Părintele Varsanufie povestea cu multe amănunte, dar din pricina timpului şi a dificultăţii de a reda discursul lui, Nikolai nu putea nota totul. După ce a vorbit despre stăreţism, părintele a atins problema revoluţiei franceze (era noapte şi el parcă uitase de odihnă):
Duşmanul a ridicat această revoluţie, având în vedere nu numai Franţa, ci, în principal, Rusia pravoslavnică...
Îmi amintesc, scrie Nikolai, că părintele a vorbit despre Voltaire, Diderot ş.a., care şi-au răspândit atunci ideile lor. Aceste idei au pătruns în Rusia. Este ştiut faptul că Ecaterina purta corespondenţă cu Apusul, fiind pasionată de aceste idei şi sub influenţa lor a început să oprime mănăstirile şi să persecute stăreţismul. Aşa se pare”.
Alături de lucruri duhovniceşti şi de mare importanţă mai sunt şi fleacuri drăgălaşe, dar poate nu chiar lipsite de importanţă: „M-am dus la părintele să-i cer permisiunea de a mă duce la baie, nota Nikolai. El mi-a dat două mici sfârâmături de confeti pentru mine şi pentru Ivanuşka. «La noi aici toate sunt copilăreşti», a spus părintele. Eu am zâmbit şi le-am primit cu plăcere. Şi părintele a zâmbit şi ce zâmbet scump, bun şi copilăresc avea! Mântuieşte-l, Doamne!”.
Convorbirile părintelui Varsanufie cu viitorul Stareţ Nicon, dar deocamdată fratele Nikolai Beliaev, erau destul de dese. Uneori scurte, dar nu de puţine ori întinse şi darnice. Părintele parcă simţea ce suflet i-a trimis Domnul spre duhovnicească povăţuire... În timpul Postului Mare al anului 1908, aceste convorbiri au fost parcă deosebit de importante.
Domnul vede că eu îi iubesc pe toţi, că pe toţi aş vrea să-i port în inima mea, spunea odată părintele Varsanufie. Dar ce poţi face, unii nu vor, nu merg... Dar eu nici nu îi învinuiesc. Aceasta este lucrarea diavolului... Dumneavoastră ce citiţi acum?
— Eu, părinte, am terminat pe Avva Dorotei, binecuvântaţi să încep a citi pe Petru Damaschinul.
— Bine, începeţi. În această carte sunt locuri neînţelese, tainice. Acolo veţi vedea cum sfinţii încep să cunoască sensurile naturii văzute. Treaba lor nu este să vadă mecanismul lucrurilor, dar ei înţeleg sensul lor. Este asemănător cu faptul că noi ne folosim de ceasuri, dar nu avem nici o treabă cu structura mecanismului sau cu compoziţia chimică”. Se părea că părintele vorbeşte fără nici un fel de plan când despre un lucru, când despre altul, oarecum fără legătură, dar fratele Nikolai, viitorul stareţ, simţea că vorbele părintelui Varsanufie nu sunt întâmplătoare, că amestecarea acelor întâmplări, poveţe, este logică, într-adevăr, dar ascunsă. El vorbea de la Duhul Sfânt şi totul era spre folosul ucenicilor lui.
(Starețul Varsanufie de la Optina, Editura Doxologia, Iași, 2011, pp. 142-143)
Categoria: Articole
Cautare:
Ce ajung sa inteleaga sfintii?
Vizualizari: 694
Id: 16317
Imagine:
Share:
„Vesnica pomenire!”
Ce înseamnă literele IC XC / NI KA ?
Reguli pentru crestinii care merg duminica la Biserica
Cum trebuie sa se incheie fiecare rugaciune crestina?
Pietism, zelotism, intelectualism, hipercriticism
Usa pocaintei
Ce urăm de zilele sfinților?
L-am rugat pe Dumnezeu
Puterea celor 40 de liturghii si parastase
Text
-
Calendar ortodox
Cântări și pricesne
Cărți epub
Cărți epub rusă
Cărți online
Cărți pdf
Evanghelii duminicale
Articole
Rugăciuni
Slujbe și rânduieli
Versuri colinde
Viețile Sfinților
-
Predici
Părinți duhovnicești
Rugăciuni
Cântări bisericești
Slujbe
Cărți
Colinde
Radiouri online
Arhivă emisiuni radio
Video Software
Căutare avansată
webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @)
Facebook:
facebook.com/
resurseortodoxero
Youtube: youtube.com/@resurse-ortodoxe
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.