Sinaxar 22 Decembrie
În aceastÄ lunÄ, în ziua a douÄzeci Ĺi doua, pomenirea Sfintei marii MuceniĹŁe Anastasia Romana, izbÄvitoarea de otravÄ.
Sfânta Ĺi preaviteaza MuceniĹŁÄ Anastasia a trÄit în Roma, pe vremea împÄratului DiocleĹŁian. Era fiica unui elin, cu numele Prepexastu, Ĺi al unei creĹtine cu numele Fausta. A învÄĹŁat credinĹŁa creĹtinÄ de la mama ei, iar Sfintele Scripturi de la un bÄrbat insuflat de Dumnezeu Ĺi binecredincios, cu numele Hrisogon. PÄrinĹŁii au mÄritat-o cu un elin, numit Publie. Din pricina necredinĹŁei lui, sfânta se purta cu el fÄrÄ dragoste; se prefÄcea totdeauna bolnavÄ, ca sÄ nu aibÄ nici o legÄturÄ cu el. Se îmbrÄca cu haine proaste Ĺi sÄrÄcÄcioase; stÄtea de vorbÄ numai cu femei nevoiaĹe; slujea pe ascuns pe cei ce pÄtimeau pentru Hristos, intra în închisorile în care se aflau, le spÄla Ĺi le ungea rÄnile cu untdelemn Ĺi le dÄdea hranÄ potrivitÄ, însoĹŁitÄ fiind totdeauna de o slujitoare. Pentru toate aceste fapte, întâi a fost închisÄ de soĹŁul ei, cÄ îi Ĺtia faptele. S-a întâmplat însÄ cÄ soĹŁul ei s-a înecat într-o furtunÄ pe mare. RÄmasÄ liberÄ, Anastasia a împÄrĹŁit toate averile ei sÄracilor. DupÄ aceea, fÄrÄ sÄ se mai teamÄ, slujea celor ce pÄtimeau pentru Hristos; pe cei care mureau îi lua Ĺi-i îngropa cu cinste. A îndemnat pe mulĹŁi la mucenicie. A fost prinsÄ, supusÄ la chinuri de mulĹŁi ighemoni împreunÄ cu alte femei. În timpul chinurilor Ĺi-a luat cununa muceniciei.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea Sfântului Mucenic Hrisogon.
Sfântul Mucenic Hrisogon a trÄit pe vremea împÄratului DiocleĹŁian Ĺi era din marea cetate a Romei. Era bÄrbat binecredincios Ĺi temÄtor de Dumnezeu. A învÄĹŁat pe Sfânta Anastasia Ĺi credinĹŁa în Hristos Ĺi Sfintele Scripturi. Când s-a pornit prigoana împotriva creĹtinilor, a fost prins Ĺi aruncat în închisoare. Sfânta Anastasia a scris Sfântului Hrisogon în închisoare sÄ se roage pentru ea, ca soĹŁul ei sÄ se facÄ creĹtin, Ĺi sÄ se întoarcÄ creĹtin din cÄlÄtoria pe care o fÄcea. Dar Dumnezeu a gÄsit cu cale, în înĹŁelepciunea Lui cea mare, ca soĹŁul ei sÄ nu se mai întoarcÄ, pierind în valurile mÄrii. Pe când DiocleĹŁian se afla în Nicomidia, a scris la Roma ca sÄ fie omorâĹŁi toĹŁi creĹtinii, iar pe Hrisogon sÄ-l aducÄ legat în Nicomidia, unde i s-a tÄiat capul Ĺi s-a suit purtÄtor de cununi în ceruri.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea Sfintei MuceniĹŁe Teodota Ĺi a fiilor ei.
Sfânta MuceniĹŁÄ Teodota era din Niceea Bitiniei. Auzind de faptele mari ale Sfintei Anastasia, s-a dus la ea Ĺi petrecea împreunÄ cu ea, cu cei trei copii ai ei. Mai înainte Teodota fusese cerutÄ în cÄsÄtorie de un oarecare ighemon Levcadie, dar n-a primit. Vrând sÄ scape de el, i-a spus sÄ mai aĹtepte puĹŁin Ĺi-i va face pe voie. Ighemonul a aĹteptat. Ea Ĺi-a dat averea la sÄraci Ĺi slujea sfinĹŁilor în închisori. Când împÄratul DiocleĹŁian a auzit cÄ toate închisorile sunt pline de creĹtini, a poruncit ca toĹŁi într-o singurÄ noapte sÄ fie uciĹi: unii de foc, alĹŁii de apÄ, alĹŁii de sabie. Atunci Levcadie a dat pe Sfânta Teodota Ĺi pe copiii ei lui Nichitie ighemonul Bitiniei ca sÄ o cerceteze. Nichitie, înfruntat de Evod, copilul cel mai mare al ei, s-a înfuriat, a pus de a aprins un cuptor mare Ĺi a poruncit sÄ fie aruncaĹŁi în el, Teodota Ĺi cu fiii ei. Ĺi aĹa s-au sÄvârĹit Ĺi s-au înfÄĹŁiĹat purtÄtori de cununi StÄpânului Dumnezeu, bucurându-se de fericirea cea veĹnicÄ Ĺi neîmbÄtrânitÄ.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea Sfântului Mucenic Zoil.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea deschiderii uĹilor marii biserici a lui Dumnezeu.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea alergÄrii luminilor în jurul Bisericii lui Dumnezeu.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea sfântului ierarh Petru MovilÄ, mitropolit de Kiev Či GaliĹŁia (+ 1646).
Sfântul ierarh Petru MovilÄ ĂŽn enciclopedia ortodoxa ro.OrthodoxWiki.org
Cu ale lor sfinte rugÄciuni, Doamne, miluieĹte-ne Ĺi ne mântuieĹte pe noi. Amin.
Textul este preluat de pe site-ul Calendar Ortodox.