Cine vrea să privegheze în fiecare seară trebuie să fie cumpătat şi la mâncare. Sau cel puţin să nu mănânci înainte de priveghere, ci mănâncă la trapeză cât ai nevoie, astfel încât atunci când începe privegherea, mâncarea să fie mistuită. Sfinţii Părinţi le-au rânduit pe toate cu înţelepciune. De la ora mesei până când începe privegherea, trec exact atâtea ore câte sunt necesare pentru mistuirea hranei. Dar dacă eşti lacom la mâncare şi înainte de priveghere mănânci din nou, ei! atunci să nu aştepţi rugăciune. Deoarece este firesc ca stomacul îngreuiat să pricinuiască crampe sau somn.
Cel care vrea să privegheze în fiecare noapte trebuie să se odihnească mai întâi câteva ore. De obicei, monahul împarte somnul în două. O jumătate înainte de a priveghea şi cealaltă jumătate după aceea. În total trupul cere de la cinci până la şapte ore de somn. Iar cei care nu pot să se odihnească de două ori trebuie să doarmă acest timp tot odată.
Când ai un program de odihnă stabil, atunci şi privegherea se săvârşeşte cum trebuie. Ia aminte tu însuţi la aceasta şi vei vedea că atunci când ţi se va întâmpla vreodată să te odihneşti mai puţin, de îndată ce vei începe privegherea, vei simţi toropeală, moleşeală şi acedie. Dar şi atunci când vei dormi mai mult decât trebuie, vei simţi greutate, buimăceală, acedie. Aici se potriveşte spusa: „Cel mai bun lucru este să existe măsură în toate”.
Dar indispoziţia este pricinuită şi de schimbarea timpului. Şi căldura foarte mare pricinuieşte moleşeală şi somn, dar şi frigul peste măsură. Stareţul nostru ne spunea că perioadele cele mai bune pentru rugăciune sunt primăvara şi toamna. De aceea, în aceste anotimpuri sileşte-te cât mai mult pe tine însuţi, ca să ai rezerve.
Cel care vrea să privegheze trebuie să evite pe cât îi stă în putinţă vorbirea in deşert.
(Monahul Iosif Dionisiatul, Starețul Haralambie – Dascălul rugăciunii minții, traducere și editare de Ieroschimonah Ștefan Nuțescu, Editura Evanghelismos, București, 2005, pp. 220-221)
Categoria: Articole
Cautare:
Cum sa ma pregatesc pentru rugaciunea de noapte?
Vizualizari: 715
Id: 5616
Imagine:
Share:
Trecand cu rabdare prin ispite, Il bucuram pe Dumnezeu
„Fericiti cei ce plang” - in contradictie „Bucurati-va!”?
Din fericirea lumeasca iese stresul lumesc
Adevarata bucurie
In fiecare clipa si ora, sa cautam orice prilej sa spunem rugaciunea
„Vesnica pomenire!”
Ce înseamnă literele IC XC / NI KA ?
Reguli pentru crestinii care merg duminica la Biserica
Cum trebuie sa se incheie fiecare rugaciune crestina?
Pietism, zelotism, intelectualism, hipercriticism
Usa pocaintei
Ce urăm de zilele sfinților?
L-am rugat pe Dumnezeu
Puterea celor 40 de liturghii si parastase
Text
-
Calendar ortodox
Cântări și pricesne
Cărți epub
Cărți epub rusă
Cărți online
Cărți pdf
Evanghelii duminicale
Articole
Rugăciuni
Slujbe și rânduieli
Versuri colinde
Viețile Sfinților
-
Predici
Părinți duhovnicești
Rugăciuni
Cântări bisericești
Slujbe
Cărți
Colinde
Radiouri online
Arhivă emisiuni radio
Video Software
Căutare avansată
webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @)
Facebook:
facebook.com/
resurseortodoxero
Youtube: youtube.com/@resurse-ortodoxe
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.