Deci, cine voieşte să împace cu adevărat pe Dumnezeu, să ştie că nu este alt chip decât săvârşirea dragostei, dar să nu fie goală sau seacă, ci să urmeze cu faptele. Căci dragostea nu este desăvârşită decât cum a spus acelaşi Ioan: „Fiii mei! Să nu iubim cu cuvinte numai, ci şi cu faptele şi adevărul; fiindcă cel ce are bunătăţile lumii şi vede în nevoie pe aproapele şi nu-l ajută, cum este într-însul dragostea lui Dumnezeu?”
În şase feluri săvârşeşti această faptă bună, adică: să iubeşti; să sfătuieşti, să ajuţi, să rabzi, să ierţi şi să dai bună pildă prin cuvinte dumnezeieşti şi cu fapte bune. Deci, cine are mai multe lucrări decât acestea, are şi multă dragoste; iar cel ce are mai puţine, are dragoste puţină. Că unii iubesc, dar dragostea lor nu merge mai departe. Altora le place a sfătui bine, dar nu pun mâna în pungă să ajute cu milostenie. Alţii iubesc a povăţui şi a milui, însă nu rabdă ocara şi boala aproapelui, nici păzesc porunca Apostolului, care zice: „Purtaţi unii altora sarcinile şi aşa împliniţi Legea lui Hristos”. Alții rabdă ocările cu îngăduire, dar nu iartă cu îndurare. Şi chiar de nu au urâciune în inimă, nu arată faţa veselă. Aceştia, deşi păzesc pe cea dintâi, la cea de a doua greşesc şi nu ajung la săvârşirea faptei bune. Sunt iarăşi alţii care fac pe toate cele de mai sus, dar nu sfătuiesc pe aproapele cu cuvinte şi exemple bune care este cea mai aleasă parte a dragostei. Deci, după această rânduială, poate fiecare să se cerceteze pe sine, ca să ştie cât este părtaş de dragoste şi cât este lipsit de ea. Că cel ce iubeşte se află în treapta cea dintâi. Cine sfătuieşte este în cea de a doua. Cine ajută este la a treia. Cine rabdă, la a patra. Cine primeşte ocara şi iartă din inimă, la a cincea. Cine întăreşte şi sfătuieşte pe aproapele cu cuvinte, pilde bune şi cu viaţa lui bună, (care este faptă a oamenilor desăvârşiţi şi apostoliceşti), să ştie că a ajuns la înălţimea acestei fapte bune.
(Agapie Criteanu, Mântuirea păcătoșilor, Editura Egumenița, 2009, pp. 293-294)
Categoria: Articole
Cautare:
Cum sa-L impacam pe Dumnezeu
Vizualizari: 693
Id: 10017
Imagine:
Share:
Cum se cuvine sa se aleaga nasii la botez si la cununie?
Calea pe care sufletul si-o alege aici, o va urma si-n vesnicie
Fiecare tanar trebuie sa se nevoiasca cu marime de suflet
Viata monahala este mai inalta decat cea in casatorie?
Tu l-ai judecat, el se pocaieste, si tu ramai ca un prost, osandit
„Vesnica pomenire!”
Ce înseamnă literele IC XC / NI KA ?
Reguli pentru crestinii care merg duminica la Biserica
Cum trebuie sa se incheie fiecare rugaciune crestina?
Pietism, zelotism, intelectualism, hipercriticism
Usa pocaintei
Ce urăm de zilele sfinților?
L-am rugat pe Dumnezeu
Semnificatia zilelor din Saptamana Mare - Pr Teofil Paraian
Text
-
Calendar ortodox
Cântări și pricesne
Cărți epub
Cărți epub rusă
Cărți online
Cărți pdf
Evanghelii duminicale
Articole
Rugăciuni
Slujbe și rânduieli
Versuri colinde
Viețile Sfinților
-
Predici
Părinți duhovnicești
Rugăciuni
Cântări bisericești
Slujbe
Cărți
Colinde
Arhivă emisiuni radio
Video Software
Căutare avansată
webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @)
Facebook:
facebook.com/
resurseortodoxero
Youtube: youtube.com/@resurse-ortodoxe
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.