Înaintea voastră, turmă numită cu numele lui Hristos, în acest potir, se află Dumnezeiescul Trup şi Dumnezeiescul Sânge al Domnului nostru Iisus Hristos, şi voi v-aţi pregătit prin postire şi mărturisire pentru primirea acestor Sfinte, Fără de moarte şi de viaţă Făcătoare Taine. Ca să le primiţi cu vrednicie, de la fiecare dintre voi se cere: în primul rând, credinţa de o copilărească simplitate a inimii că sub chipul pâinii şi vinului primiţi însuşi Preacuratul Trup şi Însuşi Preacuratul Sânge al Mântuitorului, că îl primiţi cu gura în inima voastră pe Însuşi Mântuitorul, deveniţi un trup şi un sânge cu El, un duh cu El, precum este scris: „suntem mădulare ale trupului Lui, din carnea Lui şi din oasele Lui” (Efes. 5, 30); „cel ce mănâncă trupul Meu şi bea sângele Meu rămâne întru Mine şi Eu întru el” (In 6, 56), şi „cel ce se alipeşte de Domnul este un duh cu Domnul” (I Cor. 6, 17), căci în această părticică a Trupului şi Sângelui lui Hristos pe care o primiţi se află întreg Iisus Hristos, ca sufletul în trup.
Se cere de la voi, în al doilea rând, nădejde desăvârşită şi neclintită în milostivirea Mântuitorului, în aceea că El, ca şi cu un foc dumnezeiesc, arde şi curăţeşte cu Sângele Său toate păcatele voastre; ca atare, fiecare din voi, recunoscându-şi nevrednicia de a primi Dumnezeieştile Taine, să se încredinţeze deplin milostivirii Domnului, ca El însuşi, cu harul Său, să vă facă vrednici de primirea Sfintelor Sale Taine; fiecare să aibă nădejde; nimeni să nu se clatine, să nu se descurajeze, să nu se trândăvească atunci când se gândeşte la ticăloşia şi netrebnicia sa; din potir ni se dă tuturor mila Stăpânului, şi iertare mare, şi curăţirea de păcate. Trebuie doar să credeţi şi să nădăjduiţi.
În al treilea rând, se cere faţă de Mântuitorul dragoste mare, fierbinte, îngerească din partea celor ce se împărtăşesc; la dragostea Domnului fiecare trebuie să răspundă cu dragoste: gândiţi-vă ce iubire dumnezeiască faţă de noi, păcătoşii, s-a descoperit prin faptul că Însuşi Dumnezeu, întrupându-Se pentru noi, pătimind, murind şi înviind, ne-a dat nouă spre mâncare şi băutură Trupul şi Sângele Său cel Dumnezeiesc, iar prin aceasta S-a unit cu noi în chipul cel mai strâns cu putinţă, făcându-ne părtaşi dumnezeieştii firi! Ce mamă, ce tată şi-au iubit vreodată copiii aşa cum ne iubeşte Domnul pe noi? Şi de ce Se uneşte Domnul cu noi prin Sfintele Taine? Ca să ne curăţească de întinăciunea păcatelor - întinăciune decât care nu este alta mai scârboasă şi ucigaşă, ca să ne împărtăşească sfinţenia Sa, viaţa Sa cea dumnezeiască, pacea, bucuria, uşurimea, dulceaţa, libertatea, decât care nu este nimic mai scump, mai dorit pe lume; ca odată curăţiţi de păcate, schimbaţi, înnoiţi, să ne ia la El în cer, în viaţa veşnică, în veşnica fericire, căci cu păcate, cu patimi, nimeni nu poate să fie în Rai: Cel ce mănâncă Trupul Meu şi bea Sângele Meu are viaţă veşnică, spune Domnul, şi Eu îl voi învia în ziua cea de apoi (In 6, 54).
Aşadar, voi, cei ce vă veţi împărtăşi cu Dumnezeieştile Taine, să vă înflăcăraţi inimile cu dragostea de Mântuitorul. Duhule Sfinte, Mângâietorule, Vistierul bunătăţilor, varsă dragostea Ta în inimile noastre!
În al patrulea rând, se cere de la noi schimbarea inimii. Până acum, mulţi dintre noi au iubit păcatul, au tot făcut, cu voie şi fără voie, păcatul; acum străduiţi-vă să-l urâţi din răsputeri, fiindcă el este odraslă a diavolului, împotrivire faţă de Dumnezeu; străduiţi-vă să schimbaţi totul chiar în adâncul sufletului vostru. O să gustaţi Trupul şi Sângele Mielului Dumnezeiesc, Domnului Iisus Hristos, Celui blând şi fără de răutate: să fiţi, deci, şi voi miei blânzi, fără de răutate, răbdători, supuşi voii lui Dumnezeu, Bisericii, voii părinţilor şi mai-marilor voştri. Veţi primi Trupul şi Sângele Mântuitorului, iar El e cu totul dragoste, şi vrăjmăşia, răutatea îi sunt potrivnice: să ne străduim, deci, şi noi să trăim în dragoste; când vi se face supărare iertaţi, cu rău pentru rău să nu răsplătiţi, nici cu necaz pentru necaz. Vă apropiaţi de Domnul, Împăratul Ceresc, Care ne duce pe toţi la cer: străduiţi-vă să cugetaţi la cele de Sus, străduiţi-vă să dobândiţi obiceiurile cereşti; părăsiţi împătimirea de lucrurile pământeşti, care sunt stricăcioase şi înrobesc şi strică sufletele; îndrăgiţi patria de Sus, cetatea Ierusalimului de Sus, unde sunt Maica lui Dumnezeu şi sfinţii şi spre care trebuie să năzuim toţi; părăsiţi cu toţii necurăţiile şi patimile păcătoase; fiecare să dea dovadă de schimbare în bine, fiecare să dea dovadă de îndreptare; fiecare să aducă roadă de fapte bune Stăpânului; fiecare să facă roade vrednice de pocăinţă. Doamne! Tu însuţi schimbă-ne, Tu însuţi înnoieşte-ne!
În al cincilea şi ultimul rând, pentru păstrarea acestui dar ceresc - Preacuratul Trup şi Preacuratul Sânge al lui Hristos — se cere de la noi luare-aminte la sine, la gândurile noastre, la inima noastră, la toate simţămintele şi înclinările ei, se cere de la noi înfrânarea dorinţelor şi năzuinţelor ei păcătoase, precum şi înfrânarea în mâncare şi băutură, înfrânarea de la vorbirea deşartă, de la cuvintele murdare, de la înjurături şi de la orice fel de minciună: pe scurt, fiecare să se ferească de ceea ce e potrivnic lui Hristos, Mântuitorul sufletelor noastre. Amintiţi-vă că prin împărtăşanie Domnul vă îndumnezeieşte, făcându-vă dumnezeieşti: dumnezeieşte să vă şi străduiţi a trăi, întru toată sfinţenia, dreptatea şi adevărul. Sunteţi fii ai lui Dumnezeu şi ai lui Hristos: ce fel de vieţuire credeţi că li se cade fiilor lui Dumnezeu?
Pe toţi să vă învrednicească Domnul a primi cu vrednicie şi bună rodnicie Dumnezeieştile Taine. Cine mănâncă şi bea Dumnezeiescul Trup şi Dumnezeiescul Sânge cu nevrednicie, osândă îşi bea şi îşi mănâncă (v. I Cor. 11, 29), zice Sfântul Apostol Pavel. Aşadar, cu credinţă şi cu dragoste să ne apropiem, ca să fim părtaşi vieţii veşnice. Amin.
(Sfântul Ioan de Kronstadt, Cuvinte la Postul Mare, Editura Sophia, București, 2013)
Articolul apare online prin efortul editorilor site-ului doxologia.ro.
Categoria: Articole
Cautare:
Cuvant la Impartasirea cu Sfintele Taine
Vizualizari: 846
Id: 16293
Imagine:
Share:
„Vesnica pomenire!”
Ce înseamnă literele IC XC / NI KA ?
Reguli pentru crestinii care merg duminica la Biserica
Cum trebuie sa se incheie fiecare rugaciune crestina?
Pietism, zelotism, intelectualism, hipercriticism
Usa pocaintei
Ce urăm de zilele sfinților?
L-am rugat pe Dumnezeu
Semnificatia zilelor din Saptamana Mare - Pr Teofil Paraian
Text
-
Calendar ortodox
Cântări și pricesne
Cărți epub
Cărți epub rusă
Cărți online
Cărți pdf
Evanghelii duminicale
Articole
Rugăciuni
Slujbe și rânduieli
Versuri colinde
Viețile Sfinților
-
Predici
Părinți duhovnicești
Rugăciuni
Cântări bisericești
Slujbe
Cărți
Colinde
Arhivă emisiuni radio
Video Software
Căutare avansată
webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @)
Facebook:
facebook.com/
resurseortodoxero
Youtube: youtube.com/@resurse-ortodoxe
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.