Sinaxar 13 Ianuarie
Ăn aceasta lunÄ, ĂŽn ziua a treisprezecea, pomenirea sfinČilor mucenici Ermil Či Stratonic.
Acesti doi sfinČi mucenici au trÄit pe vremea ĂŽmpÄratului Liciniu (307-324).
Sfântul Ermil era diacon Či, marturisind ĂŽnaintea ĂŽmpÄratului numele lui Hristos, mai ĂŽntâi a fost bÄtut cu toiege de arÄmÄ peste faČÄ.
Či cu toate ca era plin de rÄni, el ĂŽndemna pe prietenul sÄu Stratonic sÄ nu se spÄimânteze Či sÄ-Či ČinÄ firea, cÄci atunci când Ermil era bÄtut cu toiege, Stratonic plângea de mila lui. Atunci au priceput cÄlÄii cÄ Či el este de un gând Či de o voinČÄ cu Ermil. Deci, fiind ĂŽntrebat de ĂŽmpÄrat, a mÄrturisit cÄ este creČtin. Atunci, bÄtându-l Či pe el, l-au aruncat ĂŽmpreunÄ cu Ermil ĂŽn apa Istrului, adicÄ ĂŽn DunÄre, unde amândoi au primit fericit sfârČit.
Tot ĂŽn aceastÄ zi, pomenirea cuviosului pÄrintelui nostru Iacob cel din Nisibe, ĂŽn Mesopotamia.
Cuviosul Iacob s-a nÄscut Ĺi a crescut ĂŽn marea cetate a Nisibei. Ĺi iubind viaĹŁa cea paĹnicÄ Ĺi liniĹtitÄ s-a retras ĂŽn munĹŁi Ĺi s-a supus vitejeĹte lipsurilor pustiului, vara fiind ars de soare, iarna chinuit de ger Ĺi de ĂŽngheĹŁ. Hrana lui erau ierburile sÄlbatice, bÄuturÄ apa, cu mÄsurÄ, iar hainÄ, un biet acoperÄmânt. Ăn timp ce ĂŽĹi secÄtuia trupul ĂŽn acest chip, dobândea multÄ hranÄ duhovniceascÄ pentru suflet. De aici ĂŽi venea ĂŽndrÄznealÄ cÄtre Dumnezeu Ĺi puterea de a vedea cele viitoare; iar din harul Duhului Sfânt a primit puterea de a face minuni. Trecând odatÄ pe o cÄrare, a vÄzut câteva femei stând fÄrÄ ruĹine lângÄ un izvor. El a fÄcut ca izvorul sÄ sece, iar femeilor le-a albit pÄrul capului. Rugat fiind, a fÄcut ca apa sÄ izvorascÄ iarÄĹi, ĂŽnsÄ pe femei le-a lÄsat cu capul ĂŽnÄlbit. Pe un judecÄtor persan, care fÄcuse o judecatÄ nedreaptÄ, l-a ĂŽngrozit. CÄci aflându-se acolo o piatrÄ mare, sfântul a blestemat-o de s-a zdrobit, aĹa cÄ a ĂŽngrozit pe cei ce erau de faČÄ. Ĺi temându-se judecÄtorul a ĂŽnnoit judecata Ĺi a dat hotÄrâre dreaptÄ. NiĹte scamatori, lÄsând sÄ se creadÄ cÄ unul din ei este mort, au cerut ajutor de la fericitul Iacob, care trecea pe acolo. Fericitul a dat cu adevÄrat morĹŁii pe cel prefÄcut mort; dar dupÄ aceasta iarÄĹi l-a ĂŽnviat. Când era episcop ĂŽn patria sa Nisibe, a fost de faČÄ Ĺi el la sinodul de la Niceea, unde necuratul Arie a fost anatematizat. Acesta dupÄ ce a fost caterisit, vrând prin viclenie sÄ intre ĂŽn bisericÄ Ĺi sÄ slujeascÄ, a murit, datoritÄ rugÄciunilor lui Iacob, vÄrsându-Ĺi intestinele. Când Sapor, ĂŽmpÄratul perĹilor, a venit Ĺi a ĂŽnconjurat Nisibe cu multe meĹteĹugiri, Ĺi se gÄtea sÄ intre ĂŽn cetate, sfântul numai s-a arÄtat, iar perĹii au fost puĹi pe fugÄ, cÄci un nor de muĹte Ĺi de ţânĹŁari rÄzboindu-se cu ei, le-a ĂŽnĹŁepat caii Ĺi elefanĹŁii, de au rupt legÄturile Ĺi s-au ĂŽmprÄĹtiat. Iar ĂŽmpÄratul, cuprins de nedumerire, s-a ĂŽntors ĂŽn ĹŁara lui, fÄrÄ nici un câĹtig. FÄcând aceste minuni Ĺi ajungând la adânci bÄtrâneĹŁi, fericitul Iacob a ĂŽncetat din viaĹŁÄ.
Tot ĂŽn aceastÄ zi, pomenirea sfântului mucenic Atanasie, care, fiind bÄtut cu toiege, s-a sÄvârČit.
Tot ĂŽn aceastÄ zi, pomenirea sfinČilor mucenici Pahomie Či Papirin, care ĂŽn râu s-au sÄvârČit.
Tot ĂŽn aceastÄ zi, pomenirea târnosirii MÄnÄstirii proorocului Ilie, din Valea Adanca.
Tot ĂŽn aceastÄ zi, pomenirea cuviosului pÄrintelui nostru Maxim Cavsocalivitul, care a sihÄstrit ĂŽn Sfântul Munte al Athosului, la anul o mie trei sute douÄzeci, Či care ĂŽn pace s-a sÄvârsit.
ViaČa sfantului Maxim Cavsocalivitul, scrisÄ de Teofan, egumenul MÄnÄstirii Vatopedi - Muntele Athos.
Din scrierile sfântului Maxim Calsocalivitul de la Muntele Athos.
Cu ale lor sfinte rugÄciuni, Doamne, miluieĹte-ne Ĺi ne mântuieĹte pe noi. Amin.
Textul este preluat de pe site-ul Calendar Ortodox.