Într-o paradoxală răsturnare a comportamentului său, ispita căreia omul îi cade pradă aici este aceeaşi care se ascunde în excesul lipsit de măsură al postirii: slava deşartă şi mândria. Comune amândurora le este arbitrariul egolatru. Dacă în primul caz omul se întăreşte doar trupeşte şi dintr-odată se socoteşte drept cine ştie cine, în cazul al doilea, devenit (aproape) independent faţă de mâncare, el se hrăneşte mult mai subtil din propria sa pretinsă desăvârşire. Avvei Evagrie nu i-a scăpat felul în care aici un demon întinde mâna altui demon:
„Gândurilor slavei deşarte care se sârguiesc ca prin posomorală să facă arătat postul nostru, astfel încât, dezlegată şi eliberată de gândurile lăcomiei pântecelui, mintea să fie legată şi ţinută de gândul slavei deşarte; lucru pe care necuraţii demoni se luptă să-l facă pentru ca mintea să nu poată sta în picioare şi să-şi înalţe privirea spre Dumnezeu ridicându-se mai presus de gânduri:
«Când postiţi, nu fiţi posomorâţi ca făţarnicii; că ei îşi mânjesc feţele ca să le arate oamenilor că ţin post; adevăr vă grăiesc, îşi iau plata lor»" (Mt 6, 16).
În ispitele nebuniei/lăcomiei pântecelui ni se descoperă astfel în mod paradoxal criza omului „de la Adam şi Eva" încoace. Căci atât în încălcarea arbitrară a tradiţiei Părinţilor, care are în vedere o dietă raţională şi ordonată, cât şi în îmbuibarea destrăbălată, omul se rupe de Dumnezeu şi de aproapele său, fie din mândrie şi vanitate, fie prin zgârcenie, griji materiale etc. Nebunia/lăcomia pântecelui este astfel o criză a existenţei personale în forma ei originară. Dacă mândria zideşte doar pe el însuşi, lăcomia pântecelui înecată în griji şi-a pierdut orice încredere într-un temei susţinător. În fond însă şi una şi alta se repliază pe sinele propriu, pe acea trestie clătinată care n-a susţinut pe nimeni, dar pe care toţi cred că o ţin în mâini ca pe o ultimă certitudine.
(Ieroschimonah Gabriel Bunge, Gastrimargia sau nebunia pântecelui — ştiinţa și învăţătura Părinţilor pustiei despre mâncat şi postit plecând de la scrierile avvei Evagrie Ponticul, traducere pr. Ioan Moga, Editura Deisis, Sibiu, 2014, pp. 74-75)
Categoria: Articole
Cautare:
Criza omului „de la Adam si Eva" incoace
Vizualizari: 730
Id: 13358
Imagine:
Share:
Rugaciunea are vreo piedica in afara de vointa noastra?
Calugaria este fericire?
Unde sa gasim calea adevarata spre fericire?
Dumnezeu nu este numai Creator, ci si Tata, adica cea mai draga si mai apropiata rudenie
Sa traim pe pamant pentru ceruri
„Vesnica pomenire!”
Ce înseamnă literele IC XC / NI KA ?
Reguli pentru crestinii care merg duminica la Biserica
Cum trebuie sa se incheie fiecare rugaciune crestina?
Pietism, zelotism, intelectualism, hipercriticism
Usa pocaintei
Ce urăm de zilele sfinților?
L-am rugat pe Dumnezeu
Semnificatia zilelor din Saptamana Mare - Pr Teofil Paraian
Text
-
Calendar ortodox
Cântări și pricesne
Cărți epub
Cărți epub rusă
Cărți online
Cărți pdf
Evanghelii duminicale
Articole
Rugăciuni
Slujbe și rânduieli
Versuri colinde
Viețile Sfinților
-
Predici
Părinți duhovnicești
Rugăciuni
Cântări bisericești
Slujbe
Cărți
Colinde
Arhivă emisiuni radio
Video Software
Căutare avansată
webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @)
Facebook:
facebook.com/
resurseortodoxero
Youtube: youtube.com/@resurse-ortodoxe
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.