Sinaxar 23 Ianuarie
Ăn aceastÄ lunÄ, ĂŽn ziua a douÄzeci Ĺi treia, pomenirea sfântului mucenic Clement, episcopul Ancirei.
Fericitul Ĺi minunatul Clement a trÄit ĂŽn mucenicie mai toatÄ viaĹŁa lui pÄmânteascÄ. Timp de douÄzeci Ĺi opt de ani, s-a luptat Ĺi s-a nevoit ĂŽmpotriva tiranilor neavând niciodatÄ vreme slobodÄ, nici rÄgaz, nici ĂŽntrerupere Ĺi pace ĂŽn anumite zile, cum se obiĹnuia la rÄzboi ĂŽn vremea aceea, când lupta ĂŽnceta Ĺi de o parte Ĺi de alta, ca iarÄĹi sÄ poatÄ nÄvÄli unii asupra altora cu Ĺi mai multÄ putere Ĺi cu iuĹŁime. Ci dimpotrivÄ, rÄzboaiele lui au fost necurmate Ĺi puternice. Nu ne minunÄm deci numai de anii câţi a pÄtimit ca nimeni altul, sau de chinurile pe care le-a ĂŽndurat; ne minunÄm deopotrivÄ Ĺi de una Ĺi de alta. CÄci a trecut prin tot felul de chinuri Ĺi, ĂŽnfruntând pe toĹŁi ĂŽmpÄraĹŁii Ĺi tiranii de atunci, s-a fÄcut priveliĹte aproape ĂŽn toatÄ lumea, a minunat Ĺi pe ĂŽngeri cu rÄbdarea lui Ĺi ĂŽn acest chip a luat cununa mÄririi. Sfântul Clement era din Ancira GalaĹŁiei, din tatÄ elin Ĺi din mamÄ cucernicÄ Ĺi credincioasÄ, pe nume Sofia. A intrat ĂŽn viaĹŁa cÄlugÄreascÄ când era de 12 ani Ĺi când a fost de 20 de ani a ajuns arhiereu. A pÄtimit pe vremea ĂŽmpÄraĹŁilor DiocleĹŁian Ĺi Maximian, Ĺi a guvernatorilor, nouÄ la numÄr: DomeĹŁian, Agripin, Cumvrichiu, Dometiu, Saverdot, Maxim, Afrodisiu, Lucius Ĺi Alexandru.
Tot ĂŽn aceastÄ zi, pomenirea sfântului mucenic Agatanghel.
Fericitul Agatanghel era roman de neam. El a fost botezat de sfântul Clement Ĺi ĂŽnchis ĂŽmpreunÄ cu sfântul Ĺi cu alĹŁii, ĂŽn Roma. A izbutit sÄ fugÄ din ĂŽnchisoare, iar când au suit pe Clement pe corabie, ca sÄ-l ducÄ la Nicomidia, a intrat pe furiĹ Ĺi Agatanghel ĂŽn aceeaĹi corabie. Amândoi au pÄtimit pânÄ la sosirea ĂŽn Ancira Ĺi au stat ĂŽnaintea lui Lucius. Din porunca lui Lucius li s-au tÄiat capetele, ĂŽmpreunÄ cu alĹŁi bÄrbaĹŁi, femei Ĺi copii, care crezuserÄ ĂŽn Hristos. Sufletele lor s-au dus spre cereĹtile locaĹuri.
Tot ĂŽn aceastÄ zi, pomenirea cuviosului nostru pÄrinte Eusebiu.
Tot ĂŽn aceastÄ zi, pomenirea cuviosului nostru pÄrinte Mavisma Sirul.
Ăn cetatea Cirului din Antiohia Siriei a trÄit un bÄrbat cuvios, cu numele Mavisma, care vorbea limba siriacÄ. Cu toate cÄ fusese crescut ĂŽn viaĹŁa ĹŁÄrÄneascÄ Ĺi era neĂŽnvÄĹŁat, el a strÄlucit ĂŽnsÄ prin calitÄĹŁile fireĹti ale sufletului sÄu. Se spune cÄ avea numai o hainÄ Ĺi când aceasta se ĂŽnvechea, nu o lepÄda, ci peste gÄurile vechi cosea alte petice Ĺi cu aceasta ĂŽĹi acoperea mai departe goliciunea trupului. Era atât de osârdnic la primirea strÄinilor Ĺi a sÄracilor, ĂŽncât deschidea tuturor uĹa chiliei lui. El avea douÄ vase, unul plin cu grâu Ĺi altul cu untdelemn, din care da la toĹŁi câţi aveau trebuinĹŁÄ; iar acestea se ĂŽnmulĹŁeau pururea Ĺi niciodatÄ nu se deĹertau. CÄci Dumnezeu, Care ĂŽmbogÄĹŁeĹte pe toĹŁi cei ce-L cheamÄ, dupÄ cum a poruncit vasului de untdelemn Ĺi vasului de fÄina al vÄduvei din Sarepta sa izvorascÄ untdelemnul Ĺi fÄina pentru gÄzduirea proorocului Ilie, tot aĹa a dÄruit Ĺi lui Mavisma, iubitorul de strÄini, bunÄtÄĹŁi pe mÄsura osârdiei lui. Deci bine Ĺi cuvios petrecându-Ĺi viaĹŁa, s-a mutat cÄtre Domnul.
Tot ĂŽn aceastÄ zi, pomenirea cuviosului nostru pÄrinte Salaman sihastrul.
LângÄ râul Eufrat este un sat, pe ĹŁÄrmul de apus, numit Capersana. De aici a fost fericitul Salaman, care, iubind viaĹŁa liniĹtitÄ, a aflat ĂŽn satul de dincolo de râu o chilie micÄ, ĂŽn care s-a ĂŽnchis fÄrÄ sÄ-i lase uĹÄ sÄ poatÄ ieĹi Ĺi fereastrÄ sÄ aibÄ luminÄ. Numai o datÄ pe an, sÄpa pÄmântul pe dedesubt Ĺi ieĹea afarÄ de-Ĺi strângea hranÄ pentru tot anul. Arhiereul locului aflând de viaĹŁa lui ĂŽmbunÄtÄĹŁitÄ, s-a dus la el, vrând sÄ-i dea preoĹŁia. Ĺi gÄurind o parte a chiliei, a intrat ĂŽnÄuntru Ĺi punându-Ĺi mâinile pe capul lui, a sÄvârĹit rugÄciunea hirotoniei, i-a spus multe Ĺi l-a vestit cÄ i-a dat darul preoĹŁiei. Dar cuviosul n-a grÄit nimic. Iar Arhiereul s-a dus, poruncind sÄ se zideascÄ iarÄĹi partea cea gÄuritÄ a chiliei. AltÄ datÄ creĹtinii locuitori ai satului au trecut noaptea Eufratul, i-au stricat chilia, l-au luat Ĺi l-au dus ĂŽn sat, fÄrÄ ca el sÄ se ĂŽmpotriveascÄ, Ĺi fÄrÄ sÄ-i ĂŽntrebe de ce fac aĹa Ĺi l-au pus ĂŽn altÄ chilie ce o aveau gata. Iar cuviosul sta liniĹtit Ĺi acolo, fÄrÄ sÄ vorbeascÄ cu cineva. DupÄ puĹŁine zile, creĹtinii locuitori din alt sat de dincolo de râu s-au dus noaptea, i-au stricat chilia aceea, au ridicat pe sfânt Ĺi l-au dus ĂŽn satul lor, fÄrÄ ca el sÄ se ĂŽmpotriveascÄ cu cuvântul, Ĺi fÄrÄ sÄ se ducÄ de voia lui. Ăn astfel de chip nevoindu-se fericitul Salamon, Ĺi-a petrecut viaĹŁa ca nimeni altul, pânÄ s-a mutat cÄtre Domnul, ca sÄ se veseleascÄ ĂŽn veci.
Tot ĂŽn aceastÄ zi, pomenirea celor doi sfinĹŁi mucenici, care fiind aruncaĹŁi ĂŽntr-o groapÄ ĂŽn oraĹul Parfum, s-au sÄvârĹit.
Tot ĂŽn aceastÄ zi, pomenirea sfântului Paulin milostivul, episcopul Nolei din Campana Ĺi prietenul sfântului Niceta, episcopul Remesianei din Dacia, care ĂŽn pace s-a sÄvârĹit la anul 431.
Sfântul Paulin cel Milostiv, Episcopul Nolei, provine dintr-o familie aristocratÄ Ĺi ĂŽnstÄritÄ din Bordeaux (Franta). Datorita educaĹŁiei sale alese, la vârsta de 20 de ani a fost ales senator al Romei, mai târziu devenind consul Ĺi, ĂŽn final, guvernatorul regiunii Campagna din Italia.
La 25 de ani el Ĺi soĹŁia sa au fost botezaĹŁi ĂŽntru Hristos, dupÄ care Ĺi-au schimbat total stilul de viaĹŁÄ, vânzându-Ĺi toate proprietÄĹŁile Ĺi donând banii celor nevoiaĹi. Acest lucru a atras dupÄ sine dispreĹŁul din partea servitorilor Ĺi prietenilor sÄi.
Pentru cÄ nu au avut copii, cuplul credincios a adoptat orfani sÄrmani pe care i-au crescut cu fricÄ de Dumnezeu. Fiind permanent ĂŽn cÄutarea unei vieĹŁi retrase, Sf. Paulin a plecat ĂŽn oraĹul spaniol Barcelona. DupÄ ce veĹtile despre viaĹŁa lui sfântÄ s-au rÄspândit, ĂŽn anul 393 a fost rugat sÄ accepte hirotonirea ca preot. La scurt timp, el a pÄrÄsit Spania Ĺi s-a ĂŽntors ĂŽn oraĹul Nola din Italia, unde a fost ales episcop.
Ăn timpul cotropirii vandalilor, Sf. Paulin folosea fondurile bisericii pentru a rÄscumpÄra oamenii duĹi de barbari ca sclavi ĂŽn Africa. Din pÄcate, sfântul nu dispunea de destui bani ca sÄ poatÄ rÄscumpÄra toĹŁi captivii. De aceea, neavând posibilitatea sÄ-l salveze pe fiul unei vÄduve sÄrace, care urma sÄ fie sclav pe proprietatea prinĹŁului vandalilor, Sf. Paulin s-a oferit sÄ-i ia locul. ĂmbrÄcat ca un sclav, el a lucrat ca grÄdinar pentru prinĹŁ. Dar identitatea sa i-a fost dezvÄluitÄ ĂŽn vis conducÄtorului vandalilor, regele Riga, care, nu numai cÄ l-a eliberat pe Sf. Paulin dar le-a dat drumul sÄ plece la casele lor Ĺi celorlalĹŁi prizonieri din Campagna.
Sf. Paulin este cunoscut atât ca constructor de biserici cat Ĺi ca poet creĹtin. Printre multele sale virtuĹŁi, cea mai minunatÄ era dragostea lui pentru aproapele, compasiunea sa pentru nevoiaĹi. S-a stins din viaĹŁÄ la vârsta de 78 de ani, ĂŽn 22 iunie 431. Ne-au rÄmas pânÄ ĂŽn ziua de azi 32 de poezii Ĺi 51 de epistole despre moralÄ, scrise cu adâncÄ pioĹenie.
MoaĹtele Sf. Paulin se aflÄ la Roma, ĂŽn biserica Sf. Apostol Bartolomeu.
Tot ĂŽn aceastÄ zi, pomenirea sfântului Sinod al Ĺaselea Ecumenic, care a afurisit pe cei ce spuneau cÄ Hristos, dupÄ Ăntrupare, a avut numai o singurÄ voinĹŁÄ. Acest sfânt Sinod a avut loc pe vremea lui Constantin Pogonatul, tatÄl lui Iustinian Rinotmitul, ĂŽn Constantinopol.
Al Ĺaselea Sinod Ecumenic a fost convocat de ĂmpÄratul Constantin Pogonatos (Pogonatul) (668-685) la Constantinopol in anul 681 pentru a se combate erezia Monotelista. Au fost prezenĹŁi 171 SfinĹŁi PÄrinĹŁi care au confirmat doctrina celor doua firi ale Mântuitorului nostru Iisus Hristos, cea divina si cea umana.
Acestui sinod i-a urmat un altul în anul 691 numit "Sinodul din Trullo" în cadrul cÄruia s-au discutat anumite probleme practice si s-au promulgat 102 canoane.
Cu ale lor sfinte rugÄciuni, Doamne, miluieĹte-ne Ĺi ne mântuieĹte pe noi. Amin.
Textul este preluat de pe site-ul Calendar Ortodox.