Sinaxar 8 Ianuarie
Ăn aceasta luna, ĂŽn ziua a opta, pomenirea preacuviosului parintelui nostru Gheorghe Hozevitul.
Acest fericit parinte al nostru, Gheorghe Hozevitul, parasind patria si neamul si toata desfatarea lumeasca, a venit la Ierusalim sa se Închine la mormântul cel primitor de viata al Mântuitorului nostru Iisus Hristos si la toate locurile cele sfintite si sfinte si de multe minuni pline din jurul mormântului. Dupa ce a câstigat sfintenia si harul acestora a intrat În Mânastirea zisa a lui Hozeva. Si facându-se monah si trecând În rândul fratilor, s-a aratat, de la Început, În totul nebiruit În orice munca si aspra vietuire, Încât parea ca este nematerialnic si fara de trup. Cu vietuirea lui uimea pe toti si Îi Îndemna sa aiba dorinta si râvna rabdarii celei mai presus de fire. Deci, ajungând pe culmea nepatimirii si umplându-se de darul Duhului Sfânt, a fost ca un stâlp Însufletit si ca o icoana a tuturor bunatatilor pentru cei din mânastire si pentru toti ceilalti. Pâna la sfârsit n-a slabit din Înfrânare, aflând odihna ostenelilor si durerilor sale celor multe prin mutarea catre Domnul Cel mult dorit.
Tot ĂŽn acesta zi, pomenirea cuvioasei maicii noastre Domnica.
Aceasta cuvioasa maica Domnica a trait În zilele marelui Împarat Teodosie, si a ajuns pâna În zilele lui Leon si Zenon, care au Împaratit În anii 474-491. Domnica era din cetatea Cartaginei de lânga Carhidon. Si dupa o rânduiala de la Dumnezeu, s-a dus la Constantinopol, Împreuna ca alte patru fecioare. Iar Nectarie, care era atunci patriarh, fiind Îndemnat de o descoperire dumnezeiasca, le-a primit si le-a botezat. Deci, cuvioasa Domnica intrând În viata calugareasca, s-a luptat cu osteneli si a ajuns la schimnicie desavârsita, Învrednicindu-se sa faca si minuni. Si proorocind multora despre cele ce aveau sa fie, s-a mutat catre Domnul.
Tot În aceasta zi, pomenirea sfintilor mucenici Iulian si Vasilisa, si a celor Împreuna cu dânsii.
Acest sfânt mucenic Iulian, care era din cetatea Antinopol din Egipt, a trait ĂŽn zilele ĂŽmparatului Diocletian si ale cârmuitorului Marchian. El a convins pe sotia cu care era casatorit dupa lege, al carei nume era Vasilisa, ca sa traiasca mai departe ĂŽntru curatie. Si dupa ce au tuns-o calugarita la o mânastire, s-a calugarit si el la alta mânastire, si a ajuns egumen peste douasprezece mii de monahi. Fiind pârât, a fost prins si nelepadându-se de Hristos, ci ĂŽnca batjocorind si pe idoli, a mâniat pe cârmuitorul Marchian, care a trimis ĂŽndata oameni de au ars mânastirea, ĂŽn care au fost cuprinsi de foc toti episcopii si preotii care se adapostisera acolo, ca si ceilalti clerici ai tinutului. Si astfel si-au plinit marturisirea lor. Iar sfântul Iulian fiind lungit la pamânt a fost batut, si i s-au zdrobit oasele, strânse ĂŽn lanturi de fier. Ănsa unul din chinuitorii lui, orb de un ochi, a crezut ĂŽn Hristos si a fost vindecat de mucenicul Iulian, dar pentru credinta i s-a taiat capul. Tot asa si Chelsie, fiul cârmuitorului Marchian, ĂŽmpreuna cu douazeci de ostasi au crezut ĂŽn Hristos, vazând ca sfântul Iulian prin rugaciunile lui a ĂŽnviat un mort. Pentru aceasta, dupa porunca cârmuitorului, mai ĂŽntâi a fost aruncat la ĂŽnchisoare fiul sau Chelsie; apoi au fost osânditi la chinuri atât el cât si alti sapte fii ai unui curtean, care crezusera si ei, cu preotul Antonie, si cu Anastasie cel ĂŽnviat din morti. Dar, deoarece cu harul lui Hristos toti au ĂŽndurat cu barbatie chinurile, multi au crezut si chiar si maica lui Chelsie, sotia cârmuitorului. Si rugându-se cu totii ĂŽn fata cârmuitorului, ĂŽndata prin rugaciunea lor idolii din templu au cazut, zdrobindu-se, iar templul s-a cufundat ĂŽn pamânt. De aceea acesti credinciosi au fost supusi la chinuri; iar lui Iulian si lui Chelsie le-au jupuit pielea de pe capete, preotului Antonie i-au scos ochii cu cangi de fier, iar pe maica lui Chelsie au spânzurat-o. Iar celorlalti sfinti li s-au taiat capetele, si asa au luat fericiti cununile muceniciei.
Tot În aceasta zi, pomenirea sfintilor mucenici care prin sfântul Iulian au crezut, si prin sabie s-au savârsit.
Tot În aceasta zi, pomenirea sotiei cârmuitorului Marchian, care a crezut prin sfântul Iulian, si de sabie s-a savârsit.
Tot În aceasta zi, pomenirea sfântului sfintitului mucenic Carterie.
Acest sfânt Carterie a fost preot si Învatator al crestinilor, pe vremea Împaratului Diocletian si a cârmuitorului Urban din Cezareea Capadociei, unde a zidit o biserica si, adunând acolo multime de crestini, Îi Învata sa cinsteasca numai pe Hristos, ca Unul ce este Dumnezeu adevarat si afara de El sa nu cunoasca pe altul. Fiind pârât cârmuitorului, pentru aceasta Învatatura, s-a ascuns. Iar Domnul, i S-a aratat si i-a zis: "Carterie, du-te si te arata la cei ce te cauta si Eu voi fi cu tine, ca trebuie sa patimesti mult pentru numele Meu si multi au sa creada si sa se mântuiasca prin tine".
Atunci sfântul, plin de bucurie si multumind lui Dumnezeu, s-a dat pe fata. Ăntâi a fost ĂŽnchis, apoi l-au dus ĂŽnaintea cârmuitorului, care i-a poruncit sa jertfeasca zeului Serapis. Dar sfântul, prin rugaciunea lui, surpând acest idol, a fost supus la felurite chinuri. Sfântul ĂŽnsa, prin aratarea unui ĂŽnger a biruit toate chinurile. Dar a fost supus din nou la si mai grele chinuri si aruncat ĂŽn ĂŽnchisoare.
Dar dupa ce s-a Înnoptat, iarasi i S-a aratat Domnul, l-a dezlegat, l-a Însanatosit si l-a scos afara, prin usile Închisorii. Pentru aceasta multi necredinciosi vazându-l sanatos, mergeau, se botezau de la el si se vindecau de bolile lor. De aceea iarasi a fost chinuit cu si mai multa salbaticie. Si asa si-a dat viteazul mucenic sufletul În mâinile lui Dumnezeu.
Tot În aceasta zi, pomenirea celui Între sfinti, parintelui nostru Chir, arhiepiscopul Constantinopolului, a carui slujba se face În Mânastirea Hora si În biserica cea mare, duminica.
Tot În aceasta zi, pomenirea sfântului Attic, patriarhul Constantinopolului, care În pace s-a savârsit.
Tot În aceasta zi, pomenirea sfântului prooroc Sameu Elamiteanul, care În pace s-a savârsit.
Tot În aceasta zi, pomenirea sfântului Agaton, care În pace s-a savârsit.
Cuviosul Agaton a trait la Schetia, în pustia Egiptului, în acelasi timp cu avva Pimen cel Mare (vezi 27 august). Desi era mai tânar decât avva Pimen, întelepciunea si dreapta lui socotinta l-au facut sa fie considerat un avva si sa aiba multi ucenici.
    1. Zis-a avva Petru, acela al lui avva Lot, cÄ era odatÄ la chilia lui avva Agaton Ĺi a venit cÄtre acesta un frate, zicând: "Voiesc sÄ locuiesc cu fraĹŁii; deci spune-mi, cum voi locui cu ei?" Zis-a lui bÄtrânul: "Ăn ziua dintâi, când intri la dânĹii, aĹa sÄ pÄzeĹti strÄinÄtatea ta ĂŽn toate zilele vieĹŁii tale, ca sÄ nu ai ĂŽndrÄznealÄ cu dânĹii". Zis-a avva Macarie lui: "Ĺi ce face ĂŽndrÄzneala?" Zis-a lui bÄtrânul: "Asemenea este ĂŽndrÄzneala cu arĹiĹŁa cea mare, care când se face, toĹŁi fug de la faĹŁa ei, rodul pomilor ĂŽl stricÄ". Zis-a avva Macarie lui: "AĹa de cumplitÄ este ĂŽndrÄzneala?" Ĺi a zis avva Agaton: "Nu este altÄ patimÄ mai cumplitÄ decât ĂŽndrÄzneala; cÄci ea este maicÄ Ĺi nÄscÄtoare a tuturor patimilor. Ĺi lucrÄtorul trebuie sÄ se pÄzeascÄ de ĂŽndrÄznealÄ, mÄcar singur de va fi ĂŽn chilie. CÄci Ĺtiu eu cÄ un frate locuind multÄ vreme ĂŽn chilie Ĺi având un pÄtiĹor, a zis cÄ s-a mutat din chilie, necunoscând pÄtiĹorul acesta. Unul ca acesta este lucrÄtor Ĺi luptÄtor".
    2. Zis-a avva Agaton: "CÄlugÄrul trebuie sÄ nu lase conĹtiinĹŁa sÄ-l ĂŽnvinuiascÄ ĂŽn nici un lucru".
    3. Zis-a iarÄĹi: "FÄrÄ de pÄzirea dumnezeieĹtilor porunci, nu sporeĹte omul ĂŽn nici o faptÄ bunÄ".
    4. Zis-a iarÄĹi: "NiciodatÄ nu m-am culcat sÄ dorm având (ceva) asupra cuiva, nici am lÄsat pe cineva sÄ se culce, sÄ doarmÄ având (ceva) asupra mea (Mat. V, 23 Ĺi Marcu XI, 25). Aceasta, pe cât am putut".
    5. Se spunea pentru avva Agaton, cÄ s-au dus oarecari la dânsul, auzind cÄ are mare dreaptÄ socotinĹŁÄ. Ĺi vrând sÄ-l cerce de a sÄ mânie, i-au zis lui: "Tu eĹti Agaton? Am auzit pentru tine cÄ eĹti curvar Ĺi mândru". Iar el a zis: "Ei bine, aĹa este". Ĺi i-au zis lui: "Tu eĹti Agaton bârfitorul Ĺi clevetitorul?" Iar el a zis: "Eu sunt". Au zis iarÄĹi: "Tu eĹti Agaton ereticul?" Iar el a rÄspuns: "Nu sunt eretic". Ĺi l-au rugat pe el, zicând: "Spune-ne nouÄ, pentru ce atâtea câte ĹŁi-am zis ĹŁie le-ai primit, iar cuvântul acesta nu l-ai suferit?" Zis-a lor: "Cele dintâi asupra mea le scriu, cÄci este spre folosul sufletului meu. Iar cuvântul acesta eretic este despÄrĹŁire de Dumnezeu Ĺi nu voiesc sÄ mÄ despart de Dumnezeu". Iar aceia auzind, s-au minunat de dreapta lui socoteala Ĺi s-au dus zidiĹŁi, adicÄ folosiĹŁi.
    6. Povestesc unii pentru avva Agaton, cÄ a fÄcut vreme multÄ zidind o chilie ĂŽmpreunÄ cu ucenicii lui Ĺi dupÄ ce au sfârĹit ei chilia, au venit apoi sÄ ĹadÄ ĂŽn ea. Ĺi a vÄzut bÄtrânul ĂŽn sÄptÄmâna dintâi lucrul ce nu-i folosea Ĺi a zis ucenicilor sÄi: "SculaĹŁi-vÄ, sÄ mergem de aici". Iar ei s-au tulburat, zicând: "DacÄ avea socotealÄ de a ne muta, pentru ce am fÄcut atâta ostenealÄ zidind chilia? Ĺi smintindu-se oamenii asupra noastrÄ, iarÄĹi or sÄ zicÄ: < IatÄ, iarÄĹi s-au mutat nestatornicii! >". Ĺi vÄzându-i pe ei ĂŽmpuĹŁinaĹŁi cu sufletul, le-a zis lor: "DeĹi se vor sminti vreunii, ĂŽnsÄ iarÄĹi se vor zidi alĹŁii, zicând: < FericiĹŁi sunt unii ca aceĹtia, cÄ pentru Dumnezeu s-au mutat Ĺi toate le-au defÄimat >. ĂnsÄ cel ce voieĹte sÄ vinÄ, sÄ vinÄ, cÄci eu mÄ mut". Ĺi s-au aruncat ei pe sine la pÄmânt, rugându-se pânÄ când vor fi iertaĹŁi sÄ cÄlÄtoreascÄ ĂŽmpreunÄ cu dânsul.
    7. Se zicea, iarÄĹi pentru dânsul, cÄ de multe ori s-a mutat, având numai la brâu cuĹŁitaĹul cu care spinteca smicelele.
    8. A fost ĂŽntrebat avva Agaton: "Ce este mai mare: osteneala cea trupeasca, sau pÄzirea celor dinlÄuntru?" Iar bÄtrânul a zis: "Omul este asemenea unui pom; deci, osteneala cea trupeasca este frunza, iar pÄzirea celor dinlÄuntru este roada. Ĺi fiindcÄ, dupÄ ceea ce este scris: < Tot pomul care nu face roada bunÄ, se taie Ĺi ĂŽn foc se arunca > (Mt. 7, 19), arÄtat este cÄ pentru roada este toatÄ osârdia noastrÄ, adicÄ pentru pÄzirea mintii. Dar este trebuinĹŁa Ĺi de acoperemântul Ĺi podoaba cea de frunze, care sunt ostenelile cele trupeĹti".
    9. L-au ĂŽntrebat pe el iarÄĹi fraĹŁii, zicând: "Care faptÄ bunÄ, pÄrinte, intre petreceri, are mai multÄ osteneala?" Zis-a lor: "IertaĹŁi-mÄ, eu socotesc cÄ nu este altÄ ostenealÄ, ca rugÄciunea cÄtre Dumnezeu. CÄci totdeauna când voieĹte omul sÄ se roage, voieĹte vrÄjmaĹul sÄ-i taie pe el cÄci el Ĺtie cÄ nu se ĂŽmpiedica de altceva, fÄrÄ numai de rugÄciunea cea cÄtre Dumnezeu. Ĺi toatÄ petrecerea pe care o va face omul, rÄbdând ĂŽntru dânsa, dobândeĹte odihna. Iar rugÄciunea pânÄ la rÄsuflarea cea de pe urma, are trebuinĹŁÄ de nevoinĹŁÄ".
    10. Ĺi era avva Agaton ĂŽnĹŁelept cu mintea Ĺi fÄrÄ de preget cu trupul Ĺi se ĂŽndestula cu toate Ĺi cu lucrul mâinilor Ĺi cu hrana Ĺi cu ĂŽmbrÄcÄmintea.
    11. Acesta mergea pe drum cu ucenicii lui Ĺi unul dintr-ĂŽnĹii gÄsind un pÄhÄruĹŁ de lemn verde pe drum, a zis bÄtrânului: "PÄrinte, porunceĹte sÄ-l iau". Iar bÄtrânul s-a uitat la el minunându-se Ĺi i-a zis: "Tu l-ai pus acolo?" Ĺi a rÄspuns fratele: "Nu!" Ĺi a zis bÄtrânul: "Cum dar vrei sÄ iei ceea ce nu ai pus?"
    12. Un frate a venit la avva Agaton, zicând: "LasÄ-mÄ sÄ locuiesc cu tine". Ĺi mergând pe drum a gÄsit puĹŁin sÄpun Ĺi l-a adus la el. Ĺi a zis bÄtrânul: "Unde ai gÄsit sÄpunul?" Zis-a fratele: "Pe drum l-am gÄsit, când umblam Ĺi l-am luat". Zis-a lui bÄtrânul: "DacÄ ai venit sÄ locuieĹti cu mine, cum ai luat ceea ce n-ai pus?" Ĺi l-a trimis sÄ-l ducÄ de unde l-a luat.
    13. Un frate a ĂŽntrebat pe bÄtrânul, zicând: "M-a ajuns o poruncÄ Ĺi unde este poruncÄ, este rÄzboi. Deci voiesc sÄ merg pentru porunca, dar mÄ tem de rÄzboi". Ĺi a zis lui bÄtrânul: "De ar fi fost Agaton, fÄcea porunca Ĺi biruia rÄzboiul".
    14. FÄcându-se odatÄ sobor la Schetia pentru o pricina Ĺi punându-se la rânduiala, mai pe urma a venit Ĺi acest Agaton Ĺi a zis pÄrinĹŁilor: "Nu aĹŁi pus pricina la buna rânduialÄ". Iar ei i-au zis lui: "Dar tu cine eĹti de grÄieĹti aĹa?" Iar el a rÄspuns: "Fiu al omului. CÄci este scris: < De grÄiĹŁi adicÄ, dreptate dupÄ adevÄr, judecaĹŁi cele nedrepte, fiii oamenilor > (Ps. 57, 1)".
    15. Se spunea pentru avva Agaton, cÄ trei ani s-a ostenit, ĹŁinând piatra ĂŽn gurÄ sa, pânÄ când s-a deprins sÄ tacÄ.
    16. Se spunea iarÄĹi pentru el Ĺi pentru avva Amun, cÄ atunci când vedea vreun vas, o data spunea preĹŁul Ĺi ceea ce li se da, luau tÄcând cu liniĹte. Ĺi iarÄĹi, când vroiau sÄ cumpere ceva, ceea ce li se spunea, dau ĂŽn tÄcere Ĺi luau vasul, negrÄind nimic.
    17. AcelaĹi avva Agaton a zis: "NiciodatÄ n-am dat dragoste, adicÄ milostenie; ci milostenia mea era a da Ĺi a lua, socotind cÄ folosul fratelui meu este lucru al rodirii".
    18. AcelaĹi pÄrinte când vedea vreun lucru Ĺi voia gândul lui sÄ-i judece, ĂŽĹi zicea luiĹi: "Agathoane, sÄ nu faci tu aceasta!" Ĺi aĹa se liniĹtea gândul lui.
    19. Acesta Ĺi-a zis cÄ mâniosul mÄcar de va scula vreun mort, nu este primit la Dumnezeu.
    20. Avea odatÄ avva Agaton doi ucenici, care petreceau viaĹŁÄ sihÄstreascÄ deosebi. Deci, ĂŽntr-una din zile a ĂŽntrebat pe unul: "Cum petreci ĂŽn chilia ta?" Iar el a zis: "Postesc pânÄ seara Ĺi mÄnânc doi pesmeĹŁi". Ĺi i-a zis lui: "BunÄ este rânduiala mâncÄrii, neavând ostenealÄ prea mare". Zis-a Ĺi celuilalt: "Tu cum petreci?" Iar el a zis: "DouÄ zile postesc Ĺi doi pesmeĹŁi mÄnânc". Ĺi i-a zis lui bÄtrânul: "Te osteneĹti foarte mult, suferind douÄ rÄzboaie. CÄ de mÄnâncÄ cineva ĂŽn fiecare zi Ĺi nu se saturÄ, se osteneĹte. Dar este altul care voieĹte sÄ posteascÄ câte douÄ zile Ĺi sÄ se sature. Iar tu ĂŽndoit postind, nu te saturi".
    21. Un frate a ĂŽntrebat pe avva Agaton pentru pÄcatul desfrânÄrii Ĺi i-a rÄspuns aceluia: "Mergi, aruncÄ neputinĹŁa ta ĂŽnaintea lui Dumnezeu Ĺi vei avea odihnÄ".
    22. S-a bolnÄvit odatÄ avva Agaton Ĺi un oarecare din bÄtrâni. Ĺi zÄcând ei ĂŽn chilie, citea un frate la cartea Facerii Ĺi a venit la capul unde zice Iacob: "Iosif nu este, Simeon nu este ; Ĺi pe Veniamin ĂŽl veĹŁi lua? Ĺi ĂŽmi veĹŁi pogori bÄtrâneĹŁile cu mâhniciune la iad!" (Fac. 47, 36 Ĺi 37) Ĺi rÄspunzând bÄtrânul, a zis: "Nu-ĹŁi ajung ceilalĹŁi zece, avvo Iacove?" Zis-a avva Agaton: "ĂnceteazÄ, bÄtrânule! DacÄ Dumnezeu este Cel ce ĂŽndrepteazÄ, cine este cel ce osândeĹte?" (Rom. 7, 33-34).
    23. Zis-a avva Agaton: "De-mi va fi cineva foarte iubit Ĺi voi cunoaĹte cÄ mÄ duce ĂŽn vreo greĹeala, ĂŽl ĂŽnlÄtur de la mine".
    24. Zis-a iarÄĹi: "Omul trebuie sÄ ia aminte ĂŽn tot ceasul la judecata lui Dumnezeu".
    25. Oarecari fraĹŁi vorbind pentru dragoste, avva Iosif a zis: "Au noi Ĺtim ce este dragostea?" Ĺi spunea pentru avva Agaton cÄ avea un cuĹŁitaĹ Ĺi a venit la el un frate Ĺi l-a lÄudat Ĺi nu l-a lÄsat sÄ iasÄ pânÄ ce nu a luat cuĹŁitaĹul.
    26. Zicea avva Agaton: "De mi-ar fi fost cu putinĹŁÄ sÄ gÄsesc un bubos sÄ-i dau trupul meu Ĺi sÄ iau pe al lui, bucurie as fi avut, cÄci aceasta este dragostea cea desÄvârĹitÄ".
    27. Se spunea iarÄĹi pentru dânsul, cÄ venind o datÄ ĂŽn cetate sÄ-Ĺi vândÄ vasele, adicÄ lucrul mâinilor sale, a gÄsi pe un om strÄin, lepÄdat pe uliĹŁa Ĺi bolnav, neavând cine sÄ-l caute. Ĺi a rÄmas bÄtrânul cu dânsul luând o casÄ cu chirie Ĺi din lucrul mâinilor sale plÄtea chiria, iar ce-i mai rÄmânea cheltuia la trebuinĹŁa bolnavului. Ĺi a petrecut patru luni, pânÄ când s-a vindecat bolnavul. Ĺi aĹa bÄtrânul s-a dus la chilia sÄ cu pace.
    28. Spunea avva Daniel, cÄ mai ĂŽnainte de a veni avva Arsenie la pÄrinĹŁii mei, au rÄmas Ĺi ei cu avva Agaton. Ĺi iubea avva Agaton pe avva Alexandru, cÄ era nevoitor Ĺi blând. Ĺi s-a ĂŽntâmplat ca toĹŁi ucenicii lui sÄ-Ĺi spele hainele ĂŽn râu, iar avva Alexandru spÄla ĂŽncet. CeilalĹŁi fraĹŁi au zis bÄtrânului: "Fratele Alexandru nu face nimic". Ĺi vrând sÄ-i odihneascÄ, i-a zis lui: "Frate Alexandre, spalÄ-le bine cÄci sunt inuri". Iar el dacÄ a auzit, s-a mâhnit. Ĺi dupÄ aceasta l-a mângâiat pe el bÄtrânul, zicând: "Au doarÄ, nu Ĺtiam, cÄ bine faci? Ci acestea ĹŁi le-am spus ĂŽnaintea lor, ca sÄ odihnesc cugetul lor cu ascultarea ta, frate".
    29. Se povesteĹte pentru avva Agaton, cÄ se silea sÄ facÄ toate poruncile Ĺi când trecea ĂŽn corabie, el ĂŽntâi apuca lopata Ĺi când mergeau la dânsul fraĹŁii, ĂŽndatÄ dupÄ rugÄciune, mana lui punea masa, cÄci era plin de dragostea lui Dumnezeu. Iar când a vrut sÄ se sÄvârĹeascÄ, a rÄmas trei zile având ochii deschiĹi Ĺi nemiĹcaĹŁi. Ĺi l-au miĹcat fraĹŁii zicând: "Avvo Agathoane, unde eĹti?" Ĺi le-a rÄspuns lor: "Ănaintea judecÄĹŁii stau". I-au zis lui: "Ĺi tu te temi, pÄrinte?" Le-a zis lor: "Cu adevÄrat m-am silit dupÄ puterea mea, ca sÄ pÄzesc poruncile lui Dumnezeu; dar om sunt Ĺi de unde Ĺtiu de au plÄcut lucrurile mele lui Dumnezeu!" Ĺi i-au zis lui: "Dar nu nÄdÄjduieĹti, cÄ lucrul tÄu este dupÄ Dumnezeu?" Zis-a bÄtrânul: "Nu nÄdÄjduiesc, de nu voi ĂŽntâmpina pe Dumnezeu, cÄci alta este judecata lui Dumnezeu, Ĺi alta a oamenilor". Iar când au vrut sÄ-l mai ĂŽntrebe alt cuvânt, le-a zis lor: "FaceĹŁi bine Ĺi nu mai grÄiĹŁi acum cu mine, cÄci n-am vreme". Ĺi ĂŽndatÄ s-a sÄvârĹit cu bucurie. CÄ-l vedeau trÄgându-se, ĂŽn ce fel heretiseĹte cineva pe prietenii Ĺi iubiĹŁii sÄi. Avea ĂŽncÄ pÄzire mare ĂŽn toate Ĺi zicea, cÄ fÄrÄ de pÄzire mare nu pÄĹeĹte omul la nici o fapta bunÄ.
    30. A intrat odatÄ avva Agaton ĂŽn cetate sÄ-Ĺi vândÄ puĹŁinele vase Ĺi a gÄsit pe un lepros lepÄdat ĂŽn cale. I-a zis lui leprosul: "Unde te duci?" Ĺi i-a rÄspuns avva Agaton: "Ăn cetate, sÄ vând niĹte vase". Zis-a lui leprosul: "FÄ milostenie, de mÄ ia acolo!" Ĺi luându-l pe spatele sale, l-a dus ĂŽn cetate. I-a zis lui acesta: "Unde vei vinde vasele tale, acolo sÄ mÄ pui". Ĺi a fÄcut bÄtrânul aĹa. Ĺi dupÄ ce vindea un vas, zicea bubosul: "Cu cât l-ai vândut?" Ĺi-i rÄspundea: "Ăntr-atâta". Ĺi-i zicea iarÄĹi: "CumpÄrÄ-mi o plÄcintÄ". Ĺi-i cumpÄra. Ĺi iar vindea alt vas. Ĺi ĂŽi zicea leprosul iarÄĹi: "Dar acesta cu cât?" Ĺi-i rÄspunse bÄtrânul: "Ăntr-atâta". Ĺi-i zicea: "CumpÄra-mi acest lucru". Ĺi-i cumpÄra. Deci dupÄ ce a vândut toate vasele Ĺi vroia sÄ se ducÄ, i-a zis bubosul: "Te duci?" Ĺi i-a rÄspuns lui: "Da!" Ĺi i-a zis din nou: "FÄ iarÄĹi milostenie, de mÄ du unde m-ai gÄsit!" Ĺi luându-l pe spatele lui, l-a dus la locul lui. Ĺi i-a zis lui: "Binecuvântat eĹti Agathoane, de Domnul ĂŽn cer Ĺi pe pÄmânt". Ĺi ridicând ochii sÄi, pe nimeni n-a vÄzut. CÄ a fost ĂŽngerul Domnului care a venit sÄ-l ispiteascÄ.
Tot ĂŽn aceasta zi, pomenirea sfintilor mucenici al lui Hristos, Teofil diaconul si Eladie mireanul.
Acesti sfinti parinti mucenici erau din Liban si fiind prinsi, pentru ca marturiseau pe Hristos, au fost dusi ĂŽnaintea subprefectului Libiei. Si fiindca ei staruiau ĂŽn credinta lui Hristos au fost chinuiti foarte. Ăndelungându-se aceasta chinuire mult timp, sfintii si-au dat sufletele lor ĂŽn mâinile lui Dumnezeu.
Cu ale lor sfinte rugÄciuni, Doamne, miluieĹte-ne Ĺi ne mântuieĹte pe noi. Amin.
Textul este preluat de pe site-ul Calendar Ortodox.