Sinaxar 31 Decembrie
În aceastÄ lunÄ, în ziua a treizeci Ĺi una, pomenirea Cuvioasei maicii noastre Melania Romana.
Cuvioasa maica noastrÄ Melania a trÄit pe vremea împÄratului Honoriu. Era de neam cinstit Ĺi strÄlucit, întâiul în senatul roman. Sfânta iubea din toatÄ inima pe Domnul Ĺi dorea sÄ trÄiascÄ în feciorie. Dar pÄrinĹŁii ei au mÄritat-o, împotriva ei, Ĺi a avut doi copii. Murindu-i pÄrinĹŁii Ĺi copiii, a pÄrÄsit cetatea Ĺi s-a mutat în afara zidurilor cetÄĹŁii. Acolo trÄia în schimnicie, vindeca pe bolnavi, primea pe strÄini, cerceta pe cei din închisori Ĺi pe cei surghiuniĹŁi. Apoi a vândut averea ei cea mare. A luat pe ea 120.000 de galbeni Ĺi i-a dat la mÄnÄstiri Ĺi la biserici. La început mânca o datÄ la douÄ zile, apoi o datÄ la cinci zile, sâmbÄta Ĺi duminica. Avea scriere foarte frumoasÄ Ĺi împodobitÄ. În urmÄ a plecat în Africa, unde a stat Ĺapte ani. DupÄ ce a împÄrĹŁit averea ei Ĺi acolo, s-a dus în Alexandria. Din Alexandria s-a dus la Ierusalim Ĺi a trÄit într-o chilie. A strâns în jurul ei 90 de fecioare Ĺi le ĹŁinea pe cheltuiala ei cu tot ce le trebuia. ÎmbolnÄvindu-se foarte greu de durere de coaste, a chemat pe Teofil episcopul Elefterupolei. S-a împÄrtÄĹit cu Sfintele Taine, Ĺi-a luat rÄmas bun de la surorile ei Ĺi a rostit aceste ultime cuvinte: "AĹa s-a fÄcut, precum a hotÄrât Dumnezeu!"; Ĺi îndatÄ Ĺi-a dat Domnului duhul ei.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea Sfântului Zotic, hrÄnitorul de orfani.
Sfântul Zotic s-a nÄscut la Roma cea veche. Era de neam cinstit Ĺi strÄlucit. De mic Ĺi-a însuĹit toatÄ ĹtiinĹŁa vremii. Fiind om învÄĹŁat a fost dus din Roma în Constantinopol de marele între împÄraĹŁi Constantin Ĺi cinstit cu dregÄtoria de magistru.
O datÄ cu el au venit în Constantinopol Ĺi alĹŁi oameni de frunte din Roma: magistrianul carelor, Paulin, nepotul lui, Olimvrie, Vir, Sever, Marian, Antim, Uvrichie, Isidor, Calistrat, Florentie, Euvul, Samson, Studie Ĺi dumnezeiescul acesta Zotic. Numele acestor înalĹŁi dregÄtori le poartÄ pânÄ astÄzi sfintele locaĹuri zidite de ei.
Se spune cÄ în vremea aceea a bântuit în Constantinopol lepra. ÎmpÄratul a dat poruncÄ sÄ fie aruncaĹŁi în adâncul mÄrii toĹŁi cei îmbolnÄviĹŁi de leprÄ. Zotic, acest cinstit bÄrbat, n-a vrut sÄ vadÄ sau sÄ audÄ de aĹa ceva, ci, înflÄcÄrat de dor dumnezeiesc, s-a dus la împÄrat Ĺi i-a spus: "SÄ dea împÄratul robului sÄu aur mult ca sÄ cumpere mÄrgÄritare, pietre preĹŁioase Ĺi strÄlucitoare spre mÄrirea Ĺi cinstea împÄrÄĹŁiei lui, pentru cÄ robul lui este cunoscÄtor în astfel de lucruri!".
ÎmpÄratul a poruncit îndatÄ sÄ i se dea aur. Iar bÄrbatul acela, iubitor de Dumnezeu, Ĺi preaiscusit lucrÄtor al lui Dumnezeu a luat aurul Ĺi a plecat plin de veselie. Cu aurul izbÄvea de la înec pe toĹŁi aceia pe care prefectul oraĹului îi dÄdea cÄlÄilor sÄ-i omoare. Le dÄdea preĹŁ bun pentru ei Ĺi-i ducea pe leproĹi, dincolo de Constantinopol, într-un munte numit pe vremea aceea Eleon. Acolo Zotic fÄcuse niĹte colibe Ĺi în ele adÄpostea pe leproĹi. NeguĹŁÄtoria aceasta cu câĹtig dumnezeiesc n-a rÄmas tÄinuitÄ. CÄ leproĹii erau mulĹŁi, iar sfântul le ducea în fiecare zi hranÄ din belĹug. MulĹŁi se temeau cÄ aceasta putea aduce foamete mare în oraĹ.
DupÄ moartea marelui Ĺi pururea pomenitului împÄrat Constantin a luat toatÄ împÄrÄĹŁia Constantie, fiul lui. Acest împÄrat nu era ortodox, ci arian, Ĺi a supus pe mulĹŁi binecredincioĹi la felurite chinuri. Îl ura pe Sfântul Zotic, pentru cÄ era ortodox, dar se sfia sÄ-i facÄ, fÄrÄ pricinÄ, vreun rÄu, pentru dragostea ce-i purtase tatÄl sÄu, Sfântul Constantin. TotuĹi a gÄsit o bunÄ pricinÄ ca sÄ-l piardÄ. L-a învinuit cÄ aduce lepra în oraĹ. Între timp s-a întâmplat de s-a îmbolnÄvit de leprÄ Ĺi fata împÄratului. Chiar tatÄl ei a dat-o prefectului sÄ fie aruncatÄ în mare. Dar Sfântul Zotic a dat, ca de obicei, cÄlÄilor bani, a rÄscumpÄrat copila Ĺi a dus-o printre ceilalĹŁi leproĹi.
Cu îngÄduinĹŁa lui Dumnezeu, foametea aĹteptatÄ a venit în Constantinopol. OraĹul ducea lipsÄ de cele de trebuinĹŁÄ pentru hranÄ. ÎmpÄratul a cÄutat sÄ afle pricina lipsei Ĺi a foametei. Clevetitorii Ĺi duĹmanii adevÄrului au gÄsit acum prilejul sÄ huleascÄ pe sfânt. Au spus împÄratului cÄ Zotic e pricina foametei, pentru cÄ ducea mâncare cu nemiluita leproĹilor care erau mulĹŁi la numÄr.
Când împÄratul a auzit asta Ĺi-a stÄpânit puĹŁin mânia, Ĺi pentru cÄ se sfia de sfânt Ĺi pentru cÄ nu primise încÄ mÄrgÄritarele Ĺi pietrele preĹŁioase. Înduplecat însÄ de oamenii rÄu voitori, a poruncit sÄ-l prindÄ. Când sfântul a aflat cÄ e vorba sÄ-l prindÄ, s-a dus pe ascuns la palatul împÄrÄtesc Ĺi s-a înfÄĹŁiĹat împÄratului.
ÎmpÄratul în batjocura i-a spus: "A venit, magistre, corabia care trebuie sÄ aducÄ mÄrgÄritarele Ĺi pietrele preĹŁioase?". "Vino, împÄrate, daca vrei, cu robul tÄu", a rÄspuns sfântul, "sÄ o vezi!".
ÎmpÄratul n-a zÄbovit deloc Ĺi a plecat. Fericitul Zotic însÄ s-a dus mai înainte în Muntele Eleon, a poruncit sÄ iasÄ din colibe fraĹŁii cei întru Hristos împreunÄ cu fiica împÄratului, cu fÄclii în mâini, întru întâmpinarea împÄratului.
Când împÄratul a ajuns acolo Ĺi a vÄzut pe leproĹi s-a mirat de mulĹŁimea lor, Ĺi a zis: "Cine sunt aceĹtia?". "AceĹtia, stÄpâne", a rÄspuns sfântul, arÄtându-i cu degetul, "sunt pietrele preĹŁioase Ĺi mÄrgÄritarele cele sclipitoare, pe care le-am cumpÄrat în neguĹŁÄtoria mea!".
ÎmpÄratul a socotit aceasta ca o bÄtaie de joc. S-a aprins de mânie Ĺi a poruncit sÄ-l lege pe Sfântul Zotic de catâri sÄlbatici Ĺi sÄ-i goneascÄ fÄrÄ milÄ, ca sÄ-i curme cu silnicie viaĹŁa, rupându-i mÄdularele bucÄĹŁicÄ cu bucÄĹŁicÄ pe pietrele de acolo. Porunca s-a îndeplinit îndatÄ. ÎmpÄratul era de faĹŁÄ Ĺi se uita. Catârii, împunĹi cu ĹŁepuĹe de cÄlÄi, au târât în fugÄ nÄpraznicÄ pe sfânt din vârful dealului pânÄ în vale. MÄdularele lui s-au împrÄĹtiat ici Ĺi colo, iar ochii i-au ieĹit din cap. În locul în care s-au petrecut acestea a ieĹit îndatÄ un izvor cu apÄ curatÄ Ĺi bunÄ de bÄut, care tÄmÄduieĹte toatÄ boala Ĺi toatÄ neputinĹŁa, spre lauda, slava Ĺi cinstea iubitorului de oameni Dumnezeu Ĺi a slujitorului SÄu. Fericitul Ĺi-a dat sufletul pe când era târât de catâri. Atunci îndatÄ catârii au rÄmas nemiĹcaĹŁi, deĹi erau biciuiĹŁi amarnic de cÄlÄi. Ĺi catârii, cu voce omeneascÄ, în auzul tuturor, au fÄcut de ocarÄ cruzimea Ĺi nebunia împÄratului, numindu-l orb Ĺi nesimĹŁit. Despre cuvios au spus sÄ fie îngropat chiar în locul acela.
Când împÄratul a vÄzut Ĺi a auzit aceasta s-a umplut de uimire. Se ruga lui Dumnezeu, cu lacrimi, cu suspine Ĺi cu inima zdrobitÄ, sÄ aibÄ milÄ de el. Striga, cÄ din neĹtiinĹŁÄ a fÄcut cele ce a fÄcut. Ĺi îndatÄ a poruncit sÄ se îngroape trupul mucenicului cu multÄ grijÄ Ĺi cu deosebitÄ cinste. A mai poruncit împÄratul ca în mare grabÄ sÄ se ridice pentru leproĹi, cu bani împÄrÄteĹti, o clÄdire mare cu foarte multe curĹŁi Ĺi acareturi, cÄreia i-a închinat veniturile multor moĹii.
Iar Sfântul Zotic, de atunci Ĺi pânÄ azi, prin harul lui Dumnezeu cel iubitor de oameni, nu conteneĹte sÄ facÄ nenumÄrate minuni.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea Sfântului GhelaĹie, care în pace s-a sÄvârĹit.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea Sfintelor zece fecioare cele din Nicomidia, cÄrora strÄpungându-li-se ochii Ĺi strujindu-li-se coastele, s-au sÄvârĹit.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea Sfintei MuceniĹŁe Olimpiodora, care în foc s-a sÄvârĹit.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea Sfântului Gaiu, care în pace s-a sÄvârĹit.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea Sfintei MuceniĹŁe Nemia, care de sabie s-a sÄvârĹit.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea Sfântului Mucenic Vusiride, care fiind împuns de femei cu suveici, s-a sÄvârĹit.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea Sfântului Mucenic Gaudentie.
Cu ale lor sfinte rugÄciuni, Doamne, miluieĹte-ne Ĺi ne mântuieĹte pe noi. Amin.
Textul este preluat de pe site-ul Calendar Ortodox.