Sinaxar 19 Ianuarie
În aceastÄ lunÄ, în ziua a nouÄsprezecea pomenirea cuvioĹilor noĹtri pÄrinĹŁi Macarie Egipteanul Ĺi Macarie Alexandrinul.
Sfântul Macarie Egipteanul s-a nÄscut Ĺi a crescut pentru viaĹŁa pustniceascÄ. Din fragedÄ copilÄrie îndeletnicindu-se cu fapta bunÄ Ĺi iubind viaĹŁa virtuoasÄ Ĺi împodobindu-se cu ea, a ajuns locaĹ dumnezeiesc al Duhului. A dobândit atâta rÄbdare în ostenelile lui pentru fapta bunÄ, încât a primit puterea sÄ goneascÄ duhurile necurate. El avea deopotrivÄ Ĺi darul înĹŁelegerii; spunea mai dinainte ce avea sÄ se întâmple Ĺi era fÄcÄtor de minuni. Pentru toate acestea dupÄ rugÄmintea îndelungatÄ a arhiereului de atunci, a primit preoĹŁia, cÄci arhiereul a hotÄrât sÄ nu stea ascunsÄ fÄclia sub obroc, ci a cÄutat sÄ-Ĺi sfinĹŁeascÄ mâna, prin atingerea de el. DupÄ sfinĹŁire Macarie s-a dedat la nevoinĹŁe Ĺi mai grele: a fÄcut o hrubÄ pe sub pÄmânt, care începând de la chilia lui, se întindea pe o lungime de o jumÄtate de stadiu, Ĺi la capÄtul hrubei Ĺi-a sÄpat cu mâinile lui o peĹterÄ. Când veneau mulĹŁi oameni sÄ-l cerceteze, el intra în hrubÄ Ĺi se ascundea în peĹterÄ Ĺi nimeni nu-l afla. Cât despre mâncare Ĺi bÄuturÄ, este de prisos sÄ mai vorbim, de vreme ce trupul prin înfrânarea cea desÄvârĹitÄ Ĺi dumnezeiascÄ mÄrturisea aceasta. OdatÄ, venind la el un eretic, stÄpânit de demonul îngâmfÄrii Ĺi zicând cÄ nu existÄ învierea morĹŁilor, ca sÄ-l înfrunte pe acest eretic, cuviosul a înviat pe un mort. Ĺi zicea cuviosul cÄ sunt douÄ cete de demoni; una se luptÄ cu oamenii prin patimi înspÄimântÄtoare Ĺi alta, a îngâmfÄrii, împinge pe oameni la rÄtÄcire. Satan rânduieĹte ceata din urmÄ la fermecÄtori Ĺi la eretici. Acest sfânt a proorocit urgia Domnului asupra ucenicului sÄu, care ascundea lucrurile sÄracilor Ĺi nu se pocÄia Ĺi pentru aceasta s-a Ĺi îmbolnÄvit de leprÄ. Iar pe unul, care împins de demon mânca în fiecare zi câte trei coĹuri de pâine, Ĺi bea un vas mare de vin, l-a fÄcut sÄ mÄnânce numai trei bucÄĹŁi mici de pâine. Cuviosul Macarie a vÄzut Ĺi pe diavol cum îĹi purta meĹteĹugirile Ĺi înĹelÄciunile în tigvuliĹŁe. Pe Teopempt monahul, cel înĹelat de diavol, l-a îndreptat. El a auzit glas dintr-o tigvÄ uscatÄ a unui preot al idolilor, care se gÄsea în pustiu, zicând ca prin mijlocirea rugÄciunilor lui cei din chinurile iadului se uĹureazÄ puĹŁin. A proorocit pustiirea aĹezÄrilor cÄlugÄreĹti de la Skit. Pe un mort l-a înviat, ca sÄ spunÄ unde a ascuns averea unor oameni Ĺi iarÄĹi a poruncit de a adormit. Deci cu astfel de lucruri dumnezeieĹti fiind împodobit, a pÄrÄsit viaĹŁa la adânci bÄtrâneĹŁi, trÄind nouÄzeci de ani.
Iar sfântul Macarie Alexandrinul a fost preot al aĹezÄrilor cÄlugÄreĹti numite Chilii.
El a dovedit liniĹte Ĺi rÄbdare deplinÄ Ĺi a sÄvârĹit lucruri mÄreĹŁe Ĺi minuni. De faptele lui cele bune s-a minunat Ĺi marele Antonie zicând: "IatÄ Duhul Sfânt S-a odihnit întru tine, Ĺi vei fi mai departe moĹtenitor al faptelor mele bune". Acest Macarie, când auzea cÄ cineva a fÄcut o faptÄ duhovniceascÄ de seamÄ, umplându-se de râvnÄ, o îndeplinea Ĺi el. Astfel, auzind cÄ monahii de la Tabenisi în tot postul mare mâncau bucate negÄtite la foc, s-a hotÄrât sÄ nu mai mÄnânce Ĺapte ani bucate pregÄtite la foc, ci numai verdeĹŁuri crude Ĺi legume muiate. Se lupta sÄ înlÄture Ĺi somnul: douÄzeci de zile Ĺi douÄzeci de nopĹŁi n-a intrat sub vreun acoperÄmânt, ci a stat afarÄ în arĹiĹŁa zilei Ĺi în frigul nopĹŁii. OdatÄ, fiind necÄjit de demonul desfrânÄrii, s-a dus într-un pustiu îndepÄrtat, unde a stat gol Ĺase luni Ĺi unde ĹŁânĹŁarii mari ca viespile l-au înĹŁepat cumplit, încât i-au bÄĹicat tot trupul; iar dupÄ cele Ĺase luni, întorcându-se la chilia lui, numai dupÄ glas a fost cunoscut, cÄci trupul i se schimbase, asemÄnându-se cu al leproĹilor. OdatÄ, sÄpând un puĹŁ, un Ĺarpe otrÄvitor s-a atins de mâna lui; iar el prinzându-l l-a omorât, zicând: "Nefiind trimis de Dumnezeu, cum ai îndrÄznit sÄ te atingi de mine?" AltÄ datÄ a intrat în MÄnÄstirea TabenisioĹŁilor, îmbrÄcat în haine mireneĹti, vrând sÄ afle cum vieĹŁuieĹte fiecare dintre cei de acolo. Ĺi sosind Postul cel mare, a vÄzut la ei purtÄri felurite: astfel, unul mânca în fiecare searÄ, altul la douÄ, altul la trei, altul la cinci seri; iar alĹŁii, stând toatÄ noaptea în picioare, a doua zi se aĹezau la lucru. Macarie însÄ, udând mlÄdiĹŁe de finic, a stat într-un colt pânÄ s-au împlinit patruzeci de zile Ĺi a sosit PaĹtile. Ĺi în toate aceste zile n-a gustat nici pâine, nici apÄ, nu a fÄcut nici îngenuncheri, n-a Ĺezut, nu s-a culcat Ĺi nu a gustat nici un fel de hranÄ, decât numai duminica puĹŁinÄ varzÄ crudÄ. Se mai istoriseĹte despre acest sfânt cÄ odatÄ, Ĺezând în ogradÄ Ĺi grÄind altora lucruri folositoare, a intrat o hienÄ, aruncând la picioarele sfântului puiul ei orb. Iar sfântul dând cu scuipat peste ochii lui l-a fÄcut sÄ vadÄ: hiena l-a luat Ĺi a ieĹit afarÄ. Ĺi a doua zi dimineaĹŁa a adus grÄbitÄ o piele de oaie fericitului, care a zis cÄtre ea: "Eu nu primesc lucruri nedrepte", iar ea plecându-Ĺi capul a ieĹit din ogradÄ.
Acest Macarie a vÄzut Ĺi el pe diavol purtând tot felul de înĹelÄciuni, înfÄĹurate într-o hainÄ zdrenĹŁuitÄ Ĺi pÄrând cÄ sunt închise în niĹte tigvuliĹŁe. Sfântul Macarie era mic de stat, slab Ĺi spân, având numai câteva fire de pÄr pe buzÄ Ĺi în vârful bÄrbii. CÄci din cauza asprimii ostenelilor sihÄstreĹti, nici pÄrul nu i-a crescut. TrÄind astfel în pustnicie Ĺi ajungând la adânci bÄtrâneĹŁi, s-a mutat cÄtre Domnul.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea sfintei Eufrasia.
AceastÄ muceniĹŁÄ a fost din cetatea Nicomidiei Ĺi a trÄit pe vremea împÄratului Maximian. Era de neam vestit, fiind împodobitÄ cu obiceiuri înĹŁelepte Ĺi bune. Deci, nevrând sÄ jertfeascÄ demonilor, a fost bÄtutÄ cumplit. Ĺi rÄmânând mai departe neînduplecatÄ a fost datÄ unui bÄrbat barbar, sÄ fie batjocoritÄ. Dar ea l-a amÄgit pe acesta zicându-i cÄ, dacÄ nu o va necinsti, îi va da o doctorie care îl va feri de loviturile sÄbiilor Ĺi de nÄvÄlirile vrÄjmaĹilor. Ĺi ca dovadÄ a tÄriei acestei doctorii, i-a zis sÄ-Ĺi încerce sabia pe gâtul ei, care ar rÄmâne neatins de orice loviturÄ. Acest barbar crezând spuselor ei Ĺi-a repezit cu putere sabia în aceastÄ muceniĹŁÄ, care-Ĺi întinsese gâtul, Ĺi aĹa i-a tÄiat capul.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea aducerii moaĹtelor celui între sfinĹŁi pÄrintelui nostru Grigorie Teologul, în biserica SfinĹŁilor Apostoli.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea minunii celei mari din Niceea, când sfântul Vasile cel Mare a deschis prin rugÄciune uĹile bisericii soborniceĹti Ĺi a dat-o în seama ortodocĹilor.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea cuviosului pÄrintelui nostru Meletie Valisiotul MÄrturisitorul, care a trÄit în anii o mie douÄ sute trei.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea celui între sfinĹŁi pÄrintelui nostru Marcu Eugenicul cel din Efes, singurul luptÄtor, apÄrÄtor Ĺi pÄzitor al Ortodoxei.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea celui între sfinĹŁi pÄrintelui nostru Arsenie, arhiepiscopul Cherchirei, care în pace s-a sÄvârĹit.
Cu ale lor sfinte rugÄciuni, Doamne, miluieĹte-ne Ĺi ne mântuieĹte pe noi. Amin.
Textul este preluat de pe site-ul Calendar Ortodox.