Sinaxar 11 Decembrie
În aceastÄ lunÄ, în ziua a unsprezecea, pomenirea Cuviosului PÄrintelui nostru Daniel Stâlpnicul.
Cuviosul PÄrintele nostru Daniel Stâlpnicul (Stilitul) a trÄit pe vremea împÄratului Leon cel Mare, numit Ĺi Macheli. Era de loc din Mesopotamia, din enoria Samosatelor, dintr-un sat cu numele Vitaria. Pe tatÄl lui îl chema Ilie, iar pe mama sa Marta. Când era de cinci ani, a fost dus de pÄrinĹŁii lui într-o mÄnÄstire Ĺi a strÄlucit în viaĹŁa schimniceascÄ. Sporind în nevoinĹŁe cÄlugÄreĹti, s-a dus la cuviosul Simeon Stâlpnicul Ĺi a luat de la el binecuvântare. În urma unei descoperiri dumnezeieĹti, a venit în pÄrĹŁile Traciei, alÄturi de Constantinopol, în Anaplu. Aici s-a închis într-un templu idolesc Ĺi a îndurat multe ispite de la demoni. Apoi s-a suit pe stâlp Ĺi pe stâlp a arÄtat multÄ rÄbdare Ĺi mari nevoinĹŁe pustniceĹti. A îndurat arĹiĹŁa verii Ĺi gerul iernii Ĺi a înfruntat bÄtÄile vânturilor. A sÄvârĹit aĹa de multe minuni, cÄ s-a dus vestea de virtutea lui pânÄ la împÄraĹŁii acelor vremuri: la împÄratul Leon, la împÄratul Zenon, care a venit dupÄ el, Ĺi la uzurpatorul Vasilisc. AceĹtia s-au dus Ĺi s-au închinat sfântului. Sfântul le-a prezis ce avea sÄ li se întâmple. Ajutând sfintei Biserici atacatÄ de eretici Ĺi sÄvârĹindu-Ĺi viaĹŁa cuvios Ĺi fÄrÄ de prihanÄ, s-a mutat la Domnul. Hramul lui se sÄvârĹeĹte în Anaplu.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea Cuviosului PÄrintelui nostru Luca cel Nou Stâlpnicul.
Cuviosul PÄrintele nostru Luca cel Nou Stâlpnicul a trÄit pe vremea împÄraĹŁilor Roman cel bÄtrân Ĺi Constantin Porfirogenitul, ginerele lui, Ĺi fiul lui Leon cel ÎnĹŁelept, Ĺi pe vremea patriarhului Teofilact, fiul aceluiaĹi împÄrat Roman. De loc era din pÄrĹŁile RÄsÄritului, fiul lui Hristofor Ĺi al Caliei. Când a început rÄzboiul cu bulgarii, porunca împÄrÄteascÄ l-a dus Ĺi pe Luca în rÄzboi. ScÄpând cu viaĹŁÄ, s-a fÄcut cÄlugÄr. Sporind cu nevoinĹŁele pustniceĹti, a fost fÄcut preot. Ca sÄ-Ĺi domoleascÄ trupul s-a încins cu lanĹŁuri de fier Ĺi postea Ĺase zile pe sÄptÄmânÄ. A petrecut viaĹŁa cÄlugÄreascÄ în muntele Olimp, la Constantinopol Ĺi la Calcedon. Acolo s-a suit pe un stâlp, a stat pe el 45 de ani Ĺi a sÄvârĹit multe minuni. Astfel nevoindu-se, s-a mutat la Domnul.
Tot în aceastÄ zi pomenirea SfinĹŁilor Mucenici Achepsei Ĺi Aitala.
AceĹti sfinĹŁi mucenici erau din Persia. Aitala a fost preot al idolilor. A cunoscut credinĹŁa în Hristos dintr-o pricinÄ ca aceasta: s-a vindecat de boala care-l stÄpânea (o curgere de sânge) numai pentru cÄ Ĺi-a pus în gând sÄ se ducÄ la episcopul creĹtinilor. DupÄ ce a învÄĹŁat de la episcop credinĹŁa în Hristos, s-a întors în oraĹul sÄu, care se numea Arvil, ca sÄ fie Ĺi altora dascÄl al dreptei credinĹŁe. Pârât cÄ e creĹtin, a fost dus înaintea prefectului oraĹului Ĺi, pentru cÄ a mÄrturisit pe Hristos, i s-a tÄiat urechea Ĺi a fost aruncat în închisoare.
Sfântul Achepsei era diacon. Fiind prins Ĺi mÄrturisind pe Hristos, a fost bÄtut fÄrÄ milÄ Ĺi trimis împreunÄ cu Aitala la împÄrat. MÄrturisind înaintea împÄratului pe Hristos, li s-au tÄiat capetele.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea unui oarecare Mirax Ĺi povestire foarte folositoare.
Acest fericit mucenic al lui Hristos, Mirax, era de neam din Egipt, nÄscut în cetatea Tenesti, din pÄrinĹŁi creĹtini. A fost botezat Ĺi crescut în credinĹŁa cea neprihÄnitÄ a creĹtinilor. Dar din uĹurÄtatea minĹŁii a fost înĹelat de diavol Ĺi s-a dus la Amira, domnul agarenilor din cetate, Ĺi s-a lepÄdat de Hristos. Ĺi-a tÄiat brâul Ĺi a cÄlcat în picioare crucea; a scos apoi sabia Ĺi a strigat cuvântul cumplit: "Sunt agarean! De azi înainte nu mai sunt creĹtin!". Ĺi a fost cinstit Ĺi lÄudat câĹŁiva ani de Amira Ĺi de cei împreunÄ cu el. PÄrinĹŁii lui însÄ nu conteneau de a ruga pe Dumnezeu ca sÄ-l întoarcÄ din nou la credinĹŁÄ pe fiul lor.
Ĺi Dumnezeu, vÄzând râvna Ĺi rugÄciunea lor stÄruitoare, a schimbat inima lui Mirax Ĺi l-a întors la credinĹŁÄ. Ĺi a venit el la pÄrinĹŁii lui Ĺi le-a zis: "IatÄ, dragii mei pÄrinĹŁi, din întunecimea minĹŁii am fÄcut ce am fÄcut. Acum mÄ rog sÄ fiu iarÄĹi creĹtin Ĺi sÄ fiu cu voi". PÄrinĹŁii i-au rÄspuns: "Noi, fiule, de când ai fÄcut acest lucru, multe lacrimi am vÄrsat pentru tine. Dar niciodatÄ n-am contenit sÄ rugam pe Dumnezeu ca sÄ cunoĹti cu adevÄrat Ĺi sÄ te întorci la Dumnezeu. Iar acum mulĹŁumim bunÄtÄĹŁii Lui, cÄ n-a trecut cu vederea smerita noastrÄ rugÄciune. Dar dupÄ cum Ĺtii Ĺi tu fiule, ne temem de Amira, cÄ nu cumva sÄ ne primejduim, cÄ te-am fi schimbat noi. Dar dacÄ vrei, ca sÄ te uĹurezi Ĺi tu de marele tÄu pÄcat, ca sÄ faci milostiv Ĺi pe Dumnezeu, ca sÄ ne scoĹŁi Ĺi pe noi de sub bÄnuialÄ Ĺi sÄ fii folositor Ĺi pentru tot neamul tÄu, du-te tu la Amira, Ĺi precum ai fÄcut pe ascuns ceea ce ai fÄcut, tot aĹa Ĺi acum, fÄrÄ Ĺtirea noastrÄ, dÄ pe faĹŁÄ cu îndrÄznire credinĹŁa ta Ĺi Dumnezeu va povÄĹŁui viaĹŁa ta, fiule, precum voieĹte".
Mirax, dupÄ ce a luat de la pÄrinĹŁi sfatul acesta Ĺi odatÄ cu el Ĺi binecuvântarea, cu brâul în mânÄ, s-a dus la adunarea agarenilor. S-a încins cu brâul înaintea lui Amira Ĺi a întregii adunÄri, a fÄcut semnul cinstitei cruci Ĺi a grÄit: "Acum mi-am venit în fire din întunecimea diavoleascÄ ce mÄ cuprinsese! Am cÄzut înaintea lui Hristos. Am ajuns iarÄĹi creĹtin precum am fost Ĺi am venit sÄ-ĹŁi aduc aceasta Ĺtire ĹŁie Ĺi întregii adunÄri. Am venit sÄ mÄrturisesc înaintea tuturor pe Hristosul meu Ĺi sÄ vÄ dau anatemei Ĺi pe voi Ĺi credinĹŁa voastrÄ".
La auzul acestor cuvinte, Amira l-a chinuit vreme îndelungatÄ, încercând sÄ-l facÄ sÄ se lepede de credinĹŁa în Hristos. Dar vÄzând cÄ nu poate, l-a osândit la moarte. Slujitorii l-au luat, l-au pus într-o corabie Ĺi l-au dus în larg ca la patru stadii. DupÄ ce Ĺi-a fÄcut rugÄciunea, slujitorii i-au tÄiat capul Ĺi l-au aruncat în mare. Nu se Ĺtie dacÄ trupul lui a ieĹit sÄu n-a ieĹit din mare; cinstitul lui cap însÄ a ieĹit. NiĹte creĹtini l-au cunoscut Ĺi l-au luat ca pe un dar de mare preĹŁ, au fÄcut o cutie de argint Ĺi au pus în ea capul sfântului cu cinstea Ĺi slava cuvenitÄ. Ĺi de atunci Ĺi pânÄ acum izvorÄĹte pururea mir bine mirositor Ĺi sÄvârĹeĹte fel de fel de tÄmÄduiri, spre slava Domnului nostru Iisus Hristos.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea pÄtimirii Sfântului Mucenic Varsava.
Sfântul Mucenic Varsava a mÄrturisit cu îndrÄznire cÄ Hristos este Dumnezeu adevÄrat. Pentru aceasta stÄpânitorul Persiei i-a tÄiat capul.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea pÄtimirii SfinĹŁilor Mucenici Terentie, Vichentie, Emilian Ĺi a Sfintei MuceniĹŁe Vevea.
Tot în aceasta zi, pomenirea Cuviosului Parintelui nostru Leontie cel din Ahaia.
În aceastÄ DuminicÄ, dinaintea NaĹterii Domnului, se prÄznuieĹte pomenirea SfinĹŁilor StrÄmoĹi.
Ĺi înĹŁelepĹŁii Ĺi oamenii de rând cunosc viaĹŁa fericitului Avraam din cartea Facerii scrisÄ de dumnezeiescul Moise, cÄ citim aceastÄ carte în auzul tuturor în zilele postului. Ĺtim cÄ Avraam era de loc din ĹŁara haldeilor Ĺi cÄ era pÄgân (cÄci haldeii erau un popor pÄgân). Mai Ĺtim cÄ tatÄl lui Avraam era închinÄtor la idoli. Dar faptul cÄ se trÄgea dintr-un astfel de neam nu i-a fost piedicÄ pentru cunoaĹterea lui Dumnezeu, Care l-a povÄĹŁuit pe Avraam la cunoaĹterea AdevÄratului Dumnezeu. Dându-Ĺi seama cÄ nici una din fÄpturi nu este Dumnezeu Ĺi uitându-se la buna rânduialÄ ce domneĹte în lume, a cunoscut din cele vÄzute pe Cel nevÄzut Ĺi s-a închinat lui Dumnezeu, StÄpânitorul Ĺi Ocârmuitorul tuturor lucrurilor, Cel ce a pus în lume rânduiala Ĺi buna întocmealÄ ce se vede. Din pricina aceasta a Ĺi stat Dumnezeu de vorbÄ cu el Ĺi i-a poruncit sÄ pÄrÄseascÄ ĹŁara Ĺi casa. Avraam a fÄcut aĹa fÄrÄ sÄ se îndoiascÄ în credinĹŁÄ. Iar ca rÄsplatÄ a ascultÄrii a primit la adânci bÄtrâneĹŁi pe Isaac Ĺi fÄgÄduinĹŁa de a fi tatÄ a multor neamuri. CÄ din el s-a nÄscut Iacob Ĺi din Iacob dobândeĹte pe Iuda (din care S-a nÄscut Hristos) Ĺi pe ceilalĹŁi moĹtenitori.
PurtÄtorii de Dumnezeu pÄrinĹŁii noĹtri Ĺi învÄĹŁÄtori l-au socotit vrednic de pomenire pe Avraam, pentru cÄ este strÄmoĹul lui Hristos. Ĺi au rânduit pÄrinĹŁii ca pomenirea lui sÄ o facem aproape de naĹterea dupÄ trup a Domnului nostru Iisus Hristos Ĺi nu la o depÄrtare mare de zile de acest praznic. Iar aĹezarea Ĺi rânduiala aceasta n-au fÄcut-o la întâmplare Ĺi dupÄ capul lor, ci cu insuflarea Duhului Sfânt. Pentru cÄ preabunul Ĺi iubitorul de oameni Mântuitorul nostru, din pricina iubirii Sale de oameni, a învrednicit pe Avraam Ĺi pe cel din el sÄ fie strÄbunii lui Hristos.
Cu ale lor sfinte rugÄciuni, Doamne, miluieĹte-ne Ĺi ne mântuieĹte pe noi. Amin.
Textul este preluat de pe site-ul Calendar Ortodox.