Sinaxar 30 Decembrie
În aceastÄ lunÄ, în ziua a treizecea, pomenirea Sfintei MuceniĹŁe Anisia cea din Tesalonic.
Sfânta MuceniĹŁÄ Anisia era din Tesalonic Ĺi a trÄit pe vremea împÄratului Maximian. A avut pÄrinĹŁi binecredincioĹi Ĺi cu multÄ avere. DupÄ moartea lor, sfânta ducea viaĹŁÄ singuraticÄ Ĺi bineplÄcea lui Dumnezeu prin viaĹŁa Ĺi faptele ei. OdatÄ, pe când se ducea la bisericÄ, dupÄ cum îi era obiceiul, a întâlnit pe drum un ostaĹ care se închina la idoli, care a apucat-o de mânÄ târând-o spre altarele idoleĹti. Sfânta se împotrivea, iar el o silea Ĺi mai mult sÄ jertfeascÄ demonilor. Când sfânta a mÄrturisit cÄ e creĹtinÄ, ostaĹul s-a umplut de mânie, mai ales cÄ sfânta îl scuipase în obraz; a scos sabia Ĺi i-a înfipt-o în coastÄ. Ĺi aĹa a primit de-a pururea pomenita muceniĹŁÄ fericitul sfârĹit.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea Cuvioasei Teodora cea din Cezareea.
Cuvioasa Teodora a schimnicit în MÄnÄstirea Sfintei Ana, ce se cheamÄ Reghidion. A trÄit pe vremea împÄratului Leon, tatÄl lui Constantin Copronim. Era de neam strÄlucit Ĺi cinstit. Pe tatÄl ei îl chema Teofil, cu dregÄtoria patrician, iar pe mama ei Teodora. Mama ei, vreme de mulĹŁi ani, Ĺi-a plâns sterpÄciunea Ĺi ruga pe Dumnezeu Ĺi pe Preasfânta NÄscÄtoarea de Dumnezeu sÄ-i dÄruiascÄ un copil. Ĺi a primit har din cer. Iar harul l-a primit prin mijlocirea Sfintei Ĺi dreptei Ana, maica NÄscÄtoarei de Dumnezeu. DupÄ ce s-a nÄscut copila Ĺi s-a fÄcut mai mare, a fost dusÄ în biserica Sfintei Ana Ĺi primitÄ în mÄnÄstire ca un dar dumnezeiesc. StareĹŁa mÄnÄstirii a crescut-o în fricÄ de Dumnezeu Ĺi a învÄĹŁat-o Sfintele Scripturi. Ĺi vieĹŁuia bine, cinstita copilÄ. Dar vicleanul demon n-a suferit sÄ fie cÄlcat în picioare de o copilÄ. A îndemnat pe Leon împÄratul, luptÄtorul împotriva lui Dumnezeu, sÄ o dea de soĹŁie fiului sau Hristofor, pe care-l fÄcuse cezar. A smuls-o deci cu sila Ĺi cu tiranie din mÄnÄstire Ĺi a silit-o sÄ vinÄ la Constantinopol, s-a fÄcut nunta Ĺi i s-a gÄtit camera de nuntÄ. Acesta a fost gândul lui Leon. Dar Dumnezeu, Ca altÄdatÄ, a spÄimântat pe egipteanul ce se pornise ca un turbat asupra Sarei, Dumnezeu, Care a fÄcut sÄ fie biruit Tiridat de fecioara Ripsimia, Dumnezeu a pÄzit-o nepângÄritÄ Ĺi pe aceasta de legÄtura cu logodnicul. Pe neaĹteptate sciĹŁii au pornit cu rÄzboi împotriva imperiului în partea de apus a împÄrÄĹŁiei Ĺi în grabÄ a fost trimis mirele sÄ se împotriveascÄ barbarilor. Mirele a cÄzut în cea dintâi bÄtÄlie. Când curata mieluĹea Teodora a aflat, a luat, fÄrÄ sÄ Ĺtie cineva, din palat, aur, argint, mÄrgÄritare, haine scumpe, s-a suit într-o corabie Ĺi s-a întors la mÄnÄstire, bucurându-se Ĺi mulĹŁumind lui Dumnezeu. Când s-a aflat de fuga ei, al doilea fiu al celui cu numele de fiarÄ, adicÄ al lui Leon, s-a dus la mÄnÄstire, dar a gÄsit-o tunsÄ cÄlugÄriĹŁÄ Ĺi îmbrÄcatÄ în haine zdrenĹŁuite. Cu purtarea de grijÄ a lui Dumnezeu a lÄsat-o în pace. Ĺi aĹa a aflat Cuvioasa Teodora tihna Ĺi slobozenie deplinÄ.
Atât de mult îĹi chinuia trupul cÄ i se vedeau prin piele încheieturile oaselor. Hrana ei era o bucatÄ micÄ de pâine, la douÄ sau trei zile Ĺi altceva nimic. Avea o singurÄ hainÄ, Ĺi aceasta de pÄr. Patul ei era acoperit pe deasupra cu o cergÄ de pÄr, iar pe dedesubt aĹternute pietre; Ĺi aĹa dormea. De multe ori priveghea nopĹŁi întregi. Ĺi nu s-a mulĹŁumit numai cu aceste nevoinĹŁe schimniceĹti, ci Ĺi-a legat trupul cu lanĹŁuri de fier. Atât de mult i-au mÄcinat lanĹŁurile mÄdularele, încât era plinÄ de rÄni. Ĺi aĹa strÄlucind vreme de foarte mulĹŁi ani cu fel de fel de virtuĹŁi, s-a mutat la viaĹŁa cea fericitÄ.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea Sfântului Mucenic Fileter.
Lui DiocleĹŁian care venise odatÄ în Nicomidia i s-a vorbit despre un oarecare creĹtin cu numele Fileter. ÎmpÄratul a trimis îndatÄ sÄ-l aducÄ la el. Ĺi s-a minunat împÄratul de înfÄĹŁiĹarea lui. Ca era sfântul mare de stat Ĺi frumos la chip, iar pÄrul capului Ĺi al bÄrbii strÄlucea ca aurul. Aceasta l-a fÄcut pe împÄrat sÄ-l numeascÄ zeu Ĺi nu om, împÄratul l-a întrebat; "Spune-mi, de unde eĹti, care ĹŁi-e numele Ĺi meseria?". Sfântul i-a rÄspuns: "Sunt nÄscut Ĺi crescut în Nicomidia, fiu de prefect, de credinĹŁÄ creĹtinÄ, iar numele meu e Fileter".
Atunci împÄratul l-a chemat alÄturi de el Ĺi-l linguĹea. A început însÄ sÄ rosteascÄ Ĺi cuvinte de hulÄ împotriva Domnului nostru Iisus Hristos. Sfântul Ĺi-a ridicat îndatÄ privirile la cer Ĺi a zis: "SÄ se îngrÄdeascÄ gura aceluia care spune hule împotriva Hristosului meu!".
Ĺi îndatÄ s-a cutremurat pÄmântul Ĺi a tunat aĹa de tare, cÄ împÄratul Ĺi cei dimpreunÄ cu el s-au spÄimântat. Apoi a fost supus sfântul la chinuri pe care le-a îndurat cu seninÄtate. RuĹinat împÄratul Ĺi de frumuseĹŁea lui Ĺi de neamul lui, dar mai mult de minunile ce le-a fÄcut, l-a lÄsat sÄ meargÄ slobod unde va voi Ĺi când va dori.
DupÄ DiocleĹŁian, a împÄrÄĹŁit în Nicomidia Maximian. Dus înaintea lui Ĺi mÄrturisind cÄ Hristos este Dumnezeu adevÄrat Ĺi FÄcÄtor al lumii, sfântul a fost chinuit vreme îndelungatÄ în chip cumplit. Dar sfântul îndura chinurile ca Ĺi când altul ar fi fost chinuit. Când împÄratul a vÄzut cÄ nu-l poate birui deloc, l-a surghiunit în Priconison. Dus legat cu lanĹŁuri, a fÄcut pe drum multe minuni: a izgonit demoni, a vindecat leproĹi, a tÄmÄduit orice boalÄ, a doborât pe idolii de pe locurile lor înalte, numai cu cuvântul, Ĺi i-a prefÄcut în ĹŁÄrânÄ Ĺi apÄ.
Ajuns legat în Niceea, s-a apropiat de un templu idolesc vestit Ĺi îndatÄ s-a prÄbuĹit templul din temelii. Pentru aceste minuni, mulĹŁi au crezut în Hristos Au crezut Ĺi au venit la Hristos Ĺi cÄpetenia Ĺi ostaĹii cei împreunÄ cu el.
Când a ajuns sfântul în pÄrĹŁile Sigrianei Ĺi a sÄvârĹit Ĺi acolo multe minuni, locuitorii acelui loc i-au spus sfântului Ĺi cÄpeteniei: "Este aici, aproape de noi, un om cu numele Eviot, un creĹtin, care a suferit pentru Hristos de la ighemon multe Ĺi felurite chinuri. Dar el, ca un diamant, a rÄmas nevÄtÄmat Ĺi face multe minuni".
Când Sfântul Fileter a auzit acestea, a voit sÄ-l vadÄ. Pentru aceea îngerul Domnului s-a dus la fericitul Eviot Ĺi i-a spus: "IeĹi puĹŁin din chilia ta Ĺi du-te în cutare loc, întru întâmpinarea lui Fileter, cel împreunÄ cu tine mucenic".
Eviot a ieĹit îndatÄ Ĺi s-a coborât din Muntele Sigrianei. Sfântul Fileter, îndrumat de un om din partea locului pe drumul ce ducea la Sfântul Eviot, s-a urcat în Muntele Sigrianei, împreunÄ cu el era cÄpetenia Ĺi cei Ĺase ostaĹi, care crezuserÄ Ĺi se botezaserÄ Ĺi voiau sÄ fie cu el. Urcându-se ei în munte l-au vÄzut pe fericitul Eviot, coborându-se spre ei. Plin de mare bucurie s-au îmbrÄĹŁiĹat unii cu alĹŁii Ĺi s-au dus cu toĹŁii la chilia Sfântului Eviot Ĺi au rÄmas acolo. DupÄ Ĺapte zile, fericitul Fileter a adormit somnul pe care îl dorea. S-a mutat la Hristos cel dorit, dându-Ĺi în mâinile Lui sufletul. Fericitul Eviot i-a îngropat la chilia lui. Iar dupÄ unsprezece zile, cÄpetenia Ĺi cei Ĺase ostaĹi au murit Ĺi au fost înmormântaĹŁi de fericitul Eviot alÄturi de sfânt.
ViaĹŁa Sfântului Eviot a fost scrisÄ mai sus în ziua de 18 a lunii acesteia (decembrie).
Tot în aceastÄ zi, pomenirea sfinĹŁilor care au crezut în Hristos prin Sfântul Fileter, cÄpetenia, Ĺi cei Ĺase ostaĹi, care în pace s-au sÄvârĹit.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea Cuviosului Leon, arhimandritul, care în pace s-a sÄvârĹit.
Cu ale lor sfinte rugÄciuni, Doamne, miluieĹte-ne Ĺi ne mântuieĹte pe noi. Amin.
Textul este preluat de pe site-ul Calendar Ortodox.