Sinaxar 21 Ianuarie
În aceastÄ lunÄ, în ziua a douÄzeci Ĺi una, pomenirea cuviosului nostru pÄrinte Maxim MÄrturisitorul.
Cuviosul pÄrinte Maxim a trÄit pânÄ în zilele rÄucredinciosului împÄrat Constans, care a împÄrÄĹŁit între anii 642-648. Constans a fost tatÄl binecredinciosului împÄrat Constantin Pogonatul Ĺi nepotul viteazului împÄrat Heraclie, cel care a biruit pe perĹi, de unde a adus în spate crucea Domnului, de la Ctesifon pânÄ la Ierusalim, în anul 629, la 14 septembrie. Cuviosul Maxim fiind iscusit în treburile politice, învÄĹŁând Ĺi meĹteĹugul bunei cârmuiri, Ĺi cu fire bunÄ Ĺi minte dreaptÄ fiind împodobit, a ajuns la împÄraĹŁii cei dinainte sfÄtuitor împÄrÄtesc Ĺi secretarul cel dintâi. Dar pentru cÄ se rÄspândea pÄrerea greĹitÄ Ĺi vicleanÄ a celor ce ziceau cÄ Mântuitorul a avut numai o voinĹŁÄ, înlÄturând prin aceasta pÄrere credinĹŁa în cele douÄ firi ale lui Hristos Ĺi pentru cÄ cei rÄucredincioĹi rÄspândeau prin pieĹŁe porunci greĹite, care întÄreau acest eres Ĺi lipeau aceste porunci chiar înaintea bisericii celei mari, cuviosul Maxim neputând rÄbda sÄ se pângÄreascÄ Ĺi el laolaltÄ cu toĹŁi nelegiuiĹŁii aceĹtia, pÄrÄsind dregÄtoriile lumeĹti, n-a mai voit sÄ locuiascÄ în sÄlaĹurile pÄcÄtoĹilor, Ĺi a mers la MÄnÄstirea din Hrisopoli, unde s-a cÄlugÄrit Ĺi a ajuns mai apoi egumen al mÄnÄstirii. Aprinzându-se de dumnezeiascÄ râvnÄ s-a dus la Roma cea veche, Ĺi a înduplecat pe fericitul papÄ Martin, sÄ strângÄ un sobor al locului aceluia Ĺi sÄ dea anatemei pe începÄtorii Ĺi pe pricinuitorii acestui eres pÄgânesc, care susĹŁineau cÄ în Hristos este numai o singurÄ voinĹŁÄ. El a alcÄtuit multe scrieri pentru mustrarea Ĺi ruĹinarea celor ce credeau în acest eres, Ĺi a scris cÄrĹŁi doveditoare despre adevÄrul credinĹŁei noastre, sprijinite pe Sfânta ScripturÄ, trimiĹŁându-le pretutindeni în lume. Întorcându-se de la Roma, împreunÄ cu cei doi Anastasie, ucenici ai lui, el a fost adus ca vinovat înaintea Senatului care împÄrtÄĹea împreunÄ cu împÄratul acelaĹi eres. Ĺi în timp ce toĹŁi se supuneau voinĹŁei împÄratului, numai el s-a ridicat împotrivÄ Ĺi a îndemnat Ĺi pe alĹŁii sÄ nu se supunÄ, încredinĹŁându-i prin scrisori sÄ nu-Ĺi schimbe credinĹŁa lor. Din cauza aceasta a fost trimis la închisoare în Tracia Ĺi stÄruind în dreapta credinĹŁÄ i s-a tÄiat mâna Ĺi limba. Din Tracia a fost trimis în exil în Lazichia, unde a trÄit trei ani. Ĺi în plinÄtatea vârstei fiind, dupÄ o boala scurtÄ, a rÄposat în Domnul, în anul 662 Ĺi a fost îngropat în MÄnÄstirea sfântului Arsenie, din acea ĹŁarÄ a Lazilor, fÄcând în toate zilele multe minuni. Din cei doi ucenici ai lui, celui mai vârstnic i s-a tÄiat Ĺi lui limba, Ĺi a fost trimis într-o închisoare îndepÄrtatÄ. Iar cel mai tânÄr a fost trimis într-o cetate din Tracia, unde Ĺi-a sfârĹit viaĹŁa.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea Sfântului mucenic Neofit.
Acest sfânt mucenic a fost din Niceea Bitiniei, fiu de pÄrinĹŁi binecredincioĹi, pe nume Teodor Ĺi Florentina, în timpul împÄratului DiocleĹŁian. De la începutul vieĹŁii sale a fost plin de darul lui Dumnezeu. Astfel pe când era abia de 9 ani Ĺi învÄĹŁa carte cu alĹŁi copii, fÄcea rugÄciuni Ĺi sporea minunat la învÄĹŁÄturÄ. Ĺi venea o porumbiĹŁÄ de zbura în jurul patului lui, vorbind un grai omenesc. Întâmplându-se ca maica lui sÄ moarÄ, copilul a înviat-o prin rugÄciunea sa.
Pornind apoi cÄtre muntele Olimpului, a intrat într-o peĹterÄ, unde a fost cÄlÄuzit de porumbiĹŁÄ. Gonind fiara care se gÄsea acolo, a locuit în peĹterÄ, fiind hrÄnit de un înger. Când a fost în vârstÄ de 11 ani, din arÄtare dumnezeiascÄ s-a coborât din munte, Ĺi-a sÄrutat pÄrinĹŁii, a dat la sÄraci din avutul lor Ĺi s-a întors în munte. La vârsta de 15 ani a stat înaintea guvernatorului Deciu, povÄĹŁuit fiind de îngeri. Aici, pentru îndrÄzneala lui neaĹteptatÄ, întâi a fost supus la felurite chinuri, dupÄ care a fost omorât cu sabia de un barbar, care s-a repezit asupra lui.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea cuviosului nostru pÄrinte Zosim, episcopul Siracuzei din insula Siciliei.
Acest cuvios pÄrinte era din Sicilia, fiu de pÄrinĹŁi credincioĹi, cucernici Ĺi bogaĹŁi, care aveau o moĹie lângÄ mÄnÄstirea sfintei Lucia fecioara. DupÄ ce Zosim s-a nÄscut Ĺi a fost înĹŁÄrcat, a fost dÄruit sfintei Lucia, împreunÄ cu moĹia. Ĺi vieĹŁuind în mÄnÄstire, a fost rânduit pÄzitor al raclei sfintei. OdatÄ, ducându-se la pÄrinĹŁi, acasÄ, aceĹtia nu i-au îngÄduit sÄ stea cu ei, ci l-au trimis înapoi la locaĹul sfintei, zicând cÄ trebuie sÄ stea acolo unde a fost dÄruit. DupÄ treizeci de ani a ajuns egumen al mÄnÄstirii, apoi a fost fÄcut episcop al cetÄĹŁii Siracuza, de Teodor, papa Romei. Ĺi pÄstorind bine turma cuvântÄtoare încredinĹŁatÄ lui Ĺi pe mulĹŁi întorcându-i de la necredinĹŁÄ la credinĹŁÄ Ĺi de la rÄutate la bunÄtate, a adormit în pace, trÄind cincizeci de ani.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea pÄtimirii sfinĹŁilor mucenici Evghenie, Valerian, Candid Ĺi Achila, care au mÄrturisit în Trapezunt.
AceĹti sfinĹŁi mucenici au luptat muceniceĹte pe vremea împÄratului DiocleĹŁian, a lui Maximian Ĺi a lui Lisie Duca. Valerian, Candid Ĺi Achila ascunzându-se în munĹŁii Trapezuntei, Lisie i-a prins. Ĺi mÄrturisind ei pe Hristos, Lisie i-a exilat într-o micÄ cetate din ĹŁinutul Lazichiei, numitÄ Pitius. De acolo fiind aduĹi la Trapezunt Ĺi înfÄĹŁiĹaĹŁi lui Lisie au fost supuĹi la multe chinuri Ĺi apoi au fost închiĹi. DupÄ câteva zile, prinzând Ĺi pe Evghenie l-au bÄtut cu cruzime, apoi a fost dus împreunÄ cu dregÄtorul în templul idolilor, unde sfântul rugându-se, au cÄzut toĹŁi idolii Ĺi s-au zdrobit ca praful. Pentru aceasta a fost Ĺi el supus la chinuri. Apoi toĹŁi sfinĹŁii fiind bÄgaĹŁi într-un cuptor aprins Ĺi rÄmânând nevÄtÄmaĹŁi, au fost omorâĹŁi cu sabia.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea sfintei Irina în biserica închinatÄ ei de lângÄ mare.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea sfintei muceniĹŁe Agni.
Sfânta muceniĹŁÄ Agni era din cetatea Romei Ĺi se trÄgea dintr-un neam strÄlucit. ViaĹŁa ei se potrivea cu numele, cÄci era curatÄ la suflet Ĺi la trup. Multe femei mergeau la dânsa Ĺi ea le învÄĹŁa cuvântul adevÄrului Ĺi le îndemna sÄ cunoascÄ pe Hristos Dumnezeu Ĺi Lui unuia sÄ-I slujeascÄ. Purtarea ei ajungând la cunoĹtinĹŁa cârmuitorului, a fost luatÄ Ĺi dusÄ înaintea lui, unde a fost silitÄ sÄ jertfeascÄ idolilor, spunându-i-se cÄ dacÄ nu va jertfi va fi dusÄ în casa de desfrânare. Iar ea a zis: "Nici idolilor tÄi nu voi jertfi, nici de desfrânare nu-mi pasÄ, cÄci cred cu hotÄrâre în Dumnezeul meu, Care mÄ va ajuta sÄ scap din toate încercÄrile". Acestea auzindu-le cârmuitorul cel nelegiuit, a chemat pe mai-marele casei de desfrânare Ĺi i-a dat în seamÄ pe Agni cea curatÄ, ca sÄ o ducÄ, cu o singurÄ îmbrÄcÄminte pe ea, în casa de batjocurÄ.
DupÄ ce a ajuns în casa aceea a satanei, Ĺi fiecare de acolo cÄuta sÄ se apropie de ea ca sÄ o batjocoreascÄ, nimeni nefiind împiedicat sÄ se apropie de ea, ci, chiar mai mult, fiecÄruia fiindu-i îngÄduit sÄ se apropie de ea fÄrÄ teamÄ Ĺi cu neruĹinare. Cei ce se îndreptau spre ea amorĹŁeau cu toĹŁii Ĺi tuturor li se tÄia pofta, rÄmânând ca Ĺi morĹŁi. Atunci unul plin de trufie Ĺi ca un cal turbat, dupÄ ce a batjocorit pe cei ce intraserÄ la sfânta Ĺi rÄmÄseserÄ amorĹŁiĹŁi, s-a apropiat cu multÄ obrÄznicie de sfânta fecioarÄ Agni, dar îndatÄ a rÄmas fÄrÄ suflare Ĺi a cÄzut la pÄmânt. DupÄ mai multÄ vreme, unul din cei de faĹŁÄ a strigat, zicând: "Mare este credinĹŁa creĹtinilor". Intrând Ĺi ceilalĹŁi, cu un glas au strigat cu toĹŁii: "Mare este puterea lui Hristos". Cârmuitorul, auzind acestea, avea sfânta sÄ i se înfÄĹŁiĹeze Ĺi au adus de faĹŁÄ Ĺi pe cel mort. Apoi cârmuitorul i-a zis: "Spune, vicleanÄ femeie, cum ai omorât pe acest tânÄr?" Sfânta a rÄspuns: "Când ai poruncit sÄ fiu batjocoritÄ, pe cale, spre casa de desfrânare, s-a luat dupÄ mine, un tânÄr îmbrÄcat în alb, care a intrat în casÄ Ĺi a stat lângÄ mine. Acesta a amorĹŁit pofta tinerilor iar pe acesta care zace aici mort, care cu trufie Ĺi îndrÄznealÄ cÄuta sÄ se atingÄ de mine, l-a adus în starea aceasta pe care o vezi". Cârmuitorul a zis: "Cine este acest tânÄr îmbrÄcat în alb?" Iar sfânta a rÄspuns: "Domnul Ĺi Dumnezeul meu a trimis pe îngerul SÄu, ca sÄ împiedice sÄ fiu batjocoritÄ". Cârmuitorul a zis iarÄĹi: "De voieĹti sÄ ne faci sÄ credem cÄ grÄieĹti adevÄrul, roagÄ-te Dumnezeului tÄu Ĺi înviazÄ-l". Atunci muceniĹŁa, ridicând mâinile spre cer Ĺi fÄcând rugÄciuni, mortul îndatÄ a înviat. Ĺi s-au spÄimântat toĹŁi de aceastÄ minune preamÄritÄ Ĺi însuĹi cârmuitorul împreunÄ cu ei a strigat: "Mare este puterea creĹtinilor Ĺi cu adevÄrat mare este Dumnezeul acestei preacinstite femei". Dar unii dintre cei necredincioĹi Ĺi necuraĹŁi au strigat cÄtre cârmuitor: "Omoar-o, cÄ prin vrÄji face lucrurile acestea care par minuni". Atunci cârmuitorul a poruncit ca sfânta sÄ fie arsÄ în foc. Deci, aprinzând un foc mare, sfânta, s-a pecetluit în semnul sfintei cruci Ĺi a intrat cu îndrÄznealÄ în mijlocul focului Ĺi cu rugÄciunea pe buze a zburat cÄtre Domnul, lÄsându-Ĺi trupul în foc. DupÄ ce a contenit vÄpaia, unii creĹtini au luat pe ascuns sfintele ei moaĹte Ĺi cu cinste le-au îngropat, slÄvind pe Dumnezeu.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea sfinĹŁilor patru mucenici din Tir, care de sabie s-au sÄvârĹit.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea cuviosului Neofit, îngrijitorul MÄnÄstirii Vatopedului, care a auzit glasul NÄscÄtoarei de Dumnezeu, ieĹind din gura sfintei ei icoane, Ĺi care în pace s-a sÄvârĹit.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea cuviosului pÄrintelui nostru Maxim Grecul.
Sfântul Maxim Grecul a fost fiul unui demnitar grec bogat din oraĹul Arta (în Epir). El a primit o educaĹŁie foarte bunÄ. În tinereĹŁe a cÄlÄtorit mult Ĺi a studiat limbile strÄine Ĺi ĹtiinĹŁele (i.e. disciplinele intelectuale) în Europa, la Pris, FlorenĹŁa Ĺi VeneĹŁia.
Întorcându-se în ĹŁara natalÄ, el a plecat la Muntele Athos, devenind cÄlugÄr la MÄnÄstirea Vatopedu. A studiat cu entuziasm manuscrisele vechi lÄsate la Athos de împÄraĹŁii bizantini Andronicus Paleologul Ĺi Ioan Cantacuzino (amândoi s-au cÄlugÄrit).
În aceastÄ perioadÄ, PrinĹŁul Vasile al III-lea al Moscovei (1505-1533) a vrut sÄ facÄ un inventar al manuscriselor greceĹti Ĺi al cÄrĹŁilor mamei sale, Sofia Paleologhina, Ĺi a cerut Protos-ului Sfântului Munte, egumenului Simeon, un translator. Sfântul Maxim a fost ales sÄ meargÄ la Moscova fiindcÄ el studia încÄ din tinereĹŁe cÄrĹŁile vechi bisericeĹti. Ajuns la Moscova, i s-a cerut sÄ traducÄ în slavonÄ cÄrĹŁile patristice Ĺi liturgice, începând cu Psaltirea adnotatÄ.
Sfântul Maxim a încercat sÄ-Ĺi îndeplineascÄ sarcina, dar cum slavona nu era limba lui maternÄ, existÄ anumite neconcordanĹŁe în traducerile sale.
Mitropolitul Varlaam al Moscovei a apreciat foarte mult munca Sfântului Maxim, dar când Scaunul Moscovei a fost ocupat de Mitropolitul Daniel, situaĹŁia s-a schimbat.
Noul Mitropolit i-a cerut Sfântului Maxim sÄ traducÄ în slavonÄ Istoria Bisericii scrisÄ de Theodorit al Cyrului. Sfântul Maxim a refuzat categoric aceastÄ însÄrcinare afirmând cÄ "în aceastÄ istorie sunt Ĺi scrisori ale ereticului Arie Ĺi acesta poate fi un pericol pentru cei mai puĹŁin învÄĹŁaĹŁi". Acest refuz a cauzat o rupturÄ între Maxim Ĺi Mitropolit. În ciuda diferendelor ivite, Sfântul Maxim Ĺi-a continuat munca de luminare spiritualÄ a ruĹilor. El a scris scrisori împotriva musulmanilor, catolicilor Ĺi pÄgânilor. A tradus Comentariile Sfântului Ioan Hrisostomul la Evangheliile lui Matei Ĺi Ioan. A scris Ĺi câteva lucrÄri proprii.
Când marele PrinĹŁ Vasile a vrut sÄ divorĹŁeze de soĹŁia lui Solomonia din cauza neputinĹŁei ei de a avea copii, neînfricatul Maxim i-a trimis acestuia lucrarea sa "Capitole instructive privind dreapta credinĹŁÄ". În aceastÄ lucrare îi arÄta prinĹŁului cÄ nu trebuia sÄ cedeze patimilor cÄrnii. PrinĹŁul nu l-a iertat niciodatÄ pentru aceastÄ îndrÄznealÄ Ĺi l-a întemniĹŁat pe Sfântul Maxim. Din acel moment, o etapÄ nouÄ, plinÄ de multÄ suferinĹŁÄ începe în viaĹŁa monahului.
GreĹelile de traducere din lucrÄrile sale au fost privite ca deliberate Ĺi intenĹŁionate denaturÄri ale textului. A fost greu pentru el în închisoare, dar în suferinĹŁele sale, el a câĹtigat mila Domnului. Un înger i s-a arÄtat zicându-i: "ÎndurÄ, Avvo! Prin aceastÄ durere trecÄtoare vei fi eliberat de chinurile veĹnice."
În închisoare, BÄtrânul a scris cu cÄrbune pe perete un canon al Sfântului Duh, care Ĺi în ziua de azi se citeĹte în BisericÄ: "AĹa cum Israel a fost hrÄnit cu manÄ în pustie, la fel, Doamne, umple sufletul meu cu harul TÄu prin care sÄ slujesc întotdeauna Sfintei Treimi ..."
DupÄ Ĺase ani, Sfântul maxim a fost eliberat Ĺi trimis la Tver. Acolo atrÄit sub supravegherea binevoitorului episcop Acacius care s-a purtat cu grijÄ faĹŁÄ de nevinovatul suferind. Sfântul a scris atunci în autobiografia sa: "Cât am fost suferind în închisoare m-am consolat Ĺi întÄrit cu rÄbdare." Ĺi încÄ câteva cuvinte din acest text viu: "Nici durerea, nici întristarea, dragÄ suflete, nu au fost pe nedrept, pentru cÄ acestea a trebuit sÄ le înduri spre binele tÄu."
Numai dupÄ 20 de ani petrecuĹŁi la Tver, s-a hotÄrât cÄ Sfântul Maxim poate fi eliberat Ĺi-i poate fi ridicatÄ excomunicarea. Sfântul Maxim, deja de 70 de ani, Ĺi-a petrecut ultimii ani din viaĹŁÄ în Lavra Sf. Treime-Serghiev. DeĹi oprimarea Ĺi munca grea Ĺi-au lÄsat urmele asupra sÄnÄtÄĹŁii sale, spiritul i-a rÄmas viu, iar el Ĺi-a continuat munca. ÎmpreunÄ cu slujitorul Ĺi ucenicul sÄu, Nil, sfântul a tradus Psaltirea din greacÄ în slavonÄ.
Sfântul Maxim a trecut la cele veĹnice pe 21 ianuarie 1556. A fost îngropat lângÄ zidul de nord-vest al bisericii Sfântului Duh din Lavra Sf. Treime-Serghiev. Multe minuni au avut loc la mormântul Sfântului Maxim. Un tropar Ĺi un condac au fost compuse în cinstea sa. Sfântul Maxim este pictat într-o icoanÄ din Sinaxarul sfinĹŁilor din Radonezh (6 iulie).
Cu ale lor sfinte rugÄciuni, Doamne, miluieĹte-ne Ĺi ne mântuieĹte pe noi. Amin.
Textul este preluat de pe site-ul Calendar Ortodox.