Sinaxar 22 Ianuarie
În aceastÄ lunÄ, în ziua a douÄzeci Ĺi doua, pomenirea sfântului apostol Timotei, ucenicul sfântului apostol Pavel.
Sfântul apostol Timotei era din cetatea Listra. TatÄl sÄu a fost elin Ĺi maicÄ-sa evreicÄ, numita Eunice. Timotei s-a fÄcut ucenic al apostolului Pavel Ĺi scriitor Ĺi propovÄduitor al dumnezeieĹtii Evanghelii. Mai în urmÄ, apostolul Pavel l-a pus episcop în Efes, dupÄ ce sfântul Ioan Evanghelistul, episcopul cel dintâi al Efesului, fusese izgonit de împÄratul DomiĹŁian în insula Patmos. Timotei a avut dascÄl nu numai pe Pavel ci Ĺi pe Evanghelistul Ioan de care se alipise. Sfântul Irineu, episcopul Lugdunului, povesteĹte cÄ apostolul Ioan, fiind aruncat de valurile mÄrii, a ajuns la Efes Ĺi mai apoi a fost iarÄĹi izgonit în Patmos. Pe când fericitul Timotei cârmuia cu credinĹŁÄ Episcopia Efesenilor, închinÄtorii la idoli, ĹŁinând odatÄ o sÄrbÄtoare a lor numitÄ catagoghion, în Efes, au ieĹit pe strÄzi cu idolii în braĹŁe Ĺi cu mÄciuci în mâini, cântând cântece, purtând mÄĹti, gonind ca niĹte tâlhari pe bÄrbaĹŁi Ĺi pe femei, Ĺi omorând chiar pe mulĹŁi oameni din popor. Pentru aceasta, episcopul Timotei i-a dojenit Ĺi i-a îndemnat sÄ se fereascÄ de astfel de fapte urâte. ÎnsÄ ei nÄvÄlind asupra lui cu mÄciuci l-au omorât. Sfintele lui moaĹte au fost aduse în Constantinopol de sfântul Artemie Duxul, din porunca marelui împÄrat Constantin, Ĺi au fost puse în biserica SfinĹŁilor Apostoli, unde i se face Ĺi pomenirea.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea sfântului cuvios mucenic Anastasie Persul.
MÄritul mucenic Anastasie era de fel din Persia, Ĺi a trÄit pe timpul lui Hosroe, împÄratul perĹilor Ĺi al lui Heraclie, împÄratul romanilor, care a împÄrÄĹŁit vitejeĹte Ĺi creĹtineĹte între anii: 610 Ĺi 641.
Anastasie se nÄscuse în ĹŁinutul Razih, în satul Nuni. La început se numea Magundat, fiind fiul vrÄjitorului Vav, de la care a învÄĹŁat meĹteĹugul vrÄjitoriei, mai înainte de a intra în ceata ostÄĹeascÄ a tiranilor. PerĹii, prÄdând Ierusalimul, au luat mulĹŁi robi, precum Ĺi cinstitul lemn al fÄcÄtoarei de viaĹŁÄ Cruci, pe care Domnul nostru Iisus Hristos a suferit pÄtimirea în trup. Pentru minunile fÄcute de sfânta Cruce în Persia, se dusese vestea cÄ Dumnezeul creĹtinilor a venit acolo. Iar Magundat fiind biruit de dorul lui Dumnezeu, încerca cu multÄ osârdie sÄ afle ce este cu sfânta Cruce. Ĺi aflând de la un creĹtin toatÄ iconomia dumnezeiascÄ a Crucii, a crezut în Hristos Ĺi a dorit sÄ se facÄ urmÄtor patimilor Lui. S-a dus apoi la Calcedon de unde aflând de înfrângerea perĹilor de cÄtre Heraclie împÄratul, a plecat la Ierapole, unde gÄzduind la un argintar, lucrÄ împreunÄ cu el meĹteĹugul argintÄriei. De aici s-a dus la Ierusalim unde s-a botezat, fiind numit Anastasie. DupÄ aceea a intrat în mÄnÄstirea sfântului Sava, unde a luat schima monahilor. Înaintând pe calea cea bunÄ a virtuĹŁilor, citea Sfintele CÄrĹŁi, învÄĹŁa pe de rost Psaltirea Ĺi dorea cu ardoare sÄ-Ĺi sfârĹeascÄ viaĹŁa prin suferinĹŁe muceniceĹti Ĺi prin sânge. ZugrÄvelile de pe pereĹŁii bisericilor cu chipurile sfinĹŁilor Ĺi vieĹŁile lor scrise în cÄrĹŁi îi aprindeau dorul sÄ le urmeze pilda vieĹŁii. Pentru aceasta a avut Ĺi un vis, în care i s-a arÄtat un pahar de aur plin de vin pe care l-a bÄut, socotind cÄ acesta era semnul cÄ dorinĹŁa lui de a mÄrturisi pe Hristos se va împlini. De aceea, dupÄ ce s-a împÄrtÄĹit cu dumnezeieĹtile Taine, a ieĹit din mÄnÄstire Ĺi s-a dus în Cezareea Palestinei, unde întâlnindu-se cu niĹte vrÄjitori Ĺi batjocorind faptele lor, a fost prins de ei Ĺi dus la Marzavanas, stÄpânul lor. Acesta l-a pus sÄ care pietre, iar mulĹŁi îl batjocoreau, smulgându-i barba Ĺi bÄtându-l foarte rÄu. MÄrturisind pe Hristos înaintea lui Hosroe, împÄratul perĹilor, Ĺi neprimind sÄ se întoarcÄ la legea lor persanÄ a fost multÄ vreme chinuit Ĺi în cele din urmÄ i s-a tÄiat capul.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea sfinĹŁilor mucenici Manuil, Gheorghe, Petru, Leon, Sioniu, Gavril, Ioan, Parod Ĺi alĹŁi trei sute Ĺaptezeci Ĺi Ĺapte de mucenici.
AceĹti sfinĹŁi mucenici, care se trÄgeau din felurite locuri Ĺi eparhii, erau locuitori ai Adrianopolei. Iar bulgarii cei necunoscÄtori Ĺi nemulĹŁumitori au venit sÄ punÄ stÄpânire pe greci. Ĺi robind pe traci Ĺi pe macedoneni, s-au îndreptat spre împÄrÄteasa cetÄĹŁilor Ĺi ajungând la Adrianopol au cucerit cetatea aceasta dupÄ trei zile de lupte, în anul 814. Atunci la BizanĹŁ împÄrÄĹŁea rÄucredinciosul Leon Armeanul, cel ce lupta împotriva sfintelor icoane; iar în fruntea bulgarilor se gÄsea Crum. Acesta, punând stÄpânire pe Adrianopol, a gonit din cetate patru mii de creĹtini, împreunÄ cu episcopul pe care l-a trântit la pÄmânt Ĺi l-a cÄlcat cu picioarele pe grumaji. DupÄ moartea lui Crum a urmat Ducum Ĺi apoi Diteng, un om crud Ĺi neomenos. Acesta spintecând în douÄ pe marele episcop Manuil al Adrianopolei Ĺi tÄindu-i mâinile din umeri l-a aruncat spre mâncare câinilor. Dar pentru sÄlbÄticia lui, fiind pedepsit de Dumnezeu cu orbirea, a fost ucis de ai sÄi. UrmaĹul sÄu cu numele Murtag, a omorât pe toĹŁi creĹtinii care n-au vrut sÄ se lepede de Hristos: pe unii punându-i în lanĹŁuri Ĺi supunându-i la chinuri, iar pe alĹŁii chinuindu-i în tot felul. Pe episcopul Develtului, Gheorghe, Ĺi pe episcopul Petru, mai întâi i-au zdrobit fÄrÄ milÄ cu toiegele, apoi le-a tÄiat capetele. Asemenea Ĺi pe ceilalĹŁi, trei sute Ĺaptezeci Ĺi Ĺapte la numÄr, i-a omorât cu sabia. A tÄiat capetele lui Ioan Ĺi lui Leon, care erau ostaĹi creĹtini, iar sfântului Leon eunucul, episcopul Niceii, i-a spintecat pântecele cu sabia. Lui Gavril Ĺi lui Sioniu le-a tÄiat capetele cu cuĹŁitul. Pe Parod, sfinĹŁitul preot, l-a pedepsit sÄ fie omorât cu pietre; Ĺi pe mulĹŁi alĹŁi creĹtini i-a omorât acest sÄlbatic nepomenit, chinuindu-i cu felurite osânde. Dar nu numai Murtag pÄgânul, ci Ĺi ceilalĹŁi urmaĹi ai lui, stÄpânitori ai bulgarilor, au omorât pe creĹtini dupÄ ce i-au chinuit în tot felul.
Cu ale lor sfinte rugÄciuni, Doamne, miluieĹte-ne Ĺi ne mântuieĹte pe noi. Amin.
Textul este preluat de pe site-ul Calendar Ortodox.