În aceastÄ lunÄ, în ziua a douÄzeci Ĺi doua, pomenirea sfântului sfinĹŁitului mucenic Vasile, preotul Bisericii din Ancira.
Sfântul Vasile a trÄit pe vremea ĂŽmpÄratului Iulian Apostatul (361-363) Ĺi a lui Saturnin, guvernatorul Ancirei. El a fost preot al Bisericii din Ancira sub episcopatul lui Marcel. DeČi episcopul Marcel era un anti-arian care a cÄzut ĂŽn erezia opusÄ, Či anume modalismul, preotul Vasile a rÄmas un ortodox ĂŽnflÄcÄrat care a mÄrturisit dreapta credinČÄ ĂŽn vremea ĂŽmpÄratului ConstanČiu al II-lea (337-361).
Când Iulian Apostatul a luat ĂŽmpÄrÄČia Či a ĂŽncercat sÄ reinstaureze pÄgânismul, preotul Vasile din Ancira a predicat cu Či mai multÄ ardoare adevÄrata credinČÄ. Deci fiind pârât cÄ este creĹtin Či cÄ ar fi ofensat pe ĂŽmpÄratul, a fost adus ĂŽnaintea proconsulului Saturnin Ĺi supus fiind la ĂŽntrebÄri a fost ridicat pe un lemn Ĺi i s-au strujit coastele, dupÄ care a fost aruncat ĂŽn temniĹŁÄ. DupÄ câtva vreme fiind scos din temniĹŁÄ, din nou a fost strujit foarte tare, timp ĂŽndelungat Ĺi legându-l ĂŽn lanĹŁuri a fost din nou aruncat ĂŽn ĂŽnchisoare.
DupÄ câtva timp, când ĂŽmpÄratul Iulian Apostatul se ĂŽntorcea din campania ĂŽmpotriva perČilor (362) s-a oprit ĂŽn cetatea Ancirei, sfântul a fost adus legat ĂŽnaintea lui sub acuzaČia cÄ este creČtin Či cÄ a profeČit cÄderea ĂŽmpÄratului. Ĺi fiind supus iarÄĹi la ĂŽntrebÄri, a fost dat ĂŽn primire comitelui Flaventiu, ca sÄ i se jupoaie pielea de pe trup ĂŽn fâĹii, ceea ce s-a Ĺi ĂŽndeplinit, ĂŽndatÄ. Ĺi jupuindu-i-se astfel multe fâĹii de piele Ĺi atârnând cele din spate aruncate peste umeri, ĂŽn faĹŁÄ Ĺi cele din faĹŁÄ ĂŽn spate, mucenicul care ĂŽn toate aceste chinuri se ĹŁinea tare ca diamantul, smulgând o fâĹie de piele, a aruncat-o drept ĂŽn obrazul lui Iulian, care a poruncit sÄ se ĂŽnroĹeascÄ niĹte suliĹŁe ĂŽn foc Ĺi sÄ i se strÄpungÄ cu ele pântecele Ĺi spatele Ĺi toate ĂŽncheieturile. Ĺi sÄvârĹindu-se toate acestea, Ĺi-a dat duhul ĂŽn mâinile lui Dumnezeu.Tot în aceastÄ zi, pomenirea sfintelor muceniĹŁe Calinica Ĺi Vasilisa, care prin sabie s-au sÄvârĹit.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea sfintei Drosida, fiica împÄratului Traian, Ĺi a celor împreunÄ cu dânsa cinci canonice.
În vremea împÄrÄĹŁiei lui Traian, cinci femei care trÄiau într-un loc retras de sihÄstrie Ĺi care pentru aceasta se chemau canonice, pÄzind toate poruncile lui Dumnezeu, printre toate celelalte îĹi luaserÄ asupra lor ca sarcinÄ adunarea moaĹtelor sfinĹŁilor, ungerea lor cu miruri Ĺi înfÄĹurarea lor în pânze curate, dupÄ care le aduceau Ĺi le aĹezau în locul de sihÄstrie în care trÄiau ele. Aflând de acest lucru, fiica împÄratului Traian, al cÄrei nume era Drosida, a venit la aceste femei, scÄpând de sub supravegherea celor ce pÄzeau camerele de dormit împÄrÄteĹti, care fuseserÄ cuprinĹi de somn. Ea a adus cu sine o hainÄ de mult preĹŁ Ĺi a cerut celor cinci femei ca sÄ o ia cu ele la ridicarea trupului unui sfânt, din locul în care fusese aruncat.
Adrian, un sfetnic al împÄratului, care era în acelaĹi timp Ĺi logodnicul Drosidei, a cerut sÄ se punÄ soldaĹŁi de pazÄ lângÄ trupurile creĹtinilor morĹŁi, ca sÄ cunoascÄ cine sunt cei care ridicÄ trupurile lor. Ĺi paznicii stând de veghe au prins pe cele cinci femei Ĺi împreunÄ cu ele Ĺi pe Drosida. FÄcându-se ziuÄ, le-au adus pe ele înaintea împÄratului. Ĺi împÄratul, vÄzând laolaltÄ cu cele cinci femei Ĺi pe Drosida, s-a spÄimântat. Ĺi a poruncit ca aceasta sÄ fie ĹŁinutÄ sub pazÄ, doar-doar se va cÄi de ceea ce a fÄcut. Cât priveĹte pe celelalte cinci femei canonice, a poruncit sÄ se facÄ un vas mare în care au fost aruncate cele cinci femei, împreunÄ cu multÄ aramÄ, Ĺi sÄ fie topite prin foc, ca arama sÄ se amestece cu ĹŁÄrâna sfintelor femei. Iar din amestecul acesta s-au construit fundurile vaselor celor mari de aramÄ ale bÄilor obĹteĹti, ridicate atunci din nou de el, spre desfÄtarea închinÄtorilor la idoli.
Iar Drosida dezbrÄcând îmbrÄcÄmintea cea împÄrÄteascÄ, a ieĹit uĹor, fÄrÄ sÄ prindÄ cineva de veste. Ĺi, pe când mergea spre locul de chinuri, se gândea întru sine, zicând: "Cum mÄ voi duce la Dumnezeu, neavând îmbrÄcÄminte de nuntÄ? CÄci nu am primit Botezul Ĺi sunt încÄ necuratÄ! Ci, ÎmpÄrate al împÄraĹŁilor, Doamne Iisuse Hristoase, iatÄ am renunĹŁat la împÄrÄĹŁia mea pentru Tine, ca sÄ mÄ aĹezi portar al împÄrÄĹŁiei Tale. Tu, deci, Cel ce Te-ai botezat pentru noi, boteazÄ-mÄ în Duhul Sfânt!" Ĺi zicând acestea, scoĹŁând mirul pe care îl luase cu sine din cÄmara ei Ĺi aruncându-se într-un bazin în care se aduna apa din ploaie, ca într-un lac, s-a botezat, zicând: "Se boteazÄ roaba lui Dumnezeu, Drosida, în numele TatÄlui Ĺi al Fiului Ĺi al Sfântului Duh". Ĺi pÄzindu-se pe sine, dupÄ aceea, timp de Ĺapte zile, primea hranÄ îngereascÄ. Iar unii dintre iubitorii de Hristos gÄsind-o Ĺi rÄmânând pe lângÄ ea, a aflat cele cu privire la ea, ea însÄĹi povestindu-le în felul acesta cele pÄtimite. În ziua cea de-a opta, cerând lui Dumnezeu în rugÄciune sÄ o lumineze ce urmeazÄ sÄ mai facÄ, s-a mutat cÄtre Domnul.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea sfântului cuviosului mucenic Eftimie cel Nou, care s-a nevoit în Constantinopol, la anul 1814, Ĺi care prin sabie s-a sÄvârĹit.
Acest nou mucenic al lui Hristos s-a nÄscut în Demitsana, Peloponesia. PÄrinĹŁii sÄi erau Panagiotes Ĺi Maria, pe el botezându-l cu numele Elefterie. Elefterie a fost cel mai mic dintre cei cinci fraĹŁi, George, Christos, Ioan Ĺi Katerina.
DupÄ terminarea Ĺcolii în Demetsana, Elefterie Ĺi Ioan au plecat la Constantinopol ca sÄ se înscrie la Academia PatriarhalÄ. Mai târziu au plecat la IaĹi, în România unde aveau afaceri tatÄl Ĺi fraĹŁii lor. La puĹŁin timp apoi, Elefterie s-a decis sÄ plece spre Muntele Athos pentru a deveni cÄlugÄr. Dar din cauza rÄzboiului dintre Rusia Ĺi Turcia, nu a reuĹit sÄ ajungÄ mai departe de BucureĹti. Acolo a locuit la consulul francez Ĺi apoi la un angajat al consulului rus.
Elefterie s-a dedat unei vieĹŁi de plÄceri, lÄsând deoparte gândurile de cÄlugÄrie. DupÄ liniĹtirea ostilitÄĹŁilor, Elefterie a reluat itinerariul sÄu spre Muntele Athos, cÄlÄtorind împreunÄ cu niĹte musulmani. Pe drum, el a trecut de la ortodoxie la religia musulmanÄ, lÄsându-se circumcis Ĺi primind numele de Reschid. Nu la multÄ vreme dupÄ rÄtÄcirea sa, conĹtiinĹŁa a început sÄ-l chinuie la gândul cÄ L-a pÄrÄsit pe Hristos. CeilalĹŁi musulmani au observat schimbarea prin care trecea Ĺi i-au limitat miĹcÄrile, urmÄrindu-l mai îndeaproape.
Într-o zi, Elefterie a fost vÄzut purtând asupra lui o cruce Ĺi a fost pârât stÄpânului casei, Rais Efendi. StÄpânul nu l-a pedepsit pe moment, ceea ce a atras gelozia celorlalĹŁi asupra sa. StÄpânul le-a explicat decizia lui, spunându-le cÄ era prea devreme pentru Elefterie sÄ se lepede de toate obiceiurile sale creĹtineĹti.
Rais Efendi Ĺi cei ai casei au plecat în cÄlÄtorie la Adrianopole, ajungând acolo în zi de sâmbÄtÄ. Mitropolitul Chiril, care avea sÄ devinÄ mai târziu Patriarhul Constantinopolului, slujea vecernia într-una din bisericile oraĹului. Elefterie a pretins cÄ are scrisori pentru Mitropolitul Chiril, dar acesta a trimis pe altcineva sÄ le ridice. Acestui trimis Elefterie i-a spus cÄ ar vrea sÄ primeascÄ haine creĹtineĹti. La auzul acestor cuvinte, omul a devenit suspicios Ĺi l-a alungat pe Elefterie.
ÎntorĹi la Constantinopol, Rais Efendi a încercat sÄ-l înduplece pe Elefterie cu cadouri scumpe ca sÄ rÄmânÄ musulman. Dar Elefterie s-a rugat la Dumnezeu sÄ-l ajute sÄ scape. Cu prima ocazie pe care a avut-o, Elefterie a fugit, cÄutându-l pe un preot din Peloponezia, care locuia aproape de Patriarhie. DupÄ ce i-a istorisit pÄĹŁania lui, l-a rugat pe preot sÄ-l ajute sÄ fugÄ dar acesta a refuzat, temându-se de urmÄri dacÄ ar fi fost prins. Preotul doar l-a îndrumat Ĺi l-a lÄsat sÄ plece. Primind ajutor din partea ambasadei ruse, Elefterie s-a îmbarcat pe un vapor cÄtre Muntele Athos. La Marea LavrÄ, Elefterie a fost rebotezat Ĺi primit înapoi în sânul bisericii ortodoxe, devenind Ĺi cÄlugÄr cu numele Eftimie.
Eftimie a citit Noul Martirologion al Sfântului Nicodim Aghioritul (prÄznuit în 14 iulie) Ĺi inspirându-se din exemplul noilor martiri Ĺi-a dorit cu toatÄ fiinĹŁa sÄ-Ĺi spele pÄcatul apostaziei prin sângele muceniciei.
Sf. Eftimie a mers la Constantinopol împreunÄ cu cÄlugÄrul Grigorie, ajungând acolo în 19 martie 1814. În Duminica IntrÄrii Domnului în Ierusalim s-a împÄrtÄĹit, s-a îmbrÄcat în robÄ musulmanÄ Ĺi s-a dus la casa marelui vizir, Rusud Pasha. Sf. Eftimie, ĹŁinând frunze de palmier în mânÄ a recunoscut cÄ este creĹtin ortodox Ĺi cÄ este gata sÄ moarÄ pentru Hristos. El a defÄimat religia musulmanÄ, a cÄlcat în picioare turbanul pe care-l avea pe cap, comportându-se ca un om beat sau nebun în ochii vizirului.
Curajosul rÄzboinic al lui Hristos l-a convins pe vizir cÄ nu era nebun Ĺi nici beat, dupÄ care a fost aruncat într-o celulÄ întunecatÄ Ĺi pus în lanĹŁuri. DupÄ câteva ceasuri, l-au scos din nou afarÄ Ĺi vizirul a încercat sÄ-l convingÄ cu linguĹiri Ĺi promisiuni materiale sÄ nu renunĹŁe la islamism. Sfântul a vorbit cu curaj despre religia musulmanÄ spunând cÄ aceasta se bazeazÄ pe minciunÄ Ĺi falsitÄĹŁi Ĺi cÄ nu se va mai lepÄda niciodatÄ de Hristos, chiar dacÄ l-ar tortura Ĺi ucide.
Marele Vizir a dat ordin sÄ fie bÄtut Ĺi închis din nou. DupÄ trei ore, l-au adus din nou în faĹŁa lui Rusud Pasha, care l-a întrebat: "Te-ai rÄzgândit sau eĹti tot încÄpÄĹŁânat?" Eftimie a rÄspuns: "Nu existÄ decât o singurÄ credinĹŁÄ adevÄratÄ Ĺi aceea este a creĹtinilor ortodocĹi. Cum aĹ putea sÄ cred în Mahomed, profetul vostru mincinos?"
În acel moment vizirul a înĹŁeles cÄ nu-l mai poate întoarce pe Eftimie de la credinĹŁa sa Ĺi a dat ordin sÄ fie ucis cu sabia. Când au vrut sÄ-i lege mâinile, sfântul a cerut sÄ fie lÄsat sÄ primeascÄ moartea cu braĹŁele deschise. CÄlÄii l-au lÄsat sÄ meargÄ nelegat la locul de execuĹŁie Ĺi Sfântul Eftimie mergea bucuros, fÄrÄ teamÄ, cu crucea în mâna dreaptÄ Ĺi crengile de palmier în stânga. Ajungând acolo, s-a întors spre rÄsÄrit Ĺi s-a rugat, mulĹŁumind lui Dumnezeu pentru cÄ l-a învrednicit sÄ primeascÄ mucenicia pentru numele SÄu. El s-a mai rugat Ĺi pentru familia Ĺi prietenii sÄi, rugând pe bunul Dumnezeu sÄ le primeascÄ toate cererile cele pentru mântuire.
Apoi, Sf. Eftimie a sÄrutat crucea pe care o ĹŁinea în mânÄ, a îngenuncheat Ĺi a aplecat capul. CÄlÄul a lovit puternic cu sabia dar nu a reuĹit sÄ-i taie capul. Apoi a mai încercat o datÄ Ĺi vÄzând cÄ nu reuĹeĹte, i-a tÄiat gâtul mucenicului cu un cuĹŁit.
Sf. Eftimie a fost ucis în amiaza zilei de 22 martie, 1814 în Constantinopol, câĹtigând locul sÄu binemeritat în ÎmpÄrÄĹŁia Cerurilor, unde slÄveĹte Sfânta Treime cea de o fiinĹŁÄ Ĺi dÄtÄtoare de viaĹŁÄ, împreunÄ cu TatÄl, cu Fiul Ĺi cu Duhul Sfânt, în vecii vecilor.
Capul Sfântului Eftimie se gÄseĹte în mÄnÄstirea rusÄ Sf. Pantelimon din Muntele Athos.
Cu ale lor sfinte rugÄciuni, Doamne, miluieĹte-ne Ĺi ne mântuieĹte pe noi. Amin.
Textul este preluat de pe site-ul Calendar Ortodox.