Sinaxar 29 Martie
În aceastÄ lunÄ, în ziua a douÄzeci Ĺi noua, pomenirea sfinĹŁilor mucenici Marcu, episcopul Aretuselor, Chiril diaconul Ĺi alĹŁi mulĹŁi, împreunÄ cu ei.
Sfântul Marcu, episcopul Aretuselor, a trÄit pe vremea împÄratului Constantin cel Mare. Plin fiind de dumnezeiascÄ râvnÄ a dÄrâmat la pÄmânt multe temple ale idolilor Ĺi a zidit nenumÄrate biserici. Când, dupÄ Constantin cel Mare, în fruntea împÄrÄĹŁiei a venit Iulian Apostatul, iar credinĹŁa în idoli a fost ridicatÄ din nou la mare cinste, a avut de suferit nu numai sfântul Marcu, ci Ĺi mulĹŁi alĹŁii, care luaserÄ parte la dÄrâmarea templelor idoleĹti. La început sfântul Marcu s-a ascuns de cei ce îl cÄutau; dar înĹŁelegând cÄ unii dintre credincioĹi erau traĹi la rÄspundere pentru el, a venit Ĺi s-a predat lor. Iar ticÄloĹii aceia de pÄgâni luându-l, l-au dezbrÄcat Ĺi dupÄ ce i-au acoperit trupul de rÄni, l-au aruncat în niĹte locuri pline de murdÄrie.
DupÄ aceasta l-au scos de acolo Ĺi l-au dat pe mâna unor slugi, ca sÄ-l înĹŁepe cu andrelele.
Apoi i-au acoperit tot trupul cu saramurÄ Ĺi în cele din urmÄ ungându-l cu miere, l-au ridicat în aer cu niĹte frânghii, în toiul verii, ca sÄ fie ars de razele soarelui care cÄdeau asupra capului Ĺi trupului sÄu gol cu desÄvârĹire, în arĹiĹŁa cea mare a prânzului, Ĺi sÄ fie hranÄ viespilor Ĺi albinelor. În tot timpul cât a pÄtimit acestea însÄ, acest minunat bÄrbat a rÄbdat cu tÄrie, nu numai din pricina evlavie lui, ci Ĺi pentru ca sÄ nu se mai dea chinuitorilor lui Ĺi alĹŁi bani pentru zidirea din nou a templelor idoleĹti dÄrâmate. Biruind cu gândul sÄu, a biruit Ĺi cu fapta. CÄci, vÄzându-l toĹŁi cÄ suferÄ chinurile cu bÄrbÄĹŁie Ĺi cu putere, pÄgânii din jur în cele din urmÄ s-au schimbat Ĺi au învÄĹŁat prin pocÄinĹŁÄ credinĹŁa cea adevÄratÄ.
Tot pentru îndrÄznirea de a sfÄrma templele idoleĹti, un lucru asemÄnÄtor cu acesta s-a întâmplat Ĺi în Fenicia. Aici, un diacon, anume Chiril, din dragostea de adevÄr îndrÄznind sÄ doboare la pÄmânt niĹte statui de ale idolilor, a fost prins Ĺi i s-a despicat pântecele, scoĹŁându-i-se mÄruntaiele Ĺi fiind lÄsat aĹa, ca sÄ fie vÄzut de toĹŁi. Ĺi se zice cÄ ticÄloĹii aceĹtia bÄtându-Ĺi joc de ficaĹŁii lui Ĺi-au primit rÄsplata bine meritatÄ, cÄci le-au cÄzut dinĹŁii, limba li s-a topit în gurÄ Ĺi au pierdut puterea vederii.
Dar cine ar fi în stare sÄ povesteascÄ, precum se cuvine, chinurile suferite în Ascalon Ĺi Gaza de femeile fecioare Ĺi de bÄrbaĹŁii cei sfinĹŁiĹŁi, cÄrora spintecându-li-se pântecele Ĺi umplându-li-se mÄruntaiele cu orz, au fost puĹi în troacele porcilor spre mâncare?
Acestea au fost faptele pÄgâneĹti ale împÄrÄĹŁiei lui Iulian Ĺi ale celor de sub poruncile lui. Dar cei ce au pÄtimit, în locul chinurilor de aici, au dobândit fericirea cea nesfârĹitÄ; pe când lucrãtorilor nedreptÄĹŁii li s-a pregÄtit pedeapsa focului Ĺi chinul cel veĹnic.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea sfinĹŁilor mucenici Iona, Varahisiu Ĺi a celorlalĹŁi nouÄ mucenici, împreunÄ cu dânĹii.
SfinĹŁii Iona Ĺi Varahisiu erau din Persia Ĺi au trÄit pe vremea lui Sapor al PerĹilor Ĺi a împÄratului Constantin cel Mare al romanilor. Ei erau cÄlugÄri Ĺi, pÄrÄsind mÄnÄstirea lor, au venit într-o cetate care se numea Marmiavoh. Aici au aflat închiĹi în temniĹŁÄ pe sfinĹŁii mucenici: Zaniat, Lazãr, Maruta, Narsin, Ilie, Marin, Aviv, Savelt Ĺi Sava, pe care i-au mângâiat Ĺi i-au îndemnat spre pÄtimire. Dar fiind Ĺi ei prinĹi, au fost aduĹi înaintea mai-marilor: Masdrat, Siro Ĺi Marmisi, care mai întâi i-au sfÄtuit, apoi i-au ameninĹŁat Ĺi pentru cÄ nu au voit sÄ se lase înduplecaĹŁi, mai întâi i-au pus în lanĹŁuri, dupÄ legea persanÄ.
Apoi au fost supuĹi, fiecare în parte, la felurite chinuri în timpul cÄrora Ĺi-au dat duhul în mâna lui Dumnezeu. MoaĹtele lor au fost adunate Ĺi au fost îngropate împreunÄ cu ale celorlalĹŁi nouÄ mucenici, care s-au sÄvârĹit din viaĹŁÄ în ziua de douÄzeci Ĺi Ĺapte a lunii martie, în timp ce sfinĹŁii Iona Ĺi Varahisiu s-au sÄvârĹit din viaĹŁÄ în ziua de douÄzeci Ĺi nouÄ ale aceleiaĹi luni.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea preacuviosului pÄrintelui nostru Ĺi mÄrturisitorului EustaĹŁiu, episcopul Bitiniei.
Sfântul EustaĹŁiu MÄrturisitorul, episcopul Bitiniei, era de la începutul nevoinĹŁelor sale duhovniceĹti un cÄlugÄr evlavios, smerit, blajin Ĺi cu dragoste faĹŁÄ de aproapele. Pentru viaĹŁa sa virtuoasÄ a fost numit episcop al oraĹului Bitinia (o provincie romanÄ din Asia MicÄ) Ĺi Ĺi-a condus turma mulĹŁi ani, dând exemplu de viaĹŁÄ sfântÄ Ĺi perfecĹŁiune.
În timpul ereziei iconoclaste Sf. EustaĹŁiu i-a înfruntat cu curaj pe eretici apÄrând cinstirea sfintelor icoane. Urâtorii de icoane l-au denunĹŁat împÄratului iar sfântul a fost închis Ĺi bÄtut crunt. În cele din urmÄ a fost înlÄturat de la scaunul episcopal Ĺi închis din nou.
Sfântul mÄrturisitor a murit în exil în timpul secolului al XIX-lea, dupÄ ce a pÄtimit timp de trei ani insulte, privare de libertate, foamete Ĺi alte chinuri.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea sfinĹŁilor apostoli, dintre cei Ĺaptezeci: Sosten, Apolo, Chifa Ĺi Epafrodit.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea celui întru sfinĹŁi pÄrintele nostru Diadoh, episcopul Foticeii, în Epir, al cÄrui "Cuvânt ascetic" se gÄseĹte în Filocalia româneascÄ, volumul 1.
DupÄ Diadoh scopul vieĹŁii duhovniceĹti este unirea sufletului cu Dumnezeu prin dragoste. El face deosebirea între ''chipul'' lui Dumnezeu în om Ĺi ''asemÄnarea'' cu El. Prin pÄcatul strÄmoĹesc ''chipul'' dumnezeiesc s-a întinat, s-a spÄlÄcit. Harul Botezului curÄĹŁÄ ''chipul'', îl spalÄ de întinarea pÄcatului. Dar prin aceasta încÄ nu avem Ĺi ''asemÄnarea''. SpÄlarea chipului se face fÄrÄ colaborarea noastrÄ; lucrarea aceasta a harului încÄ n-o simĹŁim. ''AsemÄnarea'' începem sÄ o câĹtigÄm pe mÄsurÄ ce ne sporim sforĹŁÄrile noastre pentru o viaĹŁÄ virtuoasÄ Ĺi o atingem deplin când a crescut în noi dragostea de Dumnezeu în mod covârĹitor. Abia dupÄ ce am sporit în ''asemÄnare'', în dragoste, ni se face Ĺi harul ''simĹŁit''. ''Harul, cum am zis, chiar din clipa în care ne botezÄm se ascunde în adâncul minĹŁii. Dar îĹi acoperÄ prezenĹŁa faĹŁÄ de simĹŁirea minĹŁii. Din moment ce începe însÄ cineva sÄ iubeascÄ pe Dumnezeu cu toatÄ hotÄrârea, o parte din bunÄtÄĹŁile harului intrÄ în comuniune într-un chip tainic, cu sufletul prin simĹŁirea minĹŁii. CÄci pe mÄsurÄ ce sporeĹte sufletul, Ĺi darul dumnezeiesc îĹi aratÄ dulceaĹŁa sa minĹŁii''. ''DouÄ bunuri ne aduce nouÄ sfântul har al Botezului renaĹterii, dintre care unul covârĹeĹte pe celÄlalt în chip nesfârĹit. Cel dintâi ni se dÄ îndatÄ. CÄci ne înnoieĹte chiar în apÄ Ĺi lumineazÄ toatÄ trÄsÄturile sufletului, adicÄ ''chipul'', îndepÄrtând toatÄ zbârcitura pÄcatului nostru. Iar celÄlalt aĹteaptÄ ca sÄ înfÄptuiascÄ împreunÄ cu noi, ceea ce este ''asemÄnarea''. Când începe deci mintea sÄ guste întru multÄ simĹŁire dulceaĹŁa Prea Sfântului Duh, suntem datori sÄ Ĺtim cÄ începe harul sÄ zugrÄveascÄ aĹa zicând peste chip, ''asemÄnarea''.
Diadoh aratÄ cÄ, dacÄ pânÄ la Botez înÄuntrul sufletului se aflÄ diavolul, de la Botez înÄuntrul lui se sÄlÄĹluieĹte harul, iar diavolul e scos afarÄ. De aici înainte sufletul este influenĹŁat de har dinÄuntrul sÄu; iar diavolul îl influenĹŁeazÄ numai din afarÄ, prin mustul trupului Ĺi prin simĹŁurile lui. ''Unii au nÄscocit cu atât harul cât Ĺi pÄcatul, adicÄ atât Duhul adevÄrului cât Ĺi duhul rÄtÄcirii se ascund în mintea celui ce se boteazÄ. De aceea zic cÄ o persoanÄ îmbie mintea spre cele bune, iar cealaltÄ îndatÄ spre cele potrivnice. Eu însÄ am înĹŁeles din dumnezeieĹtile Scripturi Ĺi din însÄĹi simĹŁirea minĹŁii cÄ înainte de Sfântul Botez harul îndeamnÄ sufletul spre cele bune din afarÄ, iar Satana foieĹte în adâncurile lui, încercând sÄ stÄvileascÄ toate ieĹirile minĹŁii înspre dreapta. Dar din ceasul în care renaĹtem, diavolul e scos afarÄ, iar harul intrÄ înÄuntru. Ca urmare aflÄm cÄ, precum odinioarÄ stÄpânea asupra sufletului rÄtÄcirea, aĹa dupÄ Botez stÄpâneĹte asupra lui adevÄrul. LucreazÄ, ce e drept, Satana asupra sufletului Ĺi dupÄ Botez, ca Ĺi mai înainte, ba de multe ori chiar mai rÄu. Dar nu ca unul ce se aflÄ la un loc cu harul, sÄ nu fie, ci învÄluind oarecum mintea în fumul dulceĹŁurilor neraĹŁionale, prin mustul trupului''. Cu alte cuvinte, pânÄ nu se sÄlÄĹluieĹte harul în adâncul sufletului, lucreazÄ chiar din el dracii cei mai subĹŁiri, oprindu-l de la dorirea binelui Ĺi îndemnându-l la patimi sufleteĹti. Dar dupÄ ce se sÄlÄĹluieĹte harul în minte, vin la rând dracii mai materiali, care aĹŁâĹŁÄ trupul spre patimi trupeĹti, ca sÄ despartÄ mintea din comuniunea cu harul. ''Harul lui Dumnezeu se sÄlÄĹluieĹte în însuĹi adâncul sufletului. De aceea din însuĹi adâncul inimii simĹŁim oarecum izvorând dragostea de Dumnezeu, când ne gândim fierbinte la El. Iar dracii de aici înainte se mutÄ Ĺi se încuibeazÄ în simĹŁurile trupului, lucrând prin firea uĹor de influenĹŁat a trupului asupra celor ce sunt încÄ prunci cu sufletul. De aceea harul, prin simĹŁirea minĹŁii înveseleĹte trupul cu o bucurie negrÄit la cei ce sporesc în cunoĹtinĹŁÄ; iar dracii, prin simĹŁurile trupului, robesc sufletul, îmbiindu-l, ucigaĹii, cu sila spre cele ce nu vrea, când ne aflÄ mai ales umblând fÄrÄ grijÄ Ĺi cu nepÄsare pe calea credinĹŁei''.
ViaĹŁa duhovniceascÄ începe cu frica de Dumnezeu. ''Nimeni nu poate iubi pe Dumnezeu din toatÄ inima, dacÄ nu se teme mai întâi de El întru simĹŁirea inimii''. Prin fricÄ începe sÄ se cureĹŁe sufletul de pÄcate. Dar chiar înainte de aceasta trebuie sÄ se desfacÄ de grijile lumeĹti. PânÄ ce sufletul e nepÄsÄtor Ĺi dornic de plÄceri nu simte frica de Dumnezeu. Dar când începe sÄ se cureĹŁe cu luare aminte, atunci simte frica de Dumnezeu ca pe un medicament al vieĹŁii. CurÄĹŁindu-se astfel tot mai mult, ajunge la dragostea desÄvârĹitÄ, în care nu mai este fricÄ, ci nepÄtimire. ''Cel ce iubeĹte pe Dumnezeu crede cu adevÄrat în El Ĺi împlineĹte cu evlavie poruncile. Iar cel ce crede numai Ĺi nu este în iubire, nu are nici credinĹŁa pe care crede cÄ o are''.
DupÄ curÄĹŁirea de patimile trupeĹti, lucrarea în care rol mare are ascultarea Ĺi înfrânarea, trebuie sÄ se facÄ Ĺi curÄĹŁirea minĹŁii de gânduri rele, lucru care cere o liniĹtire a minĹŁii. ''Cei ce se nevoiesc trebuie sÄ-Ĺi pÄzeascÄ pururi cugetul neînviforat, ca mintea deosebind gândurile ce intrÄ în ea, pe cele bune Ĺi trimise de Dumnezeu sÄ le aĹeze în cÄmÄrile memorie, iar pe cele urâte Ĺi drÄceĹti sÄ le arunce afarÄ din vistieriile firii''. ''Dar numai Duhul Sfânt poate curÄĹŁa mintea cu adevÄrat. CÄci strÄlucind El necontenit în cÄmÄrile sufletului, nu numai cÄ se fac arÄtate în minte micile Ĺi întunecoasele nÄvÄliri ale dracilor, ci se Ĺi slÄbesc, fiind vÄdite de lumina aceea sfântÄ Ĺi slÄvitÄ. De aceea zice Apostolul: ''Duhul sÄ nu-l stingeĹŁi''.
CurÄĹŁindu-se mintea, se pune în lucrare simĹŁirea ei, care este un organ prin care mintea se raporteazÄ la cele nevÄzute Ĺi dumnezeieĹti, ca simĹŁurile trupului la cele vÄzute. ''SimĹŁirea aceasta a minĹŁii'', sau a ''inimii'', sau a ''sufletului'', nu trebuie înĹŁeleasÄ însÄ ca o vedere materialÄ a lui Dumnezeu. ''Nimeni sÄ nu nÄdÄjduiascÄ, auzind de simĹŁirea minĹŁii cÄ i se va arÄta în chip vÄzut slava lui Dumnezeu. Spunem numai cÄ cel ce Ĺi-a curÄĹŁit sufletul simte printr-o gustare negrÄitÄ mângâierea dumnezeiascÄ, dar nu cÄ i se aratÄ ceva din cele nevÄzute. Pentru cÄ acum umblÄm prin credinĹŁÄ, nu prin vedere, zice fericitul Pavel. DacÄ deci i se va arÄta vreunui nevoitor fie vreo luminÄ, fie vreo formÄ cu chip de foc, fie glas, sÄ nu primeascÄ nicidecum o astfel de vedere. CÄci este amÄgire vÄditÄ a vrÄjmaĹului''. ''CÄ mintea, când începe sÄ fie lucratÄ cu putere de lumina dumnezeiascÄ, se face întreagÄ strÄvezie, încât îĹi vede în chip îmbelĹugat lumina sa, nimeni nu se îndoieĹte. CÄci aĹa devine când puterea sufletului biruieĹte cu totul asupra patimilor. Dar cÄ tot ce i se aratÄ într-o formÄ oarecare, fie ca luminÄ, fie ca foc, vine din reaua uneltire a vrÄjmaĹului ne învaĹŁÄ limpede dumnezeiescul Pavel, spunând cÄ acela se preface în înger al luminii''.
Dar înaintarea aceasta în viaĹŁa duhovniceascÄ, spre nepÄtimire, dragoste Ĺi vedere tainicÄ, nu se face fÄrÄ lupte. ''Când mintea începe sÄ simtÄ harul Preasfântului Duh, atunci Ĺi Satana mângâie sufletul printr-o simĹŁire dulce, în timpul odihnei de noapte, când vine ca o adiere de somn uĹor peste el''. Ceea ce ajutÄ atunci sufletului sÄ alunge adierea dulce a Satanei este numele Domnului Iisus. ''DacÄ deci mintea va fi aflatÄ ĹŁinând în amintire fierbinte numele sfânt al Domnului Iisus Ĺi se va folosi ca de o armÄ de numele acela preasfânt Ĺi preamÄrit, va pleca amÄgitorul viclean''.
Cu cât se îmbogÄĹŁeĹte sufletul mai mult de darurile lui Dumnezeu, cu atât ''îngÄduie Domnul mai mult sÄ fie supÄrat de draci, ca sÄ înveĹŁe tot mai mult sÄ facÄ deosebire între bine Ĺi rÄu Ĺi sÄ se facÄ mai smerit''.
Diadoh are comunÄ cu mulĹŁi scriitori din RÄsÄrit teoria deosebirii dintre ''teolog'' Ĺi ''gnostic''. Teologul este propovÄduitorul, cuvântÄtorul tainelor dumnezeieĹti, care a primit darul cuvântului, al învÄĹŁÄturii, care e totodatÄ Ĺi darul înĹŁelepciunii. Spre deosebire de el, gnosticul a primit darul ''cunoĹtinĹŁei'', al unirii cu Dumnezeu Ĺi al trÄirii acestei uniri. Drumul gnosticului este mai ales acela al rugÄciunii, al însingurÄrii în adâncurile trÄirii mistice, departe de orice grijÄ.
DupÄ: http://filocalia.ro/referate/16/Scrieri/Diadoh_al_Foticeei
Cu ale lor sfinte rugÄciuni, Doamne, miluieĹte-ne Ĺi ne mântuieĹte pe noi. Amin.
Textul este preluat de pe site-ul Calendar Ortodox.