Cum se raportează musulmanii la Duhul Sfânt, a Treia Persoană a Dumnezeirii
„Mângâietorul" - făgăduit de Hristos/ Duhul Sfânt pentru musulmani este Mahomed...
În privinţa naşterii lui Mahomed, poetul arab Hassan-ibn-Thabit scrie: „Eram copil. Aveam pe atunci şapte sau opt ani. I-am auzit pe evreii din Medina care se adunaseră şi vorbeau cu voce tare pe strada lor. Unul dintre ei s-a urcat pe un acoperiş şi i-a chemat pe coreligionarii săi îndemnându-i să se apropie. Când toţi evreii au ieşit în stradă, cel care se urcase pe acoperiş i-a anunţat: «în această noapte, steaua care vesteşte naşterea lui Ahmed a apărut pe cer. Ahmed s-a născut!» [...]
În Evanghelia după Sfântul Ioan, Iisus anunţă pe ucenicii Săi că va muri, dar că El va trimite un Paraclet, adică un mângâietor. „Dacă Mă iubiţi, veţi păzi poruncile Mele; şi Eu îl voi ruga pe Dumnezeu Tatăl şi El vă va da un alt Paraclet, ca El să fie cu voi pentru totdeauna... Nu vă voi lăsa orfani”. Cuvântul grecesc paracletos se tălmăceşte prin mângâietor, apărător, avocat, sfătuitor, asistent. Iisus îi anunţă, deci, pe ucenicii Săi că le va trimite un paracletos, care va rămâne cu cei credincioşi şi cu ucenicii Săi pentru totdeauna. Acest paracletos, mijlocitor al oamenilor la Dumnezeu, acest mângâietor care va apărea după răstignirea lui Hristos şi înălţarea Sa la cer, este Duhul Sfânt. Aceasta este interpretarea creştină. Duhul Sfânt S-a pogorât peste credincioşi, aşa cum Hristos a făgăduit, la cincizeci de zile după învierea Sa. Musulmanii nu au citit însă Paracletos, ci Periclitos cuvânt care înseamnă exact: Ahmed ori Mahomed. Mahomed ori „cel mai lăudat” este superlativul cuvântului „ahmed = lăudat”, care în greceşte se spune periclitos. Dacă iudeii din Medina citiseră ei înşişi periclitos în primele cinci cărţi ale Bibliei ori Pentateuhul, aveau dreptate să anunţe naşterea lui Mahomed ori Ahmed.
(C.V. Gheorghiu, Viața lui Mahomed, Editura Sophia, 2016, pp. 51-52)
Categoria: Articole
Cautare:
Cum se raportează musulmanii la Duhul Sfânt
Vizualizari: 142
Id: 31217
Imagine:
Share:
„Vesnica pomenire!”
Ce înseamnă literele IC XC / NI KA ?
Reguli pentru crestinii care merg duminica la Biserica
Cum trebuie sa se incheie fiecare rugaciune crestina?
Pietism, zelotism, intelectualism, hipercriticism
Usa pocaintei
Ce urăm de zilele sfinților?
L-am rugat pe Dumnezeu
Semnificatia zilelor din Saptamana Mare - Pr Teofil Paraian
Text
-
Calendar ortodox
Cântări și pricesne
Cărți epub
Cărți epub rusă
Cărți online
Cărți pdf
Evanghelii duminicale
Articole
Rugăciuni
Slujbe și rânduieli
Versuri colinde
Viețile Sfinților
-
Predici
Părinți duhovnicești
Rugăciuni
Cântări bisericești
Slujbe
Cărți
Colinde
Arhivă emisiuni radio
Video Software
Căutare avansată
webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @)
Facebook:
facebook.com/
resurseortodoxero
Youtube: youtube.com/@resurse-ortodoxe
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.