CUVIOSUL VASILE MONAHUL
Manastirea Putna
(secolul al XV-lea)
Printre cei cinci calugari caligrafi adusi in anul 1470 de la Manastirea Neamt la Putna, se numara si acest smerit dascal si monah Vasile. El cunostea bine scrierile Sfintilor Parinti, mai ales ale marilor cuviosi sinaiti, incepand cu Scara Sfantului Ioan Scararul. Cunostea scrierile filocalice care circulau in manastirile din Athos si din fostul Bizant si stia cat folos duhovnicesc au ele pentru calugarii din Moldova, el insusi fiind un profund isihast.
Astfel, monahul Vasile este numarat printre cei mai buni dascali isihasti ai scolii de caligrafi din Manastirea Neamt. El a copiat mai multe carti filocalice pentru folosul sufletesc al calugarilor din obste si din sihastrii, fiind unul din ctitorii Filocaliei in spatiul romanesc. Totodata era si un iscusit lucrator al rugaciunii lui Iisus si bun caligraf.
Ajungand la Manastirea Putna si fiind cunoscut marelui domn, Stefan Voda al Moldovei, Cuviosul Vasile a luat porunca sa scrie, pentru ctitoria sa, Scara Sfantului Ioan Scararul, pentru a nu fi lipsiti “rugatorii” sai de un dar ca acesta. Caci nu exista manastire ortodoxa sa nu aiba “Cuvintele” Sfantului Ioan, egumenul Muntelui Sinai, opera filocalica cu cea mai larga raspandire.
Monahul Vasile, implinind porunca, adauga pe fila 269 aceasta insemnare: “Din porunca dreptmaritorului domnului nostru Io Stefan Voievod, domnul Tarii Moldovei, fiul lui Bogdan Voievod, s-a scris aceasta scara (leastvita) pentru manastirea sa din Putna, in aceasta manastire, in timpul arhimandritului chir Ioasaf, cu mana mult pacatosului monah Vasile, in anul 1472″.
Legatura cartii uzandu-se cu timpul, fiind mult citita de calugari, in anul 1646 a fost legata din nou de ieromonahul Antonie, precum singur scrie pe aceeasi pagina: “Iata eu, robul Domnului Iisus Hristos, mult pacatosul si nevrednicul ieromonah Antonie, am legat si am innoit aceasta scara (”leastvita”), facand ascultare, in anul 1674, luna august, in 13 zile”.
Cuviosul Vasile a fost printre cei dintai dascali ai scolii de caligrafi din Manastirea Putna, scriind si alte carti filocalice de folos sufletesc si crescand mai multi ucenici. Apoi, bineplacand lui Dumnezeu, s-a mutat cu pace in ceata cuviosilor parinti, catre sfarsitul secolului al XV-lea.
Categoria: Pateric romanesc
Cautare:
CUVIOSUL VASILE MONAHUL :: Pateric romanesc
Vizualizari: 1083
Id: 1020
Imagine:
Share:
Pateric romanesc :: Pateric romanesc
SFANTUL DANIIL SIHASTRUL :: Pateric romanesc
SFANTA TEODORA DE LA SIHLA :: Pateric romanesc
MITROPOLITUL VARLAAM :: Pateric romanesc
MOSUL GHEORGHE LAZAR :: Pateric romanesc
SFANTA PARASCHEVA :: Pateric romanesc
MITROPOLITUL IOSIF NANIESCU :: Pateric romanesc
SFINTII MUCENICI ZOTIC, ATAL, CAMASIE, FILIP SI ALTI 31 DE LA NICULITEL :: Pateric romanesc
PROTOSINGHELUL IOANICHIE MOROI :: Pateric romanesc
Text
-
Calendar ortodox
Cântări și pricesne
Cărți epub
Cărți epub rusă
Cărți online
Cărți pdf
Evanghelii duminicale
Articole
Rugăciuni
Slujbe și rânduieli
Versuri colinde
Viețile Sfinților
-
Predici
Părinți duhovnicești
Rugăciuni
Cântări bisericești
Slujbe
Cărți
Colinde
Arhivă emisiuni radio
Video Software
Căutare avansată
webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @)
Facebook:
facebook.com/
resurseortodoxero
Youtube: youtube.com/@resurse-ortodoxe
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.