Sinaxar 17 Ianuarie
În aceastÄ lunÄ, în ziua a Ĺaptesprezecea, pomenirea preacuviosului pÄrintelui nostru Antonie cel Mare.
Sfântul cuviosul Antonie cel Mare a fost de neam egiptean Ĺi a învÄĹŁat credinĹŁa creĹtinÄ de la pÄrinĹŁii Ĺi de la bunicii sÄi.
A trÄit pe vremea împÄraĹŁilor DiocleĹŁian Ĺi Maximian, ajungând pânÄ în zilele bine credinciosului împÄrat Constantin Ĺi ale fiilor lui. Ĺi dedându-se vieĹŁii pustniceĹti, atât de mult a întrecut pe toĹŁi, încât s-a fÄcut pildÄ tuturor pustnicilor de dupÄ el. Lucru minunat este cÄ el a ajuns cel dintâi îndrumÄtor Ĺi dascÄl al vieĹŁii de obĹte Ĺi numai el singur a atins hotarul cel mai desÄvârĹit al pustniciei, precum aratÄ istoria vieĹŁii lui.
Multe ar mai trebui sÄ spunem despre faptele vieĹŁii lui Ĺi despre învÄĹŁÄturile lÄsate de el. Vom spune însÄ numai cÄ aflându-se în trup muritor, se depÄrta de cele trupeĹti, vedea sufletele care la moarte ieĹeau din trupuri Ĺi pe demonii care le îndrumau, ceea ce este o însuĹire numai a fiinĹŁelor fÄrÄ de trup Ĺi duhovniceĹti.
Deci, trÄind o sutÄ Ĺi cinci ani, s-a mutat la Domnul. ViaĹŁa lui a scris-o Atanasie cel Mare, episcopul Alexandriei.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea cuviosului pÄrintelui nostru Antonie cel Nou, purtÄtorul de Dumnezeu Ĺi fÄcÄtorul de minuni, care a sihÄstrit în schitul Veria, Ĺi care în pace s-a sÄvârĹit.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea evlaviosului împÄrat Teodosie cel Mare.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea cuviosului Ahila, despre care se vorbeĹte in Pateric, care în pace s-a sÄvârĹit.
Cu ale lor sfinte rugÄciuni, Doamne, miluieĹte-ne Ĺi ne mântuieĹte pe noi. Amin.
Textul este preluat de pe site-ul Calendar Ortodox.