Riturile exorcizării alcătuiesc prima parte a ritualului botezului pe o găsim chiar în cele mai vechi descrieri ale acestei sfinte taine, importanța și necesitatea lor fiind arătată de Sfinții Părinți precum Sfântul Chiril al Ierusalimului: „… Primește cu râvnă exorcismele! Și dacă ți se suflă peste față dacă ești exorcizat, acestea sunt spre mântuirea ta… Aurul nu poate fi curățit de materiile străine fără foc. Tot astfel, fără exorcisme nu poate fi curățit sufletul. Exorcismele sunt dumnezeiești, căci sunt adunate din dumnezeieștile Scripturi…” .
Exorcismele erau citite de exorciști cu mult înainte de săvârșirea botezului propriu-zis și anume în tot decursul Părăsimilor (Postul Paștelui), concomitent cu instruirea candidaților înscriși pentru Botez încă de la începutul postului Paștelui, în fiecare zi după audierea catehezei respective, catehumenii erau trimiși la exorciști, deoarece rugăciunile de exorcizare prescrise de ritual se citeau, de regulă, de șapte ori la rând (în șapte zile consecutive) pentru fiecare candidat la botez.
Această pregătire a celor ce doreau botezul se făcea nu întâmplător în această perioadă a postului Paștelui, fiind o perioadă în care asceza și pocăința erau intensificate iar sufletul cel doritor de Hristos era curățit de păcate pentru a-L putea primi deplin pe Cel ce S-a afundat în apele pline de păcate ale Iordanului pentru a le curăți, S-a răstignit pe Cruce și a pironit neascultarea noastră și a Înviat ca un Dumnezeu aducând eliberarea de sub tirania păcatului și înfierea în Dumnezeu. La capătul acestui drum ascetic, după înscrierea în rândul catehumenilor, săvârșirea ritualului de exorcizare, mărturisirea de credință în fața arhiereului, catehumenul era botezat în noaptea Învierii Domnului ca o încununare a dorinței de a urma lui Hristos, născându-se ca un mărturisitor al celui mai mare temei al credinței, Învierea lui Hristos.
Astfel exorcismele sunt rugăciuni în care preotul Îl roagă pe Dumnezeu să izgonească de la catehumen toată puterea și influența cea rea a diavolului, sub a cărui stăpânire a căzut omul prin păcatul originar. Aceste rugăciuni se săvârșeau în vechime de către exorciști, adică acei clerici inferiori anume investiți cu darul alungării duhurilor rele sau de către preot, și erau rostite pe parcursul a șapte zile, iar în ziua botezului arhiereul sau preotul le citea din nou. Astăzi aceste rugăciuni se citesc toate în ziua botezului, deoarece s-a restrâns perioada de pregătire a catehumenilor dat fiind faptul că majoritatea celor botezați sunt copii, iar instituția catehumenatului din primele secole creștine a dispărut.
Categoria: Liturgica
Cautare:
Ce sunt rugaciunile de exorcizare?
Vizualizari: 815
Id: 25784
Imagine:
Share:
De ce se canta „Fericirile” (Antifonul al III - lea), in cadrul Sfintei Liturghii?
Rugaciune la iesirea din biserica
Cum se talcuieste Antifonul al II - lea, „Unule Nascut...”?
Rugaciune pentru tamaduirea mandriei
Rugaciunea Cuviosului Arsenie cel Mare pentru daruirea smereniei
Rugaciune catre Sfanta Treime a Parintelui Sofronie de la Essex
Rugaciune pentru bolnavi, catre Sfantul Efrem cel Nou
Acatistul Sfantului Cuvios Simeon, izvoratorul de mir si al fiului sau, Sfantul Cuvios Sava
Condacul Sfantului Cuvios Vasile Marturisitorul, glasul al 2-lea. Podobie: Cele de sus cautand...
Suita liturgica „Doamne al puterilor...”
Rugaciunea „Cuvine-se cu adevarat”
Rugaciune catre Sfantul Modest grabnic ajutator pentru animalele bolnave din gospodarie
Rugaciune catre Cuviosul Moise Arapul pentru vindecarea de patima bauturii
Troparul Sfantului Ioan Rusul
Text
-
Calendar ortodox
Cântări și pricesne
Cărți epub
Cărți epub rusă
Cărți online
Cărți pdf
Evanghelii duminicale
Articole
Rugăciuni
Slujbe și rânduieli
Versuri colinde
Viețile Sfinților
-
Predici
Părinți duhovnicești
Rugăciuni
Cântări bisericești
Slujbe
Cărți
Colinde
Arhivă emisiuni radio
Video Software
Căutare avansată
webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @)
Facebook:
facebook.com/
resurseortodoxero
Youtube: youtube.com/@resurse-ortodoxe
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.