În prima sâmbÄtÄ din Postul Mare se face prÄznuire de minunea grâului fiert, fÄcutÄ de sfântul mare mucenic Teodor în zilele rÄu-credinciosului împÄrat Iulian Apostatul.
În aceastÄ zi prÄznuim minunea grâului fiert fÄcutÄ de Sf. Mare Mucenic Teodor Tiron (prÄznuit la 17 februarie). La 50 de ani dupÄ moartea Sfântului Teodor, împÄratul Iulian Apostatul (361-363), dorind sÄ comitÄ o blasfemie cu creĹtinii, i-a dat ordin guvernatorului oraĹului Constantinopol sÄ stropeascÄ toate proviziile din pieĹŁele de alimente cu sângele jertfit idolilor, în prima sÄptÄmânÄ a Postului Mare. Sf. Teodor, apÄrându-i în vis Arhiepiscopului Eudoxie, i-a poruncit acestuia sÄ-i anunĹŁe pe creĹtini sÄ nu cumpere nimeni nimic din piaĹŁÄ, ci mai degrabÄ sÄ mÄnânce grâu fiert cu miere (coliva).
În memoria acestei întâmplÄri, biserica ortodoxÄ sÄrbÄtoreĹte anual pe Sf. Mare Mucenic Teodor Tiron Ĺi aceastÄ minune, în prima sâmbÄtÄ a Postului Mare. Vinerea seara, la Sfânta Liturghie a Darurilor Înainte SfinĹŁite, dupÄ rugÄciunea din amvon, se cântÄ Canonul Sfântului Mare Mucenic Teodor, compus de Sfântul Ioan al Damascului.
DupÄ aceasta, se sfinĹŁeĹte coliva Ĺi se împarte credincioĹilor. AceastÄ sÄrbÄtoare a Sf. Mare Mucenic Teodor în prima sâmbÄtÄ a Postului Mare, a fost stabilitÄ de Patriarhul Nectarie al Constantinopolului (381-397).
În aceastÄ lunÄ ziua a douÄzeci Ĺi cincea, pomenirea celui între sfinĹŁi pÄrintelui nostru Tarasie, arhiepiscopul Constantinopolului.
Sfântul Tarasie, Patriarhul Constantinopolului, era de sorginte nobilÄ. S-a nÄscut Ĺi a crescut în Constantinopol unde a primit o educaĹŁie aleasÄ. Astfel, a fost repede promovat la curtea ÎmpÄratului Constantin al VI-lea Porfirogenetul (780-797) Ĺi al mamei sale, sfânta ÎmpÄrÄteasÄ Irina (7 August) primind funcĹŁia de senator.
În acele vremuri Biserica era tulburatÄ de lupta iconoclaĹtilor. Sf. Patriarh Pavel (30 August), înainte susĹŁinÄtor al iconoclasmului, s-a cÄit de rÄtÄcirea sa Ĺi Ĺi-a dat demisia, retrÄgându-se la o mÄnÄstire Ĺi luând schima îngereascÄ. Când Sf. ÎmpÄrÄteasÄ Irina l-a vizitat împreunÄ cu fiul sÄu, împÄratul, Sf. Pavel le-a spus cÄ cel mai vrednic sÄ fie succesorul sÄu era Sf. Tarasie, care în acel moment era încÄ mirean.
Tarasie a refuzat funcĹŁia o lungÄ perioadÄ de timp, nevÄzându-se vrednic pentru un astfel de oficiu înalt, dar mai târziu s-a supus, cu condiĹŁia sÄ se întruneascÄ un Sinod Ecumenic care sÄ distrugÄ erezia iconoclastÄ.
Trecând prin toate rangurile clerice într-un timp relativ scurt, Sf. Tarasie a fost adus la tronul patriarhal în 784. În anul 787 s-a întrunit la Niceea cel de-al VII-lea Sinod Ecumenic, prezidat de Patriarhul Tarasie, în prezenĹŁa a 367 de episcopi. La sinod s-a confirmat obligativitatea cinstirii sfintelor icoane iar acei episcopi care s-au lepÄdat de erezia lor au fost reprimiĹŁi de BisericÄ.
Sf. Tarasie a condus cu înĹŁelepciune Biserica timp de 22 de ani, ducând o viaĹŁÄ strict asceticÄ. Toate veniturile sale le-a cheltuit în scopuri plÄcute lui Dumnezeu, hrÄnind Ĺi uĹurând viaĹŁa bÄtrânilor neputincioĹi, a celor împovÄraĹŁi, a vÄduvelor Ĺi orfanilor, iar de Sfintele PaĹte le pregÄtea o masÄ Ĺi îi servea personal pe sÄraci.
Sf. Patriarh l-a acuzat cu tÄrie pe ÎmpÄratul Constantin Porfirogenetul când Ĺi-a calomniat soĹŁia, ÎmpÄrÄteasa Maria, strÄnepoata Sf. Filaret cel Milostiv (1 Decembrie), astfel încât sÄ o trimitÄ pe Maria la mÄnÄstire Ĺi scÄpând de cÄsÄtoria cu o rudenie. Sf. Tarasie a refuzat categoric sÄ anuleze cÄsÄtoria împÄratului, lucru pentru care sfântul a cÄzut în dizgraĹŁie. ÎnsÄ nu la mult timp dupÄ aceea, mama sa, ÎmpÄrÄteasa Irina l-a detronat pe Constantin.
Sf. Tarasie a adormit în anul 806. Înainte de moartea sa diavolii au cercetat viaĹŁa sfântului încÄ din tinereĹŁe, încercând sÄ-l aducÄ la deznÄdejde pentru unele pÄcate pe care le-ar fi fÄcut acesta. ÎnsÄ sfântul le-a spus cÄ este nevinovat de toate minciunile lor Ĺi cÄ nu au nici o putere asupra sa.
Plâns de BisericÄ, sfântul a fost înmormântat într-o mÄnÄstire pe care el a construit-o în Bosfor. La mormântul sÄu au avut loc multe minuni.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea sfântului Alexandru, care de sabie s-a sÄvârĹit.
Acest sfânt a trÄit pe vremea împÄratului Maximian Ĺi a ighemonului Tiberian din cetatea Cartagena. Fiind el silit sÄ jertfeascÄ idolilor, a refuzat aceasta, defÄimând cu multe cuvinte aspre pe ighemon. Pentru care a fost chinuit mult Ĺi apoi dus la Cartagina unde a fost chinuit din nou. Ajungând în cele din urmã în Tracia, i s-a tÄiat capul Ĺi aĹa a luat cununa muceniciei.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea sfântului sfinĹŁitului mucenic Righin, episcopul Scopelor.
Acest mucenic s-a nÄscut în Elada, fiind fiu de pÄrinĹŁi creĹtini. Iar pentru bunÄtatea lui Ĺi pentru multa lui evlavie, a fost hirotonit episcop al insulei Scopelor. Ĺi fiind chemat la Sinodul din Sardica, toate eresurile cu cuvântul Ĺi cu îndrÄzneala lui le-a stins. Apoi întorcându-se la episcopia sa Ĺi pornindu-se prigoanÄ, a fost prins de ighemonul Eladei, Ĺi dupÄ multe chinuri i s-a tÄiat capul.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea sfântului sfinĹŁitului mucenic Ipatie, igumenul de la MÄnÄstirea lui Rufie.
Cel între sfinĹŁi pÄrintele nostru Ipatie s-a nÄscut în Frigia pe vremea împÄraĹŁilor Arcadiu Ĺi Onoriu. Pe când era tânÄr de optsprezece ani Ĺi încÄ învÄĹŁa carte, a fost bÄtut de tatÄl sÄu pentru unele greĹeli; pentru aceasta el a fugit de acasÄ, a trecut în Tracia, unde, intrând într-o chinovie Ĺi fÄcându-se monah, s-a arÄtat plin de cucernicie Ĺi de îmbunÄtÄĹŁire duhovniceascÄ, prin post Ĺi prin înfrânare. OdatÄ însÄ fiind chinuit de patima desfrânÄrii, opt zile a petrecut în post, negustând nici hranÄ nici bÄuturÄ. Fiind înĹtiinĹŁat proistosul despre aceasta, i-a dat cu mâna lui, un pahar cu vin, Ĺi o pâine, dupÄ PavecerniĹŁÄ, fiind de faĹŁÄ toĹŁi fraĹŁii. Ĺi îndatÄ mântuindu-se de chinuirea patimii, a mulĹŁumit Domnului Ĺi învÄĹŁÄtorului sÄu. Iar dupÄ câĹŁiva ani cu sfatul duhovnicului sÄu, ducându-se în oraĹ, ca sÄ ajute unuia ce cÄzuse în ispitÄ, a ajutat Ĺi pe trupescul sÄu pÄrinte Ĺi, înlesnindu-l l-a trimis întru ale sale. Iar el unindu-se cu alĹŁi doi fraĹŁi ai sÄi întru Domnul au trecut apa mÄrii Ĺi ajungând în Calcedon, s-au aĹezat la vechea mÄnÄstire a lui Rufin, care atunci era nelocuitÄ. CÄci acest Rufin venind de la Roma Ĺi zidind o mÄnÄstire a adus aici monahi egipteni care preamÄreau pe Dumnezeu. DupÄ ce s-a mutat el din viaĹŁÄ Ĺi a fost îngropat în aceastÄ mÄnÄstire, monahii s-au împrÄĹtiat pe la locurile lor, Ĺi chinovia a rÄmas nelocuitÄ; Ĺi rÄsÄrind spini Ĺi ciulini, mÄnÄstirea ajunsese a fi dÄrâmatÄ Ĺi neîmpodobitÄ, Ĺi chiar duhuri necurate intrau Ĺi locuiau acolo, fÄcând ca mÄnÄstirea sÄ fie grozavÄ Ĺi înfricoĹÄtoare. Ajungând aici sfântul, Ĺi pe demoni prin rugÄciuni izgonindu-i Ĺi curÄĹŁind mÄnÄstirea de urâciuni, împreunÄ cu cei ce se aflau cu el, a adus-o la frumuseĹŁea cea dintâi. Ĺi aĹezându-se împreunÄ cu aceia, unul lucra ĹŁesÄturi de pÄr, altul zimbiluri, iar altul grÄdina. Ĺi dupÄ câtva vreme trecând în Tracia, s-a dus la mÄnÄstirea sa. Ĺi venind fraĹŁii de la Rufin, Ĺi cerând pe igumenul Ipatie, l-au luat cu ei; Ĺi de atunci multe nevoinĹŁe arÄtând sfântul, mulĹŁi râvneau la viaĹŁa lui îmbunÄtÄĹŁitÄ, Ĺi venind acolo, în puĹŁinÄ vreme numÄrul lor a ajuns la treizeci, sporind întru Dumnezeu. Iar dumnezeiescul Ipatie, luând dar de la Dumnezeu, multe vindecÄri a fÄcut Ĺi oamenilor Ĺi dobitoacelor. Hrana lui erau legumele Ĺi verdeĹŁurile Ĺi puĹŁinÄ pâine târziu, la al nouÄlea ceas; iar la bÄtrâneĹŁe mai lua Ĺi puĹŁin vin. Ĺi ajungând la optzeci de ani, i s-a înÄlbit capul Ĺi barba ca zÄpada, Ĺi era cucernic Ĺi în faptÄ Ĺi la înfÄĹŁiĹare. Ĺi pÄstorind patruzeci de ani, acest fel de turmÄ a lui Hristos, Ĺi cinstind preoĹŁia, optzeci de ucenici mai înainte trimiĹŁând la Domnul, s-a dus Ĺi el, slÄvind pe Dumnezeu.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea sfântului Antonie, care prin foc s-a sÄvârĹit.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea sfântului Teodor cel nebun pentru Hristos, care în pace s-a sÄvârĹit.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea sfântului mucenic Marcel, episcopul Apamiei Ciprului, care de sabie s-a sÄvârĹit.
Cu ale lor sfinte rugÄciuni, Doamne, miluieĹte-ne Ĺi ne mântuieĹte pe noi. Amin.
Textul este preluat de pe site-ul Calendar Ortodox.