CUVIOSUL PAHOMIE SIHASTRUL - Intemeietorul Manastirii Slatina
(secolul al XVI-lea)
In prima jumatate a secolului al XVI-lea, s-a nevoit pe valea paraului Suna Mica, comuna Slatina-Suceava, un sihastru sfant si facator de minuni, ce se chema Pahomie. El isi avea chilia intr-o poiana mare, linistita, situata l-a nord de actuala manastire, numita pana astazi “Poiana lui Pahomie”. Cuviosul Pahomie, dupa traditie, era cu metania din Manastirea Voronet, la 20 de km mai sus de Slatina, fiind unul din cei mai alesi ucenici ai Sfantului Daniil Sihastrul. Apoi, iubind viata pustniceasca, s-a retras la liniste in codrii de pe valea paraului Suna. Aici, deja exista o mica sihastrie, inca din timpul domniei lui Stefan cel Mare, care mai tarziu a disparut.
Nevointa Cuviosului Pahomie era asa de inalta, incat si darul facerii de minuni si al inainte-vederii s-a invrednicit a-l primi de la Dumnezeu. Ziua si noaptea petrecea in post si rugaciune, cu mainile si mintea inaltate la Dumnezeu. Mancare nu primea, decat la o zi sau doua, dupa apusul soarelui, iar inima lui permanent ardea de dragostea lui Hristos, caci se odihnea in el harul Duhului Sfant. Deci, biruind cuviosul cursele vrajmasului, nalucirile cele de noapte, foamea, frigul si toata nevoia firii, dupa multi ani de nevointa ajunsese la mare odihna duhovniceasca. Astfel, bineplacand lui Dumnezeu, vindeca bolile si izgonea duhurile necurate cu rugaciunile sale, fiind cautat de multi credinciosi de prin sate.
In anul 1553, voind Domnul sa intemeieze o manastire in aceste locuri, a descoperit Cuviosul Pahomie o minune ca aceasta: in fiecare noapte spre duminici si sarbatori, cand se fac slujbe in biserici, vedea cuviosul multe lumini aprinse intr-un paltin mare, jos in poiana, iar deasupra lui auzea cor ingeresc, cantand troparul Schimbarii Domnului la Fata. Deci, rugandu-se cu lacrimi, i s-a aratat Maica Domnului in vis si i-a poruncit sa se duca la voievodul Alexandru Lapusneanu si sa-l indemne sa zideasca in locul acesta manastire de calugari. Domnul Moldovei, ascultand indemnul Cuviosului Pahomie, a zidit aici o frumoasa manastire, intre anii 1553-1559, asezand altarul pe locul unde se afla acel paltin. Asa a luat fiinta Manastirea Slatina.
Astfel, Sfantul Pahomie Sihastrul, mai traind putin, s-a stramutat in ceata sfintilor, la cerestile lacasuri, iar trupul sau a fost asezat langa biserica de curand zidita. De asemenea si “Izvorul Cuviosului Pahomie”, care nu seaca niciodata, a fost adus in manastire spre mangaierea fratilor.
Categoria: Pateric romanesc
Cautare:
CUVIOSUL PAHOMIE SIHASTRUL :: Pateric romanesc
Vizualizari: 1106
Id: 1052
Imagine:
Share:
CUVIOSUL ZOSIMA IEROSCHIMONAHUL :: Pateric romanesc
CUVIOSII SIHASTRI MOISE, PROHOR, VENIAMIN, SPIRIDON, CHIRIAC, VISARION, STEFAN SI ATANASIE :: Pateric romanesc
CUVIOSUL IOAN SIHASTRUL :: Pateric romanesc
CUVIOSUL SILVAN IEROMONAHUL :: Pateric romanesc
EPISCOPUL ISAIA DE RADAUTI :: Pateric romanesc
Pateric romanesc :: Pateric romanesc
SFANTUL DANIIL SIHASTRUL :: Pateric romanesc
SFANTA TEODORA DE LA SIHLA :: Pateric romanesc
MITROPOLITUL VARLAAM :: Pateric romanesc
MOSUL GHEORGHE LAZAR :: Pateric romanesc
SFANTA PARASCHEVA :: Pateric romanesc
MITROPOLITUL IOSIF NANIESCU :: Pateric romanesc
SFINTII MUCENICI ZOTIC, ATAL, CAMASIE, FILIP SI ALTI 31 DE LA NICULITEL :: Pateric romanesc
PROTOSINGHELUL IOANICHIE MOROI :: Pateric romanesc
Text
-
Calendar ortodox
Cântări și pricesne
Cărți epub
Cărți epub rusă
Cărți online
Cărți pdf
Evanghelii duminicale
Articole
Rugăciuni
Slujbe și rânduieli
Versuri colinde
Viețile Sfinților
-
Predici
Părinți duhovnicești
Rugăciuni
Cântări bisericești
Slujbe
Cărți
Colinde
Arhivă emisiuni radio
Video Software
Căutare avansată
webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @)
Facebook:
facebook.com/
resurseortodoxero
Youtube: youtube.com/@resurse-ortodoxe
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.