Sinaxar 7 Decembrie
În aceastÄ lunÄ, în ziua a Ĺaptea, pomenirea Cuviosului PÄrintelui nostru Ambrozie, episcopul Mediolanului (Milano, Italia).
Cuviosul PÄrintele nostru Ambrozie era de loc din cetatea Romei. Era senator: bÄrbat destoinic la cuvânt, cântar Ĺi cumpÄnÄ a dreptÄĹŁii. Nu dÄdea hotÄrârile dupÄ faĹŁa oamenilor, ci cu nepÄrtinire Ĺi cu dreptate. De aceea i s-a încredinĹŁat stÄpânirea întregii Italii, de cÄtre binecredincioĹii împÄraĹŁi Constantin Ĺi Constant, fiii marelui împÄrat Constantin. Nu era încÄ luminat cu dumnezeiescul Botez; era încÄ printre catehumeni, dar întru nimic nu era mai prejos în virtute Ĺi în viaĹŁÄ curatÄ decât cei ce se împÄrtÄĹeau cu Sfintele Taine. Prin hotÄrârea împÄratului Valentinian, Sfântul Ambrozie a fost ales episcop al Bisericii Milanului, la moartea episcopului acelei Biserici. Mai întâi a fost botezat, apoi a urcat toate treptele bisericeĹti pânÄ a ajuns la cea mai de sus.
Ca episcop a învÄĹŁat pe popor drept Ĺi bine dreapta credinĹŁÄ; a pÄzit neatinsÄ Biserica de orice erezie; a stat alÄturi de cei ce duceau rÄzboi ereziilor lui Arie, Sabelie Ĺi Eunomie; a scris multe Ĺi felurite cÄrĹŁi pentru dreapta credinĹŁÄ; pe împÄratul Teodosie, care venise în Milan, dupÄ ce sÄvârĹise acea nelegiuita vÄrsare de sânge în Tesalonic, l-a oprit sÄ intre în bisericÄ; l-a fÄcut sÄ-Ĺi dea seama de nelegiuirea lui, l-a arÄtat cât de mare deosebire este între un preot Ĺi un mirean, chiar împÄrat de-ar fi el, Ĺi l-a sfÄtuit sÄ nu mai îndrÄzneascÄ sÄ se apropie de cele dumnezeieĹti cu atâta sfruntare Ĺi obrÄznicie. DupÄ ce a sÄvârĹit fapte îmbunÄtÄĹŁite Ĺi-a sfârĹit viaĹŁa, dupÄ o bunÄ bÄtrâneĹŁe.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea Sfântului Mucenic Atinodor.
Sfântul Mucenic Atinodor a trÄit pe vremea împÄratului DiocleĹŁian. Era de loc din Mesopotamia Ĺi din copilÄrie a îmbrÄĹŁiĹat viaĹŁa cÄlugÄreascÄ. A fost pârât cÄ e creĹtin, Ĺi fiind dus înaintea lui Eleusie, domnitorul ĹŁÄrii, a mÄrturisit pe Hristos. Pentru aceasta a fost întins între doi stâlpi Ĺi i-au fost arse cu fÄclii toate pÄrĹŁile trupului lui. Ĺi a fost supus la multe Ĺi felurite chinuri, pe care le-a rÄbdat cu tÄrie Ĺi seninÄtate, neputând fi biruit de chinuri. Atunci sfântul, rugându-se, Ĺi-a dat Domnului duhul sÄu.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea Sfântului Neofit, care s-a sÄvârĹit, fiind aruncat în mare.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea Sfântului Dometie, care de sabie s-a sÄvârĹit.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea SfinĹŁilor Isidor, Achepsima Ĺi Leon, care prin foc s-au sÄvârĹit.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea Cuviosului Amun cel din Nitria, care în pace s-a sÄvârĹit.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea SfinĹŁilor mucenici Gain Ĺi Gaie, care în foc s-au sÄvârĹit.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea celor 300 de SfinĹŁi Mucenici din Africa, care de sabie s-au sÄvârĹit.
AceĹti SfinĹŁi Mucenici au trÄit pe vremea împÄratului romanilor Zenon. Domnitor al Africii era Onorie, care urmase la domnie lui Ghizeric, tatÄl sÄu. Onoric era eretic arian. Episcopii eretici arieni Chiril Ĺi Vilinard l-au înduplecat pe Onoric sÄ porneascÄ prigoana împotriva ortodocĹilor. Ĺi a dezlÄnĹŁuit Onoric prigoanÄ aĹa de mare, cÄ a întrecut prigoanele de pe vremea împÄraĹŁilor pÄgâni DiocleĹŁian Ĺi Maximian.
A poruncit sÄ fie izgoniĹŁi toĹŁi preoĹŁii din cele 15 oraĹe câte erau în Africa, dupÄ ce mai întâi fuseserÄ luate toate vasele sfinte Ĺi odoarele bisericilor. OrtodocĹilor le mai rÄmÄsese numai o singurÄ bisericÄ Ĺi acolo sÄvârĹeau Sfânta Liturghie. Barbarii, aflând de ea, au înconjurat-o, au adus lemne Ĺi alte lucruri uscate, le-au clÄdit în jurul ei, le-au aprins Ĺi au ars biserica împreunÄ cu toĹŁi ortodocĹii care se aflau în ea Ĺi slÄveau pe Dumnezeu,
Onoric a lÄudat fapta aceasta Ĺi a mai poruncit sÄ fie uciĹi îndatÄ toĹŁi cei ce nu s-au botezat din nou cu botezul eretic arian. OrtodocĹii care nu puteau îndura grozÄviile chinurilor Ĺi-au gÄsit scÄparea prin fugÄ, pÄrÄsind casele Ĺi ĹŁara, iar cei care erau mai întÄriĹŁi în credinĹŁa ortodoxÄ s-au dat pe ei înĹiĹi cu dragÄ inima morĹŁii celei muceniceĹti. AĹa 300 de ortodocĹi din Cartagina, care au fost pârâĹŁi lui Onoric cÄ nu voiesc sÄ creadÄ, aĹa cum cred arienii, au fost daĹŁi morĹŁii, tÄindu-li-se capetele. Pentru preoĹŁi arienii au nÄscocit pedepse mai cumplite. Pe doi dintre ei i-au tÄiat cu fierÄstrÄul; la 60 dintre cei mai învÄĹŁaĹŁi le-au tÄiat limbile chiar din rÄdÄcinÄ. Despre aceĹti mucenici vorbesc mulĹŁi scriitori Ĺi istorici.
Acestea au fost cele îndrÄznite de vandali în Africa împotriva creĹtinilor care mÄrturiseau deofiinĹŁimea lui Dumnezeu-Cuvântul cu TatÄl. Iar în bÄtrâna RomÄ, în aceeaĹi vreme, Sunilda, soĹŁia lui Odoacru; care stÄpânea Roma, arianÄ fiind, a silit pe femeia unuia din cÄpeteniile Romei sÄ se boteze din nou cu botezul arienilor. Cum însÄ n-a putut-o convinge, a fost bÄgatÄ în apÄ fÄrÄ voia ei de episcopul arian al Milanului. Când ea a ieĹit, din colimvitra, i-a dat episcopului doi bÄnuĹŁi, zicându-i: "IatÄ plata pentru cÄ m-ai îmbÄiat!". Sunilda mâniindu-se a ars-o de vie.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea drept-credincioĹilor care lÄudau biserica pe Dumnezeu, Ĺi care prin foc s-au sÄvârĹit.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea celor doi sfinĹŁi preoĹŁi, care de fierÄstrÄu s-au sÄvârĹit.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea sfinĹŁilor 60 de preoĹŁi, cÄrora li s-au tÄiat limbile, dar continuau sÄ vorbeascÄ.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea femeii ortodoxe, care prin foc s-a sÄvârĹit la Roma.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea Cuviosului PÄrintelui nostru Pavel monahul.
Cel între sfinĹŁi PÄrintele nostru Pavel, pe când era în lume nu era nici bogat, nici sÄrac; era dintr-un neam de oameni care aveau cu ce trÄi Ĺi care putuse sÄ înveĹŁe pe fiul lor Sfintele Scripturi.
Când s-a fÄcut mai mare, Pavel a socotit ca îi este mai de folos sÄ pÄrÄseascÄ lumea Ĺi sÄ intre în una din sfintele mÄnÄstiri ale ĹŁÄrii sale. A îmbrÄcat sfântul Ĺi îngerescul chip Ĺi se nevoia sÄ sÄvârĹeascÄ orice virtute, aĹa cÄ ajunsese ca un vas de virtuĹŁi. Ĺi atât de mult a întrecut pe toĹŁi fraĹŁii din mÄnÄstirea aceea cÄ a fÄcut un lucru plin de minune Ĺi a arÄtat fraĹŁilor cÄ are ascunse în el mari puteri.
Fericitul Pavel a plecat din mÄnÄstire Ĺi s-a dus la Ierusalim. DupÄ ce s-a închinat Sfintelor Locuri, a plecat în Cipru. Acolo a petrecut mulĹŁi ani într-un munte înalt Ĺi mulĹŁi creĹtini se suiau la el. Dar pentru cÄ numele sÄu se rÄspândise pretutindeni, a plecat Ĺi de acolo Ĺi s-a dus în pÄrĹŁile din apropierea Constantinopolului. BineplÄcând Ĺi aici lui Dumnezeu, a fost învrednicit, ca Ĺi altÄdatÄ dumnezeiescul Moise, sÄ audÄ o voce de sus care i-a zis: "Suie-te, Pavele, în munte Ĺi sfârĹeĹte-te!". Ĺi s-a suit Pavel într-un munte înalt, numit de localnici Parigoria, adicÄ Mângâiere, s-a închinat lui Dumnezeu Ĺi dupÄ ce a mai trÄit câtva vreme acolo, a adormit în Domnul.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea SfinĹŁilor Mucenici Prisc, Martin Ĺi Nicolae.
Dintre aceĹtia, unul prin foame s-a sÄvârĹit, altul tÄiat cu securea, iar al treilea prin foc. Pomenirea lor se sÄvârĹeĹte în biserica de lângÄ zidurile Vlahernelor.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea târnosirii bisericii Preasfintei NÄscÄtoarei de Dumnezeu din Curator.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea cuviosului Ĺi isihastului Grigorie, ctitorul sfintei MÄnÄstiri a Sfântului Nicolae din Muntele Athos care în pace s-a sÄvârĹit.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea Sfintei MuceniĹŁe Filofteia fecioara, ale cÄrei sfinte moaĹte se aflÄ în Paraclisul Sfintei MÄnÄstiri Curtea de ArgeĹ.
AceastÄ frumoasÄ stâlpare, aducÄtoare de roade vrednice de împÄrÄĹŁia cerurilor, Sfânta Filofteia fecioara, s-a nÄscut în marea cetate Târnova, din pÄrinĹŁi creĹtini, bulgari cu neamul, lucrÄtori de pÄmânt cu meĹteĹugul Ĺi simpli cu cunoĹtinĹŁa. MaicÄ-sa s-a mutat la Domnul dupÄ ce copila a ajuns în vârsta cea primitoare de învÄĹŁÄturile faptei bune Ĺi dupÄ ce a semÄnat în inima Ĺi în sufletul ei cel bun seminĹŁele faptelor bune ale fecioriei Ĺi ale milosteniei, cÄ din rod se cunoaĹte pomul.
Iar copila rÄmânând orfanÄ de maica ei cea fireascÄ Ĺi având în inima ei întipÄrite învÄĹŁÄturile ei, a început a lucra cu osârdie faptele bune cele începÄtoare, înĹŁelepĹŁind-o Duhul Sfânt, adicÄ: a merge la bisericÄ, a asculta dumnezeieĹtile Scripturi cu luare aminte, a posti, a pÄzi neîntinatÄ fecioria cea trupeascÄ Ĺi cea sufleteascÄ, a milui pe cei sÄraci, a sÄtura pe cei flÄmânzi, a adÄpa pe cei însetaĹŁi Ĺi a îmbrÄca pe cei goi. ÎĹi împodobea cu acestea candela sufletului ei, îĹi agonisea untdelemn în vasele ei Ĺi se gÄtea cÄtre intrarea în cÄmara de Mire cea cereascÄ, ca fecioarele cele înĹŁelepte. Toate faptele bune le sÄvârĹea copila cu statornicie Ĺi cu rÄbdare, nebÄgând în seamÄ ispitele Ĺi necazurile cele de la urâtorii binelui, aĹa precum grÄieĹte Scriptura: "GÄtitu-m-am Ĺi nu m-am tulburat a pÄzi poruncile Tale". Dar, fiindcÄ fapta bunÄ totdeauna este pizmuitÄ de cei rÄi, n-a fost cu putinĹŁÄ sÄ nu pÄtimeascÄ Ĺi sfânta mii de ispite, pânÄ Ĺi moarte muceniceascÄ.
Ĺi iatÄ cum: dupÄ ce a murit mama sfintei, tatÄl ei Ĺi-a luat altÄ soĹŁie Ĺi fiindcÄ mai totdeauna se întâmplÄ cÄ mamele vitrege nu iubesc pe fiicele ce nu sunt ale lor, aceasta s-a întâmplat Ĺi fericitei. CÄ mama vitregÄ vÄzându-i milostivirea Ĺi alte fapte bune ale ei, îndemnatÄ fiind de diavolul, urâtorul binelui, îi fÄcea necazuri neîncetate, bÄtând-o Ĺi pârând-o tatÄlui ei Ĺi pornindu-l spre mânie. De multe ori vÄzând fericita pe sÄraci Ĺi pe flÄmânzi, biruitÄ de milostivire îĹi da hainele ei Ĺi le împÄrĹŁea din bucatele pe care mama vitregÄ i le da sÄ le ducÄ la ĹŁarinÄ, tatÄlui ei.
Pentru fapta aceasta a ei de multe ori el o bÄtea fÄrÄ milÄ pânÄ ce, în cele din urmÄ Ĺi moarte a pÄtimit din mâinile tatÄlui ei.
Mergând ea dupÄ obicei în toate zilele sÄ ducÄ bucate tatÄlui, care era cu plugul la ĹŁarinÄ, Ĺi ieĹindu-i înainte sÄracii Ĺi flÄmânzii, cÄ Ĺtiindu-i milostivirea Ĺi aĹezarea sufletului cea iubitoare de sÄraci, de-a pururea îi ieĹeau înainte cerându-i milostenie, Ĺi ea neavând altceva sÄ le dea, le împÄrĹŁea din bucatele ce le ducea tatÄlui sÄu, Ĺi îi hrÄnea. Aceasta fÄcând-o de multe ori, Ĺi tatÄl ei rÄmânând flÄmând, a certat pe femeia sa, care l-a încredinĹŁat cÄ trimite totdeauna bucate de ajuns, încÄ Ĺi de prisos. Ĺi diavolul a pus în mintea lui sÄ pândeascÄ pe fericita ca sÄ vadÄ ce face cu bucatele.
Deci mergând la vremea la care Ĺtia cÄ vine fericita cu bucatele, s-a aĹezat la loc potrivit Ĺi, pândind-o, a vÄzut ce fÄcea fiicÄ-sa cu bucatele, fiind de mânie biruit Ĺi uitând dragostea pÄrinteascÄ, s-a pornit asupra ei, ca totdeauna, sÄ o apuce de cosiĹŁe Ĺi sÄ o batÄ pânÄ ce îĹi va astâmpÄra fierberea mâniei sale dobitoceĹti; Ĺi fiind în mare aprindere a azvârlit în ea cu barda ce o avea la brâu Ĺi lovind-o a rÄnit-o la un picior, Ĺi îndatÄ, o, minune! Ĺi-a dat sfântul Ĺi fericitul ei suflet în mâinile lui Dumnezeu.
Iar sfântul Ĺi feciorescul ei trup rÄmânând pe pÄmânt Ĺi încÄ sânge din piciorul cel tÄiat curgând, cu slavÄ cereascÄ a strÄlucit cÄ se lumina Ĺi locul dimprejur. Iar ticÄlosul tatÄ vÄzând întâmplarea, a fost cuprins de spaimÄ Ĺi de cutremur, întâi pentru cÄ a ajuns ucigaĹul fiicei sale, apoi din pricina strÄlucirii celei dumnezeieĹti care se revÄrsase în jurul sfintelor ei moaĹte. Ĺi vrând sÄ ridice sfântul ei trup, nu putea sÄ se atingÄ Ĺi nici sÄ se apropie de el.
Deci a alergat în cetate Ĺi a spus arhiepiscopului Ĺi mai-marilor cetÄĹŁii toate pe rând cum s-au întâmplat Ĺi cum acum trupul fericitei zace pe pÄmânt, Ĺi cÄ este cinstit de Dumnezeu cu strÄlucire cereascÄ. Aceasta auzind arhiepiscopul împreunÄ cu cei mai mari ai cetÄĹŁii Ĺi cu popor, au alergat cu fÄclii Ĺi cu tÄmâie Ĺi cu rugÄciuni, Ĺi vÄzând sfântul trup strÄlucind cu acea dumnezeiasca luminÄ, s-au minunat cu toĹŁii Ĺi au lÄudat pe Dumnezeul minunilor, Care Ĺi acum, în vremurile noastre cele mai de pe urmÄ, preamÄreĹte pe robii SÄi, care împlinesc cu fapta sfintele Lui porunci.
Apoi vrând sÄ ridice sfântul ei trup, dupÄ porunca arhiepiscopului Ĺi sÄ-l ducÄ în cetate, nicidecum n-au putut, nici chiar sÄ-l miĹte din loc. Deci, mai mult s-au spÄimântat. Ĺi cu multÄ evlavie au început a se ruga lui Dumnezeu Ĺi Sfintei Filofteia, dar nici aĹa nu au putut s-o ridice. CÄ vrând Dumnezeu sÄ preamÄreascÄ cu minune pe roaba Sa, a îngreuiat ca o piatrÄ trupul ei.
Apoi, înĹŁelegând cÄ aiurea voieĹte sÄ fie dusÄ au început a-i pomeni ca unei fiinĹŁe vii ĹŁÄrile, mÄnÄstirile, bisericile de peste DunÄre Ĺi cele de aceasta parte de DunÄre Ĺi nicÄieri n-a voit. Dar cum a pomenit de Biserica DomneascÄ cea din Târgul ArgeĹului, îndatÄ s-a uĹurat mai mult decât greutatea cea fireascÄ Ĺi înĹŁelegând toĹŁi cÄ acolo este voia lui Dumnezeu Ĺi a sfintei a merge, îndatÄ a înĹtiinĹŁat cu scrisoare pe Radu VodÄ, cel poreclit Negru (de care Ĺi biserica este ziditÄ) de toate cele despre sfânta. Acesta cum a fost înĹtiinĹŁat, fiind binecredincios Ĺi râvnitor a-Ĺi împodobi ĹŁara Ĺi poporul sÄu cu odoare de mult preĹŁ ca acestea, îndatÄ cu mult alai, cu fÄclii Ĺi cu tÄmâieri, cu multÄ evlavie mergând la DunÄre, a adus sfintele ei moaĹte în Ţara RomâneascÄ Ĺi le-a aĹezat în Biserica DomneascÄ, cea ziditÄ de el în oraĹul ArgeĹ. Acolo au stat sfintele ei moaĹte pânÄ la zidirea MÄnÄstirii Curtea de ArgeĹ, de cÄtre Neagoe Basarab. Aici au fost trecute sfintele moaĹte. Iar acum se aflÄ aĹezate în Paraclisul MÄnÄstirii Curtea de ArgeĹ. Ĺi acolo fiind, dÄ tÄmÄduiri de tot felul de boli celor ce aleargÄ cu credinĹŁÄ la sfintele ei moaĹte.
Cu ale lor sfinte rugÄciuni, Doamne, miluieĹte-ne Ĺi ne mântuieĹte pe noi. Amin.
Textul este preluat de pe site-ul Calendar Ortodox.