Sinaxar 1 Ianuarie
În aceastÄ lunÄ, în ziua întâia, TÄierea împrejur cea dupÄ trup a Domnului Dumnezeu Ĺi Mântuitorului nostru Iisus Hristos.
De la SfinĹŁii PÄrinĹŁi am luat obiceiul sÄ sÄrbÄtorim, dupÄ încheierea anului calendaristic, TÄierea împrejur cea dupÄ trup a Domnului nostru Iisus Hristos. Domnul a primit aceasta, ca sÄ înlÄture rânduiala Legii Vechi Ĺi sÄ punÄ în loc tÄierea împrejur cea dupÄ Duh cea nefÄcutÄ de mânÄ. Deci, sÄrbÄtorim aceastÄ zi ca pe un praznic împÄrÄtesc.
CÄci Domnul, dupÄ cum ne-a cinstit pe noi, luând trup omenesc, întru totul asemenea nouÄ, afarÄ de pÄcat, tot aĹa a binevoit sÄ primeascÄ Ĺi tÄierea împrejur. Întâi, ca sÄ astupe gurile ereticilor care îndrÄznesc a zice cÄ Domnul n-a luat trup, ci cÄ S-a nÄscut ca o nÄlucire. Dar dacÄ n-ar fi luat trup, cum S-ar fi tÄiat împrejur? Ĺi al doilea ca sÄ astupe gurile iudeilor celor neînĹŁelegÄtori, care îl cleveteau cÄ nu pÄzeĹte sâmbÄta Ĺi cÄ stricÄ Legea.
Pentru aceasta, dupÄ opt zile de la naĹterea Lui cea sfântÄ din FecioarÄ, a binevoit sÄ fie adus de Maica Sa Ĺi de Iosif, în locul unde, dupÄ obicei, iudeii se tÄiau împrejur. Ĺi a fost tÄiat împrejur; Ĺi I s-a dat numele Iisus, nume adus din cer de îngerul Gavriil, mai înainte de zÄmislirea Lui în pântecele Fecioarei. Ĺi iarÄĹi întorcându-Se Domnul cu pÄrinĹŁii SÄi acasÄ, a vieĹŁuit omeneĹte, crescând cu anii, cu ÎnĹŁelepciunea Ĺi cu harul, pentru mântuirea noastrÄ.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea celui între sfinĹŁi pÄrintelui nostru Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei.
Acest mare pÄrinte al nostru Vasile a trÄit pe vremea împÄratului Valens, când Biserica era tare prigonitÄ de necredinĹŁa lui Arie, ereticul. Iar Sfântul Vasile a apÄrat cu toatÄ puterea dreapta credinĹŁÄ Ĺi a îndrÄznit sÄ mustre chiar în faĹŁÄ pe împÄratul Valens, cÄzut Ĺi el în erezia lui Arie.
TatÄl Sfântului Vasile era din Pont Ĺi se numea tot Vasile, iar maica sa era din Capadocia Ĺi se numea Emilia. Sfântul Vasile a întrecut în ĹtiinĹŁÄ pe cei din timpul sÄu Ĺi pe cei din vechime, cÄci învÄĹŁase toatÄ filozofia Ĺi toate ĹtiinĹŁele din vremea aceea. Deci, covârĹind pe toĹŁi nu numai cu filozofia Ĺi cu mintea cea ascuĹŁitÄ, ci Ĺi cu puterea Ĺi viaĹŁa cea îmbunÄtÄĹŁitÄ, a fost sfinĹŁit arhiereu al Arhiepiscopiei din Cezareea Capadociei.
Ca arhiereu, a dus lupte grele pentru credinĹŁa ortodoxÄ, punând în uimire chiar pe dregÄtorul locului, care nu s-a putut împotrivi înĹŁelepciunii Ĺi tÄriei în credinĹŁÄ a sfântului. Prin cuvântÄrile sale a lovit în credinĹŁele greĹite ale ereticilor; a dat învÄĹŁÄturi Ĺi îndemnuri pentru buna întocmire a obiceiurilor; a luminat tainele cele adânci ale fÄpturii; a pÄstorit turma lui Hristos, învÄĹŁând pe toĹŁi Ĺi ajutând pe sÄraci, pe bolnavi Ĺi pe bÄtrâni, în aĹezÄmântul sÄu vestit, numit Vasiliada. A trecut cÄtre Domnul în anul 379, când nu împlinise încÄ 50 de ani.
Ĺi era Sfântul Vasile om foarte înalt la stat Ĺi drept ca o fÄclie; uscÄĹŁiv Ĺi slÄbit de ajunare Ĺi de veghere; oacheĹ la faĹŁÄ, dar obrazul îngÄlbenit; nasul lunguieĹŁ; sprâncenele cercuite Ĺi plecate, asemenea omului gânditor; fruntea încreĹŁitÄ; umerii obrajilor ieĹiĹŁi, tâmplele adâncite; cam pleĹuv la pÄr; cu barba destul de lungÄ, cÄruntÄ pe jumÄtate. Pomenirea lui se sÄvârĹeĹte în Sfânta BisericÄ soborniceascÄ.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea Sfântului Mucenic Teodot, care de sabie s-a sÄvârĹit.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea Sfântului Grigorie Nazianzul, tatÄl Sfântului Grigorie Teologul, care în pace s-a sÄvârĹit.
Cu ale lor sfinte rugÄciuni, Doamne, miluieĹte-ne Ĺi ne mântuieĹte pe noi. Amin.
Textul este preluat de pe site-ul Calendar Ortodox.