Cuviosul Nestor a trăit la mănăstirea Peşterilor pe vremea fericiţilor părinţi Antonie şi Teodosie, şi a consemnat cu multă înţelepciune condiţiile în care s-a întemeiat viaţa monahală în Rusia, având ca model monahismul de la Sfântul Munte Athos.
Născut la Kiev în 1050, a venit de la şaptesprezece ani la Pecerska, dorindu-şi să urmeze vieţii ascetice. Pe vremea aceea cuviosul Antonie se retrăsese la peştera sa izolată, în vreme ce cuviosul Teodosie era ocupat cu zidirea mănăstirii.
Înainte de a deveni monah, luminatul de Dumnezeu Nestor fu învăţat în cadrul obştii cuvioşilor să se împodobească cu virtuţile monahale. Îi vedea că în toate se trudeau cei dintâi cuvioşii Antonie şi Teodosie, dând un viu exemplu tuturor celorlalţi fraţi ai obştei. De la aceşti doi sfinţi stâlpi ai mănăstirii, evlaviosul tânăr, cu smerenie şi râvnă, primea toate sfaturile, punându-le în practică. Se hrănea neîncetat cu hrana duhovnicească, ce curgea îmbelşugat din aceste două luminoase izvoare ale Cuvântului.
După fericita adormire a cuvioşilor Antonie şi Teodosie tânărul Nestor, care prin viaţa şi lucrarea sa de până atunci dovedise că era deja împodobit cu multe virtuţi, se învrednici să primească din mâinile stareţului Ştefan tunderea în monahism. Mai târziu fu cinstit să urce şi pe prima treaptă a preoţiei, fiind hirotonit diacon.
În 1080, cuviosul scrise cronica sa despre pătimirea primilor cuvioşi martiri Boris şi Gleb, precum şi despre viaţa cuviosului Teodosie.
Când în anul 1091 obştea de la Lavra hotărî să dezgroape sfintele moaşte ale cuviosului Teodosie, fericitului Nestor îi reveni, aşa cum am văzut, cinstea de a le găsi, după o noapte întreagă de săpături obositoare. El a fost martor ocular şi al marilor minuni care s-au petrecut atunci.
În anul 1113 scrise cea mai celebră Cronică a sa, care descrie istoria Rusiei de la anul 850 până la 1110.
Cuviosul nu a încetat niciodată să scrie, până la adormirea sa în pace, petrecută la anul 1114. Domnul îl slăvi şi pe el prin faptul că sfintele sale moaşte au rămas nestricăcioase până în zilele noastre.
Categoria: Patericul Lavrei Pecerska de la Kiev
Cautare:
Cuviosul Nestor cronicarul
Vizualizari: 779
Id: 27390
Imagine:
Share:
Cuviosul Pimen cel bolnav
Cuviosul Antonie, ctitorul Lavrei Pesterilor
Cuviosul Teodosie, staret al Lavrei Pesterilor
Cuviosul Varlaam, staretul Lavrei Pesterilor
Cuviosul Damian ieromonahul taumaturg
EPILOG
Istorisire despre descoperirea cinstitelor moaste ale sfintei Iuliana fecioara
Cuviosul Nikon Suhoi
PROLOG la editia greaca
Text
-
Calendar ortodox
Cântări și pricesne
Cărți epub
Cărți epub rusă
Cărți online
Cărți pdf
Evanghelii duminicale
Articole
Rugăciuni
Slujbe și rânduieli
Versuri colinde
Viețile Sfinților
-
Predici
Părinți duhovnicești
Rugăciuni
Cântări bisericești
Slujbe
Cărți
Colinde
Arhivă emisiuni radio
Video Software
Căutare avansată
webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @)
Facebook:
facebook.com/
resurseortodoxero
Youtube: youtube.com/@resurse-ortodoxe
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.