În aceastÄ lunÄ, ziua a douÄzeci Ĺi Ĺasea, pomenirea preacuviosului pÄrintelui nostru Porfiriu, episcopul Gazei.
Acesta se trÄgea din cetatea Tesalonic Ĺi era fiu de pÄrinĹŁi aleĹi Ĺi bogaĹŁi. Deci pornind din patria lui, s-a dus în Egipt Ĺi mergând acolo într-un schit, a îmbrÄcat cinul monahal, iar dupÄ cinci ani, s-a dus la Ierusalim, luminând pe mulĹŁi cu cuvântul sÄu. Pentru aceasta a fost hirotonit preot de Pravliu patriarhul Ierusalimului, dupÄ care, mai târziu, a fost hirotonit episcop al Gazei de Ioan episcopul Cezareii Palestinei împreunÄ cu alĹŁi episcopi. Acolo a întÄrit pe credincioĹi, Ĺi a întors pe mulĹŁi la dumnezeiasca cunoĹtinĹŁÄ. VÄzând el cÄ creĹtinii, eparhioĹŁii sÄi, erau nedreptÄĹŁiĹŁi de cÄtre stÄpânitorii Gazei, care erau închinÄtori la idoli Ĺi eretici, s-a dus la Constantinopol Ĺi aflând pe sfântul Ioan GurÄ de Aur, care era atunci patriarh, Ĺi spunându-i nevoia care l-a adus acolo, a fost dat de acesta în seama lui Amantiu Cubicularul. Ĺi acesta spunând cele ce a aflat de la el împÄrÄtesei, aceasta l-a primit cu bucurie Ĺi a spus Ĺi împÄratului de venirea preacuviosului Ĺi de proorocirea ce a fÄcut sfântul pentru pruncul lor ce avea sÄ se nascÄ. Iar împÄratul, mirându-se de aceasta, a mulĹŁumit dupÄ cum se cuvine lui Dumnezeu. DupÄ aceea împÄrÄteasa a nÄscut pe Teodosie cel TânÄr. Ĺi chemând pe sfântul Porfiriu, acesta a binecuvântat pruncul Ĺi împÄrÄteasa a fÄgÄduit sÄ facÄ tot lucrul dupÄ voia lui. Pentru care a rugat pe împÄrat, iar împÄratul încÄ a fÄgÄduit Ĺi el. Iar dacÄ a citit câte cerea preacuviosul, s-a mâhnit zicând: nu este cu putinĹŁÄ sÄ fie izgoniĹŁi slujitorii idolilor Ĺi ereticii, din pricina multului folos Ĺi ajutor pe care îl aduc. Atunci, împÄrÄteasa a zis cÄtre împÄrat: adevÄrat, greu lucru este cererea aceasta, împÄrate, dar Ĺi mai grea este respingerea ei. DupÄ aceea a fost înduplecat Ĺi împÄratul sÄ împlineascÄ cele cerute. Ĺi a trimis cÄrĹŁi, poruncind sÄ fie goniĹŁi din Gaza ereticii Ĺi slujitorii la idoli. Iar fericitul Porfiriu a luat de la împÄrÄteasÄ douÄ sute de monede de aur ca sÄ zideascÄ bisericÄ Ĺi douÄ sute monede simple de cheltuialÄ, Ĺi sosind în eparhia lui, a sfÄrâmat toate celelalte altare idoleĹti Ĺi a gonit pe ereticii. Iar altarul lui Marnis arzându-l, a fÄcut acolo bisericÄ, dupÄ forma ce i-a hotÄrât împÄrÄteasa Eudoxia. Luminând dupÄ aceea înainte Ĺi vieĹŁuind cu cinste în aceeaĹi eparhie Ĺi fÄcând multe minuni, dupÄ douÄzeci Ĺi patru de ani, unsprezece luni Ĺi opt zile, s-a mutat cÄtre Domnul.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea sfintei muceniĹŁe Fotini samarineanca, cu care a vorbit Domnul Hristos la fântânÄ, Ĺi cei împreunÄ cu dânsa.
Pe vremea lui Neron, împÄratul Romei, s-a pornit prigoanÄ mare împotriva creĹtinilor. CÄci dupÄ ce sfinĹŁii apostoli Petru Ĺi Pavel au pÄtimit mucenicia, cÄutau Ĺi pe ucenicii lor sÄ-i piardÄ. Atunci, sfânta Fotini, aflându-se cu Iosi, fiul ei, în cetatea Cartaginei, în Africa, propovÄduia acolo Evanghelia lui Hristos, cu îndrÄznealÄ. Iar Victor, fiul ei cel mai mare în vârstÄ, fÄcând vitejii mari în rÄzboiul cu avarii, care se ridicaserÄ cu oaste asupra romanilor, a fost fÄcut general de cÄtre împÄrat Ĺi a fost trimis, dupÄ aceea, în Italia, ca sÄ chinuiascÄ pe toĹŁi creĹtinii ce se aflau acolo. Atunci ducele Sebastian, care era în Roma, auzind de el Ĺi chemându-l la sine, i-a zis: Ĺtiu bine, generale, cÄ eĹti creĹtin, Ĺi mai Ĺtiu cÄ maica ta împreunÄ cu Iosi, fratele tÄu, urmau lui Petru. Dar ceea ce ĹŁi-a poruncit împÄratul cautÄ sÄ faci cu toatÄ nevoinĹŁa, ca sÄ nu-ĹŁi primejduieĹti viaĹŁa. Atunci Victor i-a zis: eu vreau sÄ fac voia cerescului Ĺi nemuritorului ÎmpÄrat; cât priveĹte însÄ porunca împÄratului Neron, ca sÄ chinuiesc pe creĹtini, nici mÄcar nu pot sÄ aud un lucru ca acesta. Atunci ducele îi zise: te sfÄtuiesc, Victore, ca pe un bun prieten, cÄ de vei Ĺedea la judecatÄ Ĺi vei cerceta pe cei ce se cunosc cÄ sunt creĹtini Ĺi-i vei chinui, vei plini Ĺi voia împÄratului Ĺi vei dobândi Ĺi averile creĹtinilor. Dar trimite Ĺtiri maicii tale Ĺi fratelui tÄu sÄ nu-Ĺi mai arate pe faĹŁÄ învÄĹŁÄturile lor, învÄĹŁând pe elini, ca sÄ se lepede de credinĹŁa pÄrinteascÄ, pentru ca sÄ nu cazi Ĺi tu în nevoie pânÄ în cele din urmÄ; ci sÄ vÄ pÄstraĹŁi credinĹŁa în Hristos, precum voiĹŁi. Victor însÄ i-a zis: departe de la mine sÄ fac una ca aceasta Ĺi sÄ chinuiesc vreun creĹtin, sau sÄ iau ceva de la dânsul, sau sÄ sfÄtuiesc, cum zici tu, pe mama mea sau pe fratele meu ca sÄ nu propovÄduiascÄ pe Hristos Dumnezeu; ci încÄ mai vârtos Ĺi eu propovÄduitor al lui Hristos sunt Ĺi voi fi, ca Ĺi ei Ĺi suntem gata sÄ primim orice rÄu ce ni se va întâmpla. Atunci ducele zise: eu, frate, te sfÄtuiesc ceea ce îĹŁi este de folos, iar tu vei vedea ce vei face. Acestea zicând ducele, îndatÄ a orbit Ĺi a cÄzut jos, din pricina unei dureri neaĹteptate Ĺi crude a ochilor Ĺi a rÄmas fÄrÄ glas. Ridicându-l de la pÄmânt, cei ce se aflau acolo, l-au aĹezat pe un pat, Ĺi a zÄcut trei zile nevorbind nimic. Apoi, dupÄ trei zile, a strigat cu glas mare, zicând: unul este Dumnezeu: Cel al creĹtinilor! Ĺi Victor intrând la dânsul i-a zis: cum de te-ai schimbat aĹa, îndatÄ? Iar el i-a zis: mÄ cheamÄ Hristos, dulcele meu Victor! Ĺi îndatÄ catehizându-l Ĺi învÄĹŁându-l, l-a botezat Ĺi dupÄ ce a ieĹit din apÄ, îndatÄ a vÄzut Ĺi a slÄvit pe Dumnezeu. VÄzând mulĹŁimea aceastÄ minune s-a înfricoĹat ca nu cumva sÄ pÄĹŁeascÄ Ĺi ei asemenea, de nu vor crede Ĺi au venit cÄtre Victor de s-au botezat.
DupÄ aceasta a ajuns la urechile împÄratului Neron, cÄ Victor, generalul Italiei Ĺi Sebastian ducele cetÄĹŁii propovÄduiesc învÄĹŁÄtura lui Petru Ĺi a lui Pavel Ĺi a celorlalĹŁi apostoli Ĺi cÄ aduc pe toĹŁi la Hristos. ÎncÄ Ĺi cÄ mama generalului, Fotini, cu Iosi fiul ei, trimiĹi fiind la Cartagina, fÄceau Ĺi ei asemenea. ÎmpÄratul, fierbând de mânie, a trimis slujitori în Italia sÄ aducÄ pe creĹtinii de acolo, bÄrbaĹŁi Ĺi femei, la Roma. Atunci Domnul s-a arÄtat acestor creĹtini zicându-le: "VeniĹŁi cÄtre Mine toĹŁi cei osteniĹŁi Ĺi împovÄraĹŁi, Ĺi Eu vÄ voi odihni pe voi. Nimic sÄ nu vÄ temeĹŁi, cÄ Eu sunt cu voi Ĺi Neron cu ai lui va fi biruit". Iar cÄtre Victor, a zis: "De acum Fotin va fi numele tÄu, cÄci mulĹŁi luminându-se prin tine, vor veni la Mine; iar cuvântul tÄu va întÄri pe Sebastian spre mÄrturisire; Ĺi fericit va fi cel ce se va nevoi pânÄ la sfârĹit". Acestea zicând Hristos Domnul, S-a suit la cer.
Ĺi au fost descoperite Ĺi sfintei Fotini toate cele ce erau sã i se întâmple mai târziu. Purcezând ea de la Cartagina cu mulĹŁime de creĹtini, a ajuns la Roma cea mare. Ĺi s-a tulburat toatÄ cetatea, zicând: cine este aceasta, care a venit cu atâta mulĹŁime? Dar ea, cu îndrÄznealÄ, mÄrturisea pe Hristos. Atunci a fost prins de cÄtre soldaĹŁi Ĺi Fotin fiul ei, împreunÄ cu Sebastian ducele. Iar sfânta mergând mai înainte de dânĹii, s-a înfÄĹŁiĹat lui Neron, cu Iosi Ĺi cu cei ce erau cu dânsa. Ĺi Neron i-a zis: pentru ce aĹŁi venit la noi? Iar sfânta i-a spus; pentru ca sÄ te învÄĹŁÄm, sÄ te închini lui Hristos. DupÄ aceea cei ce se gÄseau de faĹŁÄ au adÄugat: Sebastian ducele Ĺi Victor generalul, cei ce tÄgÄduiesc credinĹŁa în zeii voĹtri au venit din Italia la Roma. Ĺi împÄratul a poruncit sÄ-i aducÄ, Ĺi venind ei înÄuntru, la împÄrat, acesta le-a zis: ce aud despre voi? Ĺi sfinĹŁii i-au rÄspuns: câte ai auzit despre noi, împÄrate, toate sunt adevÄrate. Iar el privind cu cÄutÄturÄ sÄlbaticÄ asupra sfinĹŁilor, le-a zis: vÄ lepÄdaĹŁi de Hristos, sau voiĹŁi mai degrabÄ sÄ pieriĹŁi într-un chip cât se poate de groaznic? Dar sfinĹŁii, ridicând ochii spre cer, au zis: O, Hristoase, ÎmpÄrate al cerului, sÄ nu se întâmple niciodatÄ una ca aceasta, ca sÄ ne despÄrĹŁim de credinĹŁa Ĺi dragostea pe care o avem cÄtre Tine! . Apoi împÄratul a întrebat iarÄĹi pe sfinĹŁi: care este numele vostru? Iar sfânta i-a zis: eu am fost numitÄ Fotini de Iisus Hristos, Dumnezeul meu; iar surorile mele: cea de a doua, care s-a nÄscut dupÄ mine, se numeĹte Anatoli; a treia, Foto; a patra, Fotida; a cincea, Paraschevi; Ĺi a Ĺasea, Chiriachi. Iar fiii mei aceĹtia: cel dintâi se numeĹte Victor, care a fost numit mai pe urmÄ de Domnul meu Iisus Hristos, Fotin; iar al doilea, care este cu mine, Iosi. Atunci Neron a zis: cu toĹŁii v-aĹŁi înĹŁeles între voi sÄ vÄ supuneĹŁi la chinuri Ĺi sÄ muriĹŁi pentru Nazarinean? Ĺi sfânta a zis: da, toĹŁi pentru Dânsul, cu veselie Ĺi cu bucurie, vom muri. Atunci împÄratul a poruncit sÄ fie supuĹi toĹŁi sfinĹŁii la cele mai grele chinuri, pânÄ ce vor înceta sÄ mai creadÄ în Hristos. ÎnsÄ cu ajutorul lui Dumnezeu, sfinĹŁii au îndurat toate felurile de chinuri, mÄrturisind cu tÄrie cÄ Hristos este Dumnezeu. Aceasta a fÄcut ca mulĹŁi dintre chinuitori Ĺi dintre pÄgâni care erau de faĹŁÄ sÄ creadÄ în Dumnezeul creĹtinilor Ĺi sÄ mÄrturiseascÄ pe Hristos Dumnezeu adevÄrat. Din pricina aceasta au fost Ĺi ei supuĹi la chinuri Ĺi uciĹi fiind au primit cununa muceniciei dimpreunÄ cu sfânta Fotini Ĺi cu toĹŁi sfinĹŁii care erau împreunÄ cu ea.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea sfintei Anatoli, a doua sorÄ a sfintei Fotini, care de sabie s-a sÄvârĹit.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea sfintei Foto, a treia sorÄ a sfintei Fotini, care de sabie s-a sÄvârĹit.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea sfintei Fotida, a patra sorÄ a ei, care fiind legatÄ de doi copaci Ĺi despicându-se, s-a sÄvârĹit.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea sfintei Paraschevi, a cincea sorÄ a ei, care de sabie s-a sÄvârĹit.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea sfintei Chiriachi, a Ĺasea sorÄ a ei, care de sabie s-a sÄvârĹit.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea sfântului mucenic Iosi, fiul sfintei Fotini, care de sabie s-a sÄvârĹit.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea sfântului Fotin, celÄlalt fiu al sfintei Fotini, care de sabie s-a sÄvârĹit.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea sfinĹŁilor mucenici Sebastian, ducele, Ĺi Hristodul, care de sabie s-a sÄvârĹit.
SfinĹŁii mucenici Sebastian Ĺi Hristodul au murit de sabie în vremea împÄrÄĹŁiei lui Nero (54-68). Ei au împreunÄ-pÄtimit cu sfânta muceniĹŁÄ Fotini (sau Fotina).
Tot în aceastÄ zi, pomenirea sfântului mucenic Victor, care de sabie s-a sÄvârĹit.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea sfântului noul mucenic Ioan Calfa, care a mÄrturisit în Constantinopol, la anul 1575, Ĺi care de sabie s-a sÄvârĹit.
Sfântul Nou Mucenic Ioan Calfa (Ucenicul) trÄia în Galata, o suburbie a Constantinopolului. De profesie era tâmplar Ĺi fiind foarte îndemânatic, mulĹŁi oameni importanĹŁi apelau la serviciile lui. I s-a încredinĹŁat chiar lucrarea de ornamentare interioarÄ a palatului sultanului.
Sf. Ioan Calfa era renumit pentru bunÄtatea sa creĹtinÄ pe care o arÄta faĹŁÄ de orfani sau faĹŁÄ de cei închiĹi în închisori Ĺi, de aceea, mulĹŁi îi cereau ajutorul. OdatÄ, un înalt demnitar l-a rugat sÄ-l ia pe nepotul sÄu ca ucenic. Acesta a acceptat Ĺi, dupÄ terminarea perioadei de ucenicie, tânÄrul a primit un post important la curte.
Într-o zi, întâlnindu-l pe fostul sÄu profesor Ĺi binefÄcÄtor, tânÄrul l-a întrebat ce zic scrierile creĹtine despre "profetul" lor Mohamed. Sf. Ioan n-a vrut sÄ rÄspundÄ la o astfel de întrebare, dar la insistenĹŁele bÄiatului, i-a rÄspuns zicând cÄ Mohamed a fost un simplu muritor, fÄrÄ educaĹŁie, care n-a fÄcut nici o minune în viaĹŁa lui. Ĺi a continuat spunând cÄ Mohamed nici nu a fost profet, ci mai degrabÄ un duĹman al lui Dumnezeu. La auzul acestora, tânÄrul devotat credinĹŁei sale islamice, a fugit la confraĹŁii sÄi spunându-le cum Sf. Ioan l-a insultat pe profetul lor.
Sf. Ioan a fost trimis în judecatÄ unde i s-a cerut sÄ se lepede de Hristos, dar el Ĺi-a mÄrturisit cu demnitate credinĹŁa în Mântuitorul. DupÄ ce l-au torturat, a fost condamnat la 6 luni de penitenĹŁÄ Ĺi în primele trei luni a fost bÄtut în închisoare. VÄzând cÄ nu-l pot convinge nicicum sÄ le facÄ voia, i-au tÄiat capul în piaĹŁa Ergat-Bazara, lângÄ Bedestan (o piaĹŁÄ acoperitÄ) în 26 februarie 1575.
PÄtimirile Sf. Mucenic Ioan Calfa au fost consemnate de PÄrintele Andrei, iconomul Ĺef al Patriarhiei Constantinopolului, care s-a împÄrtÄĹit împreunÄ cu el în închisoare.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea sfântului Sebastian din Poshekhonye.
Sfântul Sebastian din Sokhota, Poshekhonye, a pus temeliile unei mÄnÄstiri cu Hramul Schimbarea la FaĹŁÄ, pe malul râului Sokhota, la distanĹŁa de 90 verste de oraĹul Romanov (azi Tutaev), în districtul Yaroslav. CÄlugÄrii mÄnÄstirii au cultivat ei înĹiĹi pÄmântul Ĺi se hrÄneau cu rodul mâinilor lor. Fondatorul mÄnÄstirii era primul care dÄdea acest exemplu pentru munca câmpului. Sf. Sebastian a încetat din viaĹŁÄ în anul 1500.
MÄnÄstirea Schimbarea la FaĹŁÄ de pe râul Sokhota s-a alÄturat mai târziu mÄnÄstirii Cherepovets iar în 1764 s-a închis. Pe la mijlocul secolului al XIX-lea, pe locul unde se aflau moaĹtele Sfântului Sebastian, s-a construit o bisericÄ din piatrÄ. Sfântul Sebastian mai este prÄznuit Ĺi în ziua de 18 decembrie.
Cu ale lor sfinte rugÄciuni, Doamne, miluieĹte-ne Ĺi ne mântuieĹte pe noi. Amin.
Textul este preluat de pe site-ul Calendar Ortodox.