www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugăciuni, filme, cărți, conferințe ortodoxe

CUVIOSUL EUSTATIE PROTOPSALTUL :: Pateric romanesc

CUVIOSUL EUSTATIE PROTOPSALTUL :: Pateric romanesc


CUVIOSUL EUSTATIE PROTOPSALTUL -
Manastirea Putna


(secolele XV-XVI)


Cuviosul monah Eustatie a fost cel mai mare protopsalt al secolului al XVI-lea, cunoscut in manastirile din Moldova. Se crede ca era cu metania din Manastirea Neamt. Apoi, venind la Putna cu arhimandritul Ioasaf, a cantat slujba sfintirii bisericii, la 3 septembrie 1470, in prezenta marelui ctitor, a celor 64 de slujitori si a zeci de mii de credinciosi.


Fericitul Eustatie ducea o nevointa cu totul aleasa, in post, in rugaciune si in negraita bucurie a Duhului Sfant. Din aceasta duhovniceasca bucurie a inimii sale izvorau acele cuvioase cantari bisericesti de lauda lui Dumnezeu, care au mangaiat inimile calugarilor si au impodobit slujbele din biserica Manastirii Putna aproape o jumatate de secol. Acest vestit protopsalt avea si multa invatatura de carte. Cunostea bine limbile greaca si slavona si stia toate cantarile compuse de marii sfinti si protopsalti bizantini si atoniti, ca: Ioan Damaschin, Roman Melodul, Ioan Cucuzel si multi altii. El nu numai ca executa frumos cantarile bisericesti pe muzica psaltica, dar si compunea personal pe note unele stihuri, marimuri, heruvice si axioane. Era inca si iscusit caligraf, copiind mai multe carti de psaltichie pe care apoi le impodobea cu alese miniaturi.


Dintre toate acestea se mai pastreaza astazi, in biblioteca Manastirii Putna, un singur Irmologhion copiat de mainile sale la sfarsitul secolului al XV-lea. Unele din cantari, care sunt compozitii personale, poarta titlul “Facerea lui Eustatie”. Celelalte carti copiate de el au ajuns in posesia ucenicilor sai si s-au pierdut cu timpul.


Protopsaltul Eustatie a fost unul din cei dintai dascali ai “scolii de gramatica” din Manastirea Putna, intemeiata dupa anul 1470 din porunca lui Stefan cel Mare. El preda calugarilor gramatica muzicii psaltice si cantarile pe cele opt glasuri, fiind numit de ucenicii sai “ritor, domesticus, dascal si protopsalt”. Numele sau se facuse cunoscut in toate manastirile din Moldova si la curtea marelui voievod, care il pretuia in chip deosebit si adeseori venea la Putna sa-l asculte cum lauda pe Dumnezeu. Era cunoscut, de asemenea, in manastirile din Athos si era numarat printre cei mai vestiti protopsalti ai Patriarhiei de Constantinopol, cu numele de “Eustatie de la Putna”.


Timp de peste 40 de ani cat s-a nevoit la Manastirea Putna, Cuviosul Eustatie a crescut duhovniceste ca la o suta de ucenici monahi si preoti de sate, dintre care cei mai multi au ajuns vestiti protopsalti in manastirile din nordul Moldovei, la Episcopia Radautilor si la Mitropolia din Suceava. Acest preacuvios parinte s-a invrednicit sa cante, impreuna cu ucenicii sai, si slujba inmormantarii marelui ctitor Stefan Voda al Moldovei, la 2 iulie 1504.


Deci, mai traind putin si bineplacand Mantuitorului nostru Iisus Hristos, s-a stramutat la cele vesnice, pentru a canta neincetat cu ingerii maririle lui Dumnezeu.

Categoria: Pateric romanesc

Cautare:

CUVIOSUL EUSTATIE PROTOPSALTUL :: Pateric romanesc

Vizualizari: 995

Id: 1034

Imagine:

Share:

Iisus-Hristos
Sfinții zilei
Căutare

2. Căutare rapidă - cuvânt:

Știri ortodoxe
Recomandări:
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.