Sinaxar 28 Decembrie
În aceastÄ lunÄ, în ziua a douÄzeci Ĺi opta, pomenirea sfinĹŁilor douÄzeci de mii de mucenici ce au ars în Nicomidia.
DupÄ ce împÄratul Maximian s-a întors biruitor din lupta împotriva etiopienilor, a vrut sÄ aducÄ jertfe de biruinĹŁÄ idolilor. De aceea a trimis scrisori pretutindeni, ca sÄ vinÄ toĹŁi în Nicomidia sÄ se închine zeilor acolo. Sfântul Antim, episcopul Nicomidiei, a adunat în biserica lui tot poporul lui Hristos, cÄ era atunci sÄrbÄtoarea NaĹterii lui Hristos, a prÄznuit împreunÄ cu ei Ĺi i-a învÄĹŁat adevÄrata credinĹŁÄ. Maximian aflând cÄ episcopul este cu creĹtinii în bisericÄ, a poruncit sÄ punÄ în jurul bisericii lemne uscate, sÄ le aprindÄ si sÄ ardÄ pe creĹtini. Când episcopul a aflat aceasta s-a grÄbit de a botezat pe catehumeni, a sÄvârĹit Sfânta Liturghie Ĺi a împÄrtÄĹit pe toĹŁi creĹtinii cu dumnezeieĹtile Ĺi preacuratele Taine. Ĺi aĹa, aprinzându-se lemnele, s-au sÄvârĹit toĹŁi. Prin harul lui Dumnezeu Sfântul Antim a scÄpat nevÄtÄmat, ca sÄ fie de folos Ĺi altora. A adus prin botez pe mulĹŁi la Hristos Ĺi dupÄ ce a fost mult chinuit, s-a mutat la Hristos, Ĺi a dobândit împÄrÄĹŁia cerurilor.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea sfinĹŁilor mucenici cei din senatul roman, care n-au fost în bisericÄ Ĺi n-au fost arĹi, ci de felurite chinuri s-au sÄvârĹit.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea Sfântului Ind, care fiind aruncat în mare, s-a sÄvârĹit.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea SfinĹŁilor Gorgonie Ĺi Petru, care în mare s-au sÄvârĹit.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea Sfântului Mucenic Zinon, care de sabie s-a sÄvârĹit.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea Sfântului Mardonie, care prin foc s-a sÄvârĹit.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea Sfântului Dorotei, care a fost cÄpetenie în oĹtire Ĺi de sabie s-a sÄvârĹit.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea Sfântului Teofil diaconul, care fiind lovit cu pietre, s-a sÄvârĹit.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea Sfântului Migdonie, care fiind bÄgat de viu în groapÄ, s-a sÄvârĹit.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea Sfântului Glicherie preotul, care de foc s-a sÄvârĹit.
DupÄ ce spurcatul Maximian a hotÄrât ca sÄ fie arĹi în bisericÄ cei douÄzeci de mii de sfinĹŁi, a poruncit sÄ fie uciĹi Ĺi creĹtinii care nu s-au întâmplat în bisericÄ Ĺi n-au fost arĹi. Sfântul Ind Ĺi SfinĹŁii Gorgonie Ĺi Petru au fost legaĹŁi cu pietre Ĺi aruncaĹŁi în mare. Sfântul Zinon, care era general, Ĺi Sfântul Dorotei, cÄpetenie de oĹtire, li s-au zdrobit faĹŁa Ĺi dinĹŁii cu pietre Ĺi li s-au tÄiat capetele. Sfântul Mardonie a fost ars în foc. Sfântul Migdonie a fost bÄgat de viu într-o groapÄ Ĺi s-a sÄvârĹit. Sfântul Glicherie preotul, de foc s-a sÄvârĹit. Sfântului Teofil, diaconul, i s-a tÄiat limba Ĺi a fost lovit cu pietre. Ĺi alĹŁii mulĹŁi au primit cununa muceniciei, în ziua aceea. Sfânta Domna a adunat sfintele moaĹte ale tuturor acestora Ĺi le-a îngropat. Apoi s-a urcat într-o corabie Ĺi s-a dus de s-a ascuns într-un loc potrivit. A fost însÄ pârâta lui Maximian Ĺi din porunca aceluia i s-a tÄiat capul, apoi a fost arsÄ în foc.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea Sfintei Domna, cÄreia i s-a tÄiat capul cu sabia Ĺi a fost apoi aruncatÄ în foc.
Sfânta MuceniĹŁÄ Domna a trÄit pe vremea împÄratului Maximian în oraĹul Nicomidia. Era preoteasÄ într-un templu idolesc numit Dodecateu, pentru cÄ avea în el doisprezece idoli. Citind Faptele SfinĹŁilor Apostoli Ĺi Epistolele Sfântului Apostol Pavel, i s-a luminat sufletul, a cunoscut adevÄrata credinĹŁÄ, a crezut în Hristos Ĺi a fost botezatÄ de Chiril episcopul Nicomidiei, împreunÄ cu eunucul Ind Ĺi cu mulĹŁi alĹŁii. Era de doisprezece ani când a primit Sfântul Botez. DupÄ mutarea din viaĹŁÄ a episcopului Chiril, a venit în locul lui, prin hotÄrârea lui Dumnezeu, Antim. DupÄ ce s-a botezat Sfânta Domna dÄdea la sÄraci tot ce primea de la templu. Ĺeful eunucilor a descoperit-o Ĺi avea de gând sÄ o pedepseascÄ. Ea însÄ s-a fÄcut nebunÄ. De aceea a fost trimisÄ la episcop sÄ o vindece. Ĺi aĹa a ajuns sÄ fie între creĹtini. Maximian, dupÄ ce s-a întors din rÄzboiul împotriva etiopienilor, a cÄutat pe Domna. NegÄsind-o s-a amÄrât Ĺi avea fie uciĹi mulĹŁi creĹtini, lucru ce s-a Ĺi întâmplat. Sfânta Domna a luat moaĹtele sfinĹŁilor Ĺi le-a îngropat. Aflându-se fapta ei, i s-a tÄiat capul.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea Sfântului Nicanor, apostolul, care în pace s-a sÄvârĹit.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea Sfântului Mucenic Secund, care de sabie s-a sÄvârĹit.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea Cuviosului PÄrintelui nostru Vavila, care cu pace s-a sÄvârĹit.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea Cuviosului Simeon (Simon) "al pietrei", Izvorâtorul de mir, ctitorul MÄnÄstirii Simonopetra (Simonos-Petras) din Muntele Athos, care cu pace s-a sÄvârĹit.
Sfântul Simon a înflorit în grÄdina Maicii Domnului, în cursul secolului al XIII-lea, într-o perioadÄ în care imperiul bizantin era divizat Ĺi slÄbit în urma cruciadelor, iar capitala fusese mutatÄ la Niceea. DispreĹŁuind vanitÄĹŁile acestei lumi s-a retras în Muntele Sfânt, pe lângÄ un bÄtrân, pentru a lucra la mântuirea sufletului sÄu. El Ĺi-a ales un BÄtrân nu numai experimentat în ascezÄ, dar Ĺi sever Ĺi exigent, Ĺi i s-a supus cu totul ca lui Dumnezeu ÎnsuĹi. Ascultarea sa exemplarÄ, umilinĹŁa Ĺi iubirea pentru pÄrintele sÄu duhovnicesc care însÄ nu îl scutea nici de mustrÄri, nici de lovituri au dovedit o înaltÄ virtute Ĺi au atras admiraĹŁia cÄlugÄrilor de la Athos. Purtarea sa a atras Ĺi respectul BÄtrânului sÄu care a încetat sÄ îl mai considere un ucenic, ci mai curând un tovarÄĹ în luptele duhovniceĹti. TotuĹi aceste onoruri nu i-au fost pe plac celui ce alesese singurÄtatea Ĺi sÄ urmeze lui Iisus. Astfel, prin forĹŁa împrejurÄrilor, a obĹŁinut sÄ plece sÄ trÄiascÄ singur. DupÄ multe cÄutÄri, a ales sÄ trÄiascÄ într-o peĹterÄ îngustÄ Ĺi umedÄ, pe versantul vestic al Muntelui Athos, la 300 de metri deasupra mÄrii. A luptat zi Ĺi noapte contra asalturilor demonilor, având drept arme doar credinĹŁa, speranĹŁa Ĺi invocarea Numelui atotputernic al Domnului nostru.
Într-o noapte, cu câteva zile înainte de sÄrbÄtoarea CrÄciunului, a vÄzut o stea cÄ se desprinde dintr-o datÄ din cer Ĺi coboarÄ, oprindu-se deasupra unei stânci abrupte în faĹŁa grotei. Presupunând cÄ este o cursÄ a vrÄjmaĹului care se transformÄ adesea în înger de luminÄ, ascetul n-a crezut. Vedenia s-a repetat în nopĹŁile urmÄtoare pânÄ în seara de CrÄciun când steaua luminoasÄ a coborât pe stâncÄ ca Ĺi steaua din Bethleem, iar o voce s-a auzit din cer: "Nu te îndoi, Simoane, slugÄ credincioasÄ a Fiului Meu! PriveĹte acest semn Ĺi nu pÄrÄsi acest loc pentru a merge în singurÄtate aĹa cum îĹŁi doreĹti, pentru cÄ aici doresc sÄ întemeiezi o chinovie pentru mântuirea multor suflete." LiniĹtit fiind de vocea Maicii Domnului, Simon a fost dus în extaz la Bethleem înaintea copilului Christos, cu Îngerii Ĺi PÄstorii ; apoi, venindu-Ĺi în fire, s-a apucat fÄrÄ întârziere sÄ construiascÄ Noul Bethleem.
PuĹŁin dupÄ aceastÄ viziune, trei tineri fraĹŁi dintr-o bogatÄ familie din Thesalia (sau din Macedonia), auzind de virtuĹŁile Sfântului Simon, au venit la el punându-i la picioare toatÄ averea lor ca Ĺi cei trei Magi Ĺi rugându-l sÄ-i primeascÄ ucenici. Venind apoi muncitorii, au vrut sÄ înceapÄ sÄ construiascÄ dar, vÄzând cÄ locul pe care îl arÄta lor Sfântul Simon este atât de abrupt Ĺi periculos, au refuzat Ĺi l-au acuzat cÄ Ĺi-a pierdut minĹŁile. Chiar în acel moment, fratele care le aducea de bÄut a alunecat Ĺi a cÄzut în prÄpastie. Erau siguri cÄ fratele a murit Ĺi aceasta le-a confirmat reproĹurile pe care le fÄcuserÄ Sfântului. Dar care nu le-a fost mirarea când, datoritÄ rugÄciunilor Sfântului Simon, l-au vÄzut pe fratele urcând pe celÄlalt versant cu burduful de vin Ĺi cu paharul plin în mânÄ pregÄtit sÄ îi serveascÄ. Crezând, muncitorii au devenit cÄlugÄri Ĺi au putut vedea de nenumÄrate ori în timpul construirii chinoviei cÄ Domnul i-a dat o mare putere slugii sale.
ConstrucĹŁia fiind terminatÄ, la Noul Bethleem au început sÄ vinÄ destul de mulĹŁi cÄlugÄri. Dar într-o zi au debarcat pe insulÄ piraĹŁii sarazini. Sfântul Simon i-a întâmpinat cu daruri, sperând sÄ îi abatÄ de la a devasta mÄnÄstirea. Cum însÄ aceĹtia, nemulĹŁumiĹŁi, s-au aruncat cu sÄlbÄticie asupra lui, au fost pe loc orbiĹŁi, iar unuia dintre ei , care ridicase iataganul asupra Sfântului, i-a fost paralizat braĹŁul. CuceriĹŁi de rugÄciunea Sfântului, ei se pocÄirÄ, primirÄ Sfântul Botez Ĺi devenirÄ toĹŁi cÄlugÄri.
DupÄ mulĹŁi ani în care harul pe care i l-a dat Dumnezeu s-a vÄdit în multe minuni, profeĹŁii Ĺi mai ales prin învÄĹŁÄtura sa, Sfântul Simon a adormit în pace, înconjurat de ucenicii sÄi cÄrora le-a cerut pentru ultima datÄ sÄ respecte învÄĹŁÄtura primitÄ cu fricÄ de Dumnezeu, credinĹŁÄ, grijÄ Ĺi ascultare totalÄ faĹŁÄ de egumen Ĺi duhovnic. Din mormântul Sfântului a început sÄ curgÄ mir care fÄcea multe minuni (de unde Ĺi numele de Mirovlitul). Dar distrugerile repetate ale mÄnÄstirii au fÄcut sÄ nu mai rÄmânÄ nici o urmÄ a mormântului sau a moaĹtelor sale. Cu toate acestea, Sfântul nu a încetat sÄ fie o prezenĹŁÄ nevÄzutÄ protejând în multe rânduri pe cei ascultÄtori, mustrându-i greu pe cei neglijenĹŁi sau pe profanatori. În ziua când este sÄrbÄtorit, unii au putut vedea o luminÄ divinÄ ieĹind din peĹterÄ sau acoperindu-i icoana din bisericÄ ca un voal.
Un secol dupÄ adormirea sa, fiica despotului Macedoniei, Jean Ugles, a fost eliberatÄ de un duh necurat cu ajutorul Sfântului Simon. Drept mulĹŁumire, tatÄl sÄu a transformat mica mÄnÄstire a Sfântului Simon într-un aĹezÄmânt bogat cu multe proprietÄĹŁi.
Cu ale lor sfinte rugÄciuni, Doamne, miluieĹte-ne Ĺi ne mântuieĹte pe noi. Amin.
Textul este preluat de pe site-ul Calendar Ortodox.