți duhovnicești
Rugăciuni
Cântări bisericești
Slujbe
Cărți
Colinde
Arhivă emisiuni radio
Video Software
Căutare avansată
webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @)
Facebook:
facebook.com/
resurseortodoxero
Youtube: youtube.com/@resurse-ortodoxe
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.