(22 aprilie)
In pÄmântul Galatiei este un sat ce se numeĹte Sicheia, sub stÄpânirea cetÄĹŁii lui Anastasie, care este prima sub stÄpânirea Ancirei, ce este departe de Anastasiopolia ca la douÄsprezece stadii. De acolo era patria Cuviosului Teodor Sicheotul, care s-a zÄmislit cu minune ĂŽn pântecele maicii sale, ce se numea MÄria, din bÄrbat vestit, cu numele Cozma, slujbaĹ ĂŽmpÄrÄtesc, pe vremea ĂŽmpÄratului Iustinian cel Mare. CÄci atunci când a zÄmislit maica sa, MÄria, ĂŽn noaptea aceea adormind, a avut o vedenie minunatÄ: a vÄzut o stea prea mare Ĺi prea luminoasÄ pogorându-se din cer ĂŽn pântecele ei. Ĺi deĹteptându-se MÄria, a spus aceasta maicii sale Elpidia Ĺi surorii, sale Despina, care vieĹŁuiau lângÄ dânsa.
DupÄ aceea s-a dus la un oarecare pÄrinte ĂŽnaintevÄzÄtor, care ĂŽn sihÄstrie petrecea ĂŽn liniĹte ca la Ĺase stadii de la satul acela, Ĺi acea vedenie ĂŽnfricoĹÄtoare pentru zÄmislirea ei, i-a spus-o lui. Iar stareĹŁul acela, ĂŽnvÄţând-o cu duhovniceĹti sfÄtuiri despre viaĹŁa cea plÄcutÄ lui Dumnezeu, i-a zis: âPruncul cel ce s-a zÄmislit ĂŽn tine, va fi cu adevÄrat om mare, nu numai ĂŽnaintea oamenilor, ci Ĺi ĂŽnaintea lui Dumnezeu; pentru cÄ steaua aceea luminoasÄ ĂŽnsemÂneazÄ slayÄ ĂŽmpÄrÄteascÄ, precum socotesc tâlcuitorii de vise cei ĂŽnĹŁelepĹŁi. ĂŽnsÄ de tine nu se va spune aĹa, adicÄ steaua cea vÄzutÄ de tine mai ĂŽnainte nu vesteĹte putere ĂŽmpÄrÄteascÄ pe pÄmânt, ci slavÄ de fapte bune Ĺi de darurile lui Dumnezeu, pe care Dumnezeu le va turna ĂŽn cel zÄmislit de tine, pentru cÄ voieĹte ca pe robii SÄi sÄ-i sfinĹŁeascÄ ĂŽn pântecele cel de maicÄ, mai'ĂŽnainte de naĹterea lor".
Aceasta mai ĂŽnainte proorocind-o MÄriei vÄzÄtorul stareĹŁ Ĺi din destul ĂŽnvÄţând-o, a eliberat-o cu pace. Deci s-a ĂŽnĹtiinĹŁat despre aceasta Ĺi Teodosie, episcopul cetÄĹŁii lui Anastasie, Ĺi acela asemeÂnea gândea la vedenia aceea, cÄ pruncul ce se va naĹte, va fi luminÄ lumii. Iar MÄria ĂŽntorcându-se de la stareĹŁ, petrecea dupÄ sfatul lui cu plÄcere de Dumnezeu ĂŽn ĂŽntreagÄ ĂŽnĹŁelepciune, fÄrÄ bÄrbat, ĂŽmpreunÄ cu mama Ĺi cu sora sa.
Iar când s-a ĂŽmplinit vremea naĹterii, a nÄscut MÄria pe acest rob al lui Dumnezeu Ĺi botezându-1 dupÄ obiceiul creĹtinesc, 1-a numit Teodor, care se tâlcuieĹte dar al lui Dumnezeu, cu ĂŽnsuĹi numele arÄtând mai ĂŽnainte, cÄ pruncul acela are sÄ fie pentru lume mare dÄruire de la Dumnezeu. Ĺi fÄcându-se pruncul de Ĺase ani, dorea maica sa sÄ-1 ĂŽnscrie mai ĂŽnainte de vreme ĂŽn rânduiala ostÄĹeascÄ; deci ĂŽi gÄtea lui brâu de aur Ĺi haine de mult preĹŁ, Ĺi alte lucruri de trebuinĹŁÄ la rânduiala ostÄĹeascÄ. Ĺi dorea sÄ meargÄ la Constantinopol, ca acolo sÄ facÄ ostaĹ la ĂŽmpÄrat pe fiul sÄu. Dar i s-a arÄtat ei ĂŽn vis Sfântul Mucenic Gheorghe, zicându-i: âPentru ce la un sfat ca acesta te-ai hotÄrât pentru fiul tÄu, o, femeie? Nu te osteni ĂŽn zadar, pentru cÄ ĂŽmpÄratul cel ceresc are trebuinĹŁÄ de fiul tÄu!"
Deci deĹteptându-se din somn MÄria, a ĂŽnceput a plânge Ĺi a zice: âS-a apropiat moartea copilului meu", cÄci i se pÄrea cÄ va muri degrabÄ. Dar pruncul creĹtea cu anii Ĺi cu ĂŽnĹŁelegerea, iar când era de opt ani 1-a dat maicÄ-sa la ĂŽnvÄĹŁÄtura cÄrĹŁii. Ĺi cu darul lui Dumnezeu ĂŽnvÄĹŁa mai bine decât toĹŁi copiii Ĺi era mai iubit decât toĹŁi pentru obiceiurile sale cele bune; pentru cÄ ĂŽn copilÄreĹtile jocuri avea bÄrbÄteascÄ ĂŽnĹŁelegere, pÄzindu-se de tot cuvântul de jurÄmânt sau de hulÄ, Ĺi chiar Ĺi pe ceilalĹŁi copii ĂŽi oprea de la acelea, ĂŽmpÄcând toate certurile Ĺi bÄtÄile dintre copii.
Era ĂŽn casa acelor femei, un bÄrbat bÄtrân, cu numele Ĺtefan, temÄtor de Dumnezeu Ĺi dreptcredincios, pe care ca pe un pÄrinte ĂŽl cinsteau pentru viaĹŁa lui cea ĂŽmbunÄtÄĹŁitÄ. Pe acesta vÄzându-1 copilul Teodor postind pânÄ seara ĂŽn Sfântul Post cel de 40 de zile, Ĺi o micÄ fÄrâmiturÄ de pâine cu apÄ gustând seara, s-a aprins cu dragostea cea dumnezeiascÄ Ĺi a ĂŽnceput a urma postirii lui, ĂŽnfrâ-nându-se Ĺi el tot aĹa. Iar când se ĂŽntorcea de la ĹcoalÄ la vremea prânzului, ĂŽl silea maicÄ-sa sÄ mÄnânce cu dânĹii, dar el nu voia. DupÄ aceea, ca sÄ nu fie silit la mâncare, a ĂŽnceput a nu se mai ĂŽntoarce la vremea mesei acasÄ, ci toatÄ ziua Ĺedea la ĹcoalÄ pânÄ seara. Iar seara mergea mai ĂŽntâi la bisericÄ ĂŽmpreunÄ cu Ĺtefan la obiĹnuita cântare Ĺi se ĂŽmpÄrtÄĹea cu Preacuratul Trup Ĺi Sânge al lui Hristos Dumnezeul nostru, apoi mergea acasÄ târziu Ĺi primind o micÄ bucatÄ de pâine cu apÄ, se ĂŽntÄrea.
Ĺi ĂŽl sileau maicÄ-sa Ĺi ceilalĹŁi casnici ca sÄ mÄnânce fierturÄ Ĺi celelalte mâncÄri, iar el nicidecum nu voia. Ĺi a rugat maicÄ-sa pĹ dascÄl, ca la vremea prânzului sÄ slobozeascÄ pe copil de la ĹcoalÄ acasÄ Ĺi sÄ-1 sileascÄ sÄ mÄnânce cu dânĹii, cÄci din cauza nemancÄrii era foarte uscat cu trupul. Iar el nu mergea acasÄ, ci se suia ĂŽn muntele ce era acolo, unde era biserica Sfântului Marelui Mucenic Gheorghe. Acolo, Sfântul Mare Mucenic arÄtându-i-se la vederea ochilor ĂŽn chip de tânÄr preafrumos, ĂŽl ducea ĂŽnÄuntrul biseÂricii; Ĺi se ĂŽndeletnicea ĂŽn bisericÄ Teodor cu citirea cÄrĹŁilor sfinte, pânÄ ce trecea vremea prânzului. Ĺi iarÄĹi mergea de la bisericÄ ca Ĺi cum ar fi mers de acasÄ la ĹcoalÄ, iar seara, ĂŽntrebându-1 maicÄ-sa pentru ce n-a venit sÄ prânzeascÄ, rÄspundea: âNu ĂŽnvÄĹŁasem stihurile Ĺi pentru aceea m-a oprit". Ĺi iarÄĹi ruga maicÄ-sa pe dascÄl, ca sÄ lase pe Teodor sÄ prânzeascÄ la vremea cea cuviinÂcioasÄ. Iar dascÄlul cu jurÄmânt adeverea cÄ dupÄ cererea ei cea dintâi, ĂŽn toate zilele ĂŽl slobozea pe Teodor cu ceilalĹŁi copii de la ĹcoalÄ, la vremea prânzului.
Ĺi ĂŽnĹtiinţându-se maicÄ-sa, cum cÄ Teodor la prânz se suie ĂŽn munte la bisericÄ, a trimis o slugÄ sÄ-1 aducÄ cu forĹŁa de acolo Ĺi cu multe certÄri ĂŽl ĂŽngrozea sÄ vinÄ sÄ prânzeascÄ, iar el, neascultând-o, ĂŽĹi pÄzea obiĹnuita ĂŽnfrânare. Ĺi fiind el de zece ani, a nÄvÄlit o boalÄ oarecare peste satul acela Ĺi mulĹŁi boleau foarte, iar unii Ĺi mureau. Atunci s-a vÄtÄmat de acea boalÄ Ĺi fericitul copil Teodor Ĺi era aproape de moarte, deznÄdÄjduit de ai sÄi. Deci luându-1 aproape mort l-au dus la biserica Sfântului Ioan BotezÄtorul, ce era aproape, Ĺi l-au pus ĂŽn faĹŁa altarului. Iar ĂŽn vârful bisericii sub cruce era ĂŽnchipuirea feĹŁei Mântuitorului Ĺi dintr-aceea au picat douÄ picÄturi de rouÄ asupra copilului cel bolnav Ĺi ĂŽndatÄ s-a sculat sÄnÄtos Ĺi s-a dus acasÄ, mulĹŁumind lui Dumnezeu. Dormind el nopĹŁile ĂŽntre casnicii sÄi, când toĹŁi erau cuprinĹi de un somn greu, mergea la dânsul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe Ĺi-1 deĹtepta, zicându-i: âScoalÄ-te, Teodore, cÄci luceafÄrul a rÄsÄrit Ĺi a sosit vremea rugÄciunii celei de dimineaĹŁÄ; de aceea sÄ mergem la biserica Sfântului Gheorghe". Iar copilul ĂŽndatÄ cu sârguinĹŁÄ Ĺi cu bucurie se scula.
Deci, la ĂŽnceput i se arÄta Sfântul Gheorghe ĂŽn chipul lui Ĺtefan, cel din casa lor. DupÄ aceea ĂŽn ĂŽnsÄĹi chipul sÄu i se arÄta lui, deĹteptându-1 ĂŽn fiecare noapte Ĺi ducându-1 la bisericÄ. Iar diavolii, vrând pe cale sÄ ĂŽngrozeascÄ pe .copil, se prefÄceau ĂŽn lupi Ĺi ĂŽn diferite fiare Ĺi se repezeau asupra lui. Dar Sfântul Mucenic, mergând ĂŽnaintea lui Ĺi purtând suliĹŁa ĂŽn mâini, izgonea acele ĂŽnfricoĹate nÄluciri Ĺi lui Teodor ĂŽi poruncea sÄ nu se teamÄ. Astfel, fâcându-se acestea ĂŽn toate nopĹŁile, maicÄ-sa Ĺi celelalte femei deĹteptându-se din somn Ĺi pe Teodor neaflându-1 ĂŽn pat, s-au mirat Ĺi au cunoscut cÄ mergea noaptea la bisericÄ. Ĺi se minunau, cum de cu searÄ culcându-se sÄ doarmÄ ĂŽn mijlocul lor, se scoalÄ nesimĹŁit de nimeni. Deci, se temea maica sa ca nu cumva sÄ-1 mÄnânce fiarele pe copil, cÄci ĂŽn acea vreme se auzise cÄ un lup rÄpeĹte nu numai dobitoacele, ci Ĺi pe copiii cei mici. Pentru aceea cu certuri ĂŽl ĂŽngrozea sÄ nu iasÄ din casÄ la bisericÄ mai ĂŽnainte de rÄsÄritul soarelui, de vreme ce locul acela era pustiu. ĂŽnsÄ fericitul copil nicidecum nu asculta pe maica sa, ci la obiĹnuita vreme a nopĹŁii deĹteptat fiind de Sfântul Gheorghe, pleca la biserica lui, neĹtiut de nimeni.
OdatÄ, când se lumina de ziuÄ, deĹteptându-se maica sa Ĺi femeile cele cu dânsa Ĺi pe copilul Teodor neaflându-1 ĂŽn pat, s-au umplut de mânie; Ĺi alergând la bisericÄ, l-au luat de acolo Ĺi apucându-1 maica lui de pÄr, ĂŽl trÄgea spre casÄ, bÄtându-1 foarte rÄu. Ĺi nu l-au slobozit toatÄ ziua din casÄ, iar spre noapte l-au legat de pat, ca sÄ nu iasÄ nicÄieri. Ĺi ĂŽn acea noapte Sfântul Marele Mucenic Gheorghe s-a arÄtat ĂŽn vis maicii lui Teodor Ĺi femeilor celor cu dânsa, având sabia ĂŽncinsÄ la coapsÄ, pe care scoţând-o, le ĂŽngrozea cu mânie, zicându-le: âVoi tÄia capetele voastre, dacÄ veĹŁi mai bate pe copilul acesta Ĺi veĹŁi opri venirea lui cÄtre mine". Iar femeile deĹteptându-se cu spaimÄ mare din somn, spuneau acea ĂŽnfricoĹatÄ arÄtare Ĺi ĂŽngrozire a mucenicului una alteia, cÄci toate una Ĺi aceeaĹi vedenie vÄzuserÄ. Ĺi ĂŽndatÄ dezlegând pe sfântul copil, ĂŽl dezmierdau cu cuvinte mângâietoare, ca sÄ nu se mânie pe dânsele cÄ l-au bÄtut. Ĺi ĂŽl ĂŽntrebau, cum mai ĂŽnainte de a se lumina de ziuÄ merge la bisericÄ, ieĹind din casÄ, Ĺi nu se teme de fiare. Iar el le spunea, cum cÄ ĂŽn toate nopĹŁile venea la el un tânÄr luminos Ĺi ĂŽl deĹtepta Ĺi ĂŽl ducea la bisericÄ, apÄrându-1 de nÄluciri pe cale. Deci, au cunoscut femeile, cÄ Sfântul Mucenic Gheorghe, pe care ĂŽl vÄzuserÄ ĂŽn vedenie, i se aratÄ lui Ĺi ĂŽl apÄrÄ. Din acea vreme, ĂŽntru nimic nu mai opreau pe Teodor, ci l-au lÄsat spre purtarea de grijÄ a lui Dumnezeu, zicând: âVoia Domnului sÄ fie!"
Acest fericit copil avea o sorÄ micÄ, cu numele Viata, pe care mama lui o nÄscuse din alt bÄrbat, fiindcÄ, sfÄtuind-o rudeniile, se mai mÄritase ĂŽncÄ o datÄ. Acea copilÄ ĂŽl iubea pe fratele sÄu Teodor Ĺi adeseori ĂŽi urma lui ziua, pe când mergea la bisericÄ, Ĺi se ruga cu dânsul ĂŽmpreunÄ Ĺi se sârguia sÄ urmeze vieĹŁii lui. Pentru cÄ Duhul lui Dumnezeu lucra Ĺi ĂŽntr-ĂŽnsa, ca Ĺi ĂŽn Teodor. Nu departe de casa lor era o bisericÄ a Sfântului Mucenic Emilian, care ĂŽn acea ĹŁarÄ a Galatiei, ĂŽn cetatea Ancirei, pe vremea ĂŽmpÄrÄĹŁiei celui fÄrÄ de lege Iulian Paravatul, a fost rÄstignit pe cruce dupÄ multe munci.
In biserica acelui mucenic intrând fericitul Teodor, petrecea toatÄ noaptea ĂŽn rugÄciune. Iar odatÄ adormind la miezul nopĹŁii, i s-a fÄcut o astfel de vedenie. I se pÄrea cÄ stÄ ĂŽnaintea unui ĂŽmpÄrat care Ĺedea pe scaun ĂŽntr-o slavÄ mare, ĂŽnconjurat de mulĹŁime mare de ostaĹi, Ĺi o femeie prea luminatÄ, ĂŽmbrÄcatÄ ĂŽn porfirÄ, era de-a dreapta ĂŽmpÄratului; Ĺi 1-a auzit pe Acela zicându-i: âNevoieĹte-te, Teodore, ca sÄ primeĹti plata cea desÄvârĹitÄ ĂŽn ĂŽmpÄrÄĹŁia cerului; iar Eu Ĺi pe pÄmânt te voi face cinstit Ĺi te voi preamÄri ĂŽnaintea oamenilor!" AceastÄ vedenie i s-a fÄcut ĂŽn anul al 12-lea al vieĹŁii lui. Ĺi din acel ceas cu mai multÄ dorire cÄtre Dumnezeu Ĺi cu dragoste aprinzându-se, a ĂŽnceput mai mult a se osteni. Deci s-a ĂŽnchis ĂŽntr-o cÄmarÄ a casei sale Ĺi a petrecut ĂŽntr-ĂŽnsa de la praznicul sfintei dumnezeieĹtii ArÄtÄri (Botezul Domnului) pânÄ la praznicul Duminicii StâlpÄrilor, ĂŽn post Ĺi rugÄciune, ĂŽndeletnicindu-se cu citirea cÄrĹŁilor Ĺi vorbind cu ĂŽnsuĹi Dumnezeu. Iar mai ales ĂŽn douÄ sÄptÄmâni ale Sfântului Post cel de 40 zile, ĂŽn cea dintâi Ĺi ĂŽn cea din mijloc, nu vorbea nimic cu nimeni, ci, petrecând cu adâncÄ tÄcere, ĂŽĹi adâncea toatÄ mintea sa ĂŽn Dumnezeu.
Iar dupÄ trecerea sfântului Ĺi marelui post, sosind praznicul ĂŽnvierii lui Hristos, urÄtorul diavol nesuferind sÄ-1 vadÄ pe un ĂŽmbunÄtÄĹŁit copil ca acesta, gândea cum l-ar pierde. Ĺi a meĹteĹugit un vicleĹug ĂŽntr-acest chip: ĂŽntr-una din zile, s-a prefÄcut ĂŽn chipul unui tânÄr, Gherontie, care ĂŽnvÄĹŁa ĂŽmpreunÄ cu Teodor la ĹcoalÄ, Ĺi mergând la Teodor, 1-a chemat cu el spre rÄcorire. Ĺi luându-1, 1-a suit pe un deal ĂŽnalt, ce se numea Tzedrama, Ĺi stând pe o piatrÄ mai ĂŽnaltÄ, a ĂŽnceput a ispiti pe Teodor, ca Ĺi altÄdatÄ ĂŽn pustie pe ĂŽnsuĹi Domnul nostru Iisus Hristos, zicându-i: âDe voieĹti, o, bunule Teodore, sÄ-ĹŁi arÄĹŁi vitejia ta, aruncÄ-te de aici jos". Iar Teodor a rÄspuns: âMÄ tem, de vreme ce aceastÄ ĂŽnÄlĹŁime este nemÄsuratÄ". Zis-a diavolul: âTu mai mult decât toĹŁi ai fost mai viteaz la ĹcoalÄ, iar acum te temi de aceasta? IatÄ eu nu mÄ tem, ci ĂŽndatÄ voi sÄri jos". Teodor a zis: âSÄ nu faci aceasta, ca sÄ nu mori cÄzând". Iar diavolul se ĂŽntÄrea, zicând cÄ nici o primejdie nu va pÄtimi. Teodor a rÄspuns: âDacÄ vei face aceasta tu mai ĂŽntâi Ĺi te voi vedea ĂŽntreg, apoi Ĺi eu dupÄ tine voi urma". Ĺi ĂŽndatÄ diavolul a sÄrit din ĂŽnÄlĹŁime jos, ĂŽn acea adâncime fÄrÄ mÄsurÄ, apoi stÄtea acolo ĂŽn dreptu-i Ĺi chema la sine pe Teodor, ca Ĺi el asemenea sÄ se arunce.
Iar Teodor vÄzând aceasta, s-a spÄimântat Ĺi gândea ĂŽn sine, cum Gherontie, care mai ĂŽnainte nu avea niciodatÄ o ĂŽndrÄznealÄ ca aceea, a putut sÄ sarÄ jos fÄrÄ vÄtÄmare din aĹa ĂŽnÄlĹŁime de deal. Gândind el acestea, iar diavolul strigându-1 de jos Ĺi chemându-1 la sine, ĂŽndatÄ s-a arÄtat Sfântul Mare Mucenic Gheorghe Ĺi, apucând de mânÄ pe Teodor, i-a zis: âVino aici Ĺi urmeazÄ-mi! Nu asculta pe ispititorul, care cautÄ sufletul tÄu! Pentru cÄ acesta nu este GheronÂtie, ci vrÄjmaĹul neamului nostru". Atunci a dus mucenicul pe copil ĂŽn biserica sa, ĂŽn care zÄbovind, au venit la el maica lui Ĺi bunica sa Ĺi ĂŽl rugau pe fericitul sÄ se ĂŽntoarcÄ acasÄ, de vreme ce multe ruÂdenii Ĺi prieteni se adunaserÄ la ei la ospÄĹŁ Ĺi-1 aĹteptau. Iar el Ĺtiind Scriptura, cÄ dragostea acestei lumi este vrÄjmaĹÄ lui Dumnezeu, pentru cÄ cel ce voieĹte sÄ fie lumii prieten, se face vrÄjmaĹ lui Dumnezeu, nu i-a ascultat, ci dezlegându-Ĺi brâul sÄu cel de aur Ĺi scoţând haina de mult preĹŁ de deasupra Ĺi gherdanul, le-a aruncat, zicând: âĹtiu cÄ vÄ temeĹŁi sÄ nu le pierd; deci luaĹŁi-le, iar pe mine lÄsaĹŁi-mÄ". Iar el nu a mers.
Ĺi auzind de un pÄrinte ĂŽmbunÄtÄĹŁit, care se numea Glicherie, cÄ este ca la zece stadii de satul lor, ĂŽntr-un loc liniĹtit, s-a dus la el, voind sÄ se binecuvânteze Ĺi sÄ se povÄĹŁuiascÄ de cÄtre dânsul. Iar Glicherie, fiind bÄrbat mai ĂŽnaintevÄzÄtor Ĺi cunoscând cÄ ĂŽn copil este Duhul lui Dumnezeu, 1-a primit cu dragoste Ĺi bucurie. Ĺi a zis cÄtre el, zâmbind: âFiule, iubeĹti chipul monahicesc?" Copilul a rÄspuns: âĂŽl iubesc foarte mult, pÄrinte, Ĺi doresc cu tÄrie a mÄ ĂŽnvrednici aceluia". Ĺi atunci era secetÄ mare ĂŽn pÄrĹŁile acelea Ĺi, ieĹind amândoi din chilie, au mers Ĺi au stat ĂŽnaintea bisericii Sfântului Ioan BotezÄtorul. Ĺi a zis Cuviosul Glicherie cÄtre fericitul copil Teodor: âFiule, sÄ plecÄm genunchii Ĺi sÄ ne rugÄm DomnuÂlui, ca milostivindu-Se, sÄ ne dea ploaie Ĺi sÄ adape pÄmântul cel uscat; din acestea vom Ĺti, de suntem ĂŽn numÄrul drepĹŁilor".
Aceasta a voit sÄ facÄ stareĹŁul, nu ca ispitind pe Domnul, ci nÄdÄjduind cÄ sunt bineprimite rugÄciunile lui la Dumnezeu. Deci, plecându-Ĺi genunchii, s-au rugat Ĺi ĂŽndatÄ cerul s-a acoperit de nori, iar când s-au sculat de la rugÄciune, a cÄzut ploaie foarte mare Ĺi tot pÄmântul s-a adÄpat din destul. Iar stareĹŁul umplându-se de bucurie pentru darul Domnului, a zis cÄtre Teodor cu dragoste: âDe acum, fiule, orice vei cere de la Dumnezeu, toate ĂŽĹŁi va da. Pentru cÄ va fi cu tine, ĂŽntÄrindu-te ca Ĺi cu vârsta trupeascÄ Ĺi cu duhovniceasca vieĹŁuire ĂŽntru Dumnezeu sÄ creĹti din putere ĂŽn putere; iar tu sÄ-ĹŁi sÄvârĹeĹti dorinĹŁa, când va veni vremea".
DupÄ aceasta Teodor, luând binecuvântare de la stareĹŁ, s-a ĂŽntors la casa sa. Ĺi având 14 ani de la naĹterea sa, a gândit sÄ-Ĺi lase casa pentru totdeauna Ĺi sÄ petreacÄ lângÄ biserica Sfântului Gheorghe cea din munte. Deci a rugat pe maica sa Ĺi pe casnici sÄ nu-i facÄ ĂŽmpiedicare la scopul sÄu, nici sÄ-1 supere venind la el. Iar rudele n-au ĂŽndrÄznit sÄ-1 opreascÄ, Ĺtiind cÄ Dumnezeu este cu dânsul. Ĺi ducându-se Teodor, Ĺi-a sÄpat o peĹterÄ ĂŽn munte sub altar Ĺi petrecea acolo, intrând totdeauna ĂŽn bisericÄ Ĺi rugându-se. Ĺi ĂŽi trimitea maica sa pâine curatÄ Ĺi pÄsÄri fierte Ĺi prÄjite, iar el pe toate acelea le punea pe o piatrÄ lângÄ drumul bisericii, ca ori pÄsÄrile, ori fiarele, ori oamenii cei ce treceau pe acolo sÄ le mÄnânce, iar el se hrÄnea din prescurile ce se aduceau la bisericÄ, mâncând câte una pe zi, seara.
Era acolo un loc oarecare stÄpânit de diavoli, ce se numea Area, fiind departe de acolo ca la Ĺase stadii, despre care se povestea cÄ zeiĹŁa Artemida cea pÄgânÄ petrecea acolo cu mulĹŁime de diavoli Ĺi nu era cu putinĹŁÄ nimÄnui sÄ treacÄ prin locul acela fÄrÄ primejdie. Ĺi mai ales la amiazÄ, ĂŽn lunile iulie Ĺi august, mulĹŁi oameni se vÄtÄmau pânÄ la moarte de diavolii aceia. Aceasta auzind-o fericitul tânÄr, venea ĂŽn lunile acelea ĂŽn toate zilele ĂŽn acel loc. Ĺi toatÄ ziua zÄbovind acolo, seara se ĂŽntorcea acasÄ ĂŽntreg, nepÄtimind nici o primejdie de la diavoli, pentru cÄ ei vÄzându-1 venind acolo, fugeau de dumnezeiasca putere. Iar ĂŽn luna ianuarie, când se fÄcea praznicul DumnezeieĹtii ArÄtÄri, Teodor ieĹea cu ceilalĹŁi oameni Ĺi clerici la râu, pentru sfinĹŁirea apei. Ĺi intrând ĂŽn apÄ desculĹŁ, stÄtea nemiĹcat pânÄ la sÄvârĹirea cântÄrii, iar dupÄ dumnezeiasca ArÄtare, se ĂŽnchidea ĂŽn peĹterÄ Ĺi petrecea ĂŽn tÄcere, fÄrÄ sÄ iasÄ pânÄ la Duminica StâlpÄrilor.
Ĺi ĂŽl iubea bunica lui, Elpidia, mai mult decât pe amândouÄ fiicele Ĺi se mângâia de o viaĹŁÄ ca aceea a lui Ĺi ĂŽi ducea de mâncare poame Ĺi pâine. Din acestea gusta ĂŽn toate sâmbetele Ĺi Duminicile Ĺi toĹŁi se minunau de atât de mare dar al lui Dumnezeu, care era ĂŽn copilul acela atât de tânÄr Ĺi preamÄreau pe Dumnezeu, zicând: Ai ascuns acestea de cei ĂŽnĹŁelepĹŁi Ĺi pricepuĹŁi Ĺi le-ai descoperit acestui prunc. Asemenea Ĺi Teodosie, episcopul Anastasiopolei, auzind toate acestea despre Teodor, se bucura Ĺi, lÄudându-1 ĂŽnaintea tuturor, zicea: âPruncul acesta este trimis de la Dumnezeu spre o viaĹŁÄ ca aceasta".
Intr-un timp oarecare, din supÄrare, a cÄzut ĂŽntr-o boalÄ Ĺi dormitând, i s-a arÄtat Sfântul Marele Mucenic Gheorghe, zicându-i: âCare este pricina bolii tale, fiule?" Iar el, cÄutând, a vÄzut pe duhul cel necurat stând departe Ĺi arÄtând spre dânsul, a zis muceÂnicului: âAcel necurat Ĺi urât a adus asupra mea aceastÄ boalÄ!" Iar Sfântul Gheorghe, apucând pe diavol, 1-a muncit tare Ĺi 1-a izgonit. Iar pe Teodor luându-1 de mânÄ, i-a zis: âScoalÄ-te Ĺi fii sÄnÄtos! De acum urâtul Ĺi vicleanul acela nu se va mai arÄta ĂŽnaintea feĹŁei tale!" Ĺi ĂŽndatÄ deĹteptându-se Teodor, s-a sculat Ĺi s-a simĹŁit bine Ĺi sÄnÄtos.
Iar iubitorul de oameni Dumnezeu, Cel ce a dat sfinĹŁilor SÄi Apostoli putere asupra duhurilor necurate, ca sÄ le izgoneascÄ Ĺi sÄ tÄmÄduiascÄ ĂŽn popor toate bolile, Acela a dÄruit putere Ĺi dar Ĺi acestui iubit al SÄu tânÄr Ĺi a ĂŽnceput Teodor a face minuni ĂŽntru slava lui Dumnezeu. Un om oarecare a adus la dânsul, când era ĂŽn bisericÄ, pe fiul sÄu ĂŽndrÄcit, rugându-1 ca sÄ-1 tÄmÄduiascÄ. Iar Teodor, fiind copil, nu Ĺtia ce sÄ facÄ Ĺi se lepÄda de un lucru ca acesta, iar omul acela, plângând, ĂŽi dÄdu lui Teodor un bici, zicându-i: âRobule al lui Dumnezeu, ia biciul acesta Ĺi, ĂŽngrozind, bate pe fiul meu, zicându-i: ÂŤIeĹi, duhule necurat, din copilul acesta, ĂŽn numele Domnului meu!Âť". Iar fericitul Teodor, precum a fost ĂŽnvÄĹŁat de omul acela, aĹa a Ĺi fÄcut. Ĺi a ĂŽnceput diavolul a striga ĂŽn copil: âVoi ieĹi, voi ieĹi, dar numai un ceas sÄ mÄ slÄbeĹti!"
Ĺi depÄrtându-se Sfântul Teodor spre altar, diavolul striga din copil: âO, nevoie, o! Mare este puterea Nazarineanului! Pentru cÄ de când a venit pe pÄmânt, a ĂŽnarmat asupra noastrÄ pe oameni Ĺi acum acelui neiscusit copil i-a dat putere asupra noastrÄ. O, vai mie, de ce fel de copil sunt izgonit eu! Pentru cÄ nici nu pot suferi darul cel dat lui din cer Ĺi mare primejdie are sÄ fie nouÄ de la acest copil mic, cÄci pe mulĹŁi de ai noĹtri ĂŽi va izgoni din trupurile omeneĹti. Ĺi aceasta ĂŽmi este mai cumplitÄ primejdie, cÄ ĂŽncepÄtura stÄpânirii celei date lui o ĂŽncepe asupra mea Ĺi nici cÄ ĂŽndrÄznesc sÄ mÄ ĂŽntorc la tatÄl meu diavolul, izgonindu-mÄ de acest mic copilaĹ. CÄci de mi s-ar fi ĂŽntâmplat mie aceasta de la vreun bÄrbat bÄtrân, nu mi-ar fi fost atâta ruĹine Ĺi necaz. BlestematÄ fie ziua când s-a nÄscut acest cumplit copilaĹ!" Acestea strigându-le diavolul, Sfântul Teodor a luat untdelemn din candelÄ Ĺi a uns capul pruncului cel ĂŽndrÄcit, 1-a ĂŽnsemnat cu semnul crucii Ĺi a poruncit diavolului, zicându-i: âIeĹi de acum, duhule viclean, Ĺi nu bârfi mai mult!" Iar diavolul cu mare glas a rÄcnit Ĺi aruncând pe prunc la picioarele lui Teodor, a ieĹit; iar pruncul s-a fÄcut sÄnÄtos, cu darul lui Dumnezeu. AceastÄ minune a strÄbÄtut prin toatÄ partea aceea Ĺi slÄveau pe Dumnezeu cei ce auzeau de acea minune.
Ĺi vrând Teodor sÄ fie urmÄtor prin viaĹŁÄ pustniceascÄ Sfântului Ioan BotezÄtorul Ĺi Sfântului Ilie Proorocul, se gândea unde s-ar putea depÄrta de oameni. Ĺi suindu-se ĂŽn partea cea mai ĂŽnaltÄ a muntelui, umbla ĂŽmprejurul acelui pustiu Ĺi, vÄzând undeva o piatrÄ mare, Ĺi-a sÄpat sub dânsa o peĹterÄ. Apoi a rugat pe unul din clerici, un diacon ĂŽmbunÄtÄĹŁit, ca sÄ-i aducÄ lui câte puĹŁinÄ pâine Ĺi apÄ la vremea sa Ĺi cu numele lui Dumnezeu 1-a jurat sÄ nu spunÄ nimÄnui despre dânsul. Ĺi a luat de la clericul acela o hainÄ asprÄ de lânÄ, pentru cÄ pânÄ atunci umbla ĂŽncÄ ĂŽn haine moi date de maica lui, Ĺi s-a ĂŽnchis ĂŽn peĹtera sa. Iar dupÄ rugÄmintea lui, clericul i-a astupat uĹa cu pÄmânt, lÄsându-i numai o ferestruicÄ micÄ, pe cât ĂŽi era cu putinĹŁÄ ca sÄ-i dea o bucatÄ de pâine Ĺi un vas cu apÄ.
Astfel ĂŽnchizându-se sfântul, a petrecut doi ani ĂŽngropat de viu ĂŽn pÄmânt Ĺi neĹtiind nimeni de dânsul, fÄrÄ numai clericul acela. Iar oamenii din sat, mergând la bisericÄ Ĺi nevÄzând pe Teodor, se minunau Ĺi nu se pricepeau unde s-a ascuns. Ĺi s-a ĂŽntâmplat ĂŽn acel timp de a trecut prin satul acela o ceatÄ de ostaĹi Ĺi unii socoteau, cum cÄ ostaĹii luându-1, l-au dus cu dânĹii. Ĺi au rugat cu toĹŁii pe stÄpânitorul acelei pÄrĹŁi, ca sÄ trimitÄ la ostaĹi dupÄ copil, dar cÄutându-1 cu dinadinsul Ĺi negÄsindu-1, au socotit cÄ este mâncat de fiare. Ĺi plângeau dupÄ dânsul maica lui Ĺi toĹŁi casnicii fÄrÄ de mângâiere, jelindu-se toĹŁi oamenii din satul acela pentru dânsul, ca pentru un mort.
Iar dupÄ ce au trecut doi ani, clericul acela, pe de o parte vÄÂzând tânguirea maicii sale, iar pe de alta temându-se ca sÄ nu moarÄ Teodor ĂŽntr-o viaĹŁÄ strâmtoratÄ ca aceea, a spus despre dânsul. Ĺi alergând cu sârguinĹŁÄ Ĺi cu bucurie, au deschis peĹtera Ĺi l-au scos afarÄ ca pe un mort, care, dacÄ a vÄzut lumina zilei, a rÄmas fÄrÄ glas multÄ vreme. Iar capul lui era acoperit de rÄni Ĺi de viermi, ĂŽncât plângeau casnicii privind la dânsul. Deci l-au dus ĂŽn biserica Sfântului Gheorghe Ĺi voia maicÄ-sa sÄ-1 ia acasÄ ca sÄ-1 tÄmÄduiascÄ cu doctorii, dar el n-a voit nicidecum, ci petrecea ca Ĺi mai ĂŽnainte lângÄ biserica mucenicului Ĺi ĂŽn puĹŁine zile i s-a tÄmÄduit capul.
Auzind de toate acestea Teodosie, episcopul Anastasiopoliei, s-a dus cu clerul ĂŽn satul acela, ca sÄ vadÄ pe robul lui Dumnezeu Teodor; Ĺi vÄzându-1, s-a minunat de viaĹŁa lui. Apoi, povÄĹŁuindu-se de dumnezeiescul Duh, 1-a ridicat mai ĂŽntâi la treapta cea mai de jos a clerului Ĺi dupÄ aceea 1-a hirotonit Ĺi preot, având optsprezece ani de la naĹterea sa, pentru cÄ zicea episcopul despre dânsul: âVrednic este unul ca acesta sÄ se hirotoneascÄ Ĺi mai ĂŽnainte de vremea cea cuviincioasÄ, cÄci ĂŽn el petrece darul lui Dumnezeu; pentru cÄ Ĺi Sfântul Apostol Pavel a ĂŽnvrednicit de treapta episcopiei pe Sfântul Timotei, fiind tânÄr". Iar cÄtre Teodor a zis: âDomnul Care te-a ĂŽnvrednicit preoĹŁiei, El te va ĂŽnvrednici Ĺi episcopiei, ca sÄ paĹti turma Lui cea cuvântÄtoare; dar mai ĂŽntâi sÄ te ĂŽmbraci ĂŽn rânduiala monahiceascÄ, sÄ creĹti cu credinĹŁa Ĺi cu faptele bune Ĺi sÄ te rogi pentru mine".
Zicându-i aceasta episcopul Ĺi dându-i binecuvântare, s-a dus ĂŽn ale sale. Iar Fericitul Teodor a ĂŽnceput a sÄvârĹi jertfa cea fÄrÄ de sânge, stând cu vrednicie ĂŽnaintea Altarului lui Dumnezeu. DupÄ aceea, vrând sÄ vadÄ Sfintele Locuri de la Ierusalim Ĺi gÄsind un bun ĂŽnsoĹŁitor de cÄlÄtorie, s-a dus acolo. Ĺi ajungând la Ierusalim, s-a ĂŽnchinat cu multÄ osârdie Ĺi cucernicie lemnului Crucii cel fÄcÄtor de viaĹŁÄ Ĺi Sfântului Mormânt al Domnului. Apoi a ĂŽnconjurat Ĺi celelalte sfinte locuri, ĂŽnchinându-se Ĺi rugându-se. A cercetat ĂŽncÄ Ĺi pe sfinĹŁii pÄrinĹŁi, care erau acolo zÄvorâţi Ĺi ĂŽn sihÄstriile pustiei, Ĺi ĂŽnvrednicindu-se de rugÄciunile Ĺi binecuvântÄrile acelora, s-a dus ĂŽn lavra Sfântului Gheorghe Hozevitul, care era aproape de râul Iordan, ĂŽn apropiere de biserica Preasfintei NÄscÄtoare de DumneÂzeu, unde i s-a fÄcut arhimandritului ĂŽn vedenie, ĂŽnĹtiinĹŁare de la Dumnezeu despre Teodor.
Deci ĂŽn acea lavrÄ l-au ĂŽmbrÄcat ĂŽn chipul monahicesc, cu porunca lui Dumnezeu, Ĺi l-au slobozit cu binecuvântare la locul sÄu. Iar dupÄ ce s-a ĂŽntors la locul sÄu, a ĂŽnceput iarÄĹi a petrece lângÄ biserica Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, slujind lui Dumnezeu ĂŽn cuvioĹie Ĺi strÄlucind ca Moise, cu darul Domnului, cu care fiind dÄruit mult, tÄmÄduia toate bolile ce se ĂŽntâmplau ĂŽn popoare Ĺi izgonea duhurile cele necurate, ca cel ce avea putere peste dânsele.
Iar bunica lui, Elpidia, mÄtuĹa sa, Despina, Ĺi Viata, sora cea tânÄrÄ, nu voiau sÄ se despartÄ de dânsul, ci privind la viaĹŁa lui cea plÄcutÄ lui Dumnezeu, se sârguiau dupÄ puterea lor sÄ-i urmeze, postind, rugându-se Ĺi fÄcând milostenie sÄracilor din osteneala mâinilor lor. Ci nu dupÄ multÄ vreme s-a mutat cÄtre Domnul ĂŽn bunÄ mÄrturisire mÄtuĹa lui, Despina, pe care ĂŽngropând-o, a dus pe sora sa Viata ĂŽntr-o mÄnÄstire de fecioare, fiind de doisprezece ani, Ĺi a fÄcut-o mireasa lui Hristos. Iar pe fericita Elpidia a lÄsat-o ĂŽntr-o casÄ aproape de el sÄ petreacÄ pânÄ la o vreme. Deci Viata, fecioara lui Hristos, având viaĹŁÄ sfântÄ, dupÄ trei ani s-a dus fÄrÄ prihanÄ la cÄmara Mirelui sÄu Cel fÄrÄ de moarte Ĺi auzind de sfârĹitul ei, fericitul Teodor a mulĹŁumit lui Dumnezeu cu bucurie; iar Elpidia, cu sfatul sfântului, s-a dus ĂŽntr-o mÄnÄstire de femei, care era aproaÂpe de biserica Sfântului Mucenic Cristofor. Ĺi trimitea cuviosul la dânsa pe copilele cele ce se aduceau la dânsul pentru tÄmÄduire, ĂŽndrÄcite sau bolnave, ca sÄ le povÄĹŁuiascÄ Elpidia, cum sÄ se roage Ĺi sÄ posteascÄ, Ĺi sÄ le ĂŽnveĹŁe la tot obiceiul bun.
DupÄ ducerea fericitei Elpidia ĂŽn mÄnÄstire, cuviosul, neavând de la nimeni vreo slujire pentru dânsul, a nÄimit un lucrÄtor ca sÄ-i slujeascÄ. Iar purtarea de grijÄ a lui Dumnezeu, voind sÄ-1 facÄ vânÄtor de oameni, a ĂŽnceput a trimite la dânsul pe unii, spre a vieĹŁui ĂŽmpreunÄ. Mai ĂŽntâi un oarecare Epifanie, tânÄr cu anii, pornindu-se cu dorinĹŁÄ de Dumnezeu, a venit la dânsul. Ĺi s-a bucurat cuviosul Teodor, cÄ nu 1-a lÄsat Dumnezeu singur. Deci a primit pe Epifanie Ĺi 1-a ĂŽmbrÄcat ĂŽn chipul monahicesc Ĺi 1-a povÄĹŁuit la o viaĹŁÄ atât de sfântÄ, ĂŽncât avea stÄpânire Ĺi asupra diavolilor Ĺi ĂŽi izgonea din oameni. DupÄ aceea, o femeie dreptcredincioasÄ care dobândise tÄÂmÄduire de boala sa cu rugÄciunile Cuviosului Teodor, a adus la dânsul pe fiul sÄu cu numele Filumen, tânÄr cu anii, ĂŽnsÄ nu Ĺi cu ĂŽnĹŁelegerea, Ĺtiind bine a citi Ĺi a scrie. Ĺi erau trei de o vârstÄ unul cu altul, robi ai lui Hristos, asemenea cu cei trei tineri de demult din Babilon, având o dragoste Ĺi o osârdie cÄtre Dumnezeu, iar ĂŽn mijlocul lor era Ĺi ĂŽnsuĹi Hristos, Care a zis: Unde sunt doi sau trei adunaĹŁi ĂŽn numele Meu, acolo sunt Ĺi Eu ĂŽn mijlocul lor.
Iar dupÄ câţiva ani, fericitul Epifanie sfârĹindu-se ĂŽntru Domnul, a venit ĂŽn locul lui Ioan, om sârguitor ĂŽn fapte bune. ĂŽn acea vreme au venit la cuviosul niĹte oameni de la un sat ce se numea Protomaria Ĺi-1 rugau sÄ meargÄ ĂŽn satul lor, fiindcÄ aproape de acel sat era un loc stÄpânit de duhuri necurate Ĺi nimeni nu putea sÄ treacÄ pe la acel loc fÄrÄ vÄtÄmare, nici oameni, nici dobitoace, mai ales la amiazÄ Ĺi dupÄ apusul soarelui. Deci a mers robul lui Dumnezeu ĂŽn acel loc Ĺi poruncind sÄ-i sape o peĹterÄ micÄ, s-a ĂŽnchis ĂŽntr-ĂŽnsa toatÄ iarna aceea. Ĺi a petrecut ĂŽn acel loc ĂŽn post Ĺi rugÄciunile cele obiĹnuite pânÄ la PaĹti, iar diavolii nesuferind petrecerea lui de acolo, au fugit izgoniĹŁi ca de o armÄ, prin rugÄÂciunile sfântului. Ĺi de multe ori mulĹŁi oameni auzeau glasuri de plângeri diavoleĹti, care se tânguiau, cÄci ĂŽi izgonea Teodor. Iar oamenii din satul acela aveau atât de mare credinĹŁÄ cÄtre el, ĂŽncât mergeau de luau ĹŁÄrânÄ de la peĹtera aceea ĂŽn care petrecea cuviosul Ĺi amestecând-o ĂŽn mâncare Ĺi bÄuturÄ, o dÄdeau la oamenii bolnavi Ĺi la dobitoace ca pe o adevÄratÄ doctorie Ĺi toĹŁi dobândeau tÄmÄduire dupÄ credinĹŁa lor.
Era ĂŽn satul acela un om cucernic, cu meĹteĹugul fierar; aceluia i-a poruncit cuviosul sÄ-i facÄ o cÄmÄruĹŁÄ de fier, fÄrÄ acoperÄmânt, strâmtÄ, pe cât era cu putinĹŁÄ unui om sÄ stea ĂŽntr-ĂŽnsa, cÄci aĹa a socotit sÄ-Ĺi afle chinuirea trupului sÄu. De care lucru ĂŽnĹtiinţându-se oamenii din satul acela, au adus la fierar multe unelte de fier, ca sÄ fie spre sÄvârĹirea acelui lucru. Ĺi dupÄ ce a fÄcut cÄmÄruĹŁa aceea, au dus-o pe ea cu cruci ĂŽn satul Sicheot la cuviosul. Iar el punând-o ĂŽn peĹterÄ, se ĂŽnchidea ĂŽntr-ĂŽnsa adeseori pentru mult timp. Ĺi stÄtea ca un stâlp nemiĹcat, rÄbdând toatÄ cum-plirea vÄzduhului, de vreme ce era fÄrÄ acoperÄmânt acea cÄmÄruĹŁÄ. Ĺi se ardea vara de zÄduf, iar iarna ĂŽngheĹŁa de rÄcealÄ Ĺi de frig, cÄci zÄpada Ĺi ploaia ĂŽl udau, furtunile Ĺi vânturile ĂŽl bÄteau, dar el petrecea ca o piatrÄ Ĺi ca un diamant tare. O rÄbdare ca aceea i-a dat Atotputernicul Dumnezeu, care covârĹea firea Ĺi mintea omeneascÄ, spre mirarea oamenilor Ĺi spre mÄrirea Sfântului Lui nume cel dumnezeiesc. Ĺi nu numai ĂŽnchisoarea cÄmÄruĹŁei aceleia de fier Ĺi-a ales de bunÄvoie, ci Ĺi tot trupul sÄu cu greutate de fier ĂŽĹi ĂŽnvelea. Ĺi se ĂŽncÄlĹŁa cu ĂŽncÄlĹŁÄminte de fier, fÄcutÄ dupÄ mÄsura picioarelor sale, Ĺi mÄnuĹi de fier de asemenea purta Ĺi ĂŽn platoĹÄ de fier grea se ĂŽmbrÄca Ĺi cu un lanĹŁ de fier gros se ĂŽncingea ca Ĺi cu un brâu. ĂŽncÄ Ĺi un toiag de fier greu purta, având ĂŽn vârf cruce. Ĺi ĂŽĹi hotÄrâse viaĹŁa ĂŽn acest chip: dupÄ praznicul NaĹterii lui Hristos, la dumnezeÂiasca ArÄtare intra ĂŽn peĹterÄ, ĂŽnfÄĹurându-se cu fiarele acelea grele, Ĺi petrecea acolo pânÄ la PaĹti, iar dupÄ PaĹti se ĂŽnchidea ĂŽn acea cÄmÄruĹŁÄ de fier.
Cu o greutate de fier ca aceea Ĺi cu ĂŽnchisoarea cea strâmtÄ de bunÄvoie ĂŽĹi chinuia trupul, ca pe un rob obosindu-1 Ĺi pedepsindu-1, ca sÄ nu ridice rÄzboaiele cele dinlÄuntru. Iar ĂŽn sfântul Ĺi marele post de 40 de zile, nu gusta nicidecum pâine, ci puĹŁine poame sau legume crude Ĺi acelea numai sâmbÄta Ĺi Duminica. Ĺi ĂŽi supusese Dumnezeu fiarele cele sÄlbatice, care erau ĂŽn pustia aceea; pentru cÄ un urs ĂŽnfricoĹat venind trei ani de-a rândul, lua hranÄ din mâinile lui, asemenea Ĺi un lup din pustie venind, se hrÄnea de dânsul. Ĺi venind Ĺi ducându-se fiarele acelea, pe nimeni nu vÄtÄmau, nici pe oameni, nici pe dobitoace, chiar dacÄ se ĂŽntâlneau cu cineva; pentru cÄ aceea era facerea de minuni a lui Dumnezeu, prin care slÄvea pe plÄcutul SÄu, care ĂŽl proslÄvea pe El.
A mers la cuviosul, ĂŽn cÄmÄruĹŁa ĂŽn care era ĂŽnchis, un om ce avea tot trupul bolnav, cÄutând tÄmÄduire prin sfintele lui rugÄciuni. Iar el, poruncind aceluia sÄ se dezbrace de hainele sale, a luat apÄ Ĺi s-a rugat lui Dumnezeu, zicând: âDoamne Iisuse Hristoase, DumneÂzeul nostru, Cel ce prin proorocul Elisei ai curÄĹŁit pe Neeman Sirianul de stricÄciune Ĺi singur prin milostivirea Ta pogorându-Te la noi Ĺi fÄcându-Te om, cu cuvântul ai tÄmÄduit pe cei stricaĹŁi, cautÄ acum spre noi Ĺi spre apa aceasta Ĺi binecuvântând-o, dÄ-i putere de tÄmÄduire, ca sÄ poatÄ curaĹŁi de stricÄciune pe acest om, care stÄ ĂŽnainte, ĂŽntru preamÄrirea numelui TÄu Celui Sfânt".
Astfel rugându-se Ĺi ĂŽnsemnând apa cu semnul Crucii, a turnat omului pe cap Ĺi pe tot trupul Ĺi ĂŽndatÄ s-a curÄĹŁit de acea boalÄ Ĺi s-a dus sÄnÄtos, lÄudând pe Dumnezeu. Asemenea, venind Ĺi un preot, anume Colirie, Ĺi numai haina sfântului pe sine punând-o, ĂŽndatÄ a câĹtigat tÄmÄduire. NiĹte minuni ca acestea Ĺi o viaĹŁÄ ca aceasta a Sfântului Teodor vÄzând fericita Elpidia, se fericea cu duhul. Deci Ĺi ea a povÄĹŁuit pe multe femei spre viaĹŁÄ plÄcutÄ lui Dumnezeu Ĺi spre chipul monahicesc le-a adus, pentru cÄ era foarte ĂŽmbunÄtÄĹŁitÄ Ĺi urma nepotului sÄu ĂŽn nevointele cele duhovniceĹti. DupÄ aceea, cuvioasa Elpidia s-a apropiat spre sfârĹitul sÄu, pe care mai ĂŽnainte 1-a Ĺtiut din descoperirea ce i s-a fÄcut ei. Ĺi mergând la cea mai de pe urmÄ cercetare Ĺi sÄrutare a cuviosului sÄu nepot, i-a spus vedenia sa, zicând: âFiul meu Ĺi lumina ochilor mei, am vÄzut ĂŽn arÄtare un tânÄr foarte frumos, ĂŽmbrÄcat ĂŽn hainÄ luminoasÄ, având pÄrul ĂŽn chipul aurului, asemenea Sfântului Marelui Mucenic Gheorghe, precum ĂŽl vedem ĂŽnchipuit pe icoanÄ. Acela venind la mine, m-a ĂŽntrebat despre tine, vrând sÄ Ĺtie de la mine rânduiala cântÄrii de psalmi Ĺi a vieĹŁii tale. Iar eu cu de-amÄnuntul i-am spus lui, ĂŽnsÄ el mi-a zis: ÂŤCând cântaĹŁi psalmi, ziceĹŁi aceasta: BinecuÂvântaĹŁi pe Domnul, munĹŁilor Ĺi dealurilor!Âť DupÄ aceea mi-a zis: ÂŤMare dar ai câĹtigat, o, femeie, ĂŽnvrednicindu-te a vedea pe nepotul tÄu ĂŽntr-o rânduiala ca aceasta, iar mie, ajutÄtorului lui, ĂŽmi eĹti mult datoare. Dar mai ales StÄpânului Cel de obĹte Ĺi ZiditoÂrului Dumnezeu, toatÄ mulĹŁumirea I se cuvine, cÄci pe nepotul tÄu 1-a fÄcut vrednic a fi ĂŽn rândul sfinĹŁilor robilor Lui. Deci, tu de acum te odihneĹte, pentru cÄ te-ai ostenit pânÄ acumÂť".
AceastÄ vedenie spunând-o fericita Elpidia Sfântului Teodor Ĺi dându-i cea de pe urmÄ sÄrutare, s-a dus la chilia sa Ĺi ĂŽmbol-nÄvindu-se puĹŁin, s-a mutat cÄtre Domnul Ĺi a fost ĂŽngropatÄ cu cinste de cÄtre cuviosul. Iar dupÄ ĂŽngroparea ei, a venit cineva de la cetatea Ancira, aducând ĂŽnĹtiinĹŁare sfântului, cum cÄ maica lui, MÄria, a murit, Ĺi-1 sfÄtuia sÄ trimitÄ ca sa-i ia averea, de vreme ce a murit fÄrÄ moĹtenitor. RÄspuns-a sfântul: âNu spui adevÄrul, cÄci maica mea n-a murit". Iar acela stÄruia, zicând: âCu ochii mei am vÄzut-o moartÄ". Iar el iarÄĹi a rÄspuns: âNu este adevÄrat! CÄci n-a murit maica mea, nici va muri cu sufletul, ci Ĺi acum viazÄ Ĺi va fi vie ĂŽn veci!" Ĺi nu s-a ĂŽngrijit de averea ce rÄmÄsese dupÄ dânsa, ci a postit o sÄptÄmânÄ ĂŽntreagÄ, fÄcând rugÄciuni cu dinadinsul cÄtre Dumnezeu pentru sufletul ei.
Petrecând Cuviosul Teodor ĂŽn peĹterÄ, a mers la dânsul econoÂmul bisericii de la Iliopoli Ĺi prin cel ce-i slujea i-a spus rugÄmintea sa cu lacrimi, zicând: âMiluieĹte-mÄ, robule al lui Dumnezeu, ĂŽn necazul ce mi s-a ĂŽntâmplat! Pe sluga mea am trimis-o, ca sÄ adune veniturile bisericeĹti, iar el, toate veniturile adunându-le, a fugit. Iar eu, alergând ĂŽncoace Ĺi ĂŽncolo dupÄ dânsul Ĺi cÄutându-1, nu pot sÄ-1 aflu. RoagÄ-te Domnului sÄ mi-1 arate, cÄ toatÄ averea mea nu-mi ajunge sÄ plÄtesc bisericii". RÄspuns-a lui sfântul: âDe fÄgÄduieĹti cÄ pe acel slujitor al tÄu nu-1 vei bate, ci ĂŽl vei slobozi Ĺi nimic mai mult de la dânsul nu vei lua, fÄrÄ numai cele bisericeĹti, pe care el le-a luat, apoi te va mângâia Domnul Ĺi-1 va da ĂŽn mâinile tale; iar de nu vei fÄgÄdui aĹa, apoi nu vei putea sÄ-1 afli pe el". Iar econoÂmul a fÄgÄduit a nu-1 bate pe acela Ĺi nici a-i lua ceva dintre ale lui, ci Ĺi dintre ale sale a-i da, numai sÄ ĂŽntoarcÄ averea bisericeascÄ. Pentru cÄ zicea: âEu Ĺi copiii mei vom rÄmâne goi dacÄ cu a mea avere voi plÄti pentru venitul bisericesc cel rÄpit". Atunci i-a zis sfântul: âMergi cu pace la casa ta Ĺi sÄ fii fÄrÄ grijÄ, cÄci nÄdÄjduiesc cÄtre Dumnezeu cÄ degrabÄ te va mângâia". Ĺi s-a dus economul ĂŽntr-ale sale, bucurându-se Ĺi având neĂŽndoitÄ nÄdejde ĂŽn cuvintele cuviosului. Iar fugarul acela, care rÄpise cele bisericeĹti, a stat pe cale aproape de satul ce se numea Nicheia, fiind legat cu rugÄciunile cuviosului Ĺi neputând sÄ se ducÄ mai departe cât de puĹŁin. Deci cu pÄrerea i se arÄta lui cÄ fuge degrabÄ, dar de fapt el stÄtea pe loc. Ĺi vÄzându-1 oamenii care se ĂŽntâmplaserÄ ĂŽn calea aceea Ĺi cunoscându-1, l-au prins Ĺi l-au dus la econom. Ĺi aĹa a fost ĂŽntoarsÄ toatÄ averea bisericeascÄ pe care o luase el. Iar economul Ĺi-a ĂŽmplinit fÄgÄduinĹŁa Ĺi a slobozit pe acela, nefÄcându-i nici o strâmbÄtate. Apoi a mers iarÄĹi la cuvios, dându-i mulĹŁumire.
DupÄ aceasta un om a adus ĂŽn ziua Cincizecimii pe femeia sa muncitÄ de diavol Ĺi dupÄ ce a certat cuviosul pe duhul cel necurat, acela striga, zicând: âO, pentru ce te mânii asupra mea, mâncÄ-torule de fier? Oare sunt vinovat? CÄci nu de bunÄvoie am intrat ĂŽntr-ĂŽnsa, ci fiind trimis de Teodor vrÄjitorul, care se numeĹte Carapos Ĺi petrece ĂŽn satul Mazamia". Iar plÄcutul lui Dumnezeu, certând cu numele lui Iisus Hristos pe diavolul, 1-a izgonit din femeia aceea.
In acelaĹi an, ĂŽn luna iunie, oamenii din satul Mazamia, auzind de minunile fÄcute de plÄcutul lui Dumnezeu, Teodor, au mers la el, rugându-1 cu lacrimi sÄ vinÄ la ei, sÄ le izgoneascÄ lÄcustele care nÄvÄliserÄ ca un nor asupra ĹŁarinilor Ĺi grÄdinilor lor. Iar cuviosul, mergând la ei, a intrat ĂŽn biserica lor Ĺi a petrecut toatÄ noaptea la rugÄciune. Iar a doua zi a mers cu rugÄciune la ĹŁarini Ĺi, luând trei lÄcuste ĂŽn mâna sa, se ruga Domnului pentru popor. Ĺi ĂŽn vremea rugÄciunii au murit lÄcustele ĂŽn mâinile lui, iar el, mulĹŁumind lui Dumnezeu, a zis cÄtre popor: âSÄ ne ĂŽntoarcem la bisericÄ, fiilor, pentru cÄ degrabÄ ne va arÄta Domnul mila sa".
Deci, ĂŽntorcându-se sfântul la bisericÄ, a sÄvârĹit Sfânta Ĺi dumnezeiasca Liturghie Ĺi, a doua zi, oamenii au vÄzut toatÄ mulĹŁiÂmea lÄcustelor moartÄ. Aceasta vÄzând cel ce locuia ĂŽntr-acele locuri, mai sus pomenitul vrÄjitor Teodor Carapos, s-a pornit cu zavistie asupra sfântului, fiindcÄ mai dinainte se mâniase asupra lui, pentru izgonirea din femeie a diavolului pe care acel vrÄjitor ĂŽl triÂmisese ĂŽntr-ĂŽnsa. Deci mâniindu-se asupra sfântului vrÄjitorul acela Ĺi zavistuind asupra puterii lui Dumnezeu celei fÄcÄtoare de minuni dintr-ĂŽnsul, a chemat pe diavolii cei de sub mâna lui Ĺi le-a poruncit sÄ meargÄ Ĺi sÄ munceascÄ pe Teodor Sicheotul pânÄ la moarte. Iar aceia dacÄ s-au dus, n-au putut sÄ se apropie de el, fiindcÄ avea ĂŽntotdeauna rugÄciunea ĂŽn gura sa Ĺi-1 aĹteptau pânÄ va adormi. Dar Ĺi dormind sfântul, darul lui Dumnezeu ieĹea ca un foc dintr-ĂŽnsul, arzând Ĺi izgonind pe diavoli, care din nou ĂŽntorcându-se, se repezeau asupra cuviosului; ĂŽnsÄ iar se ĂŽntorceau cu ruĹine la cel ce i-a trimis.
Deci vrÄjitorul acela cu dosÄdiri ĂŽi ocÄra, zicându-le: âCu adevÄrat nimic nu este puterea voastrÄ, cÄci dacÄ nici când dormea, nu v-aĹŁi putut apropia, apoi cum ĂŽi veĹŁi face aceluia ceva când este treaz?" Iar diavolii ĂŽi ziceau: âCând ne apropiem de el, iese o vÄpaie de foc din gura lui Ĺi ne arde, ĂŽncât nu putem suferi". Iar vrÄjitorul iuĹŁindu-se cu mai multÄ mânie Ĺi ros fiind de zavistie, a pus niĹte otravÄ omoratoare ĂŽntr-un peĹte Ĺi a trimis peĹtele acela ĂŽn dar cuviosului. Iar plÄcutul lui Dumnezeu, fiind pÄzit cu darul lui Hristos, când era vremea mesei cea obiĹnuitÄ lui, a gustat din peĹtele acela Ĺi a rÄmas nevÄtÄmat. De acest lucru minunându-se vrÄjitorul Teodor Carapos Ĺi cunoscând puterea lui Dumnezeu Ĺi neputinĹŁa diavolilor, s-a umilit cu sufletul Ĺi, mergând la cuviosul, a cÄzut la picioarele lui cele sfinte, mÄrturisind pÄcatele sale cu lacrimi. Ĺi arzând cÄrĹŁile sale cele vrÄjitoreĹti Ĺi lepÄdându-se de lucrurile satanei, a luat Sfântul Botez Ĺi s-a fÄcut rob credincios al lui Iisus Hristos.
DupÄ ce s-a ĂŽntors cuviosul ĂŽn locaĹul sÄu, i s-a ĂŽntâmplat de a cÄzut ĂŽntr-o boalÄ grea Ĺi aĹtepta sÄ moarÄ, pentru cÄ a vÄzut pe sfinĹŁii ĂŽngeri venind la el Ĺi socotea cÄ acum vor sÄ-i ia sufletul. Deci plângea Ĺi se tânguia, zicând cÄ nu este gata de ieĹire. Ĺi era deasupra lui icoana SfinĹŁilor doctori celor fÄrÄ de platÄ, Cosma Ĺi Damian. Aceia i s-au arÄtat ĂŽn vedenie Ĺi dupÄ obiceiul doctoricesc, ĂŽi pipÄiau venele mâinilor lui Ĺi vorbeau unul cu altul ca Ĺi cum deznÄdÄjduindu-1 de viaĹŁÄ, fiindcÄ i-a slÄbit puterea. Ĺi au zis cÄtre el: âPentru ce plângi Ĺi te mâhneĹti atâta?" RÄspuns-a bolnavul: âDe vreme ce nu m-am pocÄit la Dumnezeu, domnii mei, Ĺi de vreme ce las aceastÄ micÄ turmÄ, neĂŽndreptatÄ ĂŽncÄ la calea cea desÄvârĹitÄ, mai având ea ĂŽncÄ nevoie multÄ de povÄĹŁuire". SfinĹŁii i-au zis: âDar voieĹti sÄ rugÄm pe Dumnezeu pentru tine, ca sÄ-ĹŁi lungeascÄ vremea vieĹŁii?"
RÄspuns-a bolnavul: âDe o veĹŁi face aceasta Ĺi de-mi veĹŁi cere vreme de pocÄinĹŁÄ, apoi ĂŽmi veĹŁi pricinui mare bucurie Ĺi veĹŁi câĹÂtiga platÄ pentru pocÄinĹŁa mea". Iar sfinĹŁii ĂŽntorcându-se la ĂŽngeri, i-au rugat sÄ mai aĹtepte puĹŁin, pânÄ ce vor merge la ĂŽmpÄratul Dumnezeu, ca sÄ-L roage pentru Teodor. Iar ĂŽngerii fÄgÄduind cÄ vor aĹtepta, s-au dus sfinĹŁii rÄbdÄtori de chinuri, Cosma Ĺi Damian, la Atotputernicul ĂŽmpÄrat, Hristos Dumnezeul nostru, Care a adÄuÂgat altÄdatÄ cincisprezece ani lui Iezechiel, Ĺi rugându-L pentru lungirea anilor lui Teodor, s-au ĂŽntors degrabÄ, având ĂŽntre ei un tânÄr, asemenea cu acei ĂŽngeri, ĂŽnsÄ cu slava mai luminat. Ĺi acela a zis cÄtre ĂŽngeri astfel: âLÄsaĹŁi pe^Teodor ĂŽntre cei vii, pentru cÄ StÄpânul Cel de obĹte al tuturor Ĺi ĂŽmpÄratul slavei este rugat pentru el Ĺi i-a poruncit ca sÄ fie ĂŽn trup!" Ĺi ĂŽndatÄ sfinĹŁii ĂŽngeri cu acel prealuminat tânÄr s-au dus la cer, iar SfinĹŁii Cosma Ĺi Damian au zis cÄtre Teodor: âScoalÄ-te, frate, Ĺi ia aminte la tine Ĺi la turma ta, cÄci bunul Ĺi milostivul nostru StÄpân a primit rugÄciunile noastre pentru tine Ĺi ĹŁi-a dÄruit viaĹŁÄ, ca sÄ lucrezi nu mâncarea cea pieritoare, ci pe aceea care este ĂŽn viaĹŁa vecilor Ĺi sÄ aduci mântuÂirea multor suflete!"
Acestea zicând cÄtre el sfinĹŁii doctori, s-au fÄcut nevÄzuĹŁi. Iar Sfântul Teodor venindu-Ĺi ĂŽn sine, simĹŁindu-se cÄ este cu totul sÄnÄtos, s-a sculat ĂŽndatÄ. Ĺi lÄuda pe Dumnezeu Ĺi cu mai multÄ osârdie se sârguia la cântarea de psalmi Ĺi la post, Ĺi cu darul dat lui fÄcea minuni, tÄmÄduind multe feluri de boli Ĺi izgonind diavolii cu cuvântul. Apoi, strÄbÄtând vestea pretutindeni de minunile lui, mulĹŁi se minunau Ĺi lÄsându-Ĺi casele, se duceau la dânsul spre cÄlugÄrie. Iar cei ce câĹtigau tÄmÄduire de la dânsul de bolile lor, mulĹŁi dintre ei nemaivrând sÄ se lase de el, petreceau la dânsul, slujind trebuÂinĹŁelor mÄnÄstireĹti.
Deci, adunându-se mulĹŁime de fraĹŁi, au zidit o mÄnÄstire aleasÄ, iar Cuviosul Teodor s-a fÄcut arhimandrit al mÄnÄstirii sale. Ĺi deoarece biserica Sfântului Ĺi Marelui Mucenic Gheorghe era micÄ Ĺi nu putea sÄ-i ĂŽncapÄ pe toĹŁi la obiĹnuita cântare, s-a sârguit cuviosul sÄ zideascÄ altÄ bisericÄ mai mare, ĂŽn alt loc nu departe de acolo, ĂŽn numele Sfântului Arhanghel Mihail. Ĺi a rânduit pe fraĹŁi sÄ vieĹŁuiascÄ acolo, iar pe ucenicul sÄu, Filumen, 1-a trimis la episcoÂpul cetÄĹŁii lui Anastasie, ca sÄ ia hirotonia preoĹŁiei. Ĺi punându-1 egumen la acea mÄnÄstire, singur se ĂŽndeletnicea ĂŽn liniĹte. Ĺi au avut nevoie de un vas de argint, pentru slujirea Sfintei Liturghii, deoarece pânÄ atunci ĂŽn mÄnÄstirea lui se sÄvârĹeau dumnezeieĹtile Taine ĂŽn vas de marmurÄ.
Deci cuviosul a trimis un diacon al sÄu la Constantinopol, ca sÄ cumpere acel vas de argint pentru sfinĹŁita slujbÄ. Dar dupÄ ce a cumpÄrat Ĺi a adus la dânsul acel vas curat, lucrat cu meĹteĹug ales, sfântul 1-a lepÄdat, nevrând sÄ slujeascÄ ĂŽntr-ĂŽnsul, pentru cÄ ĂŽl vedea cu ochii minĹŁii cÄ este negru, urât Ĺi netrebnic. Iar diaconul lÄuda vasul, cÄ este de argint curat Ĺi bine lucrat. ĂŽnsÄ cuviosul ĂŽi zicea: âĹi eu vÄd, o, fiule, cÄ vasul este din argint Ĺi bine lucrat, ĂŽnsÄ are necurÄĹŁie nevÄzutÄ. Ĺi de nu mÄ crezi pe mine, sÄ facem rugÄciune, ca sÄ-ĹŁi deschidÄ Domnul ochii tÄi sufleteĹti Ĺi vei vedea". Deci, dupÄ ce s-a ĂŽnchinat Ĺi s-a rugat, atunci nu numai diaconul acela, ci Ĺi toĹŁi fraĹŁii care erau acolo au vÄzut cÄ vasul acela era negru ca un cÄrbune luat din cuptor Ĺi s-au minunat. Iar dupÄ ce diaconul a luat vasul ĂŽn mâini, ĂŽndatÄ s-a vÄzut curat Ĺi luminat, ca mai ĂŽnainte Ĺi 1-a dus la Constantinopol la argintarul de la care ĂŽl cumpÄrase Ĺi i-a spus lui pentru ce 1-a lepÄdat Cuviosul Teodor. Iar argintarul, cercetând despre argintul acela de unde i-a venit lui, Ĺi-a adus aminte cÄ era din podoabele oarecÄrei desfrânate, din câĹtigul ei cel spurcat, Ĺi se mira de mai ĂŽnainte vederea cuviosului Ĺi ĂŽĹi cerea iertare.
Deci, luând vasul acela, alte vase mai curate a dat ĂŽn dar pentru trebuinĹŁa bisericii, cerând rugÄciunile sfinĹŁilor pentru dânsul. Iar diaconul, aducându-le ĂŽn mÄnÄstire, a spus pÄrintelui Ĺi fraĹŁilor din ce fel de argint a fost vasul cel dintâi Ĺi minunându-se de mai ĂŽnainte vederea sfântului, preamÄreau pe Dumnezeu.
In acel timp niĹte oameni din satul Vuzia, care este supus al lui Gratianopoli, au venit la Cuviosul Teodor pentru o pricinÄ ca aceasta: fÄcându-Ĺi un pod de piatrÄ peste un râu ĂŽn satul lor, pe când scoteau piatra din pÄmânt Ĺi ciopleau lespezile au ieĹit din groapÄ mulĹŁime de diavoli, care nÄvÄleau asupra oamenilor Ĺi dobitoacelor Ĺi-i munceau, iar alĹŁii, ca niĹte tâlhari Ĺezând pe lângÄ drumuri, rÄneau pe cei ce treceau. Deci au rugat pe cuviosul ca sÄ meargÄ ĂŽn satul lor Ĺi sÄ izgoneascÄ de la dânĹii acea ispitÄ diavoleascÄ. Ĺi cuviosul a mers ĂŽmpreunÄ cu dânĹii, nÄdÄjduind spre Dumnezeu. Iar când se apropia de satul acela, diavolii cei din oameni, simĹŁind venirea lui, ieĹeau strigând ĂŽmpotriva lui: âO, primejdie! Pentru ce, lÄsând Galatia, vii aici, mâncÄtorule de fier? Ĺtim pentru ce vii, dar nu te vom asculta, precum te ascultÄ duhurile cele din Galatia, cÄ mai aprinĹi Ĺi mai puternici suntem decât ei".
Iar cuviosul, certându-i pe dânĹii, le-a poruncit sÄ tacÄ. Ĺi a doua zi, adunând poporul, a ĂŽnconjurat satul cu cruci Ĺi cu litanii, Ĺi suindu-se pe dealul acela, au fÄcut rugÄciuni cÄtre Dumnezeu mult timp. Ĺi ĂŽndatÄ diavolii cei ce ieĹiserÄ de acolo, s-au adunat cu puterea lui Dumnezeu ĂŽn chip de muĹte, de Ĺoareci Ĺi de iepuri, pe care izgonindu-i ĂŽn groapa aceea pe toĹŁi Ĺi pecetluindu-i cu semnul Crucii, a poruncit ca cu pietre Ĺi cu pÄmânt sÄ-i astupe acolo. Astfel a scÄpat satul acela de ispita diavoleascÄ. ĂŽncÄ Ĺi alte case Ĺi sate fiind nÄpÄdite de diavoli, ĂŽn acelaĹi chip le-a izbÄvit, izgonind din oameni duhurile cele viclene, ĂŽncât diavolii se cutremurau Ĺi numai de numele aceluia.
Dintre ucenicii cuviosului, mulĹŁi erau vestiĹŁi Ĺi mari bÄrbaĹŁi ĂŽn fapte bune. Astfel fericitul Arsenie, ĂŽnchizându-se ĂŽntr-o chilie strâmtÄ, petrecea ĂŽn tÄcere Ĺi abia a treia zi primea puĹŁinÄ hranÄ, pâine Ĺi verdeĹŁuri crude sau linte Ĺi apÄ cu mÄsurÄ, iar ĂŽn sfântul post cel de 40 de zile, mânca numai sâmbÄta Ĺi Duminica Ĺi atunci doar mâncare uscatÄ. Asemenea viaĹŁÄ mai petreceau Ĺi alĹŁi doi, Evagrie Ĺi Andrei, care aveau chiliile aproape de Arsenie, de a cÄror sfântÄ viaĹŁÄ Cuviosul Teodor mult se bucura Ĺi mulĹŁumea lui Dumnezeu. Acei trei ucenici sfÄtuindu-se, sÄ se ĂŽnchine Sfintelor Locuri de la Ierusalim, au rugat pe pÄrintele Teodor, ca sÄ-i libereze cu binecuvântare Ĺi, dându-le drumul, s-au dus. Ĺi ajungând la Ierusalim, au cercetat toate lavrele cele de primprejur Ĺi mÄnÄstirile sihÄstreĹti. Deci Evagrie a vrut sÄ rÄmânÄ acolo Ĺi, intrând ĂŽn lavra Cuviosului Sava, a vieĹŁuit cu sfinĹŁenie, arÄtându-se cu lucrul cÄ este ucenic al lui Teodor. Iar Arsenie Ĺi Andrei ĂŽntorcându-se ĂŽn Galatia la pÄrintele lor, l-au rugat sÄ le porunceascÄ lor sÄ se ducÄ la liniĹte ĂŽn alte locuri osebite.
Deci Andrei s-a sÄlÄĹluit pe un deal, ce se numea Vrian, ca la opt stadii de la mÄnÄstire, cu binecuvântarea pÄrintelui. Iar Arsenie, ducându-se ĂŽn pÄrĹŁile cele de sus ale Potamiei, Ĺi-a ales un loc departe de locuinĹŁa omeneascÄ, ĂŽn care se spunea cÄ este sÄlÄĹluire diavoleascÄ. Acolo s-a rugat, zicând: âDumnezeule, milostiveĹte-Te prin rugÄciunile pÄrintelui meu Teodor, pÄzeĹte-mÄ pe mine, pÄcÄtosul, apÄrÄ-mÄ de nÄpasta diavoleascÄ Ĺi-mi ajutÄ sÄ-Ţi plac ĂŽn locul acesta". Deci mai ĂŽntâi Ĺi-a zidit o chiliuĹŁÄ de lemn Ĺi a iernat ĂŽntr-ĂŽnsa. DupÄ aceea a zidit un stâlp ĂŽnalt Ĺi, petrecând patruzeci de ani pe el cu mare rÄbdare, s-a dus cÄtre Domnul.
IncÄ Ĺi Elpidie, cu povÄĹŁuirea Cuviosului Teodor, nu puĹŁin a sporit ĂŽn bunÄtÄĹŁi Ĺi dupÄ câţiva ani de petrecere lângÄ pÄrintele sÄu, ducându-se ĂŽn pÄrĹŁile RÄsÄritului cu binecuvântare, s-a sÄlÄĹluit aproape de Muntele Sinai. Ĺi vieĹŁuind ĂŽn tÄcere mult timp, s-a sÄvârĹit precum cuvioĹii, iar locul acela a fost numit de pÄrinĹŁii din Sinai, âTÄcerea lui Elpidie". ĂŽncÄ Ĺi Leontie, ucenicul pÄrintelui nostru Teodor, a fost bÄrbat minunat ĂŽn pustnicie, aproape de locul Permatia. El, ĂŽnvrednicindu-se darului proorocesc, spunea mai ĂŽnainte cele ce aveau sÄ fie. Ĺi a proorocit despre nÄvÄlirea perĹilor, precum Ĺi despre uciderea sa de cÄtre dânĹii, lucru care s-a Ĺi ĂŽmplinit. Pentru cÄ, nevoind sÄ iasÄ din chilia sa cea strâmtÄ Ĺi liniĹtitÄ, a fost ucis ĂŽntr-ĂŽnsa de perĹi. ĂŽncÄ Ĺi Teodor, care a postit ĂŽn Muntele Draconiei, Ĺtefan cel de lângÄ râul Psiliei Ĺi alĹŁi mulĹŁi ucenici ai fericitului pÄrintelui nostru Teodor, au strÄlucit cu fapte bune, unii vieĹŁuind lângÄ dânsul, iar alĹŁii sÄlÄĹluindu-se prin diferite locuri pustii.
Venindu-i dorinĹŁÄ Cuviosului Teodor sÄ cerceteze iarÄĹi Sfintele Locuri ĂŽn Ierusalim, a luat pe doi din ucenicii lui Ĺi s-a dus. ĂŽn acea vreme ĂŽn Palestina, ĂŽn care se aflÄ Ierusalimul, era secetÄ mare Ĺi toĹŁi oamenii Ĺi dobitoacele erau ĂŽn nevoie mare, cÄci se uscaserÄ toate gropile Ĺi cisternele ĂŽn care ĂŽĹi adunau apÄ. Deci oamenii se rugau mult, cerând ploaie de la Dumnezeu Ĺi nu puteau sÄ-Ĺi câĹtige cererea, cÄci Domnul pÄstra acel dar plÄcutului SÄu, Teodor, Ĺi pentru aceasta ĂŽl Ĺi adusese ĂŽn Palestina. Ĺi erau acolo unii din pÄrĹŁile Galatiei, care Ĺtiau pe Cuviosul Teodor Ĺi facerile lui de minuni. Aceia grÄiau adeseori cÄtre oameni: âĹtim un sfânt pÄrinte ĂŽn pÄrĹŁile noastre, care poate numai cu o rugÄciune sÄ umple de ploaie toatÄ lumea, precum a umplut-o odatÄ proorocul Ilie".
Iar dupÄ ce a sosit cuviosul la Ierusalim Ĺi s-a ĂŽnchinat lemnului Crucii cel de viaĹŁÄ fÄcÄtor Ĺi mormântului celui purtÄtor de viaĹŁÄ al lui Hristos, l-au cunoscut cei din Galatia, care erau acolo. Ĺi ĂŽndatÄ a strÄbÄtut vestea despre dânsul ĂŽn toatÄ Sfânta Cetate Ĺi prin mÄnÄstirile Ĺi prin lavrele de primprejur. Deci, adunându-se mulĹŁime de monahi Ĺi toĹŁi clericii bisericii celei mari, au ĂŽnconjurat pe sfântul, bucurându-se de venirea lui la dânĹii Ĺi l-au rugat ĂŽn numele patriarhului sÄ cearÄ de la Domnul ploaie pÄmântului cel uscat. Iar sfântul se lepÄda, numindu-se nevrednic Ĺi pÄcÄtos. Dar ei grÄiau: âNÄdÄjduim, pÄrinte, cÄ dacÄ vei amesteca rugÄciunile tale cu ale celorlalĹŁi pÄrinĹŁi, Dumnezeu se va milostivi spre noi Ĺi va trimite ploaie pe pÄmânt". Sfântul a zis cÄtre dânĹii: âDacÄ credeĹŁi aĹa, apoi sÄ fie dupÄ credinĹŁa voastrÄ".
Deci a fÄcut rugÄciune, Ĺi pe când mergea poporul cu crucile, sfântul a grÄit cÄtre dânĹii: âSÄ vÄ schimbaĹŁi hainele, o, fiilor, pentru cÄ vÄ veĹŁi uda; cÄci degrabÄ va arÄta Domnul mila Sa pentru credinĹŁa voastrÄ". Ĺi ajungând la un loc afarÄ din cetate, cuviosul a poruncit sÄ stea litia; apoi, ridicându-Ĺi mâinile cÄtre cer, a ĂŽnceput a se ruga mai cu dinadinsul, Ĺi ĂŽndatÄ s-a arÄtat dinspre apus un nor mic Ĺi ĂŽntr-un ceas a acoperit tot cerul. Iar sfântul, sÄvârĹindu-Ĺi rugÄciunea, a poruncit sÄ se ĂŽntoarcÄ mai repede litia, ca sÄ nu se ude; Ĺi deodatÄ s-a vÄrsat o ploaie mare peste mÄsurÄ Ĺi toĹŁi alergau degrabÄ ĂŽn cetate spre bisericÄ, fiindcÄ se udaserÄ foarte tare. Iar ploaia n-a stat nicidecum, pânÄ ce n-a adÄpat tot pÄmântul din destul Ĺi s-au umplut de apÄ gropile, cisternele Ĺi vÄile. Iar Cuviosul Teodor, pentru o minune ca aceea temându-se sÄ nu fie slÄvit Ĺi cinstit de oameni, s-a ascuns de toĹŁi Ĺi a ieĹit din cetate cu amândoi ucenicii sÄi. Apoi, alergând cu sporire, s-au ĂŽntors ĂŽn mÄnÄstirea Sicheotului din Galatia. ĂŽncÄ Ĺi ĂŽn latura sa, prin multe locuri de primprejur fÄcea asemenea minuni Ĺi dupÄ rugÄmintea poporului aducea ploi, ĂŽnmulĹŁea rodurile pÄmântului Ĺi sadurile, potolea pâra-iele cele pornite Ĺi spunea mai ĂŽnainte cele ce aveau sÄ fie.
Mavrichie voievodul, ĂŽntorcându-se de la rÄzboiul persienesc prin Galatia la Constantinopol Ĺi venind la cuviosul pentru rugÄciune Ĺi binecuvântare, el i-a proorocit cÄ degrabÄ are sÄ fie ĂŽmpÄrat. DupÄ ce s-a ĂŽmplinit aceea, ĂŽmpÄratul Mavrichie a scris cÄtre proorocul sÄu, adicÄ cÄtre acest sfânt pÄrinte, cerând rugÄciuni pentru el Ĺi pentru toatÄ ĂŽmpÄrÄĹŁia lui. A adÄugat ĂŽncÄ Ĺi aceasta, sÄ cearÄ de la dânsul ce va voi. Iar Cuviosul Teodor a trimis la dânsul pe fericitul Filumen, scriindu-i sÄ dea ceva pâine la mÄnÄstirea lor, pentru mulĹŁimea sÄracilor ce veneau la dânĹii ĂŽn toate zilele. Iar ĂŽmpÄratul a scris la ispravnicii sÄi din Galatia, ca ĂŽn fiecare an sÄ dea grâu la mÄnÄstirea lui Teodor câte Ĺase sute de mÄsuri; Ĺi a dÄruit ĂŽncÄ Ĺi bisericii vase de mult preĹŁ.
VÄzând Cuviosul Teodor cÄ din zi ĂŽn zi se ĂŽnmulĹŁeĹte turma sa Ĺi venea la mÄnÄstirea sa mulĹŁime de popor pentru rugÄciuni Ĺi pentru tÄmÄduiri, iar biserica Sfântului Marelui Mucenic Gheorghe fiind foarte micÄ, a prefÄcut-o, zidind-o ĂŽn chip minunat mai mare. CÄci fiind acolo o piatrÄ mare Ĺi neclintitÄ niciodatÄ, i-a poruncit ca singurÄ sÄ se miĹte Ĺi sÄ se ducÄ de la locul sÄu ĂŽn alt loc. Iar când se aducea var nestins din satul Evarzia, care era aproape, pentru zidirea bisericii, i-a cuprins deodatÄ pe cale un nor de ploaie Ĺi lucrÄtorii s-au temut sÄ nu se aprindÄ carele cu var din ploaie Ĺi sÄ le ardÄ dobitoacele. Atunci cuviosul, prin rugÄciune, a despÄrĹŁit norul ĂŽn douÄ Ĺi era ploaie mare pe amândouÄ pÄrĹŁile drumului, iar pe var Ĺi pe care n-a picat nici o picÄturÄ, pânÄ ce au dus varul la locul zidirii bisericii Ĺi l-au descÄrcat.
Iar dupÄ ce s-a sfârĹit biserica, s-a sÄvârĹit episcopul Timotei al cetÄĹŁii lui Anastasie, care a fost dupÄ Teodosie, Ĺi mergând cetÄĹŁenii la arhiepiscopul Pavel al mitropoliei Ancirei, l-au rugat sÄ aleagÄ episcop al cetÄĹŁii lor pe Cuviosul Teodor, arhimandritul lavrei Sicheotul. Ĺi bucurându-se arhiepiscopul, a trimis dupÄ fericiÂtul Teodor, ca sÄ-1 aducÄ cu cinste la dânsul. ĂŽn acea vreme, cuviosul fiind ĂŽnchis ĂŽn peĹtera sa, se liniĹtea Ĺi se ĂŽndeletnicea ĂŽn obiĹnuita rugÄciune. Iar dupÄ ce clerul Ĺi cetÄĹŁenii cetÄĹŁii lui Anastasie s-au dus la dânsul cu multÄ rugÄminte ca sÄ le fie episcop, el nici nu voia sÄ audÄ de aceasta. ĂŽnsÄ ei, deschizând casa cu sila, l-au scos afarÄ chiar nevrând Ĺi, punându-1 ĂŽn careta arhiereascÄ, l-au dus la Ancira, bucurându-se Ĺi veselindu-se. Iar fraĹŁii plângând Ĺi tânguindu-se pentru pÄrintele lor, cÄci se despÄrĹŁiserÄ de dânsul, cuviosul a trimis la ei, zicându-le: âNu vÄ mâhniĹŁi, fraĹŁilor, Ĺi sÄ mÄ credeĹŁi, cÄ niciodatÄ nu vÄ voi lÄsa, pentru cÄ nimic nu este pe pÄmânt care sÄ mÄ poatÄ despÄrĹŁi de voi".
Deci Cuviosul Teodor a fost pus episcop al cetÄĹŁii lui AnastaÂsie de cÄtre Pavel, mitropolitul Ancirei, deĹi nu voia sÄ primeascÄ o dregÄtorie ca aceasta. Ĺi pe când a primit scaunul, unui bÄrbat oarecare i s-a fÄcut o vedenie ĂŽn acest chip: o stea luminoasÄ Ĺi mare s-a pogorât din cer spre bisericÄ Ĺi a luminat cu razele sale nu numai cetatea Ĺi ĹŁara aceea, ci Ĺi toate cetÄĹŁile Ĺi pÄrĹŁile de primprejur. Pentru cÄ acest cuvios, fiind pus pe scaunul arhieresc ca o luminÄ ĂŽn sfeĹnic, cu adevÄrat s-a arÄtat a fi luminÄ lumii, luminând Ĺi spÄi-mântând toatÄ partea cea de sub cer cu minunile cele fÄrÄ de numÄr Ĺi cu chipul cel minunat al vieĹŁii sale. El cerceta adeseori lavra sa cea de la Sicheot Ĺi mângâia pe fraĹŁi. Iar biserica Sfântului Gheor-ghe cea ziditÄ prin a sa sârguinĹŁÄ a sfinĹŁit-o. Ĺi câte minuni mari a fÄcut ĂŽn vremea episcopiei sale, nu se pot spune cu de-amÄnuntul. Pentru cÄ ĂŽĹi ĂŽndoia ostenelile sale, având purtare de grijÄ cu dinadinsul pentru pÄstoria sa cea ĂŽncredinĹŁatÄ. InsÄ mult se mâhnea pentru cÄ i se tÄiase liniĹtea Ĺi avea totdeauna dorinĹŁÄ neschimbatÄ ĂŽn mintea sa, ca sÄ lase episcopia Ĺi iarÄĹi sÄ se ĂŽntoarcÄ la liniĹte ĂŽn mÄnÄstirea sa.
Iar dupÄ câţiva ani iarÄĹi a dorit sÄ se ĂŽnchine sfintelor locuri din Ierusalim Ĺi luând pe doi fraĹŁi din mÄnÄstirea sa, pe Ioan arhidiaconul Ĺi pe Martin, s-a dus cu dânĹii ĂŽn cale. Ĺi ĂŽnconjurând sfintele locuri din Ierusalim, nu se arÄta cÄ este episcop, ci umbla ca un simplu stareĹŁ Ĺi gândea sÄ nu se mai ĂŽntoarcÄ ĂŽntru ale sale, ci sÄ vieĹŁuiascÄ acolo ĂŽntr-o mÄnÄstire, pentru cÄ i se pÄrea cÄ pentru dregÄtoria episcopiei Ĺi-a pÄrÄsit nevoinĹŁa cea monahiceascÄ. Deci mergând ĂŽn lavra Sfântului Sava, a cerut o chilie pentru el Ĺi a petrecut ĂŽntr-ĂŽnsa, liniĹtindu-se de la praznicul NaĹterii lui Hristos, pânÄ la PaĹti. Iar dupÄ PaĹti, acei doi fraĹŁi care merseserÄ cu dânsul, Ioan Ĺi Martin, neĂŽncetat ĂŽl supÄrau sÄ se ĂŽntoarcÄ la locul sÄu, ĂŽnsÄ el nu voia sÄ-i asculte. Iar ĂŽntr-o oarecare noapte i s-a arÄtat Sfântul Marele Mucenic Gheorghe ĂŽn vedenia somnului, dându-i ĂŽn mânÄ un toiag Ĺi zicându-i: âIeĹi degrabÄ de aici, ca sÄ ne ĂŽntoarcem ĂŽn patrie; pentru cÄ nu ĹŁi se cade, ca lÄsându-ĹŁi patria, sÄ zÄboveĹti aici". Zis-a Teodor: âNu voiesc sÄ merg ĂŽn patrie, fiindcÄ nu poftesc episcopie". Zis-a mucenicul: âEu degrabÄ te voi slobozi de la episcopie, numai sÄ te ĂŽntorci, de vreme ce mulĹŁi se mâhnesc dupÄ tine". De o vedenie ca aceasta ĂŽnduplecându-se Teodor, Ĺi-a luat pe amândoi ucenicii Ĺi s-a dus ĂŽn patria sa.
Iar când se apropia de Galatia, a intrat ĂŽntr-o mÄnÄstire ce i se ĂŽntâmplase ĂŽn cale, care se numea Druinia, poruncind ĂŽmpreunÄ cÄlÄtorilor sÄi, ca sÄ nu spunÄ de dânsul, cine este. Iar monahii mÄnÄstirii aceleia, de demult auzind de minunile Cuviosului Teodor, doreau sÄ-1 vadÄ. Deci cuviosul, fiind necunoscut monahilor aceloÂra, s-a odihnit ĂŽn casa de oaspeĹŁi cea mÄnÄstireascÄ, primit fiind de Anichit, primitorul de strÄini. Ĺi ĂŽntrebând pe ucenici despre stareĹŁ cine este, au spus cÄ este din pÄrĹŁi depÄrtate. Ĺi Ĺezând cuviosul la masÄ, a cÄutat spre ucenicii care mâncau cu poftÄ, cÄci erau flÄmânzi, Ĺi a zis cÄtre dânĹii: âCu adevÄrat, fiilor, mâncÄm ca Galatenii". DupÄ un ceas iarÄĹi le-a zis aceeaĹi.
Acestea auzindu-le Anichit, grÄia ĂŽntru sine: âNu cumva din pÄrĹŁile Galatiei este acest stareĹŁ?" Iar dupÄ masÄ culcându-se stareĹŁul dupÄ obicei pe pÄmânt spre odihna nopĹŁii, Anichit, luând deoparte pe amândoi ucenicii, cu multe rugÄciuni ĂŽi supÄra sÄ-i spunÄ cine este acest stareĹŁ. Deci i-au spus aceia, cÄ este Teodor, fÄcÄtorul de minuni al Sicheotului Ĺi episcopul cetÄĹŁii lui Anastasie, Ĺi ĂŽndatÄ Anichit alergând, a spus egumenului Ĺtefan Ĺi fraĹŁilor Ĺi s-au bucurat foarte mult de dânsul, fiindcÄ de multÄ vreme doreau ca sÄ-1 vadÄ. Iar dupÄ ce a sosit vremea cântÄrii Utreniei, când stareĹŁul mergea la bisericÄ, l-au ĂŽntâmpinat ĂŽn uĹile bisericii egumenul Ĺi fraĹŁii Ĺi, cÄzând la picioarele lui cele sfinĹŁite, i s-au ĂŽnchinat ca unui episcop Ĺi fÄcÄtor de minuni Ĺi cereau binecuvântare. Ĺi l-au rugat sÄ petreacÄ cu dânĹii câteva zile, ca sÄ se ĂŽndulceascÄ de vederea feĹŁei lui celei ĂŽngereĹti Ĺi sÄ se sature de vorbele cele cu miere curgÄtoare. Ĺi a petrecut sfântul la dânĹii zile destule. Atunci a strÄbÄtut despre dânsul vestea prin toatÄ latura aceea Ĺi mulĹŁi din popor au mers la mÄnÄstire, ducându-Ĺi pe bolnavii lor la cuviosul, iar el, cu darul lui Hristos, pe toĹŁi ĂŽi tÄmÄduia.
DupÄ aceasta, mergând de acolo Sfântul Teodor la episcopia sa Ĺi ĂŽndeletnicindu-se ĂŽn obiĹnuitele osteneli pÄstoreĹti, gândea neĂŽnÂcetat cum ar putea lÄsa episcopia. Iar fericitul Antioh, vieĹŁuitorul pustiei, 1-a sfÄtuit la aceasta, fiind la dânsul din ĂŽntâmplare, când se ĂŽntorcea de la cetatea lui Constantin ĂŽntr-ale sale. CÄci acel Antioh a fost trimis din pÄrĹŁile RÄsÄritului la ĂŽmpÄratul Mavrichie, ca sÄ-1 roage pentru o cetate ce se numea Sinofrin, ca sÄ o apere de barbari. Ĺi Antioh era bÄrbat bÄtrân, având de la naĹterea sa ca la o sutÄ de ani. Ĺi Ĺaizeci de ani n-a gustat nici vin, nici untdelemn, iar treizeci de ani n-a gustat pâine, decât numai verdeĹŁuri crude cu sare Ĺi cu oĹŁet Ĺi bÄutura ĂŽi era apÄ. Pe acel fericit pÄrinte, pe când trecea prin pÄrĹŁile Galatiei Ĺi ale cetÄĹŁii lui Anastasie, 1-a primit Cuviosul Teodor cu bucurie Ĺi cu cinste Ĺi 1-a odihnit. Ĺi mult s-a mângâiat cu dânsul ĂŽn vorbiri duhovniceĹti. Ĺi grÄia fericitul Antioh ucenicilor sÄi despre Teodor: âN-am vÄzut un astfel de om sfânt, nici n-am auzit pânÄ acum, pentru cÄ mi-a descoperit Domnul viaĹŁa lui".
Asemenea Ĺi Sfântul Teodor a grÄit despre Antioh cÄtre fraĹŁii sÄi: âĂŽn toatÄ pustia RÄsÄritului n-am vÄzut, nici n-am auzit de un astfel de rob al lui Dumnezeu". La acel Cuvios Antioh, Sfântul Teodor a cerut sfat de folos, spunându-i scopul sÄu pentru lÄsarea episcopiei. Iar Cuviosul Antioh i-a lÄudat scopul Ĺi 1-a sfÄtuit sÄ-Ĺi sÄvârĹeascÄ dorirea degrabÄ.
DupÄ ducerea lui Antioh, a fost mâhnit plÄcutul lui Dumnezeu de cei ce luau cu nedreptate averile bisericeĹti. Ĺi pe lângÄ aceia, niĹte casnici ai episcopiei care erau vrÄjmaĹi tÄinuiĹŁi ai sfântului, fiind porniĹŁi de vrÄjmaĹul sufletelor spre zavistie Ĺi urâciune, ĂŽn tainÄ oarecum i-au dat otravÄ, cu slobozirea lui Dumnezeu. Ĺi a zÄcut Cuviosul Teodor trei zile fÄrÄ glas Ĺi stÄtea nemiĹcat ca un mort, ĂŽncât chiar ĂŽncepuse ĂŽn cetate a strÄbate vestea despre moartea sfântului. Dar dupÄ trei zile i s-a arÄtat Preasfânta StÄpâna noastrÄ de Dumnezeu NÄscÄtoarea Ĺi i-a spus pricina bolii lui ce-i venise din otrava cea datÄ ĂŽn tainÄ, zicându-i Ĺi pe urÄtorii cei ce ĂŽi dÄduserÄ otravÄ. Apoi scoţând din basmaua cea din mâini trei grÄunĹŁe, i le-a dat lui, zicând: âMÄnâncÄ-le pe acestea, cÄ nu vei mai pÄtimi de acum nici un rÄu". Deci mâncând cuviosul grÄunĹŁele acelea, Ĺi-a venit ĂŽn simĹŁiri Ĺi s-a simĹŁit cu totul sÄnÄtos. Apoi, sculându-se, a mulĹŁumit lui Hristos Dumnezeu Ĺi Preacuratei Maicii Lui. Iar pe acei rÄi vrÄjmaĹi nu i-a mustrat, nici n-a spus cuiva de ei, ci a fÄcut rugÄciune cÄtre Dumnezeu, ca sÄ nu le socoteascÄ lor aceasta ca pÄcat. Iar cÄtre Sfântul Marele Mucenic Gheorghe totdeauna se ruga, ca mai degrabÄ sÄ-1 libereze de episcopie, precum ĂŽi fÄgÄduise ĂŽn vedenie, când din Palestina nu voia sÄ se ĂŽntoarcÄ ĂŽn Galatia.
Nu se cuvine a tÄcea Ĺi aceasta, cÄ era rânduit mertic ĂŽn cetatea lui Anastasie, spre a se da la masa arhiereascÄ peste tot anul, din averile bisericeĹti, 365 de galbeni. Dintr-acel mertic, Cuviosul Teodor cheltuia numai patruzeci de galbeni la mesele sale cele de peste tot anul, iar pe ceilalĹŁi ĂŽi ĂŽntorcea Sfintei Biserici. Iar darurile ce-i veneau de aiurea, acelea le ĂŽmpÄrĹŁea milostenie. Ĺi, vrând ca desÄvârĹit sÄ lase dregÄtoria episcopiei, mai ĂŽntâi cu dinadinsul a fÄcut cÄtre Dumnezeu multÄ rugÄciune ĂŽn multe zile, ca sÄ nu i se socoteascÄ pÄcat acea socotealÄ a lui. Ĺi câĹtigând ĂŽnĹtiinĹŁare de la Dumnezeu pentru slobozirea sa, a adunat tot clerul Ĺi toĹŁi cetÄĹŁenii Ĺi le-a zis: âĹtiĹŁi, fraĹŁilor, cÄ voi cu sila scoţându-mÄ din mÄnÄstire, m-aĹŁi silit sÄ iau jugul acesta al episcopiei. Ĺi v-am spus atunci, cÄ sunt nevrednic de povÄĹŁuirea voastrÄ. Dar voi, neascultându-mÄ, aĹŁi sÄvârĹit voinĹŁa voastrÄ. IatÄ, este al unsprezecelea an de când vÄ mâhnesc Ĺi sunt mâhnit de voi. Deci, vÄ rog, cÄutaĹŁi-vÄ alt pÄstor, care sÄ vÄ poatÄ plÄcea; cÄci eu de acum nu pot sÄ vÄ mai fiu episcop, ci ca un monah prost mÄ voi ĂŽntoarce la mÄnÄstirea mea, ĂŽn care am fÄgÄduit ca ĂŽn toate zilele vieĹŁii mele sÄ slujesc lui Dumnezeu".
Aceasta zicând, a luat pe arhidiaconul sÄu Ioan, care era din mÄnÄstirea lui, s-a dus la arhiepiscopul Pavel, mitropolitul Ancirei, Ĺi 1-a rugat sÄ punÄ ĂŽn locul sÄu un alt episcop ĂŽn cetatea lui Anastasie. Deci a fost mare ceartÄ ĂŽntre ei, pentru cÄ mitropolitul nu voia de loc sÄ libereze de la episcopie pe fericitul Teodor, zicând cÄ nu este cu putinĹŁÄ ca sÄ gÄseascÄ un bÄrbat ca acela la acea rânduialÄ. Iar Cuviosul Teodor se lepÄda foarte, spunându-i cÄ acea sarcinÄ este mai presus de mÄsura Ĺi puterea lui. Ĺi a fost nevoie, ca pentru aceea sÄ trimitÄ la Constantinopol, la prea sfinĹŁitul Patriarh Chiriac Ĺi la drept credinciosul ĂŽmpÄrat Mavrichie. Iar aceia fiind povÄĹŁuiĹŁi de Dumnezeu, au scris mitropolitului Ancirei, ca sÄ nu supere pe plÄcutul lui Dumnezeu care voieĹte sÄ se liniĹteascÄ, ci sÄ-1 libereze, precum pofteĹte.
Astfel Cuviosul Teodor, izbÄvindu-se de greutatea episcopiei, s-a umplut de negrÄitÄ bucurie, vÄzându-se liber de gâlcevi Ĺi de grijile cele multe. Ĺi ducându-se la mÄnÄstirea sa, a stat ĂŽn chilie, liniĹtindu-se Ĺi petrecând viaĹŁa sa cea obiĹnuitÄ ĂŽn nevoinĹŁe pustÂniceĹti. Ĺi adeseori sÄvârĹea dumnezeieĹtile slujbe, aducând lui Dumnezeu jertfa fÄrÄ de sânge. Ĺi se ĂŽnvrednicea acest plÄcut al lui Dumnezeu ĂŽn vremea Liturghiei, cÄ vedea darul Sfântului Duh, ĂŽn asemÄnare de pânzÄ Ĺi ĂŽn chip de porfirÄ prealuminatÄ, care se cobora de sus peste sfintele daruri Ĺi le acoperea. Despre acest lucru a spus unuia din cei ĂŽmpreunÄ slujitori ai sÄi, ieromonahul Iulian, bÄrbat duhovnicesc Ĺi ĂŽmbunÄtÄĹŁit, fiind silit de acela cu stÄruitoare rugÄminte. Ĺi când vedea aceea, se umplea de negrÄitÄ bucurie duhovniceascÄ Ĺi faĹŁa lui cea cinstitÄ strÄlucea cu o mare luminÄ Ĺi se schimba. Iar preoĹŁii Ĺi diaconii care slujeau cu Sfântul Teodor, vÄzând ĂŽn faĹŁa lui o dumnezeiascÄ strÄlucire, se spÄimântau.
OdatÄ s-a ĂŽntâmplat Ĺi aceasta: ĂŽn Ĺaisprezece zile ale lunii iulie, la pomenirea Sfântului Mucenic Antioh Ĺi hramul aceluia, când arhiereul lui Dumnezeu, Teodor, sÄvârĹea dumnezeiasca Liturghie Ĺi a sosit vremea ĂŽnÄlĹŁÄrii Sfintelor Daruri, ridicând el dupÄ obicei discul cu Sfântul AgneĹŁ ĂŽn sus Ĺi strigând: âSfintele sfinĹŁilor", dumnezeiescul AgneĹŁ singur de sine s-a ridicat sus ĂŽn vÄzduh, ĂŽnÄlţându-se ca de o nevÄzutÄ mânÄ, Ĺi iarÄĹi s-a lÄsat pe disc la locul lui. O minune ca aceasta i-a umplut de spaimÄ Ĺi de mirare mare pe toĹŁi cei ce erau atunci ĂŽmprejurul acelui dumnezeiesc prestol. Iar Cuviosul Teodor, vÄrsând pâraie de lacrimi din ochii sÄi Ĺi totodatÄ bucurându-se negrÄit, preamÄrea pe Hristos Dumnezeu, Cel ce este adevÄrat ĂŽn Preacuratele Taine.
Iar dreptcredinciosul ĂŽmpÄrat Mavrichie Ĺi preasfinĹŁitul Patriarh Chiriac, vrând sÄ vadÄ pe Cuviosul Teodor, de care auzeau multe, au scris cÄtre dânsul sÄ vinÄ la ei la Constantinopol, ca sÄ se ĂŽnvredniceascÄ de rugÄciunile Ĺi de binecuvântarea lui. Iar cuviosul, neputând sÄ nu-i asculte, s-a dus Ĺi a fost primit de toĹŁi cu mare cinste, Ĺi a petrecut ĂŽn Constantinopol puĹŁinÄ vreme. Ĺi multe minuni a fÄcut cu puterea lui Dumnezeu: un prunc orb a luminat, pe o femeie slÄbÄnoagÄ a ridicat-o din pat, pe mulĹŁi ĂŽndrÄciĹŁi i-a liberat de muncirea diavolului. Pe una ce-i curgea sânge, a tÄmÄduit-o cu rugÄciunea; pe fiul ĂŽmpÄratului care era bolnav Ĺi deznÄdÄjduit de la doctori, 1-a tÄmÄduit; celor neroditori ĂŽn ĂŽnsoĹŁire le-a dÄruit naĹtere de fii prin a sa binecuvântare. Ĺi alte multe minuni preaslÄvite fÄcând acolo Ĺi pe toĹŁi cu darul Domnului veselindu-i, s-a ĂŽntors la mÄnÄstirea sa. DupÄ aceea, mai târziu, a fost chemat a doua oarÄ la Constantinopol, sub ĂŽmpÄrÄĹŁia lui Foca Tiranul, de preasfinĹŁitul Patriarh Toma, care a ĹŁinut scaunul dupÄ Chiriac; iar pricina cheÂmÄrii a fost urmÄtoarea:
Un lucru preaminunat s-a ĂŽntâmplat ĂŽn pÄrĹŁile Galatiei, unde, ĂŽn niĹte cetÄĹŁi de acolo fÄcându-se litanii cu crucile Ĺi purtând cruci mari de lemn, acestea, singure ĂŽntre ele, cu o putere mare, minunatÄ Ĺi neopritÄ, plecându-se una spre alta, se loveau, se plecau Ĺi se sfÄrâmau. Acea minune strÄbÄtând Ĺi ĂŽn Constantinopol auzindu-se, preasfinĹŁitul Patriarh Toma a trimis la Cuviosul Teodor, rugându-1 sÄ vinÄ la el degrabÄ. Ĺi când a mers cuviosul la Constantinopol, a fost primit de toĹŁi cu cinste ca Ĺi mai ĂŽnainte. Deci luându-1 deosebi, preasfinĹŁitul patriarh 1-a ĂŽntrebat despre minunea aceea, ce ar ĂŽnsemna ea? Iar Sfântul Teodor 1-a ĂŽnĹtiinĹŁat despre acea minune, cÄ adevÄratÄ a fost; dar ce ar ĂŽnsemna, nu voia sÄ-i spunÄ, zicând cÄ nu Ĺtie acea tainÄ a lui Dumnezeu.
Atunci preasfinĹŁitul patriarh a cÄzut la picioarele lui cu mare rugÄminte Ĺi cu o mare smerenie ca aceea a lui a silit pe cuviosul sÄ-i spunÄ mai ĂŽnainte cele ce vor fi. Deci stareĹŁul a zis cÄ acea plecare, lovire Ĺi sfÄrâmare a crucilor ĂŽnsemneazÄ multe primejdii Ĺi risipiri ce vor veni asupra Bisericii lui Dumnezeu Ĺi asupra ĂŽmpÄrÄĹŁiei greceĹti, pe de-o parte de la vrÄjmaĹii cei dinafarÄ, iar pe de alta de la cei dinlÄuntru. Pentru cÄ dinafarÄ are sÄ fie grea nÄvÄlire a barbarilor, iar dinlÄuntru oamenii cei numiĹŁi cu numele lui Hristos, ĂŽmpÄrĹŁindu-se ĂŽn credinĹŁÄ, vor ĂŽncepe a se izgoni singuri unul pe altul Ĺi a se pierde; de aceea multe biserici ale lui Dumnezeu se vor pustii Ĺi se vor risipi Ĺi toate acelea vor fi repede.
Patriarhul, auzind acestea, s-a spÄimântat foarte Ĺi a rugat pe Cuviosul Teodor sÄ se roage Domnului pentru dânsul, ca sÄ-i ia sufletul din trup mai repede, adicÄ mai ĂŽnainte de a yeni acea risipire, ca sÄ nu vadÄ niĹte primejdii ca acelea, ce au sÄ vinÄ asupra Bisericii. Ĺi dupÄ puĹŁinÄ vreme, zÄbovind puĹŁin Cuviosul Teodor ĂŽn Constantinopol, la biserica Sfântului Ĺtefan, s-a ĂŽmbolnÄvit patriÂarhul Ĺi a trimis la cuviosul, unde era ĂŽnchis Ĺi postea, spunându-i despre boala sa Ĺi-1 ruga ca degrabÄ sÄ-i cearÄ sfârĹitul de la Dumnezeu. Iar sfântul, lepÄdându-se Ĺi nevrând, patriarhul a trimis la dânsul rugÄminte cu dinadinsul, dorind ca mai ĂŽnainte de nÄvÄlirea primejdiilor asupra Bisericii, sÄ se dezlege din trup Ĺi sÄ se ducÄ cÄtre Domnul. Deci chiar nevrând cuviosul, a fÄcut voia patriarhului, ca sÄ se roage lui Dumnezeu pentru sfârĹitul lui Ĺi a trimis la dânsul, zicându-i: âPorunceĹti, oare sÄ vin la tine, sau ne vom vedea amândoi acolo, ĂŽnaintea Domnului nostru?" Patriarhul i-a rÄspuns prin trimisul acela: âSÄ nu-ĹŁi laĹi liniĹtea ta, pÄrinte. ĂŽmi ajunge cÄ mi-ai zis cÄ ne vom vedea amândoi acolo ĂŽnaintea Domnului nostru". Ĺi ĂŽntr-acea zi, preasfinĹŁitul Patriarh Toma, ĂŽnaintea ceasului Vecerniei, bucurându-se, s-a despÄrĹŁit de trup Ĺi s-a dus cÄtre Domnul.
DupÄ sfârĹitul patriarhului, Cuviosul Teodor s-a ĂŽntors la mÄnÄstirea sa Ĺi nu dupÄ mulĹŁi ani s-a apropiat Ĺi el de fericitul sÄu sfârĹit, fÄcând multe, mari Ĺi preaslÄvite minuni Ĺi proorocind cele ce au sÄ fie. Iar mai ĂŽnainte de sfârĹitul sÄu, de douÄ ori a vÄzut pe Sfântul Marele Mucenic Gheorghe, arÄtându-i-se ĂŽn vedenia somnuÂlui. Mai ĂŽntâi i s-a arÄtat dându-i un toiag de cale Ĺi-1 chema ĂŽmpreunÄ cu el ĂŽntr-o cÄlÄtorie ĂŽndepÄrtatÄ. DupÄ aceea i s-a arÄtat mergând cÄlare, ducând Ĺi alt cal Ĺi zicându-i: âTeodore, ĂŽncalecÄ pe calul acesta Ĺi vino dupÄ mine!" Din aceasta, Sfântul Teodor Ĺi-a cunoscut trecerea sa degrabÄ de la cele pÄmânteĹti Ĺi a spus aceasta cu bucurie ucenicilor sÄi, precum Ĺi vremea sfârĹitului sÄu, dupÄ praznicul PaĹtilor, care a Ĺi fost. Iar când se sfârĹea, a vÄzut pe sfinĹŁii ĂŽngeri, care veniserÄ sÄ-1 ia Ĺi, zâmbind cu faĹŁÄ luminoasÄ, Ĺi-a dat sfântul sÄu suflet ĂŽn mâinile lor. Ĺi a fost sfârĹitul lui ĂŽn anul al treilea al ĂŽmpÄrÄĹŁiei lui Iraclie.
Iar viaĹŁa Ĺi minunile lui le-a scris Eleusie, ucenicul lui, cel numit de cuviosul ĂŽn cÄlugÄrie Gheorghe. Acesta spunea despre el, cÄ pÄrinĹŁii lui, petrecând mult ĂŽn ĂŽnsoĹŁire, erau neroditori. Ĺi rugau pe Cuviosul Teodor, ca prin rugÄciunea Ĺi binecuvântarea lui, sÄ poatÄ sÄ fie nÄscÄtori de fii. Iar el, luând brâiele lor, le-a binecuÂvântat Ĺi, dându-le lor, le-a proorocit dezlegarea nerodirii. Ĺi au nÄscut pe acest Eleusie, pe care crescându-1, l-au adus la Cuviosul Teodor Ĺi l-au dat lui Dumnezeu spre slujbÄ. Ĺi petrecând doispreÂzece ani lângÄ el, a vÄzut singur minunile cele negrÄite ale aceluia, pe care le-a Ĺi scris foarte pe larg. Dintre acestea noi, aducând aici pe scurt câteva, pot sÄ ne foloseascÄ din destul pe noi, cei ce slÄvim pe minunatul Dumnezeu Cel preamÄrit ĂŽn ai SÄi fÄcÄtori de minuni, pe TatÄl, pe Fiul Ĺi pe Sfântul Duh, acum Ĺi pururea Ĺi ĂŽn vecii vecilor. Amin.
Categoria: Vieţile Sfinţilor pe luna aprilie
Cuvinte cheie: Cuviosul Teodor Sicheotul
Cautare:
Cuviosul Teodor Sicheotul, Episcopul Anastasiopolei
Vizualizari: 1806
Id: 1600
Imagine:
Share:
Patimirea Sfantului Slavitului Marelui Mucenic Gheorghe, Purtatorul de biruinta
Din minunile Sfantului si Marelui Mucenic Gheorghe
Sfantul Mucenic Sava Stratilat impreuna cu cei saptezeci de ostasi
Cuvioasa Elisabeta, facatoarea de minuni
Sfintii Mucenici Evsevie, Neon, Leontie, Longhin si cei impreuna cu dansii
Sfanta Mucenita Alexandra
Viata Cuvioasei Maicii noastre Maria Egipteanca
Patimirea Sfantului Slavitului Marelui Mucenic Gheorghe, Purtatorul de biruinta
Patimirea Sfantului Mucenic Antipa, Episcopul Pergamului din Asia
Sfintii Mucenici Pasicrat si Valentin
Cuviosul Teodor Sicheotul, Episcopul Anastasiopolei
Sfantul Ierarh Calinic de la Cernica (1787-1868)
Pomenirea Sfintilor Apostoli Aristarh, Marcu si Zinon
Viata si patimirea Sfantului Apostol si Evanghelist Marcu
Text
-
Calendar ortodox
Cântări și pricesne
Cărți epub
Cărți epub rusă
Cărți online
Cărți pdf
Evanghelii duminicale
Articole
Rugăciuni
Slujbe și rânduieli
Versuri colinde
Viețile Sfinților
-
Predici
Părinți duhovnicești
Rugăciuni
Cântări bisericești
Slujbe
Cărți
Colinde
Arhivă emisiuni radio
Video Software
Căutare avansată
webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @)
Facebook:
facebook.com/
resurseortodoxero
Youtube: youtube.com/@resurse-ortodoxe
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.