În aceastÄ lunÄ, în ziua a doua, se prÄznuieĹte Întâmpinarea Domnului Dumnezeu Ĺi Mântuitorului nostru Iisus Hristos, când L-a primit dreptul Simeon în braĹŁele sale.
În aceastÄ zi Biserica sÄrbÄtoreĹte un eveniment important din viaĹŁa pÄmânteascÄ a Domnului Nostru Iisus Hristos (Luca 2:22-40). DupÄ patruzeci de zile de la naĹterea Sa, Pruncul Sfânt a fost dus la Templul Ierusalimului, centrul vieĹŁii religioase a naĹŁiunii. DupÄ Legea lui Moise (Lev. 12:2-8), femeia care a nÄscut un prunc de parte bÄrbÄteascÄ nu avea voie sÄ intre în Templul Domnului timp de patruzeci de zile. La împlinirea acestora, mama venea cu fiul la Templu Ĺi aducea jertfÄ Domnului un miel sau un porumbel pentru sacrificiul purificÄrii. Preasfânta FecioarÄ, Maica Domnului, nu avea nevoie de purificare deoarece ea a nÄscut fÄrÄ stricÄciune pe Izvorul CurÄĹŁiei Ĺi SfinĹŁeniei. Cu toate acestea, ea s-a supus cu smerenie Legii timpului.
În acea vreme, PÄrintele Ĺi dreptul Simeon (prÄznuit pe 3 februarie) trÄia în Ierusalim. Lui i s-a proorocit cÄ nu va muri pânÄ nu va vedea pe Mesia cel promis. Prin har de sus, Sf. Simeon s-a dus la Templu chiar când Sfânta FecioarÄ Maria Ĺi Sf. Iosif veneau cu Pruncul Iisus sÄ împlineascÄ Legea.
Simeon Iubitorul de Dumnezeu l-a luat pe prunc în braĹŁe Ĺi mulĹŁumind Domnului, a rostit cuvintele pe care le auzim repetate la fiecare slujbÄ a vecerniei: "Acum slobozeĹte pe robul TÄu, dupÄ cuvântul TÄu, în pace, CÄ ochii mei vÄzurÄ mântuirea Ta, pe care ai gÄtit-o înaintea feĹŁei tuturor popoarelor, luminÄ spre descoperirea neamurilor Ĺi slavÄ poporului TÄu Israel." (Luca 2:29-32). Sf. Simeon i-a spus Sfintei Fecioare: "IatÄ, Acesta este pus spre cÄderea Ĺi spre ridicarea multora din Israel Ĺi ca un semn care va stârni împotriviri. Ĺi prin sufletul tÄu va trece sabie, ca sÄ se descopere gândurile din multe inimi." (Luca 2:34-35).
La Templu se afla Ĺi proorociĹŁa Ana, o vÄduvÄ de 84 de ani, fiica lui Fanuel (3 februarie)" Ĺi nu se depÄrta de templu, slujind noaptea Ĺi ziua în post Ĺi în rugÄciuni. Ĺi venind ea în acel ceas, lÄuda pe Dumnezeu Ĺi vorbea despre Prunc tuturor celor ce aĹteptau mântuire în Ierusalim." (Luca 2:37-38).
În icoana care reprezintÄ aceastÄ sÄrbÄtoare proorociĹŁa Ana ĹŁine un pergament în mânÄ pe care scrie: "Acest prunc a adus cerul Ĺi pÄmântul." Înainte de naĹterea lui Hristos, bÄrbaĹŁii Ĺi femeile drepte în credinĹŁÄ trÄiau cu speranĹŁa venirii lui Mesia cel promis. DrepĹŁii Simeon Ĺi Ana, ultimii credincioĹi din Legea Veche, au fost consideraĹŁi vrednici de a-L întâmpina pe Mântuitorul în Templu.
SÄrbÄtoarea ÎntâmpinÄrii Domnului este una din cele mai vechi sÄrbÄtori religioase creĹtine. Noi avem slujbe închinate acestei sÄrbÄtori, întocmite de sfinĹŁii episcopi Metodie din Patara (+ 312), Chiril al Ierusalimului (+ 360), Grigorie Teologul (+ 389), Amfilohie din Iconium (+ 394), Grigore de Nyssa (+ 400) Ĺi Ioan Hrisostom (+ 407). În ciuda originilor sale antice, aceastÄ sÄrbÄtoare nu a fost prÄznuitÄ atât de fastuos decât din sec. al VI-lea.
În anul 528, în timpul împÄratului Iustinian, un cutremur mare a ucis mulĹŁi oameni în Antiohia. DupÄ aceastÄ nenorocire au mai venit Ĺi altele: în 541 a izbucnit o epidemie de ciumÄ groaznicÄ în Constantinopol, omorînd mii de oameni în fiecare zi. În aceastÄ perioadÄ de mari suferinĹŁe au început sÄ se facÄ slujbe speciale (litii) de izbÄvire de rÄu, mai ales în timpul sÄrbÄtorii Întâmpinarea Domnului Ĺi ciuma a încetat. Astfel, pentru a da slavÄ lui Dumnezeu, biserica a ridicat la un rang mai înalt aceastÄ sÄrbÄtoare. Mai mulĹŁi imnografi ai bisericii au împodobit aceastÄ sÄrbÄtoare cu imnurile lor: Sf. Andrei Criteanul în sec. al VII-lea, Sf. Cosma Episcopul Maiumei, Sf. Ioan Damaschin, Sf. Gherman Patriarhul Constantinopolului în sec. al VIII-lea Ĺi Sf. Iosif Arhiepiscopul Tesalonicului în sec. al IX-lea.
Tot în aceastÄ zi cinstim icoana Maicii Domnului numitÄ "Îmblânzirea inimilor împietrite" sau "ProfeĹŁia lui Simeon".
Aici Maica Domnului apare fÄrÄ Pruncul Iisus Ĺi cu Ĺapte sÄbii care-i strÄpung pieptul: trei din partea stângÄ, trei din dreapta Ĺi una de jos. O icoanÄ asemÄnÄtoare numitÄ "Cele Ĺapte sÄbii" (sÄrbÄtoritÄ în 13 august) înfÄĹŁiĹeazÄ trei sÄbii din stânga Ĺi patru din dreapta.
Icoana "ProfeĹŁia lui Simeon" simbolizeazÄ împlinirea profeĹŁiei de cÄtre dreptul Simeon Ĺi anume: "Ĺi prin sufletul tÄu va trece sabie ." (Luca 2:35).
Tot în aceastÄ zi, pomenirea sfântului mucenic Agatador.
Acest sfânt, pe când era tânÄr, a fost dus la stÄpânitorul cetÄĹŁii Tiana, unde, prin mÄrturisirea lui Hristos, a fost chinuit în multe chipuri. În timpul chinuirilor, sfântul Ĺi-a dat sufletul în mâna lui Dumnezeu.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea sfântului noului mucenic Iordan din Trapezunt, care a suferit mucenicia în Constantinopol, la anul 1650, când de sabie s-a sÄvârĹit.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea sfântului noului mucenic Gavriil, care a suferit mucenicia în Constantinopol, la anul 1676, când de sabie s-a sÄvârĹit.
Cu ale lor sfinte rugãciuni, Doamne miluieste-ne si ne mântuieste pe noi. Amin.
Textul este preluat de pe site-ul Calendar Ortodox.