(24 aprilie)
Sfântul Toma a fost monah la una din mănăstirile Siriei şi era trimis la slujbă în Antiohia, pentru că cele de trebuinţă mănăstirii se câştigau acolo, fiindcă era aproape şi un sat mănăstiresc. Deci, mergând acest stareţ în cetate, se prefăcea că este nebun, iar oarecare dregător bisericesc, cu numele Anastasie, 1-a lovit peste obraz, căci îl supăra cerând milostenie pentru mănăstirea sa. Şi au început cei ce se aflau acolo a se mânia asupra lui Anastasie, căci a dat palme stareţului. Iar fericitul Toma a zis prooroceşte către dânsul: De acum nici eu nu voi mai lua ceva de la Anastasie, nici Anastasie nu va mai putea să dea ceva". Şi s-au împlinit amândouă în acest chip: Anastasie după o zi a murit, iar fericitul Toma întorcându-se de la cetate spre mănăstirea sa, s-a odihnit în bolniţa care era înaintea cetăţii, în Dafni, lângă biserica Sfintei Eufimia. Şi acolo îmbolnăvindu-se, a trecut la viaţa cea fără de moarte şi a fost îngropat în locul unde se îngropau străinii.
Iar a doua zi, murind o femeie oarecare străină, au îngropat-o deasupra stareţului, în al doilea ceas din zi; iar în al şaselea ceas, pământul a aruncat afară pe femeie şi s-au minunat foarte. Iar după ce s-a înserat, au îngropat-o în acelaşi mormânt; dar în cealaltă zi au găsit-o iarăşi aruncată din mormânt şi atunci i-au luat trupul şi l-au îngropat în alt loc. Apoi, trecând câteva zile, au îngropat altă femeie deasupra părintelui Toma, pentru că locuitorii nu cunoşteau locul aceluia şi că stareţul cel odihnit întru Domnul nu suferă să fie îngropată o femeie deasupra lui. Iar după ce pământul a aruncat afară şi pe acea femeie, atunci au cunoscut că stareţul nu voieşte să se îngroape cineva deasupra moaştelor lui.
Deci s-au dus şi au spus patriarhului Domnin despre lucrul acesta. Iar patriarhul a poruncit ca toţi cetăţenii să iasă la Dafni cu lumânări aprinse şi cu cântări, să ia moaştele sfântului, să le aducă în cetate şi să le pună în aceeaşi gropniţă în care zăceau multe trupuri ale sfinţilor mucenici. Şi a făcut deasupra lor o biserică mică şi se dădeau multe tămăduiri bolnavilor de la moaştele cuviosului. Iar molima ce a fost în Antiohia a încetat cu rugăciunile Cuviosului Toma. Pentru aceasta antiohienii au hotărât ca în tot anul să săvârşească pomenirea lui cu praznic, lăudând pe Hristos Dumnezeu, a Cărui slavă este în veci. Amin.
Categoria: Vieţile Sfinţilor pe luna aprilie
Cuvinte cheie: Cuviosul Toma Monahul
Cautare:
Cuviosul Toma Monahul
Vizualizari: 1224
Id: 1608
Imagine:
Share:
Sfantul Sava Marturisitorul, Mitropolit al Transilvaniei (t 1683)
Sfantul Ierarh Iosif Marturisitorul, Episcop al Maramuresului (sec. XVII - VIII)
Viata si patimirea Sfantului Apostol si Evanghelist Marcu
Patimirea Sfantului Mucenic Vasile, Episcopul Amasiei
Pomenirea Sfantului Stefan, Episcopul Permului, din Rusia, noul facator de minuni
Sfanta Mucenita Alexandra
Viata Cuvioasei Maicii noastre Maria Egipteanca
Patimirea Sfantului Slavitului Marelui Mucenic Gheorghe, Purtatorul de biruinta
Patimirea Sfantului Mucenic Antipa, Episcopul Pergamului din Asia
Sfintii Mucenici Pasicrat si Valentin
Cuviosul Teodor Sicheotul, Episcopul Anastasiopolei
Sfantul Ierarh Calinic de la Cernica (1787-1868)
Pomenirea Sfintilor Apostoli Aristarh, Marcu si Zinon
Viata si patimirea Sfantului Apostol si Evanghelist Marcu
Text
-
Calendar ortodox
Cântări și pricesne
Cărți epub
Cărți epub rusă
Cărți online
Cărți pdf
Evanghelii duminicale
Articole
Rugăciuni
Slujbe și rânduieli
Versuri colinde
Viețile Sfinților
-
Predici
Părinți duhovnicești
Rugăciuni
Cântări bisericești
Slujbe
Cărți
Colinde
Arhivă emisiuni radio
Video Software
Căutare avansată
webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @)
Facebook:
facebook.com/
resurseortodoxero
Youtube: youtube.com/@resurse-ortodoxe
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.