Dacă rămânem numai cu suspiciunea de noi și nădejdea în Dumnezeu, așa de necesare în acest război, nu numai că nu vom învinge, dar vom și cădea în multe rele. Deci, pe lângă acestea, mai e nevoie și de formarea și de instrucțiunea noastră, cum am spus la început. Acesta-i al treilea lucru. Ea se adresează minții și voinței. Trebuie să ferim mintea de neștiință. Ignoranța este un mare dușman al minții. O întunecă și o oprește de la orice cunoaștere a adevărului, obiectul ei de preferință.
De aceea, trebuie s-o educam în așa fel, încât sa fie în stare a discerne bine binele necesar nouă pentru curățirea sufletului nostru de patimi și să-l împodobim cu virtuți.
Două sunt căile pentru curățirea și luminarea minții. Prima, și cea mai importantă, este calea rugăciunii. Cu rugăciunea ajungem la Sfântul Duh și-L înduplecăm să se îndure a revărsa peste noi și în sufletele noastre dumnezeiasca Lui Lumină. Iar El va face aceasta dacă cerem cu nădejde de la Dumnezeu, numai de la El, dacă facem voia Lui cea sfântă și dacă supunem tot ce avem părerii, experienței și sfatului Părinților noștri spirituali.
A doua cale este cea a unui continuu exercițiu de atentă reflecție și contemplație a acelor lucruri încât s-ajungem a recunoaște clar ce-i bun și ce-i rău; nu după simțuri și după concepția lumii, ci după dreapta judecată și adevărul Duhului Sfânt. Adică, adevărul Scripturilor inspirate de Dumnezeu, al Sfântului Duh, Cel ce a insuflat pe Sfinții Părinți și Dascăli ai Bisericii noastre. Fiindcă atunci când aceasta reflecție și contemplație este dreaptă, sănătoasă, ne da putința să vedem limpede ceea ce este lucru de nimic, deșert, fals, toate aceste lucruri pe care lumea oarbă și coruptă le iubește și aleargă după ele pe toate căile.
Adică, plăcerile și bunurile lumii nu sunt altceva decât vanitatea și moartea sufletului, insultele ce ni le aduce lumea, ne produc adevărată mărire; necazurile ne fac bucurie; iar faptul că iertăm dușmanilor noștri și le facem bine este o mărinimie de suflet și dovada cea mai mare de asemănarea cu Dumnezeu.
(Nicodim Aghioritul, Războiul nevăzut, Editura Egumenița, Galați, pp. 24-25)
Articolul apare online prin efortul editorilor site-ului doxologia.ro.
Categoria: Articole
Cautare:
Cum sa ne ordonam gandirea ca s-o ferim de ignoranta
Vizualizari: 761
Id: 8057
Imagine:
Share:
„Vesnica pomenire!”
Ce înseamnă literele IC XC / NI KA ?
Reguli pentru crestinii care merg duminica la Biserica
Cum trebuie sa se incheie fiecare rugaciune crestina?
Pietism, zelotism, intelectualism, hipercriticism
Usa pocaintei
Ce urăm de zilele sfinților?
L-am rugat pe Dumnezeu
Semnificatia zilelor din Saptamana Mare - Pr Teofil Paraian
Text
-
Calendar ortodox
Cântări și pricesne
Cărți epub
Cărți epub rusă
Cărți online
Cărți pdf
Evanghelii duminicale
Articole
Rugăciuni
Slujbe și rânduieli
Versuri colinde
Viețile Sfinților
-
Predici
Părinți duhovnicești
Rugăciuni
Cântări bisericești
Slujbe
Cărți
Colinde
Arhivă emisiuni radio
Video Software
Căutare avansată
webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @)
Facebook:
facebook.com/
resurseortodoxero
Youtube: youtube.com/@resurse-ortodoxe
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.