Pe de altă parte, avem altă realitate: tinerii mai însetaţi de Dumnezeu, care merg la mănăstiri, care au un duhovnic călugăr, se aprind de dorul călugăriei, nu întotdeauna cu focul cel adevărat, ci dintr-o emoţie firească până la urmă, asupra căreia ne atenţionează Sfinţii Părinţi. Acest foc se poate aprinde în inima orişicui sau să i se pară că s-a aprins în el dragostea de monahism, iar ea, desigur, are nevoie să fie verificată.
Asistăm la următorul fenomen: tineri şi tinere, care nici nu se căsătoresc, dar nici nu se călugăresc, trăind într-o nedumerire permanentă. Avem oameni care oscilează între aceste două alegeri, până când ajung să cunoască o stare nu departe de boală. Şi-atunci, trecând dintr-o extremă într-alta, tânărul necunoscător, neîncercat în viaţa duhovnicească, încearcă să-şi urmeze duhovnicul pe care îl iubeşte, duhovnic care este călugăr, prin a-şi face cunoscută dorinţa sa de a se călugări, dorinţă care este însă întâmpinată cu ostilitate de către părinţi, de către prieteni, de către unii din profesorii de la şcoală, de către unii preoţi de mir sau chiar călugări mai în vârstă. Acest conflict, la un moment dat, devine aproape de nedezlegat, încât tânărul nu mai ştie pe cine să creadă şi pe cine să urmeze.
Iată de ce am deschis această discuţie foarte delicată. Delicată, pentru că vorbim despre cămara cea de taină a vieţii duhovnicești, despre foişorul în care stă ascunsă fecioara cea cuminte a Bisericii - sufletul îndrăgostit de Dumnezeu care nu voieşte să se descopere pe sine lumii, care voieşte să-şi aştepte mirele în curăţie şi smerenie, în taină. Acesta este monahismul.
(Ieromonah Savatie Baștovoi, Singuri în fața libertății, Editura Cathisma, București, 2009, pp. 61-62)
Categoria: Articole
Cautare:
Chemarea cea adevarata
Vizualizari: 887
Id: 12495
Imagine:
Share:
„Vesnica pomenire!”
Ce înseamnă literele IC XC / NI KA ?
Reguli pentru crestinii care merg duminica la Biserica
Cum trebuie sa se incheie fiecare rugaciune crestina?
Pietism, zelotism, intelectualism, hipercriticism
Usa pocaintei
Ce urăm de zilele sfinților?
L-am rugat pe Dumnezeu
Puterea celor 40 de liturghii si parastase
Text
-
Calendar ortodox
Cântări și pricesne
Cărți epub
Cărți epub rusă
Cărți online
Cărți pdf
Evanghelii duminicale
Articole
Rugăciuni
Slujbe și rânduieli
Versuri colinde
Viețile Sfinților
-
Predici
Părinți duhovnicești
Rugăciuni
Cântări bisericești
Slujbe
Cărți
Colinde
Arhivă emisiuni radio
Video Software
Căutare avansată
webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @)
Facebook:
facebook.com/
resurseortodoxero
Youtube: youtube.com/@resurse-ortodoxe
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.